Dotacja przedmiotowa do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych.
Dz.U.2023.2014 t.j.
Akt obowiązującyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW
z dnia 30 marca 2015 r.
w sprawie dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WYKAZ SUROWCÓW DO SPORZĄDZANIA POSIŁKÓW W BARACH MLECZNYCH, DO KTÓRYCH MOGĄ BYĆ UDZIELANE DOTACJE
WYKAZ SUROWCÓW DO SPORZĄDZANIA POSIŁKÓW W BARACH MLECZNYCH, DO KTÓRYCH MOGĄ BYĆ UDZIELANE DOTACJE
Lp. | Symbol PKWiU | Nazwa surowca |
1 | 01.11.61.0 | Fasola - świeża |
2 | 01.11.62.0 | Groch - świeży |
3 | 01.11.69.0 | Pozostałe warzywa strączkowe, świeże |
4 | 01.11.71.0 | Fasola - suszona |
5 | 01.11.73.0 | Ciecierzyca (cieciorka) - suszona |
6 | 01.11.74.0 | Soczewica - suszona |
7 | 01.11.75.0 | Groch - suszony |
8 | 01.13.12.0 | Kapusta - świeża |
9 | 01.13.13.0 | Kalafiory i brokuły - świeże |
10 | 01.13.14.0 | Sałata - świeża |
11 | 01.13.15.0 | Cykoria - świeża |
12 | 01.13.16.0 | Szpinak - świeży |
13 | ex01.13.31.0 | Papryka - świeża |
14 | 01.13.32.0 | Ogórki - świeże |
15 | 01.13.34.0 | Pomidory - świeże |
16 | 01.13.41.0 | Marchew i rzepa - świeże |
17 | 01.13.42.0 | Czosnek - świeży |
18 | 01.13.43.0 | Cebula - świeża |
19 | ex01.13.44.0 | Pory, szczypior świeży |
20 | ex01.13.49.0 | Pietruszka korzeniowa, seler, buraki sałatkowe, rzodkiewka - świeże |
21 | 01.13.51.0 | Ziemniaki - świeże |
22 | ex01.13.80.0 | Pieczarki - świeże |
23 | ex01.13.19.0 ex01.13.49.0 | Natka pietruszki naciowej, koperek zielony - świeże Natka pietruszki korzeniowej - świeża |
24 | ex01.23.12.0 | Cytryny - świeże |
25 | 01.24.10.0 | Jabłka - świeże |
26 | 01.24.27.0 | Śliwki - świeże |
27 | ex01.25.12.0 | Maliny i jeżyny - świeże |
28 | 01.25.13.0 | Truskawki i poziomki - świeże |
29 | ex01.25.19.0 | Porzeczki, agrest, borówki czarne - świeże |
30 | 01.27.12.0 10.83.13.0 | Herbata Herbata czarna, zielona w bezpośrednich opakowaniach o zawartości do 3 kg (np. w torebkach) |
31 | 01.28.17.0 | Imbir surowy, suszony |
32 | ex01.28.19.0 ex10.84.23.0 ex10.39.13.0 | Tymianek - świeży, suszony metodą naturalną, nierozgniatany ani niemielony Tymianek - suszony metodą przemysłową, lub rozgniatany, lub mielony Koperek, natka pietruszki - suszone |
33 | ex01.28.30.0 ex10.39.13.0 | Rozmaryn świeży lub suszony metodą naturalną, nierozgniatany ani niemielony Rozmaryn suszony metodą przemysłową, rozgniatany lub mielony |
34 | 01.47.21.0 | Jaja kurze, świeże w skorupkach |
35 | 01.49.21.0 | Miód naturalny |
36 | 10.31.13.0 | Ziemniaki suszone w postaci mąki, mączki, płatków, granulek |
37 | 10.32.11.0 | Sok pomidorowy |
38 | 10.32.12.0 | Sok pomarańczowy |
39 | 10.32.16.0 | Sok jabłkowy |
40 | 10.32.17.0 | Mieszaniny soków z owoców i warzyw |
41 | ex10.32.19.0 | Koncentrat buraczany |
42 | 10.39.11.0 | Warzywa zamrożone |
43 | ex01.13.19.0 ex10.39.13.0 | Majeranek suszony metodą naturalną Majeranek suszony metodą przemysłową, stosowany jako przyprawa |
44 | 10.39.15.0 | Fasola zakonserwowana w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem dań z warzyw |
45 | 10.39.16.0 | Groszek zakonserwowany w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw |
46 | 10.39.17.0 | Pozostałe warzywa (z wyłączeniem ziemniaków) zakonserwowane w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw |
47 | ex10.39.21.0 | Owoce zamrożone, gotowane lub nie |
48 | ex10.39.22.0 | Dżemy, galaretki owocowe |
49 | 10.41.24.0 | Olej słonecznikowy surowy |
50 | 10.41.26.0 | Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy, surowy |
51 | 10.41.54.0 | Olej słonecznikowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
52 | 10.41.56.0 | Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy oraz ich frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
53 | 10.41.60.0 | Oleje i tłuszcze roślinne oraz ich frakcje uwodornione, estryfikowane, ale dalej nieprzetworzone |
54 | 10.42.10.0 | Margaryna i podobne tłuszcze jadalne |
55 | ex10.51.11.0 | Mleko płynne przetworzone |
56 | 10.51.12.0 | Mleko i śmietana o zawartości tłuszczu > 6%, niezagęszczone i niesłodzone |
57 | ex10.51.21.0 | Mleko odtłuszczone w proszku |
58 | ex10.51.22.0 | Mleko pełne w proszku |
59 | 10.51.30.0 | Masło i pozostałe tłuszcze do smarowania |
60 | 10.51.40.0 | Sery i twarogi |
61 | 10.51.51.0 | Mleko i śmietana inne niż w postaci stałej, zagęszczone lub z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego |
62 | 10.51.52.0 | Jogurt i pozostałe rodzaje sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany |
63 | 10.61.11.0 | Ryż łuskany |
64 | 10.61.21.0 | Mąka pszenna lub żytnio-pszenna |
65 | ex10.61.22.0 | Mąka kukurydziana |
66 | 10.61.31.0 | Kasze i mączki z pszenicy |
67 | 10.61.32.0 | Kasze, mączki i granulki zbożowe, gdzie indziej niesklasyfikowane |
68 | 10.61.33.0 | Płatki śniadaniowe zbożowe oraz pozostałe wyroby z ziaren zbożowych |
69 | 10.71.11.0 | Pieczywo świeże |
70 | 10.72.11.0 | Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby |
71 | ex10.72.19.0 | Bułka tarta |
72 | 10.73.11.0 10.73.12.0 | Makarony, pierogi, kluski i podobne wyroby mączne Kuskus |
73 | ex10.81.12.0 | Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany |
74 | ex10.81.13.0 | Cukier waniliowy |
75 | 10.82.22.0 10.82.13.0 10.82.14.0 | Czekolada i przetwory spożywcze zawierające kakao Kakao w proszku bez dodatku cukru Kakao w proszku słodzone |
76 | ex10.83.12.0 | Substytuty kawy: ekstrakty, esencje i koncentraty z kawy |
77 | 10.84.11.0 | Ocet winny, ocet spirytusowy |
78 | ex10.84.12.0 | Majonez, musztarda, sos sojowy, mieszanki przypraw |
79 | (skreślona) | |
80 | 10.84.21.0 | Pieprz z rodzaju Piper przetworzony |
81 | 01.28.12.0 10.84.22.0 | Papryka słodka i ostra, suszona, cała lub w kawałkach Papryka słodka i ostra - suszona, rozgniatana, mielona |
82 | ex10.84.23.0 | Przetworzony (rozgniatany, mielony) - cynamon, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, oregano, bazylia, |
ex10.39.13.0 | Ziele lubczyka suszone metodą przemysłową, lub rozgniatane, lub mielone | |
ex01.28.19.0 | Ziele lubczyka suszone, nierozgniatane ani niemielone | |
01.28.12.0 | Ziele angielskie w ziarnach suszone | |
83 | 10.84.30.0 | Sól spożywcza |
84 | ex10.89.13.0 | Proszki do pieczenia gotowe |
85 | ex10.89.19.0 ex10.89.11.0 | Barszcz biały, żurek - w proszku Barszcz biały, żurek - w płynie |
86 | 11.07.11.0 | Wody mineralne i wody gazowane, z wyłączeniem słodkich i aromatyzowanych |
87 | ex20.13.43.0 | Soda oczyszczona (kwaśny węglan sodu) |
88 | ex20.14.34.0 | Kwasek cytrynowy |
89 | ex10.62.11.0 | Skrobia ziemniaczana z kodem (CN 1108) (Mąka ziemniaczana) |
90 | ex10.89.19.0 | Kisiel, budyń, galaretka z żelatyną roślinną - w proszku |
91 | ex10.81.13.0 | Cukier wanilinowy |
92 | ex10.89.11.0 | Zakwas na żur - w płynie |
93 | ex01.13.14.0 | Sałata lodowa |
94 | ex10.28.23.0 ex10.84.23.0 | Nasiona kolendry, nierozgniatane ani niemielone, Nasiona kolendry, rozgniatane lub mielone |
95 | ex01.13.39.0 | Cukinia, dynia, kabaczek, patison |
- ad. poz. 76 - grupowanie PKWiU 10.83.12.0 obejmuje również ekstrakty, esencje i koncentraty z substytutów kawy,
- oznaczenie "ex" - przy symbolach grupowań PKWiU oznacza, że zakres grupowania jest szerszy niż wymienione w kolumnie 3 produkty.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Pytania i odpowiedzi liczba obiektów na liście: (1)
Pytania i odpowiedzi liczba obiektów na liście: (1)
Akty prawne liczba obiektów na liście: (5)
Akty zmieniające liczba obiektów na liście: (3)
- Zmiana rozporządzenia w sprawie dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych.
- Zmiana rozporządzenia w sprawie dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych.
- Zmiana rozporządzenia w sprawie dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych.