Dopuszczalne zawartości pozostałości środków ochrony roślin w paszach.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.83.771

Akt utracił moc
Wersja od: 23 czerwca 2005 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 7 kwietnia 2004 r.
w sprawie dopuszczalnych zawartości pozostałości środków ochrony roślin w paszach2)

Na podstawie art. 4 ust. 2 pkt 4 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350 oraz z 2003 r. Nr 122, poz. 1144 i Nr 208, poz. 2020) zarządza się, co następuje:
Określa się dopuszczalne zawartości pozostałości środków ochrony roślin w paszach, stanowiące załącznik do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
________

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają następujące przepisy Unii Europejskiej:

1) Dyrektywę Rady 90/642/EEC z dnia 27 listopada 1990 r. ustalającą maksymalne zawartości pozostałości pestycydów na lub w określonych produktach pochodzenia roślinnego, włączając w to owoce i warzywa (Dz. Urz. WE L 350, z 14.12.1990, ze zm.);

2) Dyrektywę Rady 86/362/EEC z dnia 24 lipca 1986 r. ustalającą maksymalne zawartości pozostałości pestycydów na lub w zbożu (Dz. Urz. WE L 221, z 7.08.1986, ze zm.);

3) Dyrektywę Rady 86/363/EEC z dnia 24 lipca 1986 r. ustalającą maksymalne zawartości pozostałości pestycydów na lub w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 221, z 7.08.1986, ze zm.);

4) Dyrektywę Rady 76/895/EEC z dnia 23 listopada 1976 r. ustalającą maksymalne zawartości pozostałości pestycydów na lub w owocach i warzywach (Dz. Urz. WE L 340, z 9.12.1976, ze zm.).

ZAŁĄCZNIK 1

DOPUSZCZALNE ZAWARTOŚCI POZOSTAŁOŚCI ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN W PASZACH1)

Lp.Nazwa zwyczajowa substancji aktywnej środka ochrony roślinNazwa chemiczna lub substancja czynnaDopuszczalne zawartości pozostałości środka ochrony roślin w materiale paszowym (mg/ kg)Nazwa materiału paszowego
12345
1ABAMEKTYNA(suma awermektyny B1a, awermektyny B1b i delta-8,9 izomeru awermektyny B1a)0,1truskawki (inne niż dziko rosnące), sałata i podobne
0,05papryka, chmiel (suszony)
0,02wątroba bydlęca, orzechy, pomidory, oberżyna, nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,01pozostałe materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2) i jaja4), pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża
0,005mleko3)
2ACEFATacetyloamid O,S-dimetylotio-fosforowy0,05nasiona roślin oleistych, chmiel (suszony), herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4) i zboża
3ACIBENZOLAR-S-METYLOWY1,0pomidory
0,1orzechy laskowe, banany
0,5mango
0,05zboża, nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,02materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4) i pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
4ALDIKARB(suma aldikarbu, jego pochodnych sulfotlenkowych i sulfonowych wyrażona jako aldikarb)0,2kalafiory, orzechy pekan, brukselka, owoce cytrusowe
0,5ziemniaki
O-metylokarbamoilooksym-2-metylo-2-(metylotio) propionaldehydu0,1banany, karotka, pietruszka
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
0,01materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
5AMITRAZ(suma amitrazu i jego metabolitów zawierających 2,4 dimetylo anilinę wyrażone jako amitraz)20,0chmiel (suszony)
1,0nasiona bawełny, owoce ziarnkowe
NN-bis(2,4-dimetylofenyloimi-nometylo) metyloamina0,5bakłażany
0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego z wyjątkiem zbóż
0,02zboża, warzywa cebulowe oraz materiały paszowe z drobiu2) i jaja4)
6AMITROL3-amino-1,2,4-triazol0,02nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05oliwki
0,01pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
7ARAMIT2-(4-tert-butylofenoksy)-1-me-tyloetyl 2-chloroetylo siarczan0,1chmiel (suszony), herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,01pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4) i zboża
8ATRAZYNA2-chloro-4-etyloamino-6-izo-propylo-amino-1,3,5-triazyna0,1materiały paszowe pochodzenia roślinnego
9AZOKSYSTROBINAmetylo (E)-2-2- [6- (2-cyjanofenoksy)pirimidyno-4-yloksy]fenyl-3-20

5,0

chmiel (suszony)

seler naciowy, ryż, warzywa kapustne liściaste

metoksyakrylan3,0sałata i podobne, świeże zioła, jeżyny, maliny
2,0truskawki (inne niż dziko rosnące), banany, pomidory, papryka, oberżyna, winogrona, cebula dymka
1,0karczochy, ogórki, cukinie, korniszony, fasolka warzywna (ze strąkami), owoce cytrusowe
0,5melony, arbuzy, kabaczki, brokuły, groszek warzywny (ze strąkami), nasiona soi, nasiona rzepaku, kalafiory
0,3owies, żyto, pszenżyto, jęczmień, pszenica, kapusta głowiasta, bulwa selera
0,2groszek warzywny (bez strąków), marchew karotka, chrzan, pasternak, fasolka warzywna (bez strąków), korzeń pietruszki, salsefia, kalarepa, endywia
0,1brukselka, nasiona warzyw strączkowych, por, orzechy, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, pozostałe zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2)
0,01mleko3)
10AZYMSULFURON1-(4,6-dimetoksypirymidyn-2-ylo)-3-[2-metyl-4-(2-metylo-2H-tetrazol-5-ilo)-2H-pirazol-3-ilosulfonylo]mocznik0,1chmiel (suszony), herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), nasiona roślin oleistych
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
11AZYNOFOS ETYLOWYditiofosforan O,O-dietylo-S-(3,4-dihydro-4-oksobenzo[d]-1,2,3-triazyn-3-ylo) metylu0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża oraz materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
12AZYNOFOS METYLOWYditiofosforan1,0winogrona, owoce cytrusowe
O,O-dimetylo-S-(3,4-dihydro-4-oksobenzo [d]-1,2,3-triazyn-3-ylo) metylu0,5pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
13AZOCYKLOTYNA i CYHEKSATYNA(suma azoksyklotynu i cyheksatynu wyrażona jako cyheksatyna)0,5fasolka warzywna ze strąkami
0,3śliwki, winogrona przeznaczone na wino
0,2mięso bydlęce, owoce cytrusowe, jabłka
0,1orzechy, gruszki, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05zboża i pozostałe materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4), pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
14BARBAN3-chlorofenylokarbaminian 4-chlorobut-2-ynylu (wyrażony jako 3-chloroanilina)0,1chmiel (suszony), herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
15BENALAKSYLDL-N-(2,6-dimetylofenylo)-N-fenyloacetyloalaninian metylu0,5sałata, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2)
0,2papryka, cebula, pomidory i winogrona
0,1czarna herbata z przetworzonych liści (Camellia sinensis), chmiel (suszony), arbuzy, melony
0,02warzywa liściowe, świeże zioła
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, mleko3), jaja4)
16BENFUROKARBN,N-[2,3-dihydro-2,2-dimetylo-benzofurano-7-5,0chmiel (suszony)
yloksykarbonylo(metylo)aminotio]-N-izopropylo-β-alani-nian etylu0,5materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2'
0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, mleko3), jaja4)
17BENTAZON(suma bentazonu i odmiennych 6-OH i 8-OH-bentazonu wyrażona jako bentazon)0,1pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
0,5groszek warzywny (ze strąkami)
0,2groszek warzywny (bez strąków)
0,05materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), jaja4)
0,02mleko3)
18BENOMYL1-(butylokarbamoilo)benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu5,0

3,0

owoce cytrusowe, sałata

warzywa kapustne głowiaste z wyjątkiem brukselki

19KARBENDAZYMbenzimidazol-2-ilokarbaminian metylu2,0fasola (nasiona), owoce ziarnkowe, rabarbar, selery łodygowe i winogrona
20TIOFANAT METYLUO-fenylenobis [4,4'-(3-tioallo-fanian)]dimetylu
(suma karbendazymu, benomylu i tiofanatu metylu w przeliczeniu na karbendazym)1,0morele, banany, brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy), ogórki z wyjątkiem korniszonów, grzyby hodowlane
0,5oberżyna, dynie, melony, śliwka, brukselka, pomidory, ogórki
0,3cukinie
0,2soja
0,1pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4) i zboża
21BIFENTRYNA(Z)-(1RS,3RS)-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoroprop-1-enylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan 2-metylobifenyl-3-ilometylu10,0

5,0

chmiel (suszony)

herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis))

2,0sałata i podobne
1,0warzywa kapustne głowiaste
0,5pszenica, jęczmień, owies i pszenżyto, truskawki (inne niż dziko rosnące), fasolka warzywna (ze strąkami)
0,3owoce ziarnkowe, jeżyny, maliny
0,2owoce pestkowe, winogrona, warzywa kapustne kwiatostanowe, oberżyna, papryka, pomidory
0,1tłuszcz bydlęcy4), owoce cytrusowe, banany, ogórki, cukinie, korniszony, groszek warzywny (ze strąkami), nasiona roślin oleistych
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4)
0,01mleko5) i jaja6)
22BINAPAKRYL3-metylobut-2-enian 2,4-dinitro-6-sec-butylofenylu0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,01zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
23BITERTANOL1-(bifenyl-4-iloksy-3,3-dimetylo-1-(1,2,4 triazol-1-ilo)butan-2-ol3,0banany, pomidory
2,0owoce ziarnkowe, śliwki
1,0morele, wiśnie, brzoskwinie (w tym nektaryny i podobne hybrydy)
0,5ogórki, cukinie, korniszony
0,1orzechy, nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4) i zboża
24BROMKI NIEORGANICZNE (w przeliczeniu na jon bromu)50,0zboża
25BROMOFOS ETYLOWYtiofosforan O-4-bromo-2,5-dichlorofenylo-O,O-dietylu0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (wysuszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
26BROMOPROPYLAT4,4'-dibromobenzilan izopropylu2,0owoce cytrusowe, owoce ziarnkowe, winogrona
1,0pomidory, fasolka warzywna (ze strąkami)
0,1nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6) i zboża
27CHINOMETIONAT6-metylo-1,3-ditiolano[4,5b]-chinoksalin-2-on0,3owoce i warzywa
28CHLORFENWINFOSfosforan(Z,E)-2-chloro-1 -(2,4di-chlorofenylowinyl- o-dietylu)1,0owoce cytrusowe
0,5warzywa korzeniowe i bulwiaste oraz warzywa cebulowe
0,1pozostałe warzywa
0,05inne owoce i grzyby
29CHLORMEKWAT (CCC)chlorek 2-chloroetylotrimety-loamoniowy10,0grzyby hodowlane
5,0owies
2,0jęczmień, żyto, pszenżyto, pszenica
1,0winogrona
0,3gruszki
0,2nerki wołowe
0,1nasiona roślin oleistych, oliwki, orzechy, chmiel (suszony), herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis) oraz wątroba bydlęca
0,05kukurydza i pozostałe zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
30CHLOROBENZYDsulfid 4-chlorobenzylowo-4-chlorofenylowy0,1chmiel (suszony), herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,01pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
0,05materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
31CHLOROBENZYLAT4,4'-dichlorobenzilan etylu0,1chmiel (suszony), herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Ca-mellia sinensis) oraz materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
32CHLOROBUFAM3-chlorofenylokarbaminian 1-metyloprop-2-ynylu (wyrażone jako 3-chloroanilina)0,1chmiel (suszony), herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4) i zboża
33CHLOROFENAPYR0,1nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
34CHLOROFENSON4-chlorobenzenosulfonian 4-chlorofenylu0,1chmiel (suszony), herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,01pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
0,05materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
35CHLOROKSURON3-[4-(4-chlorofenoksy)fenylo]-1,1-dimetylomocznik0,1chmiel (suszony), herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4) i zboża
36CHLOROPIRYFOStiofosforan O-3,5,6-trichloropirydyn-2-ylo-O,O-dietylu2,0mandarynki, kiwi
3,0banany
1,0karczochy, porzeczki, kapusta głowiasta i agrest
0,5jeżyny, kapusta pekińska, maliny, owoce ziarnkowe, oberżyna, papryka, pomidory i winogrona
0,2truskawki (inne niż dziko rosnące), jęczmień, brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy), śliwki, rzodkiewki, rzodkiew, cebula, cytryny, jęczmień
0,3wiśnie, grejpfruty, limonki, pomarańcze
0,1chmiel (suszony), karotka, herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, owies, żyto i pozostałe zboża oraz materiały paszowe z drobiu2)
0,01jaja4) i mleko3)
37CHLOROPIRYFOS METYLOWYtiofosforan O-3,5,6-trichloropiryd-2-ylo-O,O-dimetylu3,0zboża
1,0mandarynki (włączając klementynki i podobne hybrydy)
0,5truskawki (inne niż dziko rosnące), owoce ziarnkowe, pomarańcze, brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy), oberżyna, papryka, pomidory
0,3cytryny
0,2winogrona
0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2)
0,01jaja4) i mleko3)
38CHLOROPROFAM3-chlorofenylokarbaminian izopropylu0,1karotka, trybula, pasternak, pietruszka i selery
0,05pozostałe warzywa i owoce
39CHLOROTALONILtetrachloroizoftalonitryl50,0chmiel (suszony)
10,0jeżyny, maliny, porzeczki, por, agrest i selery łodygowe
5,0korniszony, cebula dymka i zioła
3,0warzywa kapustne kwiatostanowe, truskawki (inne niż dziko rosnące), winogrona na wino i kapusta głowiasta
2,0

1,0

0,5

0,3

groszek warzywny (ze strąkami), brusznica, oberżyna, papryka, pomidory i grzyby hodowlane

morele, dynie, melony, arbuzy, ogórki z wyjątkiem korniszonów, karotka, owoce ziarnkowe, selery, brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy), winogrona spożywcze

czosnek, brukselka, cebula szalotka, cebula

groszek warzywny (bez strąków)

0,2banany
0,1jęczmień, owies, żyto, pszenżyto, pszenica i herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05orzechy ziemne i fasolka (bez strąków)
0,01pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
40CHLOZOLINAT(RS)-3-(3,5-dichlorofenylo)-5-metylo-2,4-diokso-1,3-oksazolidyno-5-karboksylan etylu0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
41CINIDON ETYLOWY(suma cinidon-etylu i jego E-izomeru)0,1zboża, nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
42CYAZOFAMID0,5owoce jagodowe
0,2pomidory, papryka
0,1ogórki, korniszony
0,02zboża, nasiona roślin strączkowych, ziemniaki składowane, herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,01pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
43CYFLUTRYNAmieszanina dwóch par enancjomerów:20,0chmiel (suszony)
[(1S,3S)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-0,5sałata i podobne
dimetylocyklopropanokarboksylan (R)-

a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksy-benzylu +

0,3warzywa kapustne liściaste, papryka i winogrona
(1R,3R)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (S)-0,2owoce ziarnkowe, wiśnie, warzywa kapustne głowiaste i śliwki
a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksy-benzylu]0,1ogórki, czarna herbata z przetworzonych liści (Camellia sinensis)
i [(1S,3R)-3-(2,2-dimetylocyklo-propanokarboksylan

(R)-a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksybenzylu + (1R,3S)-3-(2,2-di-chlorowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (S)-a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksy-benzylu]

0,05warzywa kapustne kwiatostanowe, kalafiory, warzywa strączkowe, kukurydza, nasiona rzepaku, pomidory, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2)
(w stosunku ok. 1:2)0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, pozostałe zboża oraz mleko3) i jaja4)
44CYCLANILIDE0,2nasiona bawełny
0,1herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
0,01materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
45CYHALOFOP BUTYL(suma cyhalofopu butyl i jego wolnych kwasów)0,05nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
46CYPERMETRYNA(suma izomerów cypermetryny)30chmiel (suszony)
(1RS)-cis,trans-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylocyklopro-panokarboksylan (RS)-α-cyjano-3-fenksybenzylu2,0morele, karczochy, zioła, brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy), sałata i podobne, dzikie jagody, owoce leśne i owoce cytrusowe
1,0warzywa kapustne liściaste, owoce ziarnkowe, wiśnie, śliwki i grzyby dziko rosnące
0,5warzywa kapustne kwiatostanowe, fasolka warzywna (ze strąkami), groszek warzywny (ze strąkami), warzywa kapustne głowiaste, por, szpinak i podobne, oberżyna, papryka, pomidory, owoce jagodowe (inne niż dziko rosnące), herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i winogrona
0,2nasiona bawełny, ogórki, korniszony, cukinie, dynie, melony, arbuzy, jęczmień, owies, kalarepa, nasiona lnu, nasiona maku, nasiona rzepaku, nasiona sezamu i pestki słonecznika, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego 2) z wyjątkiem materiałów paszowych z drobiu
0,1czosnek, cebula, cebula szalotka i szparagi
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, pozostałe zboża oraz materiały paszowe z drobiu2) i jaja4)
0,02mleko3)
472,4-D(suma 2,4-d i jego estrów wyrażona jako 2,4-d)1,0owoce cytrusowe, nerki zwierząt gospodarskich (oprócz drobiowych)
0,1nasiona roślin oleistych, chmiel (suszony), herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2)
0,01mleko3), jaja4)
482,4-DB0,1herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony), składowane ziemniaki, wątroba i nerki zwierząt gospodarskich, mleko3)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, jaja4) materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2)
48a1,2-DICHLOROETANkwas N,N-dimetyloaminobursztynoamowy

(suma diaminozydu I 1,1-dimetylo-hydrazyny, wyrażona jako diaminozyd)

0,1materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6)
0,02nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,01zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
49DAMINOZYD0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05nasiona roślin oleistych, orzechy oraz materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża
50DELTAMETRYNA(1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (S)-a--cyjano-3-fenoksybenzylu5,0chmiel (suszony), herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i winogrona
1,0zboża i nasiona warzyw strączkowych
0,5warzywa kapustne liściaste, jeżyny, maliny, sałata i podobne, szpinak i podobne, składowane ziemniaki i zioła
0,2fasolka warzywna (ze strąkami), porzeczki, por, oberżyna, papryka, pomidory i agrest
0,1karczochy, warzywa kapustne kwiatostanowe, ogórki, cukinie, korniszony, cebula dymka, groszek warzywny (ze strąkami), owoce ziarnkowe, czosnek, warzywa kapustne głowiaste, oliwki, nasiona rzepaku, cebula szalotka, cebula, owoce pestkowe, winogrona
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, jaja4), materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2) z wyjątkiem materiałów paszowych z drobiu
51DEMETON O-(S)METYLOWY(suma oksymetylometonowego demetonu i dememetonu-S-metylosulfonu wyrażona jako demeton oksymetylometylowy)0,1jęczmień i owies
52DEMETON (S)METYLOSULFON0,05brukselka, kapusta głowiasta, kalarepa, sałata i podobne, nasiona roślin oleistych, chmiel (suszony),herbata
53DEMETON OKSYMETYLOMETOWY(suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża oraz materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
54DIALATdiizopropylotiokarbaminian S-2,3-dichloroallilu (suma dialatu i trialatu w przeliczeniu na trialat)0,2materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
0,1chmiel (suszony), herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
55DIAZYNONtiofosforan O,O-dietylo-O-(2-izopropylo-6-metylo-pirymidyn-4-ylu)1,0grejpfruty, pomarańcze i pomelo
0,5oberżyna, papryka, pomidory
0,3jabłka, gruszki, wiśnie
0,2borówki (z rodzaju Vaccinium myrtyllus), porzeczki, karotka, kiwi, agrest
0,1śliwki
0,05orzechy, chmiel (suszony), nasiona roślin oleistych, czarna herbata z przetworzonych liści Camellia sinensis, materiały paszowe ze świń2) i drobiu2), jaja4)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża
0,01mleko3)
56DIBROMOETAN1,2-dibromoetan0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,01pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
571,1-dichloro 2,2-bis (4-etylo-fenylo-)etan0,1chmiel (suszony), herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,01pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4) i zboża
58DICHLOFLUANIDN-dichlorofluorometylotio-N-fenylo-N',N'- -dimetylosulfonoamid10,0owoce jagodowe, sałata, winogrona
5,0pozostałe owoce i warzywa
59DICHLORFOS (DDVP)fosforan 2,2-dichlorowinylodimetylu2,0zboża
0,1herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
60DICHLORPROP (w tym dichlorpop P)kwas (+)-2-(2,4-dichlorofenoksy)propionowy0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego z wyjątkiem zbóż
61DIFENYLOAMINAN-difenyloamino benzol5,0jabłka
10,0gruszki
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego z wyjątkiem zbóż
62DIKOFOL2,2,2-trichloro-1,1-bis(chlorofenylo)etanol (suma izomerów p,p' i o,p')2,0owoce cytrusowe i winogrona
50,0chmiel (suszony)
1,0pomidory, wątroba bydlęca, owcza i kozia
0,5dynie, melony, arbuzy, materiały paszowe pochodzące z woła2), owcy2) i kozy2)
0,2ogórki, cukinie, korniszony
0,1materiały paszowe z drobiu2), nasiona bawełny, czarna herbata z przetworzonych liści Camellia sinensis
0,05pozostałe nasiona roślin oleistych, orzechy, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), jaja4)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża oraz mleko3)
63DIKWATdibromek 9,10-dihydro-8a,10a-diazoniafenantrenowy10,0jęczmień
5,0nasiona lnu
2,0owies
1,0kukurydza i proso
0,5nasiona rzepaku
0,2nasiona fasoli i grochu
0,1herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony), nasiona roślin oleistych poza nasionami lnu
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, pozostałe zboża i materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
64DIMETOATditiofosforan O,O-dimetylo-S-metylo-karbamoilo-metylu2,0oliwki, cebula dymka
(suma dimetoatu i ometoatu wyrażona jako dimetoat)1,0groszek warzywny (ze strąkami), wiśnie, kapusta głowiasta
0,5sałata
0,3brukselka, pszenica, żyto i pszenżyto
0,2kalafiory
0,05orzechy, nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża
65DINOSEB4,6-dinitro-2-sec-butylofenol0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony)
0,01zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego z wyjątkiem zbóż
66DINOTERB4,6-dinitro-2-tert-butylofenol0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4) i zboża
67DIOKSATIONbis (ditiofosforan) S,S'-1,4-dioksan-2,3-diylo-O,O, O',O'-tetraetylu0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego z wyjątkiem zbóż
68DISULFOTON(suma disulfotonu i sulfotlenku) ditiofosforan O,O-dietylo-S-(2-etylotio)etylu3,0karotka
0,2jęczmień i sorgo
0,1pszenica
0,05chmiel (suszony), czarna herbata z przetworzonych liści Camellia sinensis, nasiona bawełny
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
69DNOK2-metylo-4,6-dinitrofenol0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4) i zboża
70DODYNAoctan 1-dodecyloguanidynowy1,0owoce ziarnkowe i pestkowe
0,2pozostałe owoce i warzywa
71ETEFONkwas 2-chloroetylofosfonowy5,0porzeczki
3,0owoce ziarnkowe, wiśnie, papryka i pomidory
2,0ananasy i nasiona bawełny
0,5jęczmień i żyto
0,2pszenica i pszenżyto
0,1chmiel (suszony), czarna herbata z przetworzonych liści (Camellia sinensis) i orzechy
0,05kukurydza i pozostałe zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
72ETIONbis(ditiofosforan) O,O,O',O'-tetraetylo-S,S'-metylenu3,0herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
2,0owoce cytrusowe
0,5owoce ziarnkowe i pestkowe, winogrona
0,1pozostałe owoce i warzywa
73ETOFUMESAT(suma ethofumesate i metabolitu 2,3-dihydro-3,3,-dmiteyl-2-oxo-benzofuran-5-yl metan sulfonatu wyrażona jako ethofumesate)0,1nasiona roślin oleistych, buraki, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony), materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
74ETOKSYSULFURON0,1ziemniaki składowane, herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
75FAMOKSADON2,0winogrona
1,0pomidory
0,3melony
0,2oberżyna, ogórki, cukinie, korniszony, jęczmień
0,1pozostałe zboża
0,05materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6), nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, kukurydza, ryż
76FENAMIFOS(suma fenamifosu, jego tlenków siarki i sulfonu wyrażona jako fenamifos)0,05banany, pomidory, oberżyna, ogórki, cukinie, melony, arbuzy, kapusta brukselska, kapusta głowiasta, nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony)
0,5karotka
0,1papryka
0,02zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
0,01materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), jaja4)
0,005mleko3)
77FENARYMOLalkohol 2,4'-dichloro-a-(5-pirymidynylo) benzhydrylowy5,0chmiel (suszony)
1,0porzeczki, wiśnie i agrest
0,5morele, papryka, brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy) i pomidory
0,3banany, truskawki (inne niż dziko rosnące), owoce ziarnkowe i winogrona
0,2ogórki, cukinie, korniszony
0,1maliny, wiśnie
0,05dynie, melony, czarna herbata z przetworzonych liści Camellia sinensis, warzywa liściowe i świeże zioła
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
78FENBUTATYNY TLENEKtlenek bis[tris(2-metylo-2-fenylopropylo)cyny]5,0owoce cytrusowe
2,0owoce ziarnkowe i winogrona
3,0banany
1,0oberżyna, truskawki (inne niż dziko rosnące), papryka i pomidory
0,5ogórki z wyjątkiem korniszonów i cukinie
0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
79FENCHLORFOStiofosforan O,O-dimetylo-O-2,4,5-trichlorofenylu0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony)
0,01pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego z wyjątkiem zbóż
80FENHEKSAMID2',3'-dichloro-4'-hydroksy-1-metylocykloheksanokarboksa-nilid30,0sałata
10,0owoce jagodowe (inne niż dziko rosnące - jeżyny, maliny, krzyżówka jeżyny z maliną), kiwi
5,0wiśnie, czereśnie, truskawki (inne niż dziko rosnące), winogrona, owoce jagodowe (inne niż dziko rosnące - czarne jagody, agrest, żurawina, porzeczki), morele, brzoskwinie (w tym nektarynki i podobne hybrydy)
2,0papryka
1,0pomidory, śliwki, oberżyna, ogórki, cukinie, korniszony
0,1nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
81FENITROTIONtiofosforan-O,O-dimetylo-O-3-metylo-4-nitrofenylu2,0owoce cytrusowe
0,5pozostałe owoce i warzywa
82FENPROPIMORF(+)-cis-4-[3-(4-tert-butylofenylo) -2-metylopropylo]-2,6-dimetylomorfolina10,0chmiel (suszony)
2,0banany
1,0truskawki (inne niż dziko rosnące), owoce jagodowe (inne niż dziko rosnące -jeżyny, maliny, krzyżówka jeżyny z maliną, czarne jagody, agrest, żurawina, porzeczki)
0,5jęczmień, pszenica, owies, żyto, pszenżyto, orkisz, brukselka, por
0,3wątroba bydlęca, kóz, świń i owiec
0,1herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05inne zboża, nerki bydlęce, kóz, świń i owiec, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
0,02mięso bydlęce, kóz, świń i owiec
0,01pozostałe materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
83FENTYNA(suma trójfenylocyny, octanu, chlorku i wodorotlenku trifenylocyny wyrażona jako wodorotlenek trifenylocyny)0,5chmiel (suszony)
0,1ziemniaki i herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
84FENTYN ACETAT0,1nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
85FENTYN HYDROKSYD0,1nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
86FLORASULAM0,1orzechy, nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony)
0,01pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
87FENWALERATsuma izomerów RR i SS0,1winogrona
88i

ESFENWIALERAT (suma izomerów)

0,2jęczmień, owies, pozostałe materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2)
0,05owoce ziarnkowe, pomidory, brukselka, kapusta głowiasta, nasiona roślin oleistych, żyto, pszenica, pszenżyto, herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,02pozostałe zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego z drobiu2), mleko3), jaja4)
suma izomerów RS i SR0,05herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony), nasiona roślin oleistych, jęczmień, owies, pozostałe materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe z drobiu2), mleko3), jaja4)
89FLUCYTRYNAT(RS)-a-cyjano-3-fenoksybenzylo(S)-2-(4-difluorometoksyfenylo)maślan0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony),
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4), zboża
90FLUMOKSAZYN0,1nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
91FLUPYRSULFURON-METYLU0,05nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
92FLUROKSYPYRkwas 4-amino-3,5-dichloro-6-fluoro-2-pirydyloksyoctowy0,5nerki zwierząt gospodarskich (oprócz drobiowych)
(włączając jego estry wyrażone jako fluroksypyr)0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony), jęczmień, owies, żyto, pszenżyto i pszenica
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, pozostałe zboża i materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
93FOKSYMtiofosforan O-a-cyjanobenzylidenoamino-O,O-dietylu0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
94FOLPET15,0wiśnie, sałata, maliny, jagoda, porzeczki, winogrona, truskawki
10,0owoce cytrusowe i ziarnkowe, winogrona na wino
5,0pomidory
2,0inne owoce i warzywa
95FORAMSULFURON0,05ziemniaki składowane, herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,01zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
96FORATditiofosforan O,O-dietylo-S-etylotiometylu0,1orzeszki ziemne, herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
(suma foratu, jego pochodnych tlenowych i sulfonowych wyrażona jako forat)0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2) jaja4)
0,02mleko3)
97FOSALONditiofosforan S-(6-chloro-2,3-dihydro-2-oksobenzoksazol-1-ilo)metylo-O,O-dietylu2,0owoce ziarnkowe i brzoskwinie
0,1oliwki, warzywa korzeniowe
1,0owoce cytrusowe i truskawki, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
98FOSFAMIDONfosforan (2-chloro-2-dietylokarbamo-ilo-1-metylo)winylo-dimetylu0,15owoce i warzywa
0,05zboża
99FOSMETditiofosforan S-ftalimidometylo-O,O-dimetylu0,1herbata
100FORMOTIONditiofosforan S-(N-formylo-N-metylokarbomoilo)metylo-O,O-dimetylu0,05orzechy, nasiona roślin oleistych, chmiel (suszony) i herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
101FURATIOKARBN,N'-dimetylo-N-N-tiodikarbaminian butylo-2,3-dihydro-2,2-dimetylobenzofuran-7-ylu5,0chmiel (suszony)
0,1warzywa kapustne kwiatostanowe i herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,5materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, mleko3), jaja4)
102GLIFOSATN-(fosfonometylo)glicyna50,0grzyby dziko rosnące
20,0jęczmień, owies, soja i sorgo
10,0nasiona bawełny, nasiona lnu, nasiona rzepaku i gorczyca
5,0żyto, pszenżyto i pszenica
3,0groszek
2,0nasiona fasoli, nasiona grochu, oliwki do pozyskiwania oliwy oraz nerki bydlęce, kozie i baranie
0,5nerki wieprzowe
0,1pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, pozostałe materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4), pozostałe zboża
103HEKSAKONAZOL0,1jęczmień i pszenica, jabłka, gruszki, winogrona, banany, pomidory
0,2truskawki (inne niż dziko rosnące)
0,05orzechy, nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, pozostałe zboża
104IPROWALIKARBizopropylo 2-metyl-1-[(1-p-tolyletyl)karbamoilo]-(S)-propylokarbaminian 2,0winogrona
1,0pomidory, sałata i podobne
0,2melony, arbuzy
0,1cebula, ogórki, korniszony, cukinie, nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża
105 ISOPROTURON0,1nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
106 IMAZALIL 1-(ß-alliloksy-2,4-dichlorofenyloetylo) imidazol5,0ziemniaki składowane, owoce ziarnkowe, owoce cytrusowe
2,0banany i melony
0,5pomidory
0,2ogórki, cukinie, korniszony
0,1chmiel (suszony) i herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
107IMAZAMOKS0,1ziemniaki składowane, chmiel (suszony) i herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
108IPRODION3-(3,5-dichlorofenylo)-1-izopropylokarbamoiloimidazolidyno-2,4-dion10,0truskawki (inne niż dziko rosnące), borówki, porzeczki, owoce ziarnkowe, zioła, sałata i podobne, agrest i winogrona
5,0kapusta pekińska, fasolka warzywna (ze strąkami), kiwi, czosnek, kapusta głowiasta, cebula szalotka, oberżyna, papryka, pomidory, cebula, owoce pestkowe, owoce jagodowe i cytryny
3,0banany, ryż i cebula dymka
2,0cykoria, ogórki, cukinie, korniszony i mandarynki (włączając klementynki i podobne hybrydy)
1,0groszek warzywny (ze strąkami) i jęczmień
0,5nasiona rzepaku, czerwone buraki, brukselka i pszenica
0,3karotka, melony, rzodkiew i rzodkiewki
0,2nasiona warzyw strączkowych, orzechy laskowe, rabarbar i nasiona warzyw strączkowych
0,1chmiel (suszony), kalarepa, nasiona lnu, chrzan, pasternak i herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i pozostałe zboża
0,05warzywa kapustne kwiatostanowe i materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
109KAPTAFOLN-(1,1,2,2-tetrachloroetylotio)-cykloheks-4-eno-1,2-dikarboksyimid0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,01zboża
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
0,01materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6)
110KAPTANN-(trichlorometylotio)cykloheks-4-ene-1,2-di-karboksymid15,0owoce i warzywa
111KAPTAN

i

3,0owoce ziarnkowe, jagodowe, winogrona, pomidory
112FOLPET
(suma)2,0fasolka, endywia szerokolistna, por, owoce pestkowe, sałata, groch
0,1inne owoce i warzywa
113KARBARYLmetylokarbaminian 1-naftylu3,0morele, jabłka, gruszki, kapusta, brzoskwinie, śliwki, sałata i winogrona
1,0pozostałe owoce, pozostałe warzywa i ryż
0,5pozostałe zboża
114KARBOFURAN(suma karbofuranu, 3-hydroksykarbofuranu i 3-ketokarbofuranu wyrażona jako karbofuran)10chmiel (suszony)
0,5rzodkiewki, rzodkiew
0,3karotka, czosnek, marchew, pasternak, cebula szalotka, cebula i owoce cytrusowe
1153-HYDROKSYKARBO-FURANmetylokarbaminian 2,3-dihydro-2,2-dimetylobenzofuran-7-ylu0,2warzywa kapustne kwiatostanowe, dynie, arbuzy, melony, kalarepa, rzepa, brukiew i herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,01winogrona
0,1pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
116KARBOSULFAN(suma karbosulfanu, karbofuranu,

3-hydroksykarbofuranu i 3-ketokarbofuranu)

1,0chmiel (suszony)
2,3-dihydro-2,2-dimetylo-7-benzofuranylo[(dibutyloamino)tio]metylokarbaminian0,1karotka, marchew, pasternak i herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,5materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, mleko3), jaja4)
117KARTAP0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
118KLOFENTEZYNA3,6-bis(2-chlorofenylo)-1,2,3,4,5-tetrazyna3,0jeżyny, maliny
2,0truskawki (inne niż dziko rosnące)
1,0winogrona przeznaczone na wino
0,5owoce ziarnkowe, porzeczki
0,3pozostałe owoce jagodowe, pomidory
0,2śliwki
0,1wątroba bydlęca, owiec i kóz, melony
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), orzechy, nasiona roślin oleistych, chmiel (suszony), herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża i jaja4)
119KREZOKSYM METYLOWY(E)-2-metoksyimino-(2-o-toliloksymetylofenylo)-octan metylu1,0porzeczka, papryka, agrest i winogrona, truskawki (inne niż dziko rosnące)
0,5oberżyna i pomidory
0,2dynie, melony, arbuzy, owoce ziarnkowe i oliwki
0,1nasiona roślin oleistych, orzechy, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
0,02jaja4)
metabolit 490M1:1-metoksymino-2-2(0-tolioksymetyl (fe-nyl))kwasu octowego0,05nerki zwierząt gospodarskich
0,02mięso, wątroba i tłuszcz zwierząt gospodarskich2)
metabolit 490M9:2

(2-(4-hydroksy-2-metylofenoksy-metyl)fenyl)-2-metoksy-kwasu imino octowego

0,05mleko3)
120KWINALFOSdietylotiofosforan O-2-chinoksalinylu0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego z wyjątkiem zbóż
121KWINTOZEN(suma kwintozenu i pentachloroaniliny wyrażona jako kwintozen)0,05herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
0,01materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
122LAMBDA-CYHALOTRYNAprodukt reakcji zawierający równe ilości:10,0chmiel (suszony)
(Z)-(1R)-cis-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoropropenylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylanu (S)-a-cyjano-3-fenoksybenzylu i (Z)-(1S)-cis-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoropropenylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylanu (R)-a-cyjano-3-fenoksybenzylu1,0zioła, sałata i podobne, warzywa kapustne liściaste i herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,5oberżyna, truskawki (inne niż dziko rosnące), grzyby dziko rosnące i szpinak
0,3selery łodygowe, por
0,2morele, fasolka warzywna (ze strąkami), groszek warzywny, kapusta głowiasta, winogrona, cytryny, limonki, mandarynki (włączając klementynki i inne hybrydy), brzoskwinie (włączając nektaryki i podobne hybrydy), dziko rosnące jagody i owoce
0,1warzywa kapustne kwiatostanowe, ogórki, korniszony, cukinie, porzeczki, owoce ziarnkowe, bulwa selery, pomarańcze, grejpfruty, papryka, rzodkiewki, agrest, pomelo, pozostałe owoce pestkowe i pomidory
0,05orzechy, jęczmień, dynie, arbuzy, melony, brukselka, cebula dymka, słodka kukurydza
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, pozostałe zboża
LAMBDA-CYHALOTRYNA) (suma izomerów)0,5pozostałe materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2)
0,05mleko3)
0,02materiały paszowe z drobiu2) i jaja4)
123LINDAN0,05herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,01pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
0,7materiały paszowe z drobiu2)
0,02materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego z wyjątkiem materiałów paszowych z drobiu2)
0,001mleko3)
0,1jaja4)
124LINURON1,0szczypiorek, pietruszka
0,2buraki, karczochy Jeruzalimskie, pasternak
0,5karotka
0,1fasolka warzywna (ze strąkami), groszek warzywny (ze strąkami), karczochy hiszpańskie, nasiona roślin strączkowych, ziemniaki składowane, herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
125MALATIONditiofosforan S-1,2-bis(etoksykarbonylo)etylo-O,O-dimetylu8,0zboża
tiofosforan S-1,2-bis(etoksykarbonylo)etylo-O,O-dimetylu3,0warzywa z wyjątkiem korzeniowych
(suma malationu i malaoksonu wyrażona jako malation)2,0owoce cytrusowe
0,5pozostałe owoce, pozostałe warzywa i herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
126UWODNIONY KWAS MALEINOWY4-hydroksy-3-(2H)-pyrydazynon50,0składowane ziemniaki
30,0karotka, pasternak
10,0cebula, cebula szalotka, czosnek
1,0pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, z wyjątkiem zbóż
127MANEBMANEB, MANKOZEB,25,0chmiel (suszony)
METIRAM, PROPINEB, ZINEB - (suma wyrażona jako CS2)
5,0porzeczki, świeże zioła, oliwki, sałata i podobne, agrest, owoce cytrusowe
128MANKOZEB3,0owoce ziarnkowe, por, pomidory
2,0morele, korniszony, truskawki (inne niż dziko rosnące), jęczmień, owies, brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy), rzodkiewki, winogrona, cukinie, jarmuż, warzywa psiankowate (inne niż pomidory)
129METIRAM1,0warzywa kapustne kwiatostanowe, fasolka warzywna (ze strąkami), groszek warzywny (ze strąkami), wiśnie, czereśnie, warzywa kapustne głowiaste, śliwki, żyto, pszenica, cebula dymka
0,5warzywa kapustne liściaste (inne niż jarmuż), melony, kabaczki, arbuzy, ogórki (z wyjątkiem korniszonów), czosnek, nasiona rzepaku, cebula szalotka, cebula, seler naciowy
130PROPINEB0,3rukiew wodna
0,2endywia, marchew karotka, bulwa selera, salsefia
131ZINEB0,1ziemniaki, fasolka warzywna (bez strąków), groszek warzywny (bez strąków), kalarepa, nasiona roślin oleistych (z wyjątkiem nasion rzepaku), orzechy, herbata (suszone liście fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, pozostałe zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
132MEKARBAMditiofosforan S-(N-etoksykarbonylo-N-metylokarbamoilo)metylo-O,O-dietylu2,0owoce cytrusowe
0,1chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża
133METAKRYFOS0,01materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4), chmiel (suszony) i herbata (suszone liście fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05pozostate materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
134METALAKSYLMETALAKSYL, w tym inne mieszaniny izomerów 10,0chmiel (suszony)
składowych zawierające METALAKSYL M2,0winogrona na wino, sałata
(suma izomerów)1,0winogrona spożywcze, owoce ziarnkowe, kapusta głowiasta, świeże zioła, cykoria
0,5papryka, czosnek, owoce cytrusowe, truskawki (inne niż dziko rosnące), ogórki, cebula szalotka, cebula, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2)
0,3endywia
0,2pomidory, jarmuż, melony, por, arbuzy, cebula dymka
0,1warzywa kapustne kwiatostanowe, marchew karotka, pasternak, nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, mleko3), jaja4)
135METALAKSYL M10,0chmiel (suszony)
2,0sałata
1,0winogrona
0,5owoce cytrusowe, ogórki, papryka
0,3truskawki (inne niż dziko rosnące), cykoria
0,2pomidory, kapusta włoska
0,1karotka
0,05melony, kapusta głowiasta, brokuły, kalafiory, arbuzy, szpinak, nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
136METAMIDOFOSamidotiofosforan O,S-dimetylu2,0chmiel (suszony)
0,5warzywa kapustne głowiaste i pomidory
0,2owoce cytrusowe, oberżyna, sałata
0,1nasiona bawełny, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,01pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
137METOKSYCHLOR (DMDT)1,1,1-trichloro-2,2-bis(4-metoksyfenylo)etan0,1chmiel (suszony), herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,01pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
138METOMYLS-metylo-N-(metylokarbamoiloksy) tioacetamid10,0

2,0

chmiel (suszony)

sałata, szpinak i podobne, świeże zioła

1,0cytryny, limonki, mandarynki (w tym klementynki i inne hybrydy), winogrona spożywcze
0,5grejpfruty, pomarańcze, pomelo, śliwki, rzodkiewki, pomidory, oberżyna
139TIODIKARB3,7,9,13-tetrametylo-5,11-dioksa-2,8,14-tritia-4,7,9,12-tetraazapentadeka-3,12-dieno-6,10-dion (suma tiodikarbu i metomylu wyrażona jako metomyl)0,2owoce ziarnkowe, morele, brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy), brokuły
0,1wiśnie, czereśnie, orzeszki ziemne, nasiona soi, nasiona bawełny, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża
0,02materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko 3), jaja4)
140METSULFURON METYLOWY0,1nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
141METYDATIONditiofosforan S-(2,3-dihydro-5-metoksy-2-okso-1,3,4-tiadiazol-3-ilo)metylo-O,O-dimetylu3,0chmiel (suszony)
2,0owoce cytrusowe
1,0oliwki
0,5winogrona
0,3owoce ziarnkowe
0,2owoce pestkowe z wyjątkiem wiśni
0,05nasiona rzepaku, orzechy, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
142METYLOBROMIDbromometan0,1nasiona roślin oleistych
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
143MEWINFOSfosforan (2-metoksykarbonylo-1-metylowinylodimetylu)0,5warzywa liściaste, owoce pestkowe
0,2morele, owoce ziarnkowe i cytrusowe
0,1pozostałe owoce i pozostałe warzywa
144MONOKROTOFOSfosforan-(1-metylo-2-metylokarbamoilo)winylodimetylu0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
145MONOLINURON3-(4-chlorofenylo)-1-metoksy-1-metylomocznik0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
146MYCHLOBUTANIL2-(4-chlorofenylo)-2-(1H-1,2,4-triazol-1- ilometylo)heksylokarbonitryl5,0 sałata roszponka
3,0owoce cytrusowe
2,0banany, chmiel (suszony)
1,0wiśnie, czereśnie, winogrona, truskawki (inne niż dziko rosnące), owoce jagodowe (inne niż dziko rosnące - jeżyny, maliny, agrest, porzeczki)
0,5owoce ziarnkowe, śliwki, brzoskwinie (w tym nektarynki i podobne hybrydy), papryka, karczochy
0,3pomidory, morele, oberżyna
0,2marchew karotka, melony, kabaczki, arbuzy, chrzan, pasternak, korzeń pietruszki
0,1ogórki, cukinie, korniszony
0,05orzechy, nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
0,01materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
146aNITROFENEster 2,4-dichlorofenylowo-4-nitrofenylowy0,02nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,01zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
147OKSADIARGIL0,05ziemniaki składowane, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,01zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
148OKSASULFURON0,1ziemniaki składowane, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2)
149PARAKWATkation 1,1'-dimetylo-4,4'-bipyridyniowychlorek 1,1'-dimetylo-4,4'-bipyridyniowy0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego z wyjątkiem zbóż
150PARAOKSON0,5owoce i warzywa
151PARATIONtiofosforan O,O-dietylo-O-4-nitrofenylu0,05nasiona roślin strączkowych, zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
152PARATION METYLOWYtiofosforan O,O-dimetylo-O-4-nitrofenylu0,2ziarna grochu
0,05nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony),
0,02zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
153PENDIMETALIN0,2buraki, selery, karczochy Jeruzalimskie, pasternak, zioła inne niż trybula, szczypiorek, pietruszka i liście selera
0,1nasiona roślin strączkowych, ziemniaki składowane, herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony), chmiel (suszony)
0,05zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
154PENKONAZOL(RS)-1-[2-(2,4-dichlorofenylo)0,5porzeczki, chmiel (suszony)
pentylo]-1H-1,2,4-triazol0,2owoce ziarnkowe, winogrona, karczochy
0,1morele, brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy), melony, kabaczki, arbuzy, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), jaja4)
0,01mleko3)
155PERMETRYNA(suma izomerów permetryny):2,0zboża z wyjątkiem kukurydzy
(1RS,3RS)-(1RS,3SR)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2-dimetylocyklopropanokarboksylan 3-fenoksybenzylu0,5materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2)
0,2kukurydza
0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, mleko3), jaja4)
156PIKOLINAFEN0,1nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
157PIRYDATsuma pirydatu, jego hydrolizowanego produktu CL 9673 (3-fenylo-4-hydroksy-6-chloropirydazyny) 1,0por
i zdolnych do hydrolizacji odmiennych CL 9673 wyrażona jako pirydat0,05owoce cytrusowe, orzechy, jabłka, gruszki, śliwka, pigwy, owoce jagodowe, inne owoce
0,05warzywa korzeniowe i bulwiaste, warzywa cebulowe, warzywa owocowe, warzywa kapustne kwiatostanowe, warzywa kapustne głowiaste, kalarepa, warzywa liściaste i świeże zioła, warzywa strączkowe, warzywa łodygowe (świeże), grzyby, nasiona oleiste, ziemniaki i zboża
0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,2kapusta liściasta
158PIRYMIFOS METYLOWYdimetylotiofosforan O-2-dietyloamino-6-metylo-4-pirymidynylu5,0zboża
2,0winogrona na wino, kiwi, mandarynki (włączając klementynki i inne hybrydy), brukselka i grzyby hodowlane
1,0warzywa kapustne kwiatostanowe, karotka, melony, papryka, pomidory i pozostałe owoce cytrusowe
0,1ogórki
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
159PROCHLORAZ10,0owoce cytrusowe
5,0sałata i podobne, zioła, mango, ananasy, papaja, cebula szalotka, awokado
2,0wątroba wołowa, grzyby hodowlane
1,0owies, jęczmień, ryż
0,5pszenżyto, pszenica, żyto, nerki wołowe, nasiona lnu, rzepaku i ziarna słonecznika, czosnek
0,3ziarna grochu
0,2tłuszcz wołowy
0,1pozostałe materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), jaja4), chmiel (suszony), herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis), pozostałe nasiona roślin oleistych
0,02mleko3)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, pozostałe zboża
160PROCYMIDONN-(3,5-dichlorofenylo)-1,2-dimetylo-1,2-cyklopro-1,2-dikarboksyimid10,0maliny
5,0truskawki (inne niż dziko rosnące), kiwi, sałata i podobne, winogrona
2,0fasolka warzywna (ze strąkami), oberżyna, papryka, pomidory, owoce pestkowe z wyjątkiem wiśni
1,0gruszki, ogórki, cukinie, korniszony, dynie, melony, arbuzy, groszek warzywny (ze strąkami), nasiona rzepaku, soi i pestki słonecznika
0,3groszek warzywny (bez strąków)
0,2czosnek, cebula szalotka, cebula i groch
0,1chmiel (suszony) i herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05orzechy, pozostałe nasiona roślin oleistych
0,02zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
161PROFAMkarbanilan izopropylu0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
162PROFENOFOStiofosforan O-(4-bromo-2-chlorofenylo)-O-etylo-S-propylu5,0papryka chili
2,0nasiona bawełny
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), jaja4)
0,01mleko3)
0,1chmiel (suszony), herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
163PROHEKSADIONkwas 3,5-diokso-4-propionylocykloheksakarboksylowy (proheksadion i jego sole wyrażone jako proheksadion)0,2jęczmień i pszenica
0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony), nasiona roślin oleistych
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2) jaja4)
0,01mleko3)
164PROPARGITsiarczyn 2-(4-tert-butylofenoksy)cykloheksylo-2-propenylu5,0herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
165PROPIKONAZOL(RS)-1-[2-(2,4-dichlorofenylo)-4-propylo-1,3-dioksolan-2-ylometylo]-1H-1,2,4-triazol0,5winogrona
0,2morele, wiśnie i brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy)
0,1banany, herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony), wątroba przeżuwaczy, mleko3)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2) i jaja4)
166PROPOKSURmetylokarbaminian 2-izopropoksyfenylu3,0oliwki, buraki, selery, papryka, oberżyna, korniszony, melony, dynie, arbuzy, warzywa kapustne, szpinak i podobne, zioła, fasolka warzywna i (ze strąkami), groszek warzywny (ze strąkami), karczochy, selery, koper, grejpfruty, pomarańcze, pomelo, jeżyny, maliny
1,0por
0,5warzywa kapustne kwiatostanowe i kapusta głowiasta
0,3mandarynki (włączając w to klementynki i inne hybrydy), limonki i cytryny
0,2porzeczki i agrest
0,1chmiel (suszony), czarna herbata z przetworzonych liści Camellia sinensis
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego z wyjątkiem pomidorów i ogórków, zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
167PROPYZAMID3,5dichloroN-(1,1dimetylopropynylo)benzamid1,0zioła, sałata i podobne
0,1nasiona rzepaku
0,05nasiona lnu, herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża
suma propyzamidu i wszystkich metabolitów, które zawierają grupę 3,5-dichlorbenzoe-kwasu, liczona jako propyzamid0,05tłuszcz, wątroba i nerki zwierząt gospodarskich
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), jaja4)
0,01mleko3)
168PROSULFURON0,01nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony)
0,05nasiona warzyw strączkowych
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
169PYMETROZYNA5,0chmiel (suszony)
1,0zioła, papryka, sałata i podobne
0,5oberżyna, ogórki, cukinie, korniszony i pomidory
0,3owoce cytrusowe
0,2dynie, melony, arbuzy
0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05morele, nasiona bawełny, kapusta głowiasta i brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
0,01materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
170PYRAFLUFEN ETYLU0,1orzechy
0,05nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
171PYRAZOFOSdietyloditiofosforan O-6-etoksykarbonylo-5-
- metylopipirazolo[1,5-a]pirymidin-2-ylu0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony) i jaja4)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3)
172PYRETRYNA3,0zboża
1,0warzywa i owoce
173RESMETRYNA(suma izomerów)0,2orzechy, nasiona roślin oleistych, chmiel (suszony), herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,1pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego oprócz zbóż oraz materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
0,05zboża
174SPIROKSAMINA(RS)-8-tert-butylo-1,4-dioksaspiro[4,5]dec-2-ylometylo(etylo)propyloamina1,0winogrona
0,3jęczmień i owies
0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i pozostałe zboża
2-((etylopropyloamin)metyl)-a, a-dimetyl-1,4-dioksaspiro(4,5) 8-dekan kwasu octowego

kwas spiroksaminu węglowego wyrażony jako spiroksamin

0,2nerki i wątroba zwierząt gospodarskich z wyjątkiem woła, świni, owcy, kozła, koni, muła i osła
0,05jaja4), pozostałe materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2)
0,02mleko3)
175SULFOSULFURON0,1nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża i materiały pazowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
176SYMAZYNA2-chloro-4,6-bis(etyloamino)-1, 3,5-triazyna15,0sałata i podobne
5,0grzyby hodowlane
1,0pomidory, oberżyna, ogórki, korniszony, cukinie, ziemniak
2,0seler naciowy, karczochy
0,3melony, arbuzy
0,2jaja4)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego z wyjątkiem materiału paszowego z owiec2)
0,02mleko3)
1772,4,5-Tkwas 2,4,5-trichlorofenoksyoctowy0,05materiały paszowe pochodzenia roślinnego
178TECHNAZEN1,2,3,5,6-tetrachloronitrobenzen0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
179TEPPpirofosforan tetraetylu0,02herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,01pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego z wyjątkiem zbóż
180THIFENSULFURON METYLU0,1chmiel (suszony), herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
181TIABENDAZOL2-(tiazol-4-ilo)benzimidazol15,0awokado i składowane ziemniaki
10,0ananasy, grzyby hodowlane
5,0owoce ziarnkowe, banany, brokuły, mango, owoce cytrusowe, truskawki (inne niż dziko rosnące)
0,1orzechy, chmiel (suszony), herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis), materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego z wyjątkiem materiałów paszowych pochodzących z woła, owcy i kozy2), jaja4)
0,05zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
suma thiabendazolu i 5-hydroksy-thiabendazolu0,1materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2) z wyjątkiem materiałów paszowych pochodzących z woła, barana i produktów z kozy
182TIURAMdisulfid tetrametylotiuramowy3,8truskawki i winogrona
3,0pozostałe owoce i warzywa
182aTLENEK ETYLENU(suma tlenku etylenu i 2-chloroetanolu wyrażona jako tlenek etylenu)0,2nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,02zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6)
0,1pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
183TRIADIMEFON

i

(suma triadimefonu i triadimenolu)10,0chmiel (suszony)
184TRIADIMENOL1-(4-chlorofenoksy)-3,3-dimetylo-1-(1,2,4-triazol-1-ilo)butan-2-on3,0ananasy
2,0winogrona
1,0cebula dymka
0,5truskawki (inne niż dziko rosnące), cebula, papryka
0,3pomidory
0,2pszenica, jęczmień, owies, żyto, pszenżyto, orzechy, jabłka, banany, nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,1pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4) i zboża
185TRIALAT(suma dialatu i trialatu w przeliczeniu na trialat) DL-N-(2,6-dimetylofenylo)-N-(2-metoksyacetylo)alaninian metylu0,1owoce, warzywa
186TRIASULFURON0,1chmiel (suszony), herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
187TRIAZOFOStiofosforan O,O dietylo-O-1-fenylo-1H-1,2,4-triazol-3-ilu1,0karotka, pasternak
0,1nasiona bawełny
0,05herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
188TRICHLORFON2,2,2-trichloro-1-hydroksyetylofosfoniandimetylu0,5owoce i warzywa
0,1zboża
189TRIDEMORF4-alkilo-2,6-dimetylomorfolina20,0herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,2jęczmień, owies
0,1orzechy, nasiona roślin oleistych, chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża i materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
190TRIFORYNA1,4-bis(2,2,2-trichloro-1-formamidoetylo)piperazyna30,0chmiel (suszony)
2,0morele, porzeczki, owoce ziarnkowe, wiśnie, brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy), agrest
1,0śliwki
0,5ogórki, cukinie, korniszony
0,1jęczmień, owies, żyto, herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), pszenżyto i pszenica
0,05pozostałe zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
191WAMIDOTIONtiofosforan O,O-dimetylo-S-2-(1-metylokarbamoiloetylotio) etylu0,5owoce ziarnkowe
(suma wamidotionu, sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako wamidotion)0,05pozostałe owoce i warzywa
192WINKLOZOLINA3-(3,5-dichlorofenylo)-5-metylo-5-winylooksazolidyno-2,4-dion40,0chmiel (suszony)
(suma winklozoliny i wszystkich metabolitów zawierających grupę 3,5-dichloroaniliny wyrażona jako winklozolina)5,0truskawki (inne niż dziko rosnące), sałata i podobne, owoce jagodowe i winogrona
3,0oberżyna, papryka
2,0morele, kapusta pekińska, fasolka warzywna (ze strąkami), groszek warzywny (ze strąkami)
1,0ogórki, cukinie, korniszony, dynie, melony, arbuzy, owoce ziarnkowe, nasiona rzepaku i warzywa cebulowe
0,5wiśnie
0,1herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego poza kiwi
suma związków iprodionu, procymidonu i winclozolinu, jak również wszystkich metabolitów, które zawierają grupę 3,5-dichloranilinową, liczona jako 3,5-dichloroanilina0,05materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego2), mleko3), jaja4)
193METYLOBROMID (w formie gazu)bromo-metan0,1zboża
194WODOROFOSFOR, fosfid, liczony jako wodorofosfor (w formie gazu)fosfin0,1zboża
195DWUSIARCZEK WĘGLA (w formie gazu)-0,1zboża
196CZTEROCHLOREK WĘGLA (w formie gazu)-0,1zboża
1) W przypadku mieszanek paszowych, bierze się pod uwagę dopuszczalne zawartości pozostałości środków ochrony roślin dla poszczególnych materiałów paszowych, wchodzących w skład tych mieszanek.

2) W przypadku materiałów paszowych pochodzenia zwierzęcego o wagowo wyrażonej zawartości tłuszczu nie większej niż 10 %, dopuszczalne zawartości pozostałości środka ochrony roślin odnoszą się do całej masy materiału paszowego, licząc kości; w tym przypadku dopuszczalną zawartością pozostałości środka ochrony roślin jest jedna dziesiąta określonej wartości odnoszącej się do zawartości tłuszczu, nie mniejsza jednak niż 0,01 mg/kg.

3) W przypadku oznaczania dopuszczalnych zawartości pozostałości środków ochrony roślin w surowym pełnym mleku pochodzącym od krów, jako podstawę do obliczeń bierze się 4 % wagową zawartość tłuszczu. W przypadku mleka surowego pełnego pochodzącego od innych zwierząt gospodarskich oznacza się niższe poziomy dopuszczalnych zawartości pozostałości środków ochrony roślin od wziętej za podstawę zawartości tłuszczu.

Dla przetworów mlecznych:

- przy wagowej zawartości tłuszczu nie większej niż 2 % - dopuszczalny poziom zawartości pozostałości środka ochrony roślin wynosi połowę określonej wartości dla mleka surowego pełnego,

- przy wagowej zawartości tłuszczu większej niż 2 % - dopuszczalny poziom zawartości pozostałości środka ochrony roślin wyraża się w mg/kg tłuszczu; w takich przypadkach dopuszczalne zawartości pozostałości środka ochrony roślin są 25 razy wyższe od określonej wartości dla mleka surowego pełnego.

4) W przypadku jaj i produktów z jaj zawierających więcej niż 10 % tłuszczu dopuszczalną zawartość pozostałości środka ochrony roślin wyraża się w mg/kg tłuszczu. W tym przypadku dopuszczalne poziomy zawartości pozostałości są 10 razy wyższe od dopuszczalnych poziomów pozostałości dla świeżych jaj.

1Załącznik:

- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 22 grudnia 2004 r. (Dz.U.04.285.2864) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 grudnia 2004 r.

- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 22 grudnia 2004 r. (Dz.U.04.285.2864) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 marca 2005 r.

- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 5 maja 2005 r. (Dz.U.05.88.749) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 czerwca 2005 r.