§ 1. - Dodatkowe wymagania wobec podmiotów ubiegających się o otwarcie lub prowadzenie rejestrów zwierząt hodowlanych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.131.1409

Akt utracił moc
Wersja od: 9 czerwca 2004 r.
§  1.
1.
Podmiot ubiegający się o otwarcie lub prowadzenie określonego rejestru zwierząt hodowlanych, zwanego dalej "rejestrem", powinien:
1)
zapewnić:
a)
prowadzenie rejestru w formie papierowej - książki lub kartoteki lub w formie elektronicznej,
b)
zabezpieczenie i ochronę danych zawartych w rejestrze i innych dokumentach hodowlanych przed ich utratą,
c)
sporządzanie, co najmniej raz na 12 miesięcy, wydruków dokonywanych w danym roku wpisów, zmian i uzupełnień wpisów w rejestrze, w przypadku prowadzenia rejestru wyłącznie w formie elektronicznej,
d)
przechowywanie rejestru prowadzonego w formie papierowej lub wydruków z rejestru prowadzonego w formie elektronicznej przez okres co najmniej 10 lat, a w przypadku rejestru buhajów, koni pełnej krwi angielskiej, koni arabskich czystej krwi, koni huculskich lub koników polskich - wieczyście,
e)
przeprowadzanie badań i sprawdzanie informacji niezbędnych do wystawiania dokumentów hodowlanych, w szczególności dotyczących pochodzenia zwierząt,
f)
prowadzenie rejestru przez osobę posiadającą co najmniej średnie wykształcenie;
2)
mieć:
a)
zdolność do czynności prawnych lub osobowość prawną,
b)
osobowość prawną, w przypadku ubiegania się o otwarcie lub prowadzenie rejestru świń,
c)
dostęp do informacji i danych o wartości użytkowej lub hodowlanej zwierząt w zakresie niezbędnym do realizacji programu hodowlanego prowadzonego na potrzeby rejestru; wymaganie to nie dotyczy podmiotu upoważnionego do prowadzenia oceny wartości użytkowej;
3)
udostępniać podmiotom upoważnionym do prowadzenia oceny wartości użytkowej lub hodowlanej informacje niezbędne do prowadzenia tej oceny;
4)
zatrudniać co najmniej jednego specjalistę do spraw selekcji zwierząt, jeżeli regulamin prowadzenia rejestru przewiduje wpis zwierząt przez takiego specjalistę.
2.
Specjalista, o którym mowa w ust. 1 pkt 4, powinien mieć wykształcenie wyższe na kierunku zootechnika, weterynaria lub rolnictwo.