Dodatkowe informacje umieszczane na oznakowaniu środków żywienia zwierząt.
Dz.U.2004.63.589
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 25 marca 2004 r.
w sprawie dodatkowych informacji umieszczanych na oznakowaniu środków żywienia zwierząt2)
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają do prawa polskiego postanowienia:
1) dyrektywy 96/25/EWG z dnia 29 kwietnia 1996 r. w sprawie obrotu materiałami paszowymi (Dz. Urz. WE L 125 z 23.05.1996, str. 35 i n.);
2) dyrektywy 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. w sprawie dodatków paszowych (Dz. Urz. WE L 270 z 14.12.1970, str. 1 i n.);
3) dyrektywy 79/373/EWG z dnia 2 kwietnia 1979 r. w sprawie obrotu mieszankami paszowymi (Dz. Urz. WE L 86 z 6.04.1979, str. 30 i n.);
4) dyrektywy 86/174/EWG z dnia 9 kwietnia 1986 r. w sprawie metod obliczania wartości energetycznej mieszanek paszowych dla drobiu (Dz. Urz. WE L 130 z 16.05.1986, str. 53 i n.).
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
METODY OBLICZANIA WARTOŚCI ENERGETYCZNEJ MIESZANEK PASZOWYCH
METODY OBLICZANIA WARTOŚCI ENERGETYCZNEJ MIESZANEK PASZOWYCH
I.
Metoda obliczania wartości energetycznej mieszanek paszowych dla drobiu
Metoda obliczania wartości energetycznej mieszanek paszowych dla drobiu
MJ/kg EM = 0,1551 x % białka ogólnego + 0,3431 x % tłuszczu + 0,1669 x % skrobi + 0,1301 x % całkowitej zawartości cukru (wyrażonego jako sacharoza).
Zakres tolerancji w stosunku do deklarowanych wartości wynosi 0,4 MJ/kg EM.
Wyniki należy podać z dokładnością do jednego miejsca po przecinku.
Oznaczanie zawartości:
1) tłuszczu surowego przeprowadza się metodą B,
2) skrobi przeprowadza się metodą polimeryczną
- które są określone w przepisach wydanych na podstawie art. 44 ust. 7 pkt 2 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt.
II.
Metoda obliczania wartości energetycznej mieszanek paszowych dla przeżuwaczy - system INRA
Metoda obliczania wartości energetycznej mieszanek paszowych dla przeżuwaczy - system INRA
EN = EM x K
Współczynniki wykorzystania energii metabolicznej (K) z poszczególnych pasz oblicza się następująco:
Kb = 0,287q + 0,554
Kp = 0,78q + 0,006
Kb x Kp x 1,5
Kbp = ----------------
Kp + 0,5 x Kb
gdzie:
Kb - współczynnik wykorzystania energii metabolicznej (EM) w procentach bytowych,
Kl - współczynnik wykorzystania energii metabolicznej (EM) do produkcji mleka (laktacja),
Kp - współczynnik wykorzystania energii metabolicznej (EM) w procentach wzrostu i opasu ekstensywnego,
Kbp - współczynnik wykorzystania energii metabolicznej (EM) w opasie intensywnym (na byt i produkcję mięsa).
Ostateczny wynik uzyskuje się, zaczynając od oznaczenia energii brutto (EB) w bombie kalorymetrycznej, następnie strawności energii brutto (SEB), oznaczonej na zwierzętach, oraz energii metabolicznej z uwzględnieniem strat w moczu i w postaci metanu. Energię metaboliczną należy wyrażać stosunkiem EM : ES, co oblicza się następująco:
EM/ES = 0,8417 - (9,9 x 10-5 WS) - (1,96 x 10-4BO) + 0,0221 x PŻ
gdzie:
WS - zawartość włókna surowego (g/kg masy organicznej),
BO - zawartość białka ogólnego (g/kg masy organicznej),
PŻ - poziom żywienia
Emb + Emp
PŻ = -----------
Emb
Wykorzystanie energii metabolicznej w procentach bytowych i produkcyjnych zależy od koncentracji (q) energii metabolicznej w paszach, wyrażonej stosunkiem:
Q = EM : EB,
a przy intensywnym opasie również do poziomu produkcji (PP).
Enb + Enp
PP = -----------
Enb
Za jednostkę miary wartości energetycznej pasz i potrzeb zwierząt przyjmuje się 1 kg ziarna jęczmienia średniej jakości, a w szczególności jego energię netto. Ze względu na różny stopień wykorzystania energii, w zależności od kierunku produkcji zwierząt, wskaźnik ten ma dwie wartości:
- przy produkcji mleka 1.700 kcal EN, tj. 1 JPM,
- przy opasie (produkcja żywca) 1.820 kcal En, tj. 1 JPŻ (JPM - jednostka paszowa produkcji mleka, JPŻ - jednostka paszowa produkcji żywca).
III.
Metoda obliczania wartości energetycznej mieszanek paszowych dla krów mlecznych i młodego bydła w odchowie - system NEL
Metoda obliczania wartości energetycznej mieszanek paszowych dla krów mlecznych i młodego bydła w odchowie - system NEL
NEL = 0,6 x (1 + 0,004 x [q - 57] x EM(MJ),
który jest niezbędny do uzyskania wartości MJ-NEL w każdej paszy.
Wartość EM uzyskuje się według wzoru:
EM(MJ) = 0,0312 x g STS + 0,0136 x g SWS + 0,0147 x g (SSO - STS - SWS) + 0,00234 x g BO
gdzie:
EM - energia metaboliczna,
STS - strawny tłuszcz surowy,
SWS - strawne włókno surowe,
SSO - strawna substancja organiczna,
BO - białko ogólne.
Dla określenia współczynnika metaboliczności energii - q musi być znana obok wartości EM (energii metabolicznej) również wartość energii brutto (EB), uzyskana według następującego wzoru:
EB(MJ) = 0,0239 x g BO + 0,0398 x g TS + 0,0201 g WS + 0,0175 x g BNW
gdzie:
EB - energia brutto,
BO - białko ogólne,
TS - tłuszcz surowy,
WS - włókno surowe.
BNW - bezazotowe związki wyciągowe.
Współczynnik metaboliczności oblicza się według wzoru:
q = EM/EB x 100.
IV.
Metoda obliczania wartości energetycznej mieszanek paszowych dla świń
Metoda obliczania wartości energetycznej mieszanek paszowych dla świń
Energię metaboliczną w paszy oblicza się według następującego wzoru:
EM (MJ/kg s.m.) = 0,021 BS + 0,0374 TS + 0,0144 WS + 0,0171 BWS - 0,0014 C1) - 0,0068 (BFS - 100)2)
gdzie:
BS - białko strawne,
TS - strawny ekstrakt eterowy (tłuszcz),
WS - włókno strawne,
BWS - strawne związki bezazotowe wyciągowe,
C - cukier,
BFS - węglowodany ulegające fermentacji bakteryjnej (b/kg s.m.).
BFS w paszy oblicza się według wzoru:
BFS (g/kg s.m.) = WS + BWS - S - C
gdzie:
WS + BWS - oznaczają sumę włókna strawnego i strawnych związków bezazotowych wyciągowych, natomiast S i C odpowiednio skrobie i cukier (wszystkie składniki w g/kg s.m.).
______
1) Poprawkę stosuje się przy obliczaniu EM pasz zawierających 80 lub więcej g cukru w kg s.m. paszy.
2) Poprawkę stosuje się przy obliczaniu EM pasz zawierających ponad 100 g węglowodanów ulegających fermentacji (BFS) w kg s.m. paszy.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
DODATKOWE INFORMACJE, KTÓRE MOGĄ BYĆ UMIESZCZANE NA OPAKOWANIU LUB ETYKIECIE DOŁĄCZONEJ DO OPAKOWANIA ALBO W DOKUMENTACH PRZEWOZOWYCH MIESZANEK PASZOWYCH
DODATKOWE INFORMACJE, KTÓRE MOGĄ BYĆ UMIESZCZANE NA OPAKOWANIU LUB ETYKIECIE DOŁĄCZONEJ DO OPAKOWANIA ALBO W DOKUMENTACH PRZEWOZOWYCH MIESZANEK PASZOWYCH
Lp. | Rodzaj mieszanki paszowej | Zawartość składników pokarmowych | Gatunek lub kategoria zwierząt |
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | Mieszanka paszowa pełnoporcjowa | - białko ogólne - oleje i tłuszcz surowy - włókno surowe - popiół surowy | zwierzęta domowe inne niż psy i koty |
- lizyna | zwierzęta, z wyjątkiem świń | ||
- metioniny | zwierzęta, z wyjątkiem drobiu | ||
- fosfor | zwierzęta inne niż ryby, z wyjątkiem ryb ozdobnych | ||
- cystyna - treonina - tryptofan | wszystkie zwierzęta | ||
- skrobia - cukier (jako sacharoza) - cukier plus skrobia - wapń - sód - magnez - potas | wszystkie zwierzęta | ||
2 | Mieszanka paszowa uzupełniająca - mineralna | - białko ogólne - włókno surowe - popiół surowy - oleje i tłuszcz surowy - lizyna - metionina - cystyna - treonina - tryptofan - potas | wszystkie zwierzęta |
- magnez | zwierzęta, z wyjątkiem przeżuwaczy | ||
3 | Mieszanka paszowa uzupełniająca - melasowana | - oleje i tłuszcz surowy - wapń - sód - fosfor - potas | wszystkie zwierzęta |
- magnez ≥ 0, 5 % - magnez < 0,5 % | zwierzęta, z wyjątkiem przeżuwaczy wszystkie zwierzęta | ||
4 | Mieszanka paszowa uzupełniająca - inna | - białko ogólne - oleje i tłuszcz surowy - popiół surowy - włókno surowe | zwierzęta, z wyjątkiem psów i kotów |
- wapń ≥ 5 % | zwierzęta domowe | ||
- wapń < 5 % | wszystkie zwierzęta | ||
- fosfor ≥ 2 % | zwierzęta domowe | ||
- fosfor < 2 % | wszystkie zwierzęta | ||
- magnez ≥ 0, 5 % | zwierzęta z wyjątkiem przeżuwaczy | ||
- magnez < 5 | wszystkie zwierzęta | ||
- sód | wszystkie zwierzęta | ||
- potas | wszystkie zwierzęta | ||
- lizyna | zwierzęta, z wyjątkiem świń | ||
- metioniny | zwierzęta, z wyjątkiem drobiu | ||
- cystyna - treonina - tryptofan - skrobia - cukier (jako sacharoza) - cukier plus skrobia | wszystkie zwierzęta |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »