Długotrwałe akcje ratownicze, szczegółowe normy, zasady i warunki otrzymywania wyżywienia w czasie tych akcji oraz ćwiczeń lub szkolenia przez strażaków Państwowej Straży Pożarnej lub inne osoby biorące w nim udział, a także przypadki, w których wypłaca się równoważnik pieniężny w zamian za przysługujące wyżywienie, sposób ustalania jego wysokości oraz szczegółowe zasady wypłacania.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1997.160.1098

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 2020 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 11 grudnia 1997 r.
w sprawie długotrwałych akcji ratowniczych, szczegółowych norm, zasad i warunków otrzymywania wyżywienia w czasie tych akcji oraz ćwiczeń lub szkolenia przez strażaków Państwowej Straży Pożarnej lub inne osoby biorące w nich udział, a także przypadków, w których wypłaca się równoważnik pieniężny w zamian za przysługujące wyżywienie, sposobu ustalania jego wysokości oraz szczegółowych zasad wypłacania.

Na podstawie art. 62 ust. 2 ustawy z dnia 24 sierpnia 1991 r. o Państwowej Straży Pożarnej (Dz. U. Nr 88, poz. 400, z 1992 r. Nr 21, poz. 86 i Nr 54, poz. 254, z 1994 r. Nr 53, poz. 214, z 1995 r. Nr 4, poz. 17 i Nr 34, poz. 163, z 1996 r. Nr 106, poz. 496 i Nr 152, poz. 723 oraz z 1997 r. Nr 28, poz. 153, Nr 88, poz. 554 i Nr 106, poz. 680) zarządza się, co następuje:
Za długotrwałe akcje ratownicze uważa się:
1)
każde działania ratownicze organizowane lub kierowane przez Państwową Straż Pożarną trwające co najmniej 6 godzin,
2)
pomocnicze specjalistyczne czynności ratownicze wykonywane przez Państwową Straż Pożarną w ramach udzielanej pomocy innym służbom ratowniczym, trwające co najmniej 6 godzin,
3)
inne działania Państwowej Straży Pożarnej, wymagające zgrupowania strażaków przez okres co najmniej 6 godzin w czasie podwyższonej gotowości operacyjnej lub w celu współdziałania z innymi służbami,
4)
akcje ratownictwa podwodnego prowadzone przez Państwową Straż Pożarną, wymagające wykonania co najmniej jednego cyklu nurkowania.
1. 
Ustala się następujące normy wyżywienia:
1)
zasadnicza - szkolna "SZ",
2)
dodatkowa - uzupełniająca - "DU".
2. 
Zasadnicza norma wyżywienia określa ilość środków spożywczych przysługujących na jedną osobę w ciągu jednej doby.
3. 
Dodatkowa norma wyżywienia określa ilość środków spożywczych przysługujących na jedną osobę w ciągu jednej doby jako uzupełnienie do zasadniczej normy wyżywienia.
4. 
Składniki rzeczowe norm wyżywienia, o których mowa w ust. 1, określa załącznik do rozporządzenia.
5.  1
 (uchylony).
1. 
Przy wyżywieniu organizowanym za pośrednictwem zakładów żywienia zbiorowego spoza resortu spraw wewnętrznych i administracji stosuje się następujące zasady:
1)
jeśli zakład stosuje w kalkulacji ceny sprzedaży (detaliczne) na artykuły spożywcze, obowiązująca stawka pieniężna może być podwyższona do 15% - za zgodą kierownika jednostki organizacyjnej Państwowej Straży Pożarnej, zwanego dalej "kierownikiem",
2)
niezależnie od podwyższenia stawki, o której mowa w pkt 1, pokrywa się koszty przyrządzania posiłków, ponoszone przez zakład, w kwocie nie większej niż 100% stawki, a w wyjątkowych przypadkach, uzasadniających żywienie w zakładach o wyższym standardzie - w kwocie do 150% stawki - za zgodą Komendanta Głównego Państwowej Straży Pożarnej,
3)
jeśli zakład stosuje w kalkulacji ceny zakupu na artykuły spożywcze, pokrywa się koszty przyrządzania posiłków ponoszone przez ten zakład, w kwocie nie większej niż 130% stawki, a w wyjątkowych przypadkach, uzasadniających żywienie w zakładach o wyższym standardzie - w kwocie do 180% stawki - za zgodą Komendanta Głównego Państwowej Straży Pożarnej,
4)
za podstawę obliczania kosztów przyrządzania posiłków przyjmuje się stawkę pieniężną odpowiedniej normy wyżywienia lub stawkę podwyższoną zgodnie z pkt 1, jeśli zachodzi potrzeba takiego podwyższenia.
2. 
W jednostkach organizacyjnych Państwowej Straży Pożarnej, zwanych dalej "jednostkami", prowadzących samodzielne kuchnie i nabywających artykuły spożywcze w punktach sprzedaży detalicznej, stawki pieniężne na wyżywienie podwyższa się do 15% - za zgodą kierownika.
Strażak lub inna osoba biorąca udział w długotrwałej akcji ratowniczej, ćwiczeniach lub szkoleniu, której według niniejszych przepisów przysługuje bezpłatne wyżywienie jednocześnie z kilku różnych tytułów, otrzymuje tylko jedną, najkorzystniejszą dla siebie normę wyżywienia.
Bezpłatne wyżywienie według normy "SZ" przysługuje w naturze:
1)
strażakom i innym osobom, biorącym udział w długotrwałej akcji ratowniczej,
2)
strażakom, których w związku z prowadzeniem długotrwałej akcji ratowniczej, ćwiczeń lub szkolenia wyznaczono do wykonywania zadań służbowych na okres co najmniej 4 godzin po zakończeniu służby wynikającej z obowiązującego rozkładu czasu służby,
3)
strażakom pełniącym służbę wynikającą z obowiązującego rozkładu czasu służby, jeżeli następuje ona bezpośrednio po zakończeniu przedłużonej służby, o której mowa w pkt 2,
4)
strażakom i innym osobom, biorącym udział w ćwiczeniach, manewrach, szkoleniach organizowanych przez Państwową Straż Pożarną, trwających co najmniej 8 godzin,
5)
uczestnikom organizowanych przez Państwową Straż Pożarną ćwiczeń zgrywających, trwających co najmniej 6 godzin,
6)
strażakom skoszarowanym na czas nauki w szkołach, na kursach i obozach szkoleniowych, z wyłączeniem okresu przebywania strażaka na urlopach lub przepustkach trwających co najmniej 24 godziny.
1. 
Strażacy i inne osoby biorące udział w działaniach, o których mowa w § 5 pkt 1, otrzymują pierwszy posiłek po 6 godzinach działań, w wysokości do 60% przysługującej normy wyżywienia. W przypadku przedłużenia czasu trwania akcji powyżej 8 godzin otrzymują uzupełnienie do pełnej normy wyżywienia oraz dodatek uzupełniający "DU".
2. 
Wartość całodobowego wyżywienia nie może przekroczyć normy wyżywienia uwzględniającej dodatek uzupełniający "DU".
Wyżywienie w formie suchego prowiantu można wydawać strażakom i innym osobom w sytuacjach, gdy przygotowanie gorącego posiłku jest niemożliwe, jednak nie dłużej niż przez 24 godziny.
1. 
Przy żywieniu w naturze należy kierować się zasadami racjonalnego żywienia, przy wykorzystaniu artykułów żywnościowych określonych w normach rzeczowych, w granicach obowiązujących stawek pieniężnych.
2. 
Dopuszczalne jest wykorzystanie także innych artykułów żywnościowych, nie objętych normami, w granicach stawki pieniężnej określonej normy.
Nie wydaje się nie wykorzystanego wyżywienia przysługującego bezpłatnie w naturze ani jego równowartości.
1. 
Uroczyste i promocyjne posiłki organizuje się w szkołach i ośrodkach szkolenia Państwowej Straży Pożarnej według normy "SZ" powiększonej o 50%.
2. 
Posiłki uroczyste można organizować w dniach:
1)
uroczystego ślubowania,
2)
dorocznych świąt jednostek, Dnia Strażaka,
3)
świąt państwowych i kościelnych ustawowo wolnych od pracy oraz w dniach 24 i 31 grudnia.
3. 
Posiłek promocyjny wydaje się na spotkaniach związanych z ukończeniem szkoły Państwowej Straży Pożarnej.
4. 
Posiłek promocyjny można wydawać strażakom na spotkaniach związanych z zakończeniem kursu trwającego co najmniej 4 miesiące.
5. 
Do spożywania posiłku promocyjnego uprawnieni są strażacy kończący szkołę, przedstawiciele szkoły oraz inni zaproszeni strażacy.
6. 
W posiłkach, o których mowa w ust. 2 pkt 1 i w ust. 4, mogą brać udział strażacy, którym przysługuje zaopatrzenie żywnościowe w jednostce organizującej posiłek, oraz inne zaproszone osoby. O udziale w posiłku zaproszonych osób i ich liczbie decyduje kierownik.
Dodatkowa norma uzupełniająca "DU" przysługuje bezpłatnie w naturze, jako dodatek do normy "SZ", w wysokości:
1)
125% - strażakom i innym osobom wymienionym w § 5 pkt 3, po każdym cyklu nurkowania,
2)
100% - strażakom i osobom wymienionym w § 5 pkt 1 i 4,
3)
70% - strażakom i osobom wymienionym w § 5 pkt 2 oraz strażakom wymienionym w § 5 pkt 6, w dniach zajęć terenowych i odbywania praktyk.
1. 
Napoje w ilości niezbędnej do zaspokojenia potrzeb przysługują strażakom i innym osobom biorącym czynny udział w ćwiczeniach i szkoleniach praktycznych.
2. 
Kierownik lub osoba przez niego upoważniona podejmuje decyzje o wydaniu napojów, ustala ich rodzaj oraz szczegółowe zasady wydawania.
3. 
Strażakom i innym osobom biorącym czynny udział w działaniach ratowniczych przysługują napoje w ilości i asortymencie określonym przez kierownika akcji ratowniczej.
1. 
W zamian za wyżywienie w naturze strażacy otrzymują równoważnik pieniężny.
2. 
Równoważnik pieniężny wypłaca się w wypadkach, gdy wydanie należnego strażakowi wyżywienia w naturze nie jest możliwe.
3. 
Strażakowi mimo nieotrzymania wyżywienia w naturze, także z przyczyn określonych w ust. 2, nie przysługuje równoważnik pieniężny:
1)
w razie rezygnacji z wyżywienia w naturze,
2)
w przypadkach, o których mowa w § 10.
1. 
Równoważnik pieniężny ustala się w wysokości odpowiadającej wartości stawek wyżywienia według norm obowiązujących w czasie powstania należności.
2. 
Równoważnik pieniężny ustala się w kwotach miesięcznych płatnych z dołu.
3. 
Przepisy rozporządzenia mają zastosowanie do należności powstałych od dnia 23 lipca 1997 r.
1. 
Wysokość równoważnika pieniężnego za zasadniczą szkolną normę wyżywienia "SZ" wynosi 18 zł.
2. 
Wysokość równoważnika pieniężnego za dodatkową uzupełniającą normę wyżywienia "DU" wynosi 7 zł.
3. 
Wysokość równoważnika pieniężnego za dodatkową uzupełniającą normę wyżywienia "DU" wynosi:
1)
150% DU - 11 zł,
2)
125% DU - 9 zł,
3)
70% DU - 5 zł,
4)
50% DU - 4 zł,
5)
45% DU - 3 zł,
6)
35% DU - 2 zł.
4. 
Wysokość równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie zaokrągla się do pełnego złotego w ten sposób, że kwoty wynoszące mniej niż 50 groszy pomija się, a kwoty wynoszące 50 groszy i więcej podwyższa się do pełnych złotych.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYMIAR RZECZOWY ZASADNICZYCH I DODATKOWYCH NORM WYŻYWIENIA W CIĄGU DOBY, W GRAMACH NA OSOBĘ

Lp.Nazwa grupy produktów"SZ""DU"
1pieczywo67050
2przetwory zbożowe i strączkowe1000
3przetwory mięsne przeliczone na mięso w elementach29085
4przetwory rybne przeliczone na filety z ryb400
5masło naturalne4020
6inne tłuszcze, zwierzęce i roślinne przeliczone na smalec300
7napoje mleczne przeliczone na mleko pełnotłuste400150
8sery przeliczone na ser pełnotłusty6040
9jaja0,5 szt.0,5 szt.
10ziemniaki7000
11warzywa3400
12owoce280250
13soki z owoców0250
14przetwory owocowe przeliczone na dżem150
15cukier6020
16herbata10
17kakao20
18kawa zbożowa60
19kawa naturalna06
20sól i przyprawy410
1 § 2 ust. 5 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 31 grudnia 2019 r. (Dz.U.2019.2565) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2020 r.
2 § 14a dodany przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 31 grudnia 2019 r. (Dz.U.2019.2565) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2020 r.