§ 4. - Dane dotyczące wyników przeprowadzonych analiz.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2019.167 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 29 stycznia 2019 r.
§  4. 
1. 
W bazach danych gromadzi się dane dotyczące wyników przeprowadzonych analiz:
1)
nazwę laboratorium, w którym zostały przeprowadzone analizy;
2)
datę pobrania próbki;
3)
datę przyjęcia próbki do laboratorium;
4)
imię i nazwisko osoby, która pobrała próbkę;
5)
nazwę jednostki certyfikującej, która zleciła przeprowadzenie analiz;
6)
imię i nazwisko oraz miejsce zamieszkania i adres albo nazwę oraz siedzibę i adres producenta ekologicznego, u którego została pobrana próbka;
7)
miejsce pobrania próbki (adres, numer identyfikacyjny partii, zwierzęcia lub numer ewidencyjny działki rolnej);
7a)
kraj pochodzenia produktu, z którego pobrano próbkę, jeżeli takie dane są w posiadaniu laboratorium;
8)
rodzaj produktu, z którego pobrano próbkę;
9)
wielkość próbki (ilość, masa, objętość);
10)
powierzchnię uprawy w hektarach lub wielkość partii produktu w tonach, z której została pobrana próbka;
11)
zakres zleconych analiz;
12)
wskazanie zastosowanych metod badawczych lub metod pomiaru;
13)
wyniki przeprowadzonych analiz;
13a)
najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (NDP) dla wykrytej substancji, zgodny z rozporządzeniem (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniającym dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. Urz. WE L 70 z 16.03.2005, str. 1, z późn. zm.) dla produktu, z którego próbka została pobrana;
14)
numer oraz datę sporządzenia sprawozdania z analiz;
15)
uwagi laboratorium, w tym dotyczące:
a)
nieprzekazania przez jednostkę certyfikującą danych, o których mowa w pkt 2 i 4-10 - w przypadku gdy dane te nie zostały przez nią przekazane,
b)
wykrycia substancji lub składnika zakazanych do stosowania w rolnictwie na terytorium Unii Europejskiej lub terytorium Rzeczypospolitej Polskiej - w przypadku gdy taka substancja lub taki składnik zostały wykryte.
2. 
Wyniki przeprowadzonych analiz, o których mowa w ust. 1 pkt 13, przed wprowadzeniem do bazy danych, potwierdza osoba odpowiedzialna za ich wykonanie.