Częściowa zmiana taryfy celnej wywozowej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1937.51.397

Akt jednorazowy
Wersja od: 13 października 1937 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SKARBU
z dnia 30 czerwca 1937 r.
wydane w porozumieniu z Ministrami: Przemysłu i Handlu oraz Rolnictwa i Reform Rolnych w sprawie częściowej zmiany taryfy celnej wywozowej.

Na podstawie art. 13 ust. 5 lit. "b" rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 27 października 1933 r. o prawie celnym (Dz. U. R. P. Nr 84, poz. 610) zarządza się co następuje:
W taryfie celnej wywozowej, zawartej w załączniku do rozporządzenia Ministra Skarbu z dnia 23 października 1934 r. o ustanowieniu taryfy celnej wywozowej (Dz. U. R. P. Nr 96, poz. 873), w brzmieniu rozporządzenia z dnia 3 czerwca 1936 r. (Dz. U. R. P. Nr 45, poz. 332), wprowadza się zmiany następujące:
1)
Pozycja 15 otrzymuje brzmienie następujące:

"15. Drewno olszowe okrągłe o średnicy 20 cm i wyżej, mierzonej w grubszym końcu bez kory i o długości od 1 metra wzwyż zł 1.20 od 100 kg".

2)
Tytuł grupy III otrzymuje brzmienie następujące:

"Zwierzęta, ptactwo, wytwory hodowli, mięso, grzyby i przetwory spożywcze".

3)
Ustanawia się nowe pozycje 31-b, 31-c i 31-d w brzmieniu:

"31-b. Grzyby jadalne:

1. suszone.. zł 1.000 od 100 kg

2. solone, marynowane - we wszelkim opakowaniu - z bezpośrednim o-pakowaniem zł 200 od 100 kg

31-c. Konserwy rybne w hermetycznym opakowaniu - z bezpośrednim opakowaniem

zł 100 od 100 kg

31-d. Ogórki, z wyjątkiem świeżych, we wszelkim opakowaniu - z bezpośrednim opakowaniem zł 30 od 100 kg".

4) 1
Uwaga 2 do grupy III otrzymuje brzmienie następujące:

"2. Towary, objęte pozycjami 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31a, 31b, 31c, 31 d oraz naturalne masło krowie (z poz. 31), - wywożone za zaświadczeniami Ministerstwa Przemysłu i Handlu - bez cła.

5)
W uwadze 3 do grupy III dodaje się nowe punkty i, j, k, l w brzmieniu:

"i) grzyby jadalne suszone 1 kg bez cła

j) grzyby solone, marynowane - we wszelkim opakowaniu

- z bezpośrednim opakowaniem. 5 kg bez cła

k) konserwy rybne w hermetycznym opakowaniu

- z bezpośrednim opakowaniem 5 kg bez cła

l) ogórki, z wyjątkiem świeżych, we wszelkim opakowaniu

- z bezpośrednim opakowaniem 10 kg bez cła".

6)
W uwadze 4 do grupy III dodaje się nowe punkty e, f, g, h, w brzmieniu:

"e) grzyby jadalne suszone 1 kg bez cła

f) grzyby solone, marynowane - we wszelkim opakowaniu

- z bezpośrednim opakowaniem 5 kg bez cła

g) konserwy rybne w hermetycznym opakowaniu

- z bezpośrednim opakowaniem 5 kg bez cła

h) ogórki, z wyjątkiem świeżych, we wszelkim opakowaniu

- z bezpośrednim opakowaniem 10 kg bez cła",

Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie 10 dnia po ogłoszeniu.
1 § 1 pkt 4 zmieniony przez obwieszczenie Ministra Skarbu z dnia 30 września 1937 r. o sprostowaniu błędu (Dz.U.37.72.532).