§ 3. - Bezpłatne wyżywienie żołnierzy zawodowych i żołnierzy pełniących służbę kandydacką.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2019.1604 t.j.

Akt utracił moc
Wersja od: 23 sierpnia 2019 r.
§  3. 
1. 
Żołnierzom zawodowym i żołnierzom pełniącym służbę kandydacką uprawnionym do bezpłatnego wyżywienia przysługuje ono według następujących norm wyżywienia:
1)
zasadniczych:
a)
żołnierskiej - 010,
b)
szkolnej - 020,
c)
specjalnej - 030,
d)
operacyjnej - 040 lub 044;
2)
dodatkowych:
a)
ogólnej - 110,
b)
chleba - 111,
c)
napoju - 160;
3)
paczkowanych (racji żywnościowych):
a)
indywidualnej,
b)
grupowej.
2. 
Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w zasadniczych oraz dodatkowych normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa załącznik do rozporządzenia.
3. 
Skład ilościowy i asortymentowy środków spożywczych zawartych w racjach żywnościowych, o których mowa w ust. 1 pkt 3, określają przepisy wydane na podstawie art. 8 ust. 1 ustawy z dnia 12 września 2002 r. o normalizacji (Dz. U. z 2015 r. poz. 1483).
4. 
Do pobierania próbek żywności w stołówce wojskowej, wydziela się codziennie, na każdy obiekt przygotowujący posiłki w ramach stosowanych norm wyżywienia, środki spożywcze o wartości pieniężnej 150% normy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a.
5. 
Żołnierze zawodowi i żołnierze pełniący służbę kandydacką mogą otrzymywać bezpłatne wyżywienie według:
1)
zasadniczych norm wyżywienia, w formie:
a)
posiłków przyrządzanych w stołówkach wojskowych,
b)
suchego prowiantu,
c)
suchego prowiantu w zamian za części norm wyżywienia niezrealizowane w formie, o której mowa w lit. a,
d)
posiłków przyrządzanych na zlecenie przez inne zakłady żywienia zbiorowego;
2)
dodatkowych norm wyżywienia, w formie:
a)
posiłków, o których mowa w pkt 1 lit. a i d,
b)
suchego prowiantu,
c)
napoju.