Bezpłatne wyżywienie żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2009.216.1679

Akt utracił moc
Wersja od: 26 kwietnia 2011 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 11 grudnia 2009 r.
w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych

Na podstawie art. 66 ust. 2 pkt 3 w związku z art. 132 ustawy z dnia 11 września 2003 r. o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych (Dz. U. z 2008 r. Nr 141, poz. 892, z późn. zm. 1 ) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa przypadki, w których żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych przysługuje bezpłatne wyżywienie, i normy tego wyżywienia.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1)
zasadniczej normie wyżywienia - należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych przysługującą żołnierzowi zawodowemu lub kandydatowi na żołnierza zawodowego w ciągu doby;
2)
dodatkowej normie wyżywienia - należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych lub napoju przysługującą żołnierzowi zawodowemu lub kandydatowi na żołnierza zawodowego w ciągu doby, jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia albo jako oddzielny posiłek lub porcja napoju;
3)
dominującej normie wyżywienia - należy przez to rozumieć zasadniczą normę wyżywienia, według której jest żywiona największa grupa żołnierzy z wszystkich żywionych w danej jednostce wojskowej;
4)
wartości pieniężnej normy wyżywienia - należy przez to rozumieć wartość normatywnych środków spożywczych, w średnich cenach zakupu, wchodzących w skład zasadniczej lub dodatkowej normy wyżywienia;
5)
kursach lub szkoleniach - należy przez to rozumieć zajęcia szkoleniowe ujęte w planie rocznym, zatwierdzonym przez właściwego dowódcę;
6)
szkoleniach w garnizonie - należy przez to rozumieć szkolenia taktyczne, taktyczno-specjalne oraz ogniowe, wynikające z programów szkolenia i zawarte w diagramach szkolenia;
7)
ćwiczeniach w garnizonie - należy przez to rozumieć zajęcia szkoleniowe z zakresu szkolenia dowództw i sztabów, ujęte w rocznym planie zasadniczych przedsięwzięć jednostki wojskowej, połączone z przebywaniem żołnierzy zawodowych w miejscach pełnienia służby;
8)
sportowcach wojskowych - należy przez to rozumieć żołnierzy zawodowych lub kandydatów na żołnierzy zawodowych uczestniczących w zgrupowaniach przygotowawczych i zawodach sportowych, organizowanych zgodnie z planem szkolenia od związku taktycznego wzwyż;
9)
50 % zasadniczej normy wyżywienia - należy przez to rozumieć wartość pieniężną zasadniczej normy wyżywienia planowanej w formie jednego posiłku;
10)
turnusie rehabilitacyjnym z "treningiem psychologicznym" - należy przez to rozumieć proces adaptacji, po powrocie do kraju, żołnierzy zawodowych, którzy wykonywali zadania poza granicami państwa;
11)
dyżurach bojowych - należy przez to rozumieć pozostawanie pododdziałów, zespołów, załóg i obsad w gotowości do natychmiastowego podjęcia realizacji działań wynikających z zadań postawionych jednostce wojskowej w planach jej użycia, zgodnie z decyzją Ministra Obrony Narodowej lub rozkazem Szefa Sztabu Generalnego Wojska Polskiego, połączone z przebywaniem w miejscu pełnienia służby, z wyłączeniem dyżurów etatowych;
12)
dyżurach ratowniczych - należy przez to rozumieć planowe pozostawanie w gotowości wydzielonych sił i środków, zgodnie z decyzją Ministra Obrony Narodowej lub rozkazem Szefa Sztabu Generalnego Wojska Polskiego, w celu udzielenia pomocy załogom statków powietrznych, jednostek pływających lub udziału specjalistycznych grup ratowniczych w identyfikacji i likwidacji zdarzeń związanych z uwolnieniem toksycznych środków przemysłowych lub wypadków radiacyjnych i likwidacji ich skutków.
1.
Żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych uprawnionym do bezpłatnego wyżywienia przysługuje ono według następujących norm wyżywienia:
1)
zasadniczych:
a)
żołnierskiej - 010,
b)
szkolnej - 020,
c)
specjalnej - 030,
d)
operacyjnej - 040 lub 044;
2)
dodatkowych:
a)
ogólnej - 110,
b)
chleba - 111,
c)
napoju - 160;
3)
polowych paczkowanych:
a)
indywidualnej suchej - S,
b)
skoncentrowanej lądowej - PS-ląd,
c)
skoncentrowanej morskiej - PS-m.
2.
Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w zasadniczych oraz dodatkowych normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa załącznik do rozporządzenia.
3.
Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w polowych paczkowanych normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 3, określają przepisy o normalizacji.
4.
Do pobierania próbek żywności, o których mowa w przepisach o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w stołówce wojskowej, wydziela się codziennie, na każdy obiekt przygotowujący posiłki w ramach stosowanych norm wyżywienia, środki spożywcze o wartości pieniężnej 150 % normy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a.
5.
Przez stołówkę wojskową, o której mowa w ust. 4, należy rozumieć obiekt stacjonarny lub polowy punkt żywienia zbiorowego żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych oraz obiekt żywienia na okręcie, w którym przygotowuje się posiłki według zasadniczych i dodatkowych norm wyżywienia.
6.
Żołnierze zawodowi i kandydaci na żołnierzy zawodowych mogą otrzymywać bezpłatne wyżywienie według:
1)
zasadniczych norm wyżywienia, w formie:
a)
posiłków przyrządzanych w stołówkach wojskowych,
b)
suchego prowiantu,
c)
suchego prowiantu w zamian za części norm wyżywienia niezrealizowane w formie, o której mowa w lit. a,
d)
posiłków przyrządzanych na zlecenie przez inne zakłady żywienia zbiorowego,
e)
równoważnika pieniężnego;
2)
dodatkowych norm wyżywienia, w formie:
a)
posiłków, o których mowa w pkt 1 lit. a i d,
b)
suchego prowiantu,
c)
napoju,
d)
równoważnika pieniężnego.
1.
Żołnierze zawodowi i kandydaci na żołnierzy zawodowych uprawnieni do wyżywienia według różnych norm wyżywienia otrzymują wyżywienie według jednakowej dla wszystkich normy, jeżeli ich wyżywienie przygotowywane jest w jednej stołówce wojskowej, a warunki techniczno-organizacyjne uniemożliwiają przygotowywanie posiłków według różnych norm.
2.
Jeżeli norma wyżywienia, o której mowa w ust. 1, jest niższa od przysługującej, żołnierzowi zawodowemu lub kandydatowi na żołnierza zawodowego wydaje się uzupełniający posiłek, odpowiadający różnicy wartości pieniężnych tych norm.
3.
Żołnierzowi zawodowemu i kandydatowi na żołnierza zawodowego przysługuje wyżywienie w naturze w ilości podwójnej zasadniczej normy wyżywienia:
1)
w przypadkach uniemożliwiających stawienie się w miejscu wydawania posiłków - do czterdziestu ośmiu godzin;
2)
w pierwszej dobie mobilizacyjnego rozwinięcia jednostki wojskowej - w warunkach uzasadnionych względami organizacyjnymi;
3)
w przypadkach planowych rotacji zapasów żywności w polskich kontyngentach wojskowych, uzasadnionych względami organizacyjnymi.
4.
Normy wyżywienia w formie posiłków lub suchego prowiantu niewykorzystane w terminie przeznaczonym na ich realizację - nie podlegają wydaniu.
Żołnierzom zawodowym, którzy biorą bezpośredni udział w ćwiczeniach prowadzonych z udziałem żołnierzy państw obcych, przysługuje wyżywienie według norm, standardów jakościowych i organizacyjnych ustalonych dla żołnierzy tych państw, jeżeli są one korzystniejsze od wyżywienia, o którym mowa w § 12 ust. 1 pkt 2 i pkt 4 lit. d.
Żołnierzom zawodowym skierowanym do pełnienia służby w Służbie Wywiadu Wojskowego przysługuje wyżywienie według norm ustalonych dla funkcjonariuszy Służby Wywiadu Wojskowego, chyba że normy wyżywienia ustalone dla żołnierzy zawodowych są korzystniejsze.
Żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych zatrzymanym oraz osadzonym w izbach zatrzymań utworzonych przez Ministra Obrony Narodowej przysługuje wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej - 010.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1)
wchodzącym w skład załóg jednostek pływających Marynarki Wojennej - w dniach wykonywania obowiązków służbowych;
2)
wykonującym skoki ze spadochronem bądź nurkowanie zgodnie z kartą opisu stanowiska służbowego oraz planem szkolenia i obowiązującymi programami szkolenia w jednostkach wojskowych organizujących te skoki albo nurkowanie - w dniach wykonywania obowiązków służbowych;
3)
pełniącym służbę w Jednostce Wojskowej Nr 2305 - w dniach wykonywania obowiązków służbowych;
4)
pełniącym służbę w Jednostce Wojskowej Nr 4026 i Nr 4101 - w czasie pełnienia dyżurów bojowych;
5)
w czasie:
a)
uczestniczenia w ćwiczeniach, szkoleniach w garnizonie lub aktywowaniu systemu zarządzania kryzysowego trwających powyżej ośmiu godzin - w wymiarze 50 % tej normy, a powyżej dwunastu godzin - w pełnym wymiarze tej normy,
b)
uczestniczenia w ćwiczeniach poza garnizonem i rekonesansach,
c)
uczestniczenia w ćwiczeniach lub szkoleniach na terenie poligonu i w zgrupowaniach defiladowych,
d)
pełnienia dyżurów bojowych, dyżurów ratowniczych, udziału w zwalczaniu klęsk żywiołowych i likwidacji ich skutków, działaniach antyterrorystycznych, akcjach poszukiwawczych oraz ratowaniu życia ludzkiego, a także w oczyszczaniu terenów z materiałów wybuchowych i niebezpiecznych pochodzenia wojskowego oraz ich unieszkodliwianiu;
6)
szkolonym w miejscowości zamieszkania - pod warunkiem zakwaterowania na terenie jednostki wojskowej prowadzącej szkolenie;
7)
skierowanym na szkolenie do miejscowości niebędącej ich miejscem zamieszkania - w dniach przebywania w tej miejscowości;
8)
odbywającym praktykę w miejscowości niebędącej ich miejscem zamieszkania - w dniach przebywania w tej miejscowości;
9)
sportowcom wojskowym delegowanym na zgrupowania i zawody;
10)
szkolonym w związku ze skierowaniem do pełnienia służby w misji pokojowej organizacji międzynarodowej lub sił wielonarodowych - przed wyjazdem, od dnia rozpoczęcia przygotowania poza rejonem stacjonowania jednostki wojskowej, w której pełnią służbę, do dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej;
11)
skierowanym do pełnienia służby w charakterze obserwatorów wojskowych lub osób posiadających status obserwatorów wojskowych w misjach pokojowych organizacji międzynarodowych i sił wielonarodowych albo wyznaczonym na stanowiska służbowe w polskich przedstawicielstwach wojskowych przy organizacjach międzynarodowych, przy międzynarodowych dowództwach wojskowych i w ich strukturach organizacyjnych - w czasie przewozu, w związku z rozpoczęciem i zakończeniem służby:
a)
z kraju do miejsca pełnienia służby - od dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej,
b)
z powrotem do kraju z miejsca pełnienia służby - do dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej

- w wymiarze 200 % tej normy, w przypadkach, w których wypłata równoważnika pieniężnego, określonego w odrębnych przepisach, nie jest celowa;

12)
skierowanym na turnus rehabilitacyjny z "treningiem psychologicznym" w wojskowych ośrodkach szkoleniowo-kondycyjnych - w dniach przebywania w ośrodku, bez możliwości wypłaty równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie;
13)
pełniącym służbę w etatowych pododdziałach reprezentacyjnych Wojska Polskiego i rodzajów Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, Orkiestrze Reprezentacyjnej Wojska Polskiego, orkiestrach reprezentacyjnych rodzajów Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej i Szwadronie Kawalerii Wojska Polskiego - w wymiarze 50 % tej normy w dniach wykonywania zadań reprezentacyjnych;
14) 3
pełniącym służbę w etatowych pododdziałach ochrony Jednostki Wojskowej Nr 2414 i Nr 2286 - w czasie pełnienia służby wartowniczej.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej - 010 albo szkolnej - 020 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1)
zajmującym stanowiska służbowe bezpośrednio związane z organizacją żywienia żołnierzy i sprawującym nad nią merytoryczny nadzór lub zastępującym w pełnieniu tych obowiązków - w formie posiłków wydawanych w czasie wykonywania obowiązków służbowych, według dominującej normy wyżywienia;
2)
zajmującym stanowiska służbowe kierowników i zastępców kierowników stołówek wojskowych oraz kucharzy i kucharzy instruktorów - w formie posiłków wydawanych w czasie wykonywania obowiązków służbowych, według dominującej normy wyżywienia stosowanej w tej stołówce;
3)
pełniącym nieetatowe całodobowe służby wewnętrzne i garnizonowe, według dominującej normy wyżywienia;
4)
lekarzom wojskowym kontrolującym jakość posiłków w jednostkach wojskowych prowadzących gospodarkę kuchenną - w formie jednego posiłku dziennego, według dominującej normy wyżywienia.
1.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 przysługuje kandydatom na żołnierzy zawodowych, z zastrzeżeniem § 19, przez czas pełnienia służby kandydackiej.
2.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 przysługuje, w wymiarze 200 % tej normy, kandydatom na żołnierzy zawodowych w przypadkach:
1)
odbywania krajowej podróży służbowej;
2)
wykonywania zadań służbowych na terenie garnizonu w warunkach uniemożliwiających korzystanie z posiłków w stołówkach wojskowych.
Kandydatom na żołnierzy zawodowych przysługuje uroczysty posiłek przygotowywany, zgodnie z jadłospisem dekadowym, według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020:
1)
w dniu 24 grudnia i pierwszym dniu Wielkanocy;
2)
w dniu 31 grudnia albo 1 stycznia, Święta Narodowego Trzeciego Maja i Narodowego Święta Niepodległości;
3)
w dniu Święta Wojska Polskiego, w Dniu Podchorążego, w dniu święta rodzaju Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, rodzaju wojska i służby oraz jednostki wojskowej;
4)
w dniu wręczenia sztandaru, nadania imienia patrona jednostce wojskowej i oficjalnego rozwiązania jednostki wojskowej;
5)
w dniu przysięgi wojskowej.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia specjalnej - 030 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1)
zaliczonym do personelu latającego na sprzęcie innym niż bojowe samoloty odrzutowe i wykonującym loty zgodnie z programem szkolenia;
2)
wchodzącym w skład zespołu lub grupy poszukiwawczo-ratowniczej - w dniach pełnienia dyżuru ratowniczego;
3)
etatowym instruktorom spadochronowym, wykonującym czynności instruktorskie zgodnie z programem szkolenia - w dniach wykonywania obowiązków służbowych.
1.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 040 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1)
wchodzącym w skład załóg okrętów podwodnych - w czasie rejsów;
2)
uczestniczącym w ćwiczeniach wojskowych odbywanych w kraju wspólnie z żołnierzami państw obcych, z zastrzeżeniem § 5;
3)
skierowanym do pełnienia służby w składzie polskich kontyngentów wojskowych w misjach pokojowych organizacji międzynarodowych lub sił wielonarodowych oraz w kwaterach głównych, dowództwach i sztabach tych misji - od następnego dnia po przekroczeniu granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej do dnia jej przekroczenia w drodze powrotnej;
4)
jednostek wojskowych skierowanych poza granice państwa w celu udziału w:
a)
konflikcie zbrojnym lub dla wzmocnienia sił państwa lub państw sojuszniczych,
b)
misji pokojowej,
c)
akcji zapobieżenia aktom terroryzmu lub ich skutkom,
d)
ćwiczeniach wojskowych, z zastrzeżeniem § 5,
e)
szkoleniu,
f)
akcjach ratowniczych, poszukiwawczych, humanitarnych i antyterrorystycznych,
g)
przedsięwzięciach reprezentacyjnych;
5)
zaliczonym do personelu latającego:
a)
wykonującym loty, zgodnie z programem szkolenia, na bojowych samolotach odrzutowych,
b)
przebywającym w wojskowych ośrodkach szkoleniowo-kondycyjnych.
2.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 040 przysługuje:
1)
kandydatom na żołnierzy zawodowych szkolonym na stanowiska przewidziane dla personelu latającego - w okresie wykonywania lotów;
2)
sportowcom wojskowym, delegowanym na zgrupowania i zawody o randze międzynarodowej.
1.
Żołnierzom zawodowym zaliczonym do personelu latającego zawieszonym w wykonywaniu lotów przysługuje odpowiednio wyżywienie według normy wyżywienia, o której mowa w § 11 lub 12, przez okres sześciu miesięcy od dnia orzeczenia właściwej wojskowej komisji lekarskiej o czasowej niezdolności do służby.
2.
Dowódca rodzaju Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, na wniosek właściwej wojskowej komisji lekarskiej, może przedłużyć żołnierzom, o których mowa w ust. 1, uprawnienie do wyżywienia odpowiednio według normy wyżywienia wskazanej w § 11 lub 12, na czas nie dłuższy niż sześć miesięcy.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 044, składającej się z utrwalonych środków spożywczych, konserw i koncentratów spożywczych, przysługuje w zamian za wyżywienie według normy wyżywienia - 040, w całości lub w formie wybranych posiłków, żołnierzom zawodowym, o których mowa w § 12 ust. 1 pkt 3 i 4.
1.
Wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1)
wchodzącym w skład załóg jednostek pływających Marynarki Wojennej, w czasie:
a)
rejsów, pływania po akwenach portowych trwającego co najmniej cztery godziny i pełnienia dyżurów bojowych w porcie - w wymiarze 100 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020,
b)
rejsów poza Morze Bałtyckie oraz wizyt w portach zagranicznych - w wymiarze 70 % tej normy, niezależnie od wyżywienia, o którym mowa w lit. a,
c)
rejsów okrętów podwodnych - w wymiarze 70 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 040,
d)
stoczniowych remontów jednostek pływających Marynarki Wojennej - w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020;
2)
nurkom i płetwonurkom oraz szkolonym na te stanowiska - w dniach wykonywania zadań pod wodą, w wymiarze 70 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020;
3)
pełniącym służbę w Jednostce Wojskowej Nr 2305:
a)
w czasie ćwiczeń na morzu oraz nurkowania w innych akwenach - w wymiarze 150 % tej normy,
b)
w czasie ćwiczeń odbywanych poza garnizonem - w wymiarze 80 % tej normy,
c)
w dniach skoszarowania - w wymiarze 40 % tej normy

- jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020;

4)
pełniącym służbę w Jednostce Wojskowej Nr 4026 i Nr 4101 - w dniach pełnienia dyżurów bojowych - w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020;
5)
zaliczonym do lotniczego personelu technicznego - w dniach wykonywania bezpośredniej naziemnej technicznej obsługi sprzętu lotniczego - w wymiarze 100 % tej normy;
6)
wchodzącym w skład nieetatowych służb kierowania i zabezpieczania lotów - w wymiarze 100 % tej normy;
7)
instruktorom praktycznej nauki obsługi sprzętu lotniczego - w dniach prowadzenia zajęć praktycznych - w wymiarze 100 % tej normy;
8)
instruktorom wychowania fizycznego wojskowych ośrodków szkoleniowo-kondycyjnych - w dniach prowadzenia zajęć - w wymiarze 100 % tej normy;
9)
etatowym mechanikom-kierowcom - w dniach obsługi sprzętu - w wymiarze 40 % tej normy;
10)
wykonującym zadania określone w § 7 pkt 5 lit. b-d - w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020.
2.
Żołnierzom zawodowym, o których mowa w § 8 pkt 2 i 3, przysługuje wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110, w wymiarze 40 % tej normy jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej - 010.
3.
Wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110 przysługuje kandydatom na żołnierzy zawodowych:
1)
w dniach, o których mowa w § 10 pkt 1 - w wymiarze 100 % tej normy;
2)
w dniach, o których mowa w § 10 pkt 2-5, oraz pozostałych dniach wolnych od pracy, określonych w art. 1 pkt 1 ustawy z dnia 18 stycznia 1951 r. o dniach wolnych od pracy (Dz. U. Nr 4, poz. 28, z późn. zm. 4 ) - w wymiarze 40 % tej normy;
3)
wchodzącym w skład załóg jednostek pływających Marynarki Wojennej - w przypadkach i wymiarach określonych w ust. 1 pkt 1;
4)
wykonującym zadania określone w § 7 pkt 5 lit. b-d - w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020.
Dodatkowa norma chleba - 111 przysługuje wyłącznie jako uzupełnienie norm wyżywienia, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 3 lit. b i c.
1.
Napój, według dodatkowej normy napoju - 160, w ilości i rodzaju niezbędnych do zaspokojenia potrzeb, przysługuje żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych w dniach wykonywania obowiązków służbowych:
1)
w pomieszczeniach zamkniętych, w których temperatura, spowodowana warunkami techniczno-technologicznymi i lokalowymi oraz atmosferycznymi, przekracza 28 °C;
2)
na otwartej przestrzeni, przy temperaturze otoczenia powyżej 25 °C lub poniżej 10 °C;
3)
o których mowa w § 7 pkt 5 lit. b-d;
4)
sportowcom wojskowym w czasie przebywania na zgrupowaniach i zawodach sportowych.
2.
Napój w wymiarze 166 % dodatkowej normy napoju - 160 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1)
o których mowa w § 12 ust. 1 pkt 2-4, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 040, z wyjątkiem wyżywienia według normy - 044;
2)
pełniącym służbę w Jednostce Wojskowej Nr 2305;
3)
pełniącym służbę w Jednostce Wojskowej Nr 4026 i Nr 4101 - w dniach pełnienia dyżurów bojowych.
1.
Żołnierze zawodowi i kandydaci na żołnierzy zawodowych, którym przysługuje bezpłatne wyżywienie z kilku tytułów, otrzymują wyżywienie tylko z jednego tytułu według najkorzystniejszej zasadniczej normy wyżywienia oraz jednego najkorzystniejszego wymiaru z przysługujących wymiarów dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110.
2.
Przepisu ust. 1 nie stosuje się w razie przysługiwania żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych kilku wymiarów dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110 w dniach pełnienia nieetatowych służb wewnętrznych i garnizonowych oraz w przypadku, o którym mowa w § 15 ust. 1 pkt 1 lit. b i ust. 3 pkt 3.
1.
Żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych uprawnionym do bezpłatnego wyżywienia przysługuje bezpłatne wyżywienie, jeżeli nie przebywają na leczeniu w publicznych zakładach opieki zdrowotnej.
2.
Żołnierzom zawodowym pełniącym służbę w kraju i kandydatom na żołnierzy zawodowych uprawnionym do bezpłatnego wyżywienia przysługuje bezpłatne wyżywienie, o ile nie są skierowani w podróż służbową poza granicami kraju, na studia lub naukę albo kurs za granicą.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2010 r. 5

ZAŁĄCZNIK 

SKŁAD ILOŚCIOWY I ASORTYMENT ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH ZAWARTYCH W ZASADNICZYCH ORAZ DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA ŻOŁNIERZY ZAWODOWYCH I KANDYDATÓW NA ŻOŁNIERZY ZAWODOWYCH1)

Symbol grupy środków spożywczychNazwa grupy środków spożywczychNormy wyżywienia
zasadniczedodatkowe
żołnierskaszkolnaspecjalnaoperacyjnaogólnachlebanapoju
010020030040044110111160
01Strączkowe2727282875---
02Przetwory zbożowe73736252234---
03Pieczywo670670600500633100700-
04Mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso25929240043042383--
05Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec1719191920---
06Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej2010101010---
07Mleko i przetwory mleczne w przeliczeniu na mleko8508509751.050450370--
08Masło i śmietana w przeliczeniu na masło364664664520--
09Jaja25 (0,5)x25 (0,5)x50 (1)x50 (1)x-25 (0,5)x--
10Ryby i przetwory rybne w przeliczeniu na filety ryb morskich4958909060---
11Ziemniaki700700600500360---
12Warzywa i owoce bogate w witaminę C120132160170-65--
13Warzywa i owoce karotenowe160160160160206110--
14Inne warzywa i owoce320365560695397420--
15Cukry i słodycze w przeliczeniu na cukier7173849711720--
16Woda pitna butelkowana----(2,5)*--(1,5)*
Uwaga: Liczby w nawiasie oznaczają wymiar: ( )x - w sztukach lub ( )* - w litrach.

1) Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych został określony dziennie w gramach na osobę.

1 Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 206, poz. 1288 i Nr 208, poz. 1308 oraz z 2009 r. Nr 26, poz. 157, Nr 79, poz. 669 i Nr 161, poz. 1278.
2 § 5a dodany przez § 1 rozporządzenia z dnia 6 września 2010 r. (Dz.U.11.8.35) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 stycznia 2011 r.
3 § 7 pkt 14 dodany przez § 1 rozporządzenia z dnia 28 marca 2011 r. (Dz.U.11.76.413) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 kwietnia 2011 r.
4 Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 1960 r. Nr 51, poz. 297, z 1989 r. Nr 29, poz. 154 oraz z 1990 r. Nr 28, poz. 159 i 160.
5 Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Obrony Narodowej z dnia 18 lutego 2004 r. w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych (Dz. U. z 2006 r. Nr 71, poz. 497, z 2007 r. Nr 188, poz. 1348, z 2008 r. Nr 27, poz. 157 i Nr 62, poz. 390 oraz z 2009 r. Nr 45, poz. 365), które traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, stosownie do brzmienia art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 2009 r. o zmianie ustawy o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 79, poz. 669 i Nr 161, poz. 1278).