Bezpłatne wyżywienie żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2006.71.497 t.j.

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 2010 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 18 lutego 2004 r.
w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych

.................................................

Notka Wydawnictwa Prawniczego "LEX"

Zmiany niniejszego rozporządzenia, wprowadzone przez § 1 rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365), nie zostały naniesione na tekst, gdyż data wejścia w życie tych zmian jest taka sama jak data utraty mocy przez niniejsze rozporządzenie.

.................................................

Na podstawie art. 66 ust. 2 pkt 3 ustawy z dnia 11 września 2003 r. o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych (Dz. U. Nr 179, poz. 17501)) zarządza się, co następuje:

Rozporządzenie określa przypadki, w których żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych przysługuje bezpłatne wyżywienie oraz rodzaje norm tego wyżywienia.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1)
zasadniczej normie wyżywienia - należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych przysługującą żołnierzowi w ciągu doby;
2)
dodatkowej normie wyżywienia - należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych lub napoju, przysługującą żołnierzowi w ciągu doby, jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia albo jako oddzielny posiłek lub porcja napoju;
3)
dominującej normie wyżywienia - należy przez to rozumieć zasadniczą normę, według której jest żywiona największa grupa żołnierzy ze wszystkich żywionych w danej jednostce wojskowej;
4) 1
wartości pieniężnej normy wyżywienia - należy przez to rozumieć wartość środków spożywczych, w średnich cenach zakupu, wchodzących w skład zasadniczej lub dodatkowej normy wyżywienia;
5)
ćwiczeniach w garnizonie - należy przez to rozumieć zajęcia szkoleniowe połączone z przebywaniem żołnierzy zawodowych w miejscach pełnienia służby;
6)
sportowcach wojskowych - należy przez to rozumieć żołnierzy czynnie uprawiających sport w zespołach sportowych rodzajów Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, a także żołnierzy uczestniczących w zgrupowaniach przygotowawczych i zawodach sportowych, organizowanych zgodnie z planem szkolenia od związku taktycznego wzwyż;
7)
kursach lub szkoleniach - należy przez to rozumieć zajęcia szkoleniowe ujęte w planie rocznym, zatwierdzonym przez właściwego dowódcę;
8)
stołówce wojskowej - należy przez to rozumieć obiekt stacjonarny lub polowy punkt żywienia zbiorowego żołnierzy, w którym przygotowuje się posiłki według zasadniczych i dodatkowych norm wyżywienia;
9) 2
50 % zasadniczej normy wyżywienia - należy przez to rozumieć wartość pieniężną zasadniczej normy wyżywienia planowanej w formie jednego posiłku;
10) 3
turnusie rehabilitacyjnym z "treningiem psychologicznym" - należy przez to rozumieć proces adaptacji, po powrocie do kraju, żołnierzy i pracowników wojska, którzy wykonywali zadania poza granicami państwa.
1.
Żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych przysługuje bezpłatne wyżywienie według następujących rodzajów norm wyżywienia:
1)
zasadniczych:
a)
żołnierskiej - 010,
b)
szkolnej - 020,
c)
specjalnej - 030,
d)
operacyjnej - 040 lub 044;
2)
dodatkowych:
a)
ogólnej - 110,
b)
chleba - 111,
c)
napoju - 160;
3)
polowych paczkowanych:
a)
indywidualnej suchej - S,
b)
skoncentrowanej lądowej - PS-ląd,
c)
skoncentrowanej morskiej - PS-m.
2.
Skład ilościowy i asortyment produktów spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa załącznik do rozporządzenia.
3. 4
Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 3, określają normy wojskowe ustanowione przez Ministra Obrony Narodowej.
4. 5
Do pobierania próbek żywności w stołówce wojskowej wydziela się codziennie, na każdy obiekt przygotowujący posiłki w ramach stosowanych norm wyżywienia, produkty spożywcze o wartości pieniężnej 150 % normy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a.
5. 6
Żołnierze zawodowi i kandydaci na żołnierzy zawodowych mogą otrzymywać bezpłatne wyżywienie według:
1)
zasadniczych norm wyżywienia, w formie:
a)
posiłków przyrządzanych w stołówkach wojskowych,
b)
suchego prowiantu,
c)
suchego prowiantu w zamian za części norm wyżywienia niezrealizowane w formie, o której mowa w lit. a,
d)
posiłków przyrządzanych na zlecenie przez kasyna wojskowe albo inne zakłady żywienia zbiorowego,
e)
równoważnika pieniężnego;
2)
dodatkowych norm wyżywienia, w formie:
a)
posiłków, o których mowa w pkt 1 lit. a i d,
b)
suchego prowiantu,
c)
napoju,
d)
równoważnika pieniężnego.
1.
Żołnierze zawodowi i kandydaci na żołnierzy zawodowych uprawnieni do wyżywienia według różnych norm otrzymują wyżywienie według jednakowej dla wszystkich normy, jeżeli ich wyżywienie przygotowywane jest w jednej stołówce wojskowej, a warunki techniczno-organizacyjne uniemożliwiają przygotowywanie posiłków według różnych norm.
2.
Jeżeli norma wyżywienia, o której mowa w ust. 1, jest niższa od przysługującej, żołnierzowi zawodowemu i kandydatowi na żołnierza zawodowego wydaje się uzupełniający posiłek, odpowiadający różnicy wartości pieniężnych tych norm.
3.
Żołnierzowi zawodowemu i kandydatowi na żołnierza zawodowego przysługuje wyżywienie w naturze w ilości podwójnej zasadniczej normy wyżywienia:
1)
w przypadkach uniemożliwiających stawienie się w miejscu wydawania posiłków - do 48 godzin;
2)
w pierwszej dobie mobilizacyjnego rozwinięcia jednostki wojskowej - w warunkach uzasadnionych względami organizacyjnymi;
3) 7
w przypadkach planowych rotacji zapasów żywności w polskich kontyngentach wojskowych, uzasadnionych względami organizacyjnymi.
4.
Normy wyżywienia w formie posiłków lub suchego prowiantu, niewykorzystane w terminie przeznaczonym na ich realizację, nie podlegają wydaniu.
Żołnierzom zawodowym, którzy biorą bezpośredni udział w ćwiczeniach prowadzonych z udziałem żołnierzy państw obcych, przysługuje wyżywienie według norm, standardów jakościowych i organizacyjnych ustalonych dla żołnierzy tych państw, jeżeli są one korzystniejsze od wyżywienia, o którym mowa w § 12 ust. 1 pkt 2 i pkt 4 lit. b.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej - 010 przysługuje:
1)
żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych osadzonym w izbach zatrzymań;
2)
kandydatom na żołnierzy zawodowych osadzonym w wojskowych aresztach dyscyplinarnych;
3)
żołnierzom kończącym zawodową służbę wojskową - w wymiarze 10 norm na jednego żołnierza odchodzącego z zawodowej służby wojskowej.
 
1.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1)
wchodzącym w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej - w dniach wykonywania obowiązków służbowych;
2)
wykonującym skoki ze spadochronem bądź nurkowanie zgodnie z kartą opisu stanowiska służbowego oraz planem szkolenia i obowiązującymi programami szkolenia w jednostkach wojskowych organizujących te skoki albo nurkowanie - w dniach wykonywania obowiązków służbowych;
3)
pełniącym służbę w Jednostce Wojskowej Nr 2305 - w dniach wykonywania obowiązków służbowych;
4)
w czasie:
a)
ćwiczeń w garnizonie i aktywowania systemu zarządzania kryzysowego trwających 12 godzin i więcej w ciągu doby - w pełnym wymiarze tej normy,
b)
ćwiczeń poza garnizonem i rekonesansów,
c)
przebywania na poligonach i zgrupowaniach defiladowych,
d)
udziału w zwalczaniu klęsk żywiołowych i likwidacji ich skutków, działaniach antyterrorystycznych, akcjach poszukiwawczych oraz ratowaniu życia ludzkiego, a także w oczyszczaniu terenów z materiałów wybuchowych i niebezpiecznych pochodzenia wojskowego oraz ich unieszkodliwianiu;
5)
szkolonym w miejscowości zamieszkania - pod warunkiem zakwaterowania na terenie jednostki wojskowej prowadzącej szkolenie;
6)
skierowanym na szkolenie do miejscowości niebędącej ich miejscem zamieszkania - w dniach przebywania w tej miejscowości;
7)
odbywającym praktykę w miejscowości niebędącej ich miejscem zamieszkania - w dniach przebywania w tej miejscowości;
8)
odbywającym podróż służbową wspólnie z żołnierzami pełniącymi zasadniczą służbę wojskową, nadterminową zasadniczą służbę wojskową, żołnierzami rezerwy lub kandydatami na żołnierzy zawodowych albo konwojującym tych żołnierzy do innego garnizonu - w wymiarze 200 % tej normy;
9)
sportowcom wojskowym;
10)
wyznaczonym do pełnienia służby w misji pokojowej organizacji międzynarodowej lub sił wielonarodowych - przed wyjazdem w czasie pobytu w jednostce wojskowej przygotowującej do służby w misji pokojowej, od dnia rozpoczęcia przygotowania poza rejonem stacjonowania jednostki wojskowej, w której pełnią służbę, do dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej;
11)
wyznaczonym do pełnienia służby jako obserwatorzy wojskowi lub osoby posiadające status obserwatorów wojskowych w misjach pokojowych organizacji międzynarodowych i sił wielonarodowych albo na stanowiska służbowe w polskich przedstawicielstwach wojskowych przy organizacjach międzynarodowych, przy międzynarodowych dowództwach wojskowych i w ich strukturach organizacyjnych - w czasie przewozu, w związku z rozpoczęciem i zakończeniem służby:
a)
z kraju do miejsca pełnienia służby - od dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej,
b)
z powrotem do kraju z miejsca pełnienia służby - do dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej

- w wymiarze 200 % tej normy, w przypadkach, w których wypłata równoważnika pieniężnego, określonego w odrębnych przepisach, nie jest celowa;

12)
skierowanym na turnus rehabilitacyjny z "treningiem psychologicznym" w Wojskowym Ośrodku Szkoleniowo-Kondycyjnym - w dniach przebywania w ośrodku, bez względu na posiadane uprawnienia do wyżywienia związane z zajmowanym stanowiskiem lub wykonywanymi obowiązkami służbowymi, bez możliwości wypłaty równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie.
2.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 w wymiarze 50 % tej normy przysługuje żołnierzom zawodowym pełniącym służbę w jednostkach wojskowych szczebla taktycznego (kompania, eskadra, placówka ŻW, batalion, dywizjon, pułk, komenda portu wojennego, oddział specjalny ŻW, baza lotnicza, oddział zabezpieczenia, wojskowy oddział gospodarczy, brygada) i równorzędnych - w dniach wykonywania obowiązków służbowych.
3.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 w wymiarze 50 % tej normy przysługuje żołnierzom zawodowym - w dniach wykonywania obowiązków służbowych.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej - 010 lub szkolnej - 020 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1)
zajmującym stanowiska służbowe bezpośrednio związane z organizacją żywienia żołnierzy i sprawującym nad nią merytoryczny nadzór lub zastępującym w pełnieniu tych obowiązków - w formie posiłków wydawanych w czasie pełnienia obowiązków służbowych, według dominującej normy wyżywienia;
2) 9
zajmującym stanowiska służbowe kierowników i zastępców kierowników stołówek wojskowych oraz kucharzy i kucharzy instruktorów - w formie posiłków wydawanych w czasie pełnienia obowiązków służbowych, według dominującej normy wyżywienia stosowanej w tej stołówce;
3) 10
(uchylony);
4)
pełniącym nieetatowe całodobowe służby wewnętrzne i garnizonowe - stosownie do norm wyżywienia należnego podległym żołnierzom niezawodowym;
5)
lekarzom wojskowym kontrolującym jakość posiłków w jednostkach wojskowych prowadzących gospodarkę kuchenną, w których nie wyznacza się dobowych dyżurów lekarskich - w formie jednego posiłku dziennego.
1.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 przysługuje kandydatom na żołnierzy zawodowych, z zastrzeżeniem § 19, przez okres odbywania służby kandydackiej.
2.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 przysługuje, w wymiarze 200 % tej normy, kandydatom na żołnierzy zawodowych w przypadkach:
1)
odbywania podróży służbowej;
2)
wykonywania zadań służbowych na terenie garnizonu w warunkach uniemożliwiających korzystanie z posiłków w stołówkach żołnierskich;
3)
konwojowania do innego garnizonu przez Żandarmerię Wojskową lub inne właściwe wojskowe organy porządkowe.
1.
Kandydatom na żołnierzy zawodowych przysługuje uroczysty posiłek przygotowywany, zgodnie z jadłospisem dekadowym, według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020:
1)
w dniu 24 grudnia i pierwszym dniu świąt wielkanocnych;
2)
w dniu 31 grudnia lub 1 stycznia, 3 maja i 11 listopada;
3)
w dniu święta Wojska Polskiego, w Dniu Podchorążego, w dniu święta rodzaju Sił Zbrojnych, rodzaju wojska i służby oraz jednostki wojskowej;
4)
w dniu wręczenia sztandaru, nadania imienia patrona jednostce wojskowej i oficjalnego rozwiązania jednostki wojskowej;
5)
w dniu przysięgi wojskowej.
2. 11
Żołnierze zawodowi mogą uczestniczyć w uroczystych posiłkach:
1)
organizowanych w okolicznościach określonych w ust. 1 pkt 1-4 - w liczbie do 10 % uprawnionych do wyżywienia, nie mniej jednak niż 10 osób i nie więcej niż 40 osób;
2)
w dniu przysięgi wojskowej żołnierzy odbywających zasadniczą służbę wojskową lub przeszkolenie wojskowe oraz kandydatów na żołnierzy zawodowych - w liczbie do 10 % przysięgających, nie mniej jednak niż 5 osób;
3)
w dniu pożegnania odchodzących do rezerwy żołnierzy służby zasadniczej i nadterminowej - w liczbie do 10 % odchodzących, nie mniej jednak niż 3 osoby.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia specjalnej - 030 przysługuje:
1)
żołnierzom zawodowym:
a)
zaliczanym do personelu latającego na sprzęcie innym niż bojowe samoloty odrzutowe i wykonującym loty zgodnie z programem szkolenia,
b)
etatowym instruktorom spadochronowym, wykonującym czynności instruktorskie zgodnie z programem szkolenia - w dniach wykonywania obowiązków służbowych;
2)
sportowcom wojskowym, delegowanym na zgrupowania i zawody o randze ogólnokrajowej.
1.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 040 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1)
wchodzącym w skład załóg okrętów podwodnych - w czasie rejsów;
2)
uczestniczącym w ćwiczeniach wojskowych odbywanych w kraju wspólnie z żołnierzami państw obcych, z zastrzeżeniem § 5;
3)
wyznaczonym do pełnienia służby w składzie polskich kontyngentów wojskowych w misjach pokojowych organizacji międzynarodowych lub sił wielonarodowych oraz w kwaterach głównych, dowództwach i sztabach tych misji - od następnego dnia po przekroczeniu granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej do dnia jej przekroczenia w drodze powrotnej;
4)
jednostek wojskowych skierowanych poza granice Państwa w celu udziału w:
a)
konflikcie zbrojnym lub dla wzmocnienia sił państwa lub państw sojuszniczych,
b)
ćwiczeniach wojskowych, z zastrzeżeniem § 5,
c)
szkoleniu,
d)
akcjach ratowniczych, poszukiwawczych, humanitarnych i antyterrorystycznych,
e)
przedsięwzięciach reprezentacyjnych;
5)
zaliczanym do personelu latającego:
a)
wykonującym loty, zgodnie z programem szkolenia, na bojowych samolotach odrzutowych,
b) 12
przebywającym w wojskowych ośrodkach szkoleniowo-kondycyjnych.
2.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 040 przysługuje:
1)
kandydatom na żołnierzy zawodowych szkolonym na stanowiska przewidziane dla personelu latającego - w okresie wykonywania lotów;
2)
sportowcom wojskowym, delegowanym na zgrupowania i zawody o randze międzynarodowej.
Żołnierzom zawodowym zaliczanym do personelu latającego zawieszonym w wykonywaniu lotów przysługuje odpowiednio wyżywienie według normy wyżywienia, o której mowa w § 11 lub § 12, przez okres 6 miesięcy od daty orzeczenia właściwej wojskowej komisji lekarskiej o czasowej niezdolności do służby. Dowódca rodzaju Sił Zbrojnych, na wniosek komisji lekarskiej, może przedłużyć żołnierzom uprawnienie do wyżywienia według tych norm na czas nie dłuższy niż 6 miesięcy.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 044, składającej się z utrwalonych środków spożywczych, konserw i koncentratów spożywczych, przysługuje w zamian za wyżywienie według normy wyżywienia - 040, w całości lub w formie wybranych posiłków, żołnierzom, o których mowa w § 12 ust. 1 pkt 3 i 4.
1.
Wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1)
wchodzącym w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej, w czasie:
a)
rejsów, pływania po akwenach portowych trwającego co najmniej cztery godziny i pełnienia dyżurów bojowych w porcie - w wymiarze 100 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020,
b)
rejsów poza Morze Bałtyckie oraz wizyt w portach zagranicznych - w wymiarze 70 % tej normy, niezależnie od wyżywienia, o którym mowa w lit. a,
c)
rejsów okrętów podwodnych - w wymiarze 70 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 040,
d)
stoczniowych remontów okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających - w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020;
2)
nurkom i płetwonurkom oraz szkolonym na te stanowiska - w dniach wykonywania zadań pod wodą, w wymiarze 70 % tej normy;
3)
Jednostki Wojskowej Nr 2305:
a)
w czasie ćwiczeń na morzu oraz nurkowania w innych akwenach wodnych - w wymiarze 150 % tej normy,
b)
w czasie ćwiczeń odbywanych poza garnizonem - w wymiarze 80 % tej normy,
c)
w dniach skoszarowania - w wymiarze 40 % tej normy

- jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020;

4)
zaliczanym do lotniczego personelu technicznego - w dniach wykonywania bezpośredniej naziemnej technicznej obsługi sprzętu lotniczego - w wymiarze 100 % tej normy;
5)
wchodzącym w skład nieetatowych służb kierowania i zabezpieczania lotów - w wymiarze 100 % tej normy;
6)
instruktorom praktycznej nauki obsługi sprzętu lotniczego - w dniach prowadzenia zajęć praktycznych - w wymiarze 100 % tej normy;
7)
instruktorom wychowania fizycznego wojskowych ośrodków szkoleniowo-kondycyjnych - w dniach prowadzenia zajęć - w wymiarze 100 % tej normy;
8)
biorącym udział w uroczystym posiłku, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 - w wymiarze 100 % tej normy;
9)
etatowym mechanikom-kierowcom - w dniach obsługi sprzętu - w wymiarze 40 % tej normy;
10) 14
wykonującym zadania określone w § 7 ust. 1 pkt 4 lit. b-d - w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020;
11)
biorącym udział w uroczystych posiłkach, o których mowa w § 10 ust. 1 pkt 2-5 - w wymiarze 40 % tej normy.
2.
Żołnierzom zawodowym, o których mowa w § 8, przysługuje wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110, odpowiednio w przypadkach i wymiarach określonych w ust. 1, z tym że w wymiarze 40 % tej normy przysługuje ono żołnierzom zawodowym, o których mowa w § 8 pkt 4, jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej - 010.
3.
Wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110 przysługuje kandydatom na żołnierzy zawodowych:
1)
w dniu uroczystości lub święta, o których mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 - w wymiarze 100 % tej normy;
2)
w dniach świąt i uroczystości, o których mowa w § 10 ust. 1 pkt 2-5, oraz pozostałych świąt państwowych i kościelnych ustawowo wolnych od pracy - w wymiarze 40 % tej normy;
3)
wchodzącym w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej - w przypadkach i wymiarach określonych w ust. 1 pkt 1;
4) 15
wykonującym zadania określone w § 7 ust. 1 pkt 4 lit. b-d - w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020.
Dodatkowa norma chleba - 111 przysługuje wyłącznie jako uzupełnienie norm wyżywienia, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 3 lit. b i c.
1.
Napój, według dodatkowej normy napoju - 160, w ilości i rodzaju niezbędnych do zaspokojenia potrzeb, przysługuje żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych w dniach wykonywania obowiązków służbowych:
1)
w pomieszczeniach zamkniętych, w których temperatura, spowodowana warunkami techniczno-technologicznymi i lokalowymi oraz atmosferycznymi, przekracza 28 °C;
2)
na otwartej przestrzeni, przy temperaturze otoczenia powyżej 25 °C lub poniżej 10 °C;
3) 16
o których mowa w § 7 ust. 1 pkt 4 lit. c i d;
4) 17
w czasie przebywania na zgrupowaniach i zawodach sportowych - sportowcom wojskowym.
2.
Napój w wymiarze 166 % dodatkowej normy napoju - 160 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1)
o których mowa w § 12 ust. 1 pkt 2-4, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 040, z wyjątkiem wyżywienia według normy - 044;
2)
pełniącym służbę w Jednostce Wojskowej Nr 2305.
1.
Żołnierze zawodowi i kandydaci na żołnierzy zawodowych, którym przysługuje bezpłatne wyżywienie z kilku tytułów, otrzymują wyżywienie tylko z jednego tytułu według najkorzystniejszej dla siebie zasadniczej normy wyżywienia oraz jednego najkorzystniejszego wymiaru z przysługujących wymiarów dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110.
2.
Przepisu ust. 1 nie stosuje się w razie przysługiwania żołnierzom zawodowym kilku wymiarów dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110 w dniach pełnienia służby wartowniczej.
1.
Żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych nie przysługuje bezpłatne wyżywienie w okresie przebywania na leczeniu w publicznych zakładach opieki zdrowotnej.
2.
Żołnierzom zawodowym pełniącym służbę w kraju i kandydatom na żołnierzy zawodowych skierowanym w podróż służbową poza granicami kraju, na studia lub naukę albo kurs za granicą nie przysługuje, za okres ich odbywania, bezpłatne wyżywienie w kraju.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 2004 r.2)
______

1) Zmiany ustawy ogłoszono w Dz. U. z 2004 r. Nr 116, poz. 1203 i Nr 210, poz. 2135 oraz z 2005 r. Nr 122, poz. 1025.

2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Obrony Narodowej z dnia 7 grudnia 2000 r. w sprawie wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych (Dz. U. Nr 115, poz. 1207 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 460), które na podstawie art. 188 ustawy z dnia 11 września 2003 r. o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych (Dz. U. Nr 179, poz. 1750) traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

ZAŁĄCZNIK  18

SKŁAD ILOŚCIOWY I ASORTYMENT ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH ZAWARTYCH W ZASADNICZYCH I DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA ŻOŁNIERZY

(dzienne w gramach na osobę)

Normy wyżywienia
Symbol grupy środków spożywczychNazwa grupy środków spożywczychzasadniczedodatkowe
żołnierskaszkolnaspecjalnaoperacyjnaogólnachlebanapoju
010020030040044110111160
12345678910
01Strączkowe2727282875---
02Przetwory zbożowe73736252234---
03Pieczywo670670600500633100700-
04Mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso25929240043042383--
05Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec1719191920---
06Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej2010101010---
07Mleko i przetwory mleczne w przeliczeniu na mleko8508509751.050450370--
08Masło i śmietana w przeliczeniu na masło364664664520--
09Jaja25 (0,5)x25 (0,5)x50 (1)x50 (1)x-25 (0,5)x--
10Ryby i przetwory rybne w przeliczeniu na filety ryb morskich4958909060---
11Ziemniaki700700600500360---
12Warzywa i owoce bogate w witaminę C120132160170-65--
13Warzywa i owoce karotenowe160160160160206110--
14Inne warzywa i owoce320365560695397420--
15Cukry i słodycze w przeliczeniu na cukier7173849711720--
16Woda pitna butelkowana----(2,5)*--(1,5)*
Uwaga: Liczby w nawiasie oznaczają wymiar: ()x - w sztukach lub ()* - w litrach.
1 § 2 pkt 4 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
2 § 2 pkt 9 dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
3 § 2 pkt 10 dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
4 § 3 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
5 § 3 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 26 września 2007 r. (Dz.U.07.188.1348) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 października 2007 r.
6 § 3 ust. 5 dodany przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
7 § 4 ust. 3 pkt 3 dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
8 § 7 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r., z tym że ust. 3 nin. paragrafu wejdzie w życie z dniem 1 stycznia 2010 r.
9 § 8 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 5 lit. a) rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
10 § 8 pkt 3 uchylony przez § 1 pkt 5 lit. b) rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
11 § 10 ust. 2 zdanie wstępne zmienione przez § 1 pkt 6 rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
12 § 12 ust. 1 pkt 5 lit. b) zmieniona przez § 1 pkt 7 rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
13 § 14 zmieniony przez § 1 pkt 8 rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
14 § 15 ust. 1 pkt 10 zmieniony przez § 1 pkt 9 lit. a) rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
15 § 15 ust. 3 pkt 4 zmieniony przez § 1 pkt 9 lit. b) rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
16 § 17 ust. 1 pkt 3 zmieniony przez § 1 pkt 10 lit. a) rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
17 § 17 ust. 1 pkt 4 dodany przez § 1 pkt 10 lit. b) rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
18 Załącznik zmieniony przez § 1 pkt 11 rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.