Rozdział 3 - System RASFF - Bezpieczeństwo żywności i żywienia.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.1448 t.j.
Akt obowiązujący Wersja od: 28 lipca 2023 r.
Rozdział 3
System RASFF
System RASFF
Art. 85. [Powiadamianie o niebezpiecznej żywności; zadania Głównego Inspektora Sanitarnego w ramach sieci systemu RASFF]
1.
Urzędowe kontrole przeprowadzane przez organy, o których mowa w art. 73 ust. 1, obejmują zadania dotyczące powiadamiania o niebezpiecznej żywności, w tym żywności pochodzenia zwierzęcego oraz paszach określonych w przepisach o paszach oraz o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w ramach sieci systemu RASFF.2.
Główny Inspektor Sanitarny kieruje siecią systemu RASFF oraz:1)
prowadzi krajowy punkt kontaktowy systemu RASFF;2)
jest odpowiedzialny za funkcjonowanie krajowego punktu kontaktowego;3)
powiadamia Komisję Europejską o stwierdzonych przypadkach niebezpiecznej żywności oraz pasz.3.
W ramach systemu RASFF funkcjonuje podpunkt krajowego punktu kontaktowego, o którym mowa w art. 13 ust. 1a ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej.