Dział 3 - Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością - Bezpieczeństwo żywności i żywienia.
Dz.U.2023.1448 t.j.
Akt obowiązującyDZIAŁ III
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
Minister właściwy do spraw zdrowia w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw gospodarki oraz ministrem właściwym do spraw klimatu określi, w drodze rozporządzenia:
- uwzględniając konieczność zapewnienia bezpieczeństwa zdrowia lub życia człowieka, ochronę środowiska oraz jednolite wymagania obowiązujące w tym zakresie w Unii Europejskiej.
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością wprowadzane do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej są znakowane w języku polskim. Materiały i wyroby mogą być ponadto znakowane w innych językach.
Główny Inspektor Sanitarny jest organem właściwym, w rozumieniu art. 13 rozporządzenia nr 1935/2004, do:
Główny Inspektor Sanitarny prowadzi rejestr wniosków, o których mowa w art. 56.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »