Dział 2 - Wymagania zdrowotne i znakowanie żywności - Bezpieczeństwo żywności i żywienia.
Dz.U.2023.1448 t.j.
Akt obowiązującyDZIAŁ II
Wymagania zdrowotne i znakowanie żywności
Wymagania zdrowotne i znakowanie żywności
Przepisy ogólne
Przepisy ogólne
- pod warunkiem, że nie stanowią zagrożenia dla zdrowia lub życia człowieka.
Właściwy państwowy powiatowy inspektor sanitarny, w drodze decyzji, zakazuje wprowadzania do obrotu lub nakazuje wycofanie z obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jako środka spożywczego specjalnego przeznaczenia żywieniowego albo suplementu diety, produktu, który nie spełnia wymagań określonych dla tych środków spożywczych w niniejszym dziale.
Substancje dodatkowe i enzymy spożywcze
Substancje dodatkowe i enzymy spożywcze
Wymagania dotyczące substancji dodatkowych do żywności określa rozporządzenie nr 1333/2008.
Minister właściwy do spraw zdrowia określi, w drodze rozporządzenia:
- mając na względzie potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa żywności oraz wymagania w tym zakresie obowiązujące w Unii Europejskiej.
Wymagania dotyczące enzymów spożywczych określa rozporządzenie nr 1332/2008.
Aromaty i rozpuszczalniki
Aromaty i rozpuszczalniki
Aromaty i rozpuszczalniki używane lub stosowane w produkcji żywności nie mogą zawierać pierwiastków i substancji chemicznych w ilościach szkodliwych dla zdrowia człowieka.
Wymagania dotyczące aromatów i składników żywności o właściwościach aromatyzujących określa rozporządzenie nr 1334/2008.
- mając na względzie potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa żywności oraz jednolite wymagania w tym zakresie obowiązujące w Unii Europejskiej.
- mając na względzie potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa żywności oraz jednolite wymagania w tym zakresie obowiązujące w Unii Europejskiej, jeżeli są ustalone.
Zanieczyszczenia żywności
Zanieczyszczenia żywności
- mając na względzie zapewnienie bezpieczeństwa żywności oraz jednolite wymagania w tym zakresie obowiązujące w Unii Europejskiej.
Środki spożywcze produkowane i wprowadzane do obrotu muszą spełniać wymagania:
- mając na względzie potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
Napromienianie żywności promieniowaniem jonizującym
Napromienianie żywności promieniowaniem jonizującym
Środki spożywcze mogą być poddawane napromienianiu promieniowaniem jonizującym wyłącznie w celu:
Napromienianie żywności promieniowaniem jonizującym jest dopuszczalne wyłącznie, jeżeli:
Główny Inspektor Sanitarny przekazuje do Komisji Europejskiej:
- mając na względzie potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa żywności oraz jednolite wymagania w tym zakresie obowiązujące w Unii Europejskiej.
- mając na względzie potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa żywności oraz jednolite wymagania obowiązujące w Unii Europejskiej w tym zakresie, jeżeli są ustalone.
Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
- mając na względzie potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa żywności oraz jednolite wymagania w tym zakresie obowiązujące w Unii Europejskiej.
- mając na względzie potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa żywności oraz jednolite wymagania w tym zakresie obowiązujące w Unii Europejskiej, jeżeli są ustalone.
Suplementy diety oraz wzbogacanie żywności
Suplementy diety oraz wzbogacanie żywności
- mając na względzie potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa żywności oraz jednolite wymagania w tym zakresie obowiązujące w Unii Europejskiej.
- mając na względzie potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa żywności oraz jednolite wymagania w tym zakresie obowiązujące w Unii Europejskiej, jeżeli są ustalone.
- mając na względzie potwierdzone dane naukowe, w tym dotyczące zmiennego zapotrzebowania różnych grup konsumentów, wymagania określone w art. 12 rozporządzenia nr 1925/2006 oraz potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
Żywność wprowadzana po raz pierwszy do obrotu
Żywność wprowadzana po raz pierwszy do obrotu
- jest obowiązany powiadomić o tym Głównego Inspektora Sanitarnego.
- kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym, podpisem osobistym albo z wykorzystaniem sposobu potwierdzenia pochodzenia i integralności danych w postaci elektronicznej dostępnego w systemie teleinformatycznym udostępnionym bezpłatnie przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych.
- mając na względzie zapewnienie sprawnego przebiegu postępowań, o których mowa w art. 30, kompetencje jednostek zgodnie z zakresem zadań określonych statutami oraz kwalifikacje personelu i kalkulację kosztów za przygotowywanie opinii.
Naturalne wody mineralne, wody źródlane i wody stołowe
Naturalne wody mineralne, wody źródlane i wody stołowe
Minister właściwy do spraw zdrowia określi, w drodze rozporządzenia:
- mając na względzie potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa żywności, przestrzeganie warunków określonych w art. 33 oraz jednolite wymagania w tym zakresie obowiązujące w Unii Europejskiej.
Przepisy art. 33-39 nie mają zastosowania do wód leczniczych wykorzystywanych w zakładach lecznictwa uzdrowiskowego w celach leczniczych określonych w przepisach ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o lecznictwie uzdrowiskowym, uzdrowiskach i obszarach ochrony uzdrowiskowej oraz o gminach uzdrowiskowych (Dz. U. z 2023 r. poz. 151) oraz tych wód wprowadzanych do obrotu w opakowaniach na zasadach określonych przepisami prawa farmaceutycznego.
Grzyby i przetwory grzybowe
Grzyby i przetwory grzybowe
Minister właściwy do spraw zdrowia w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw środowiska określi, w drodze rozporządzenia:
- mając na względzie potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa żywności oraz racjonalne gospodarowanie zasobami grzybów rosnących w warunkach naturalnych, w tym ograniczenia wynikające z przepisów o ochronie przyrody.
Rolniczy handel detaliczny
Rolniczy handel detaliczny
Znakowanie żywności
Znakowanie żywności
Środki spożywcze oznakowane datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia mogą znajdować się w obrocie do tej daty lub terminu.
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
Środki spożywcze mogą być znakowane oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi pod warunkiem spełniania wymagań określonych w rozporządzeniu nr 1924/2006.