Art. 62. - [Kompetencje państwowych inspektorów sanitarnych] - Bezpieczeństwo żywności i żywienia.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.1448 t.j.
Akt obowiązujący Wersja od: 28 lipca 2023 r.
Art. 62. [Kompetencje państwowych inspektorów sanitarnych]
1.
Właściwy ze względu na siedzibę zakładu lub miejsce prowadzenia przez zakład działalności państwowy powiatowy inspektor sanitarny lub państwowy graniczny inspektor sanitarny:1)
prowadzi rejestr zakładów, o których mowa w art. 61, podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zwany dalej "rejestrem zakładów", oraz uaktualnia na bieżąco dane zawarte w rejestrze;2)
wydaje decyzje w sprawie zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia, przedłużenia warunkowego zatwierdzenia, zawieszenia lub cofania zatwierdzenia zakładów określonych w art. 61 oraz odmowy wpisu do rejestru zakładów, jeżeli zachodzą przesłanki określone w art. 31 ust. 2 rozporządzenia nr 882/2004;3)
wydaje decyzje o wykreśleniu z rejestru zakładów;4)
wydaje zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów według wzoru określonego na podstawie art. 67 ust. 3 pkt 6.2.
W odniesieniu do obiektów lub urządzeń ruchomych i tymczasowych właściwym w sprawach rejestracji oraz zatwierdzania jest państwowy powiatowy inspektor sanitarny lub państwowy graniczny inspektor sanitarny:1)
dla obiektów lub urządzeń ruchomych - właściwy ze względu na siedzibę zakładu lub miejsce prowadzenia działalności przez zakład,2)
dla obiektów lub urządzeń tymczasowych - właściwy ze względu na miejsce prowadzenia działalności przez zakład- który produkuje lub wprowadza do obrotu żywność z tych obiektów lub urządzeń.
3.
W odniesieniu do urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności właściwym w sprawach rejestracji jest państwowy powiatowy inspektor sanitarny lub państwowy graniczny inspektor sanitarny właściwy ze względu na siedzibę zakładu, który produkuje lub wprowadza do obrotu żywność z tych urządzeń.Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Pytania i odpowiedzi liczba obiektów na liście: (3)
Pytania i odpowiedzi liczba obiektów na liście: (3)
- Czy do zgłoszenia na obiekt tymczasowy niepołączony trwale z gruntem wymagane jest uzgodnienie pod względem warunków sanitarnohigienicznych?
- Czy ZOL i hospicjum podlegają wpisowi do rejestru zakładów żywienia zbiorowego?
- Czy podmiot prowadzący działalność leczniczą, w ramach której podaje się pacjentom posiłki, podlega wpisowi do rejestru zakładów żywienia zbiorowego?