Art. 42. - [Warunki dopuszczenia świeżych i suszonych grzybów do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby] - Bezpieczeństwo żywności i żywienia.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2023.1448 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 28 lipca 2023 r.
Art.  42.  [Warunki dopuszczenia świeżych i suszonych grzybów do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby]
1. 
Grzyby świeże dopuszcza się do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby, jeżeli:
1)
są jednego gatunku, z wyjątkiem grzybów, które mogą być użyte do produkcji środków spożywczych;
2)
nie są rozdrobnione, z wyjątkiem podzielonych jeden raz wzdłuż osi ich trzonów, a także nie mogą to być wyłącznie trzony lub trzony oddzielone od kapeluszy w ilości przekraczającej liczbę kapeluszy;
3)
nie wykazują zapleśnienia;
4)
nie występują w nich żywe larwy lub kanaliki po larwach muchówek, a ilość grzybów zaczerwionych pierwotnie nie przekracza 5% masy całkowitej grzybów;
5)
zawartość substancji zanieczyszczających organicznych, w szczególności ściółki, mchu, igliwia, nie przekracza 0,3% masy całkowitej grzybów;
6)
zawartość substancji zanieczyszczających mineralnych nie przekracza 1% masy całkowitej grzybów.
2. 
(uchylony).
3. 
Grzyby suszone dopuszcza się do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby, jeżeli:
1)
są jednego gatunku, w postaci całych owocników, kapeluszy lub krajanki;
2)
zaczerwienie pierwotne nie przekracza 5% masy całkowitej grzybów;
3)
nie wykazują zapleśnienia oraz obecności szkodników;
4)
zawilgocenie nie przekracza 12% masy całkowitej grzybów.
4. 
Dopuszczenie do obrotu grzybów świeżych rosnących w warunkach naturalnych potwierdzane jest atestem na grzyby świeże, wydanym przez klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcę, według wzoru określonego na podstawie art. 44 pkt 3.
5. 
Dopuszczenie do obrotu grzybów suszonych pozyskiwanych z grzybów rosnących w warunkach naturalnych potwierdzane jest atestem na grzyby suszone, wydanym przez grzyboznawcę, według wzoru określonego na podstawie art. 44 pkt 3.