Art. 21. - [Informacje przekazywane do Komisji Europejskiej przez Głównego Inspektora Sanitarnego] - Bezpieczeństwo żywności i żywienia.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2023.1448 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 28 lipca 2023 r.
Art.  21.  [Informacje przekazywane do Komisji Europejskiej przez Głównego Inspektora Sanitarnego]

Główny Inspektor Sanitarny przekazuje do Komisji Europejskiej:

1)
niezwłocznie:
a)
informację o podmiocie działającym na rynku spożywczym, który uzyskał zgodę na dokonywanie napromieniania żywności promieniowaniem jonizującym,
b)
kopię decyzji o zawieszeniu lub cofnięciu zgody;
2)
corocznie informacje o:
a)
wynikach kontroli przeprowadzanych w zakładach lub jednostkach organizacyjnych podmiotów działających na rynku spożywczym dokonujących napromieniania żywności promieniowaniem jonizującym, w szczególności dotyczące rodzaju i ilości środków spożywczych poddawanych napromienianiu oraz stosowanych dawek promieniowania,
b)
wynikach kontroli przeprowadzanych na etapie obrotu żywnością oraz stosowanych metodach analitycznych.