Art. 21. - [Informacje przekazywane do Komisji Europejskiej przez Głównego Inspektora Sanitarnego] - Bezpieczeństwo żywności i żywienia.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.1448 t.j.
Akt obowiązujący Wersja od: 28 lipca 2023 r.
Art. 21. [Informacje przekazywane do Komisji Europejskiej przez Głównego Inspektora Sanitarnego]
Główny Inspektor Sanitarny przekazuje do Komisji Europejskiej:
1)
niezwłocznie:a)
informację o podmiocie działającym na rynku spożywczym, który uzyskał zgodę na dokonywanie napromieniania żywności promieniowaniem jonizującym,b)
kopię decyzji o zawieszeniu lub cofnięciu zgody;2)
corocznie informacje o:a)
wynikach kontroli przeprowadzanych w zakładach lub jednostkach organizacyjnych podmiotów działających na rynku spożywczym dokonujących napromieniania żywności promieniowaniem jonizującym, w szczególności dotyczące rodzaju i ilości środków spożywczych poddawanych napromienianiu oraz stosowanych dawek promieniowania,b)
wynikach kontroli przeprowadzanych na etapie obrotu żywnością oraz stosowanych metodach analitycznych.Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »