Art. 16. - [Wymagania mikrobiologiczne oraz w zakresie najwyższych dopuszczalnych poziomów substancji zanieczyszczających - odesłanie] - Bezpieczeństwo żywności i żywienia.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2023.1448 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 28 lipca 2023 r.
Art.  16.  [Wymagania mikrobiologiczne oraz w zakresie najwyższych dopuszczalnych poziomów substancji zanieczyszczających - odesłanie]

Środki spożywcze produkowane i wprowadzane do obrotu muszą spełniać wymagania:

1)
mikrobiologiczne określone w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 1, z późn. zm.);
2)
w zakresie najwyższych dopuszczalnych poziomów substancji zanieczyszczających określonych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającym najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 5, z późn. zm.), zwanym dalej "rozporządzeniem nr 1881/2006".