Bezpieczeństwo pożarowe podczas żniw i omłotów oraz przy składowaniu płodów rolnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1969.4.30

Akt utracił moc
Wersja od: 10 lutego 1969 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH
z dnia 14 stycznia 1969 r.
w sprawie bezpieczeństwa pożarowego podczas żniw i omłotów oraz przy składowaniu płodów rolnych.

Na podstawie art. 7 ustawy z dnia 13 kwietnia 1960 r. o ochronie przeciwpożarowej (Dz. U. Nr 20, poz. 120) zarządza się, co następuje:
Przy ustawianiu stert, stogów, brogów i innych podobnych obiektów należy zachować co najmniej następujące odległości:

1) od wszelkich budynków w gospodarstwach uspołecznionych - 100 m,

a w innych - 30 m,

2) od dróg publicznych - 50 m,

3) od lasów, zagajników i innych terenów zadrzewionych - 100 m,

4) od torów kolejowych - 100 m,

5) od urządzeń i przewodów linii elektrycznych wysokiego napięcia oraz innych napowietrznych linii elektrycznych - 25 m,

6) między stertami bądź parami stert w gospodarstwach uspołecznionych - 100 m,

7) między stertami bądź parami stert, stogów, brogów, słomy i siana w indywidualnych gospodarstwach rolnych oraz punktach skupu Centrali Rolniczej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" - 30 m,

przy czym odległość między stogami w parach nie powinna być mniejsza niż 6 m.

Jeżeli położenie lub wielkość działki w indywidualnych gospodarstwach rolnych nie pozwala na zachowanie odległości określonych § 1 pkt 1 i 2, sterty, stogi i brogi mogą być ustawiane w odległościach nie mniejszych niż:

1) od budynków - 20 m,

2) od dróg publicznych - 30 m.

Sterty, stogi lub brogi na ścierniskach powinny być oborane w promieniu 5 m.
Sterty, stogi lub brogi ze zbożem nie młóconym, słomą, ściółką, paszami słomiastymi, roślinami oleistymi i włóknistymi nie mogą zajmować powierzchni większej niż 600 m2, a kubatura ich nie może przekraczać 2.500 m3.
W okresie żniw kopy zbóż na ścierniskach znajdujących się w pobliżu torów kolejowych należy ustawiać w odległości co najmniej 30 m od nasypów kolejowych; ścierniska przy tych nasypach powinny być zaorane.
Siano, koniczynę, lucernę i inne pasze należy składować w warunkach uniemożliwiających ich samozapalenie się, tj. w pomieszczeniach suchych, nie zaciekających, przewiewnych, a przede wszystkim w stanie dostatecznie wysuszonym. W razie konieczności składowania wymienionych artykułów w stanie nie dosuszonym z powodu niesprzyjających warunków atmosferycznych należy kontrolować, szczególnie w okresie pierwszych 4 tygodni składowania, wzrost ich temperatury w celu niedopuszczenia do powstania ogniska samozapalnego.
Podczas prac żniwnych i omłotowych należy przestrzegać zasad bezpieczeństwa pożarowego, a w szczególności:
1)
osoby obsługujące maszyny rolnicze, poruszane za pomocą różnego rodzaju silników, obowiązane są przy ich eksploatacji stosować się do wskazań przeciwpożarowych podanych w przepisach obsługi,
2)
urządzenia wydechowe silników spalinowych powinny być zabezpieczone przed wydobywaniem się iskier,
3)
pracujące silniki spalinowe należy tak ustawiać, aby iskry, dym lub spaliny znoszone były z wiatrem w kierunku przeciwnym od stert, stogów, brogów i budynków,
4)
odległość miejsca ustawienia silnika spalinowego od sterty, stogu, brogu lub budynku, w którym dokonuje się omłotów, powinna wynosić co najmniej 10 m,
5)
miejsce przeznaczone na ustawienie silnika spalinowego należy oczyścić z przedmiotów palnych, a maszyny używane przy omłocie należy ustawić na twardym podkładzie i zaopatrzyć w liny lub łańcuchy, mogące służyć do ich odciągania na wypadek pożaru.
Silniki elektryczne nie okapturzone, używane do omłotów, należy ustawiać w odległości co najmniej 5 m od stert, stogów, brogów i budynków, w których dokonuje się omłotów.
1.
Podczas dokonywania omłotów należy sprawdzać, czy:
1)
koła pasowe i pasy przy młocarniach nie ocierają się o ich osłony,
2)
słoma nie utrudnia pracy wytrząsaczy i nie jest powtórnie porywana i okręcana wokół bębna,
3)
części cierne młocarni nie zagrzewają się nadmiernie,
4)
instalacja i urządzenia elektryczne nie uległy uszkodzeniu,
5)
pył i zanieczyszczenia osiadające na instalacji i urządzeniach elektrycznych nie powodują zagrożenia pożarowego.
2.
W razie dokonywania omłotów w stodole należy zapewnić dostęp do wyjść ewakuacyjnych.
Zapasy materiałów pędnych w ilości nie przekraczającej jednodniowego zapotrzebowania powinny być przechowywane w zamkniętych, nie tłukących się naczyniach, w odległości co najmniej 10 m od miejsca dokonywania omłotów, zlokalizowanego poza obrębem zabudowań, stert, stogów i brogów.
1.
Zabrania się palenia tytoniu i używania ognia otwartego w miejscu dokonywania omłotów oraz miejscu składowania materiałów pędnych.
2.
Na palenie tytoniu należy wyznaczyć miejsce w odległości co najmniej 20 m od miejsca dokonywania omłotów lub miejsca składowania materiałów pędnych. Miejsce to powinny być oczyszczone z materiałów palnych.
W miejscu dokonywania omłotów należy przygotować:
1)
w państwowych i spółdzielczych gospodarstwach rolnych - beczkę z wodą o pojemności co najmniej 200 l, 2 wiadra i 2 tłumice albo 2 gaśnice oraz 2 tłumice;
2)
w indywidualnych gospodarstwach rolnych - beczkę z wodą o pojemności co najmniej 100 l, wiadro i tłumicę albo gaśnicę i tłumicę.
1.
Kierownicy państwowych oraz spółdzielczych gospodarstw rolnych obowiązani są osobiście lub przez wyznaczone przez siebie osoby dopilnować przestrzegania przepisów rozporządzenia, a przed przystąpieniem do omłotów wyznaczyć osoby odpowiedzialne za bezpieczeństwo pożarowe.
2.
W indywidualnych gospodarstwach rolnych obowiązek, o którym mowa w ust. 1, ciąży na właścicielach lub użytkownikach gospodarstwa.
3.
Jeżeli omłoty dokonywane są przy użyciu silników i maszyn, odpowiedzialność za przestrzeganie przepisów §§ 7-10 ponoszą osoby kierujące bezpośrednio pracą tych silników i maszyn.
Traci moc rozporządzenie Ministra Gospodarki Komunalnej z dnia 21 marca 1952 r. o warunkach składowania niektórych artykułów produkcji rolnej i ochronie przeciwpożarowej przy omłotach (Dz. U. z 1952 r. Nr 34, poz. 244 i z 1957 r. Nr 41, poz. 183).
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.