Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przetwórstwa produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego oraz w zakładach przemysłu paszowego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1968.1.2

Akt utracił moc
Wersja od: 12 stycznia 1968 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 15 grudnia 1967 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przetwórstwa produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego oraz w zakładach przemysłu paszowego.

Na podstawie art. 7 ust. 3 ustawy z dnia 30 marca 1965 r. o bezpieczeństwie i higienie pracy (Dz. U. Nr 13, poz. 91)zarządza się, co następuje:

Przepisy ogólne.

§  1.
1.
Przepisy rozporządzenia dotyczą bezpieczeństwa i higieny pracy osób zatrudnionych w następujących zakładach przetwórstwa produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego oraz w zakładach przemysłu paszowego:
1)
w zakładach utylizacyjnych,
2)
w wytwórniach żelatyny,
3)
w wytwórniach albuminy i suszarniach krwi,
4)
w wytwórniach kleju skórnego,
5)
w przetwórniach szczeciny i włosia,
6)
w wytwórniach produktów z rogowizny,
7)
w zakładach produkcji paszowych mieszanek mineralnych i preparatów witaminowo-antybiotycznych,

zwanych dalej w skrócie "zakładami".

2.
Sprawy bezpieczeństwa i higieny pracy w wytwórniach pasz regulują przepisy rozporządzenia Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu. Ministra Rolnictwa i Przewodniczącego Komitetu Drobnej Wytwórczości z dnia 31 grudnia 1960 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w młynach, wytwórniach pasz i spichrzach zbożowych (Dz. U. z 1961 r. Nr 3, poz. 19 i z 1965 r. Nr 11, poz. 71).
§  2.
Zakłady powinny być zlokalizowane na terenach zapewniających utrzymywanie odpowiednich warunków higieny w samych zakładach i w najbliższym ich otoczeniu.
§  3.
Drogi i place manipulacyjne (składowe) zakładów powinny mieć nawierzchnie zapewniające utrzymanie właściwych warunków higieny.
§  4.
1.
Podłogi oraz ściany do wysokości co najmniej 2 m pomieszczeń produkcyjnych i pomocniczych, które podlegają dezynfekcji środkami odkażającymi, powinny być pokryte materiałami nienasiąkliwymi, łatwo zmywalnymi, odpornymi na działalnie stosowanych środków (np. płytkami ceramicznymi); dotyczy to następujących pomieszczeń:
1)
w zakładach utylizacyjnych: hal sekcyjnych, solarni skór, pomieszczeń do mycia i dezynfekcji pojemników, przejściowych magazynów surowców utylizacyjnych, pomieszczeń dla odstojników tłuszczów technicznych i hal podjazdowych,
2)
w wytwórniach żelatyny: hal obróbki wstępnej, warzelni bulionów, schładzalni galaret, krajalni i rozkładalni galaret, suszarni, mielarni, macerowni i gotowalni wyklejek oraz suszarni precypitatów,
3)
w wytwórniach albuminy i suszarniach krwi: magazynów surowcowych, pomieszczeń urządzeń rozpływowych, pomieszczeń do mycia i dezynfekcji opakowań,
4)
w wytwórniach kleju skórnego: warzelni kleju, płuczkarni, perełkowni kleju,
5)
w przetwórniach szczeciny i włosia: pomieszczeń obróbki wstępnej, pralni, gotowalni szczeciny i odwłaszania ścinków futrzarskich.
2.
Produkcja żelatyny i kleju skórnego powinna odbywać się w pomieszczeniach, w których podłogi wykonane są z materiału odpornego na szkodliwe działanie kwasów i ługów: do pomieszczeń tych powinna być doprowadzona woda zimna i gorąca.
§  5.
1.
W pomieszczeniach zakładów powinna być zapewniona co najmniej pięciokrotna wymiana powietrza w ciągu godziny, z wyjątkiem następujących pomieszczeń:
1)
w zakładach utylizacyjnych: hal sekcyjnych, przejściowych magazynów surowców utylizacyjnych,
2)
w wytwórniach żelatyny: macerowni, gotowalni wyklejek, schładzalni galarety, warzelni,
3)
w wytwórniach kleju skórnego: warzelni i perełkowni,
4)
w przetwórniach szczeciny i włosia: pralni, gotowalni, odwłaszalni ścinków futrzarskich i siarkowni,
5)
w przetwórniach produktów z rogowizny: pomieszczeń prostowania i rozcinania rogów,

w których wymiana powietrza powinna być co najmniej dziesięciokrotna.

2.
Niezależnie od ogólnej wymiany powietrza, zgodnie z postanowieniami ust. 1, następujące urządzenia i stanowiska pracy w zakładach powinny posiadać własne indywidualne urządzenia wyciągowe:
1)
w zakładach utylizacyjnych: wanny do miazgi przy destruktorach, oraz koagulatory krwi zwierzęcej,
2)
w wytwórniach żelatyny: kotły warzelne oraz autoklawy przy wyklejkach,
3)
w wytwórniach kleju skórnego: kotły warzelne oraz urządzenia do sperlania kleju,
4)
w przetwórniach szczeciny i włosia: kotły warzelne, kotły do odwłaszania ścinków futrzarskich, urządzenia do prania szczeciny i włosia oraz kotły do gotowania szczeciny,
5)
przetwórniach produktów z rogowizny: palenisko do podgrzewania rogów i kopyt, stanowisko pracy rozcinania rogowizny oraz prasy do prostowania płyt rogowych,
6)
w zakładach produkcji preparatów witaminowo-antybiotycznych: stanowisko manipulacyjne mieszania, ważenia i pakowania koncentratów oraz mieszanek.
§  6.
1.
Załadunek i wyładunek surowców, półproduktów i gotowych wyrobów w obrocie międzyoperacyjnym oraz zewnętrznym powinien odbywać się mechanicznie.
2.
Przewóz surowców, półproduktów o konsystencji płynnej lub półpłynnej (np. krew zwierzęca, skrzepy krwi, odpady poubojowe, konfiskaty i odpady posekcyjne) powinien odbywać się w pojemnikach lub samochodach utylizacyjnych szczelnie obudowanych, zabezpieczonych przed wyciekaniem soków tkankowych i innych płynów ustrojowych.
§  7.
1.
Do przewozów surowców utylizacyjnych o konsystencji stałej (zwłoki zwierzęce, tusze i części tusz, konfiskaty produkcyjne itp.) powinny być używane mechaniczne środki transportu, specjalnie przeznaczone do tego celu.
2.
Mechaniczny środek transportu (ust. 1) powinien być wyposażony:
1)
w skrzynię załadunkową metalową, krytą, szczelnie zamykaną, posiadającą w dolnej części zbiornik zabezpieczający przed wyciekaniem na zewnątrz płynów ustrojowych,
2)
w zbiornik do roztworów dezynfekcyjnych oraz w mechaniczne urządzenie do rozpryskiwania środków dezynfekcyjnych.
§  8.
1.
Przepompywanie kwasów z cystern do zbiorników magazynowych odbywać się powinno mechanicznie przewodami rurowymi.
2.
Zbiorniki magazynowe kwasów powinny posiadać łapacze par i kwasów.
3.
Transport kwasów między zbiornikami oraz do poszczególnych agregatów powinien odbywać się przewodami rurowymi.
4.
Wytwarzanie mleka wapiennego powinno odbywać się przy użyciu urządzeń mechanicznych, zaopatrzonych w mieszadła.
5.
Transport mleka wapiennego do dołów wapiennych oraz do poszczególnych stanowisk pracy powinien odbywać się przewodami rurowymi.
§  9.
1.
Środki odkażające i konserwujące powinny być przechowywane w wydzielonym pomieszczeniu magazynu w sposób zabezpieczający pracowników przed szkodliwym oddziaływaniem tych środków.
2.
Na opakowaniach środków odkażających i konserwujących powinny być umieszczone naklejki, zawierające informacje o ich zawartości, oraz wskazówki dotyczące obchodzenia się z tymi środkami.

Zakłady przetwórstwa produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego.

§  10.
Wjazd i wyjazd z części zakaźnej zakładu utylizacyjnego powinien prowadzić przez zagłębienie w jezdni, wypełnione roztworem odkażającym, zapewniającym odkażenie kół pojazdów mechanicznych.
§  11.
1.
Hala sekcyjna w zakładach utylizacyjnych powinna posiadać świetlną oraz dźwiękową sygnalizację dla porozumiewania się z halą maszyn.
2.
Otwarcie wsypu destruktora, znajdujące się w hali sekcyjnej, powinno następować po otrzymaniu odpowiedniego sygnału z hali maszyn.
3.
W hali sekcyjnej powinno pracować równocześnie co najmniej dwóch pracowników.
4.
W hali sekcyjnej nie mogą być zatrudnieni pracownicy, którzy ulegli skaleczeniu odkrytych części ciała, a także jeżeli nie posiadają warunków zdrowia wymaganych do takiej pracy.
§  12.
1.
Noże, tasaki, topory i inne narzędzia używane w hali sekcyjnej zakładów utylizacyjnych powinny być po zakończeniu pracy każdorazowo oczyszczone i zdezynfekowane oraz przechowywane w specjalnie na ten cel przeznaczonych miejscach lub w futerałach.
2.
Zabrania się pozostawiania noży, toporów, tasaków i innych ostrych narzędzi na klocach i innych urządzeniach po zakończeniu pracy lub w przerwach pracy.
3.
Rękojeści noży powinny posiadać takie zabezpieczenia, aby ręka nie mogła się ześliznąć na ostrze noża.
4.
Zabrania się używania noży, toporów, tasaków i innych narzędzi o uszkodzonych uchwytach bądź nadmiernie wyrobionych ostrzach.
§  13.
W zakładach utylizacyjnych otwory spustowe dla skór surowych, produktów ubocznych, rozbioru padliny oraz dla treści pokarmowej narządów trawiennych powinny posiadać urządzenia zabezpieczające pracowników przed wpadnięciem do otworu.
§  14.
1.
Pobieranie prób z destruktora, znajdującego się w hali maszyn, dopuszczalne jest dopiero po wyrównaniu ciśnienia wewnętrznego z ciśnieniem atmosferycznym i przy użyciu właściwego urządzenia.
2.
Upust miazgi z destruktora powinien być przeprowadzany w sposób uniemożliwiający gwałtowny wpływ miazgi do wanny spustowej.
3.
Podłoga pomostu przy klapie spustowej destruktora powinna być zmyta niezwłocznie po każdym jego opróżnieniu.
4.
Prasa do wyciskania tłuszczu z miazgi powinna być zaopatrzona w osłony górne i boczne, zabezpieczające przed rozpryskiem tłuszczu.
5.
Pomieszczenie maszyn mielących powinno być suche i widne oraz tak obszerne, aby umożliwiało pracownikom bezkolizyjne obsługiwanie maszyn, łatwy dostęp do przenośnika mączki oraz umożliwiało wydzielanie odpowiedniego miejsca na podręczne składowanie kuchów.
§  15.
1.
Maszyny rozdrabniające w zakładach utylizacyjnych powinny posiadać indywidualny napęd oraz łatwo dostępny dla obsługi wyłącznik.
2.
Włączenie maszyny rozdrabniającej powinno następować po uprzednim sprawdzeniu zamocowania klina utrzymującego koło napędowe na wale.
§  16.
1.
Odstojniki tłuszczów powinny być zaopatrzone we wskaźniki kontrolne poziomu tłuszczów.
2.
Opróżnianie odstojników z tłuszczów powinno odbywać się przewodami rurowymi, w sposób zapobiegający wylewaniu się tłuszczu na podłogę.
§  17.
1.
Łamacze i śrutowniki kości, młynki do mielenia żelatyny oraz krajalnice surowców miękkich powinny być rozmieszczone w odrębnych pomieszczeniach, przy czym łamacze i śrutowniki oraz młynki powinny być zabezpieczone przed powodowaniem nadmiernego hałasu.
2.
Krajalnice surowców miękkich powinny być wyposażone w osłony zabezpieczające przed rozpryskiem środków konserwujących.
§  18.
1.
W pomieszczeniach macerowni powinno być zawsze równocześnie zatrudnionych co najmniej dwóch pracowników.
2.
Wejście do kadzi maceracyjnej, po opróżnieniu jej z surowca, może nastąpić po przedmuchaniu powietrzem i stwierdzeniu, że jest ona wolna od szkodliwych gazów.
§  19.
Poszczególne kadzie maceracyjne należy wyposażyć w urządzenia zabezpieczające przed przelewem kwasu poza kadzie.
§  20.
Pomieszczenie młynków i mieszarek żelatyny powinno być wydzielone. Urządzenia mielące i mieszające powinny być zhermetyzowane lub szczelnie obudowane, aby nie wydzielały do pomieszczeń pyłu w ilościach powodujących przekroczenie najwyższego dopuszczalnego wskaźnika skażenia.
§  21.
Dozowanie, pakowanie żelatyny i spawanie opakowań z folii powinno odbywać się mechanicznie.
§  22.
Pomieszczenia schładzalni, suszarni, rozdrabialni, pakowni oraz ich wyposażenie powinny być po każdej zmianie starannie odkurzone przy użyciu odkurzaczy przemysłowych, oczyszczone i poddane odkażaniu.
§  23.
Magazyn krwi zwierzęcej powinien posiadać wentylację wyciągową, zapewniającą pięciokrotną wymianę powietrza w ciągu godziny.
§  24.
Beczki wypełnione krwią zwierzęcą powinny być ustawione w magazynie wlewem do góry ze zluzowaną nakrętką, umożliwiającą ujście powstających gazów.
§  25.
Urządzenia suszarnicze powinny mieć osłony zabezpieczające przed nadmiernym promieniowaniem ciepła do otoczenia.
§  26.
Magazynowanie surowców powinno odbywać się w wyznaczonych miejscach o twardej, gładkiej i nieprzepuszczalnej nawierzchni, pod dachem zabezpieczającym przed promieniowaniem słonecznym i opadami.
§  27.
Krajarka surowca klejarskiego powinna być wyposażona w urządzenia uniemożliwiające zbliżenie ręki do strefy zagrożenia.
§  28.
Wapnowanie surowca klejarskiego powinno być dokonywane w dołach, przy zastosowaniu mechanicznego natrysku mleka wapiennego, doprowadzonego przewodami rurowymi.
§  29.
Wydobywanie surowców z dołów wapiennych powinno odbywać się mechanicznie, w sposób zabezpieczający zatrudnionych przy takich pracach pracowników przed bezpośrednim działaniem substancji chemicznych.
§  30.
W zakładach nowo budowanych lub przebudowywanych płukanie i neutralizacja surowca klejarskiego powinny odbywać się w osobnym pomieszczeniu.
§  31.
Pokrywy otworów zasypowych kotłów warzelnych powinny być zaopatrzone w mechaniczne urządzenia podnośne.
§  32.
Sperlanie i suszenie kleju powinno odbywać się w osobnych pomieszczeniach.
§  33.
Urządzenia mechaniczne, stosowane przy wstępnej obróbce szczeciny, włosia i sierści, powinny posiadać indywidualne napędy elektryczne.
§  34.
1.
W zakładach nowo budowanych lub przebudowywanych siarkownie szczeciny powinny mieścić się w odrębnych budynkach usytuowanych od strony zawietrznej, a odległość otworów pomieszczeń siarkowni od otworów innych pomieszczeń nie może być mniejsza niż 20 m.
2.
Siarkowanie może odbywać się wyłącznie w komorach gazoszczelnych, do których gaz bielący powinien być doprowadzany z zewnątrz rurociągiem.
3.
Do każdej komory powinny dochodzić trzy przewody: do doprowadzenia gazu, powietrza nawiewowego i wyciągu mieszanki gazu z powietrzem, przy czym zawory tych przewodów powinny znajdować się na zewnątrz komór. Odprowadzenie gazów z komory powinno obywać się wyciągiem wprowadzonym nad dach budynku i nie może powodować zanieczyszczenia powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych.
§  35.
Załadowanie i wyładowanie komór gazoszczelnych do siarkowania szczeciny może następować po stwierdzeniu nieszkodliwego stężenia gazu w powietrzu wewnątrz komory.
§  36.
Kotły do odwłaszania ścinków futrzarskich powinny być zaopatrzone w mechaniczne urządzenia mieszalne oraz urządzenia służące do usuwania wełny z basenów.
§  37.
Zakład przerobu sierści i szczeciny powinien mieć oddzielne pomieszczenia na:
1)
pralnie z pralkami i wirówkami,
2)
wilka do rozluźniania sierści,
3)
suszarnię mechaniczną,
4)
wilka do odkurzania sierści oraz prasę do belowania sierści.
§  38.
Oczyszczanie i suszenie rogowizny powinno być dokonywane w sposób mechaniczny, przy czym dla urządzeń suszarniczych należy wydzielić pomieszczenie z wejściem z przedsionka.
§  39.
Łamacz rogowizny powinien znajdować się w odrębnym pomieszczeniu i być ustawiony w sposób zabezpieczający pracowników przed szkodliwymi wstrząsami.

Zakłady produkcji paszowych mieszanek mineralnych i preparatów witaminowo-antybiotycznych.

§  40.
Związki mineralne, poza kredą i chlorkiem sodu (solą), oraz antybiotyki powinny być magazynowane w odrębnych pomieszczeniach.
§  41.
Przygotowanie dawek związków mineralnych oraz antybiotyków powinno być przeprowadzone wyłącznie pod digestorium.
§  42.
Otwory zasypowe dla mieszanek mineralnych i antybiotyków powinny być wyposażone w urządzenia zabezpieczające przed rozpyłem tych koncentratów do otoczenia.
§  43.
Opakowania zawierające związki mineralne oraz antybiotyki powinny być szczelne i oznakowane w sposób trwały.

Przepisy sanitarno-higieniczne.

§  44.
1.
Odzież robocza i ochronna pracowników zakładów utylizacyjnych i wytwórni żelatyny powinna być przechowywana oddzielnie od odzieży wierzchniej i domowej w odrębnych pomieszczeniach.
2.
Szafki odzieżowe powinny być tak urządzone, aby odzież zamoczona w czasie pracy bądź w drodze do pracy mogła być wysuszona.
3.
Odzież robocza pracowników zatrudnionych w części zakaźnej zakładów utylizacyjnych powinna być po zakończeniu pracy poddana sterylizacji przed umieszczeniem jej w szatni odzieży roboczej.
§  45.
1.
Umywalki powinny być zaopatrzone w zbiorniki z mydłem płynnym, wyciekającym po uruchomieniu zaworu zamykającego, oraz w urządzenie zapewniające wypływ wody bez użycia rąk.
2.
Umywalki w części zakaźnej zakładów utylizacyjnych oraz w części produkcyjnej fabryk żelatyny powinny być zaopatrzone w mechaniczne suszarki do rąk.
§  46.
W części zakaźnej zakładów utylizacyjnych powinna być zapewniona pracownikom możliwość dezynfekcji rąk po umyciu.
§  47.
Zabrania się przystępowania do pracy bez odzieży ochronnej i sprzętu ochrony osobistej, jeżeli są one konieczne ze względu na rodzaj wykonywanych czynności, a w szczególności w razie stykania się z materiałem zakaźnym lub podejrzanym o zakaźność.
§  48.
Zwłoki zwierząt lub ich części niezdatne do produkcji dostarczone do zakładu nie mogą być zakopywane na terenie zakładu utylizacyjnego, lecz w miejscach wyznaczonych w tym celu przez terenowo właściwe organy.
§  49.
W części zakaźnej zakładu utylizacyjnego przechowywanie i spożywanie jakichkolwiek posiłków oraz palenie papierosów powinno odbywać się w specjalnie na ten cel przeznaczonych miejscach.

Przepis końcowy.

§  50.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 1968 r.