§ 10. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przetwarzających owoce i warzywa.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.34.289

Akt obowiązujący
Wersja od: 27 lutego 2003 r.
§  10.
1.
Element nośny przenośnika mechanicznego do transportu surowca oraz wstępnego sortowania owoców i warzyw umieszcza się na wysokości co najmniej 0,7 m od poziomu podłogi.
2.
W przypadku konieczności usytuowania na wysokości powyżej 1,0 m elementu nośnego przenośnika, o którym mowa w ust. 1, ustawia się pomost dla pracowników wyposażony jak do prac na wysokości, zgodnie z wymaganiami określonymi w ogólnych przepisach bezpieczeństwa i higieny pracy.
3.
Szerokość elementu nośnego przenośnika, o którym mowa w ust. 1, nie może przekraczać:
1)
0,6 m - w przypadku przenośnika obsługiwanego z jednej strony;
2)
1,0 m - w przypadku przenośnika obsługiwanego z dwóch stron;
3)
1,2 m - w przypadku przenośnika wielotorowego.