Rozdział 6 - Produkcja pieczywa cukierniczego trwałego. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu cukierniczego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1967.48.235

Akt utracił moc
Wersja od: 29 grudnia 1967 r.

Rozdział  6

Produkcja pieczywa cukierniczego trwałego.

§  56.
Przesiewanie i transportowanie mąki powinno odbywać się w sposób nie powodujący pylenia.
§  57.
1.
Trzepanie worków powinno odbywać się mechanicznie.
2.
Trzepaczki do worków powinny być umieszczone w oddzielnym pomieszczeniu i posiadać urządzenia odpylające.
§  58.
Stan techniczny przekładni ślimakowej i połączeń śrubowych do podnoszenia dzieży zagniatarki powinien być kontrolowany co najmniej raz na trzy miesiące.
§  59.
Walce stalowe agregatu formującego herbatniki powinny być osłonięte z obydwóch stron.
§  60.
Przy oczyszczaniu wycinarki wycinaki powinny być zabezpieczone przed ich opadnięciem.
§  61.
Pierwsze i drugie walce gładkie wycinarki tłocznej powinny mieć osłony od strony podawania ciasta.
§  62.
Podawanie ciasta na walce wycinarki powinno być zmechanizowane.
§  63.
Zabronione jest wchodzenie na ramę lub inne części agregatu formującego w czasie jego ruchu.
§  64.
Przejścia pomiędzy piecami tunelowymi powinny wynosić co najmniej 1,5 m.
§  65.
1.
Przednia część pieców łańcuchowych powinna posiadać prowadnice do usuwania blach oraz urządzenie zabezpieczające pracowników przed spadnięciem blachy.
2.
Krawężniki w piecach łańcuchowych zabezpieczające przed spiętrzeniem się blach powinny mieć wysokość 15 cm.
§  66.
1.
Piece gazowe powinny posiadać zaślepione otwory, umożliwiające ujście gazów na wypadek wybuchu.
2.
Wzierniki do obserwowania wnętrza pieca powinny posiadać szybkę i zamknięcie.
§  67.
Instalacja doprowadzająca paliwo płynne do palników powinna być szczelna.
§  68.
1.
Zagłębienia w posadzce przed piecami trzonowymi mogą być odsłonięte tylko w czasie obsługi dolnego trzonu.
2.
Pokrywy do zagłębień powinny mieć wytrzymałość zapewniającą bezpieczną obsługę.
§  69.
1.
Każdy piec cukierniczy z trzonem ruchomym i stałym powinien posiadać urządzenie do pomiaru temperatury w komorach wypiekowych.
2.
Dopuszczalne temperatury komór wypiekowych i gazów spalinowych powinny być oznaczone czerwoną kreską na skali pirometru.
§  70.
Rozpalanie i obsługa pieców do wypieku pieczywa cukierniczego powinny być wykonywane zgodnie z instrukcją obsługi dla danego pieca.
§  71.
Wózki do przewożenia blach z pieczywem oraz regały powinny mieć zabezpieczenie przed wypadnięciem blach.
§  72.
Mechanizm do otwierania form w piecu do wypieku płatów waflowych powinien mieć zabezpieczenie przed możliwością samoczynnego otwarcia pokrywy.
§  73.
Odległość między dolną krawędzią zasobnika smarowaczki a walcem smarującym nie powinna przekraczać 2 mm.
§  74.
1.
Dolna część krajalnicy płatów waflowych powinna być całkowicie osłonięta.
2.
Piły tarczowe do cięcia wafli powinny być wyposażone w urządzenie zabezpieczające pracowników przed urazami.