Rozdział 5 - Produkcja wyrobów wschodnich. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu cukierniczego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1967.48.235

Akt utracił moc
Wersja od: 29 grudnia 1967 r.

Rozdział  5

Produkcja wyrobów wschodnich.

§  52.
1.
Podstawa urządzenia do ręcznej przeróbki masy chałwowej powinna być statyczna i umożliwiać bezpieczne przechylenie misy w czasie przerobu.
2.
Przerabianie masy chałwowej przy uszkodzonej podstawie misy jest zabronione.
§  53.
Piły tarczowe powinny posiadać osłony zabezpieczające pracowników przed urazami.
§  54.
Temperatura wody przeznaczonej do ręcznego mycia form, puszek i pojemników nie powinna przekraczać 450C.
§  55.
1.
Wyparzanie beczek powinno odbywać się w izolowanej kabinie z wyciągiem pary.
2.
Przy parowaniu beczek ich nakładanie oraz zdejmowanie powinno odbywać się po wyłączeniu pary.