Rozdział 2 - Oddziały produkcyjne podstawowe. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu spirytusowego.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1969.20.150
Akt utracił moc Wersja od: 11 lipca 1969 r.
Rozdział 2.
Oddziały produkcyjne podstawowe.
Oddziały produkcyjne podstawowe.
§ 23.
Kadzie brzeczkowe (zacierowe i odstojnikowe), kadzie do ługowania superfosfatu i siarczanu amonowego, jak również zbiorniki wyciągu superfosfatu i roztworu siarczany amonowego powinny być szczelnie przykryte i posiadać przewody do odprowadzania wydzielających się par na zewnątrz budynków.§ 24.
Lej zsypowy do pożywek nad kadzią ługowania superfosfatu i rozpuszczania siarczanu amonu powinien być zaopatrzony w ruszta ochronne o wymiarach oczek nie większych niż 10 cm x 10 cm.§ 25.
1.
Fermentacja alkoholowa powinna odbywać się w przykrytych szczelnie kadziach, zaopatrzonych w rurociąg odprowadzający dwutlenek węgla (CO2).2.
W zakładach nowo budowanych lub przebudowywanych usytuowanych zbiorników technologicznych i kadzi fermentacyjnych powinno być wykonane zgodnie z obowiązującymi przepisami, tj.: 1)
odległość kadzi fermentacyjnych od ścian i między kadziami powinna być nie mniejsza niż 0,75 m, 2)
odległość między pokrywą zbiornika technologicznego lub kadzi drożdżowej a stropem powinna być nie mniejsza niż 1,9 m.3.
Wyposażenie kadzi drożdżowej powinno zabezpieczać przed wydostawaniem się do pomieszczeń produkcyjnych gazów fermentacyjnych.§ 26.
Kadzie fermentacyjne, urządzenia propagacyjne drożdży, aparaty odpędowe - rektyfikacyjne i odwadniające powinny mieć urządzenia zabezpieczające przed powstawaniem podciśnienia oraz zawory bezpieczeństwa zapobiegające nadmiernemu ciśnieniu, jeżeli nie mają bezpośredniego połączenia z atmosferą.§ 27.
Pracownik myjący kadź fermentacyjną powinien w czasie przebywania w kadzi stosować aparat z wężem do zasysania świeżego powietrza z zewnątrz.§ 28.
W dziale fermentacji alkoholewej powinien znajdować się w szafce aparat do zasysania świeżego powietrza z zewnątrz oraz szelki ochronne z linką zabezpieczającą.§ 29.
Aparaty do odpędu i rektyfikacji spirytusu powinny być szczelne w takim stopniu, aby zabezpieczały przed przedostawaniem się cieczy i par alkoholu do pomieszczeń produkcyjnych.§ 30.
W zakładach nowo budowanych odległość pomiędzy poszczególnymi kolumnami aparatów odpędowych i rektyfikacyjnych powinna wynosić co najmniej 1,0 m.§ 31.
Deflegmatory, kondensatory, chłodnice aparatów odpędowych i rektyfikacyjnych powinny być tak usytuowane, aby ze wszystkich stron był do nich łatwy dostęp.§ 32.
Otwory w podeście służące do czyszczenia deflegmatorów i chłodnic należy zabezpieczać odpowiednią barierką.§ 33.
Przewody odpowietrzające aparaty odpędowe i rektyfikacyjne powinny być zabezpieczone siatką Davy'ego.§ 34.
Do pobierania prób spirytusu należy używać naczyń z materiałów nie iskrzących.§ 35.
W pomieszczeniach aparatowni zabrania się ustawiania lub przechowywania jakichkolwiek przedmiotów nie związanych z obsługą aparatu lub bezpieczeństwem przeciwpożarowym.§ 36.
Pomiędzy aparatownią a kotłownią powinna być dwustronna łączność sygnalizacyjna dźwiękowo-optyczna.§ 37.
Wysalacz fuzli powinien być szczelny, a wyloty urządzeń odpowietrzających powinny być zabezpieczone siatką Davy'ego.§ 38.
Mieszanie fuzli ze środkami odwadniającymi powinno odbywać się mechanicznie za pomocą nie iskrzących mieszadeł lub sprężonego powietrza.§ 39.
Zestawialniki stosowane do produkcji wódek powinny być szczelne i zaopatrzone w przewody odpowietrzające.§ 40.
Mielenie pylistych surowców do produkcji wódek powinno się odbywać w sposób nie powodujący wydzielania się pyłu na zewnątrz pomieszczenia pracy.§ 41.
Przy destylacji płynów alkoholowych należy: 1)
napełnianie i opróżnianie wykonywać przy pomocy rurociągów, 2)
w razie potrzeby ręcznego opróżniania aparatu, należy obniżyć temperaturę płynu do 35o.§ 42.
1.
Produkcja syropu cukrowego na gorąco powinna być wykonywana w kotle zaopatrzonym w mieszadło mechaniczne.2.
Wsypywanie cukru do kotłów powinno być dokonywane w sposób zabezpieczający obsługę przed poparzeniem.3.
Ręczne opróżnianie kotłów może odbywać się tylko w razie awarii i po obniżeniu temperatury syropu do 35o.§ 43.
Zbiorniki na destylaty powinny być szczelnie zamknięte i posiadać rury odpowietrzające zabezpieczone siatką Davy'ego.§ 44.
Wirówki do klarowania płynów i oddzielania drożdży powinny posiadać tabliczki znamionowe zawierające dane charakterystyczne oraz liczniki obrotów bębna wirówki z zaznaczoną dopuszczalną ilością obrotów na minutę.§ 45.
1.
Dla każdej wirówki należy założyć książkę kontroli, do której powinny być wpisywane daty kontroli oraz przebiegi remontów.2.
Wirówki należy eksploatować zgodnie z dostarczoną przez wytwórcę instrukcją ruchową.3.
Wirówka wykazująca nadmierne drgania lub inne zakłócenia w pracy powinna być niezwłocznie wyłączona z ruchu i skierowana do remontu.4.
Elementy wirówki należy zdejmować i transportować przy pomocy wciągarki umieszczonej nad wirówkami.§ 46.
Wirówki powinny być obsługiwane przez przeszkolonych w tym zakresie pracowników.§ 47.
Do oddzielania drożdży z brzeczki alkoholowej należy stosować wirówki hermetyczne.§ 48.
1.
Prasy filtracyjne posiadające ramy o wymiarach ponad 800 mm x 800 mm powinny być dociskane hydraulicznie.2.
Prasy powinny posiadać urządzenia zabezpieczające przed możliwością przekroczenia dopuszczalnego ciśnienia mleczka drożdżowego.§ 49.
Filtr obrotowy powinien posiadać boczne osłony.§ 50.
Młynek do mielenia drożdży paszowych powinien znajdować się w oddzielnym pomieszczeniu i być zabezpieczony przed przenikaniem płynu drożdżowego na zewnątrz.§ 51.
W czasie ruchu mieszadła w plazmolizerze drożdży jego pokrywa powinna być zamknięta.