Rozdział 2 - Oddziały produkcyjne podstawowe. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu spirytusowego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1969.20.150

Akt utracił moc
Wersja od: 11 lipca 1969 r.

Rozdział  2.

Oddziały produkcyjne podstawowe.

§  23.
Kadzie brzeczkowe (zacierowe i odstojnikowe), kadzie do ługowania superfosfatu i siarczanu amonowego, jak również zbiorniki wyciągu superfosfatu i roztworu siarczany amonowego powinny być szczelnie przykryte i posiadać przewody do odprowadzania wydzielających się par na zewnątrz budynków.
§  24.
Lej zsypowy do pożywek nad kadzią ługowania superfosfatu i rozpuszczania siarczanu amonu powinien być zaopatrzony w ruszta ochronne o wymiarach oczek nie większych niż 10 cm x 10 cm.
§  25.
1.
Fermentacja alkoholowa powinna odbywać się w przykrytych szczelnie kadziach, zaopatrzonych w rurociąg odprowadzający dwutlenek węgla (CO2).
2.
W zakładach nowo budowanych lub przebudowywanych usytuowanych zbiorników technologicznych i kadzi fermentacyjnych powinno być wykonane zgodnie z obowiązującymi przepisami, tj.:
1)
odległość kadzi fermentacyjnych od ścian i między kadziami powinna być nie mniejsza niż 0,75 m,
2)
odległość między pokrywą zbiornika technologicznego lub kadzi drożdżowej a stropem powinna być nie mniejsza niż 1,9 m.
3.
Wyposażenie kadzi drożdżowej powinno zabezpieczać przed wydostawaniem się do pomieszczeń produkcyjnych gazów fermentacyjnych.
§  26.
Kadzie fermentacyjne, urządzenia propagacyjne drożdży, aparaty odpędowe - rektyfikacyjne i odwadniające powinny mieć urządzenia zabezpieczające przed powstawaniem podciśnienia oraz zawory bezpieczeństwa zapobiegające nadmiernemu ciśnieniu, jeżeli nie mają bezpośredniego połączenia z atmosferą.
§  27.
Pracownik myjący kadź fermentacyjną powinien w czasie przebywania w kadzi stosować aparat z wężem do zasysania świeżego powietrza z zewnątrz.
§  28.
W dziale fermentacji alkoholewej powinien znajdować się w szafce aparat do zasysania świeżego powietrza z zewnątrz oraz szelki ochronne z linką zabezpieczającą.
§  29.
Aparaty do odpędu i rektyfikacji spirytusu powinny być szczelne w takim stopniu, aby zabezpieczały przed przedostawaniem się cieczy i par alkoholu do pomieszczeń produkcyjnych.
§  30.
W zakładach nowo budowanych odległość pomiędzy poszczególnymi kolumnami aparatów odpędowych i rektyfikacyjnych powinna wynosić co najmniej 1,0 m.
§  31.
Deflegmatory, kondensatory, chłodnice aparatów odpędowych i rektyfikacyjnych powinny być tak usytuowane, aby ze wszystkich stron był do nich łatwy dostęp.
§  32.
Otwory w podeście służące do czyszczenia deflegmatorów i chłodnic należy zabezpieczać odpowiednią barierką.
§  33.
Przewody odpowietrzające aparaty odpędowe i rektyfikacyjne powinny być zabezpieczone siatką Davy'ego.
§  34.
Do pobierania prób spirytusu należy używać naczyń z materiałów nie iskrzących.
§  35.
W pomieszczeniach aparatowni zabrania się ustawiania lub przechowywania jakichkolwiek przedmiotów nie związanych z obsługą aparatu lub bezpieczeństwem przeciwpożarowym.
§  36.
Pomiędzy aparatownią a kotłownią powinna być dwustronna łączność sygnalizacyjna dźwiękowo-optyczna.
§  37.
Wysalacz fuzli powinien być szczelny, a wyloty urządzeń odpowietrzających powinny być zabezpieczone siatką Davy'ego.
§  38.
Mieszanie fuzli ze środkami odwadniającymi powinno odbywać się mechanicznie za pomocą nie iskrzących mieszadeł lub sprężonego powietrza.
§  39.
Zestawialniki stosowane do produkcji wódek powinny być szczelne i zaopatrzone w przewody odpowietrzające.
§  40.
Mielenie pylistych surowców do produkcji wódek powinno się odbywać w sposób nie powodujący wydzielania się pyłu na zewnątrz pomieszczenia pracy.
§  41.
Przy destylacji płynów alkoholowych należy:
1)
napełnianie i opróżnianie wykonywać przy pomocy rurociągów,
2)
w razie potrzeby ręcznego opróżniania aparatu, należy obniżyć temperaturę płynu do 35o.
§  42.
1.
Produkcja syropu cukrowego na gorąco powinna być wykonywana w kotle zaopatrzonym w mieszadło mechaniczne.
2.
Wsypywanie cukru do kotłów powinno być dokonywane w sposób zabezpieczający obsługę przed poparzeniem.
3.
Ręczne opróżnianie kotłów może odbywać się tylko w razie awarii i po obniżeniu temperatury syropu do 35o.
§  43.
Zbiorniki na destylaty powinny być szczelnie zamknięte i posiadać rury odpowietrzające zabezpieczone siatką Davy'ego.
§  44.
Wirówki do klarowania płynów i oddzielania drożdży powinny posiadać tabliczki znamionowe zawierające dane charakterystyczne oraz liczniki obrotów bębna wirówki z zaznaczoną dopuszczalną ilością obrotów na minutę.
§  45.
1.
Dla każdej wirówki należy założyć książkę kontroli, do której powinny być wpisywane daty kontroli oraz przebiegi remontów.
2.
Wirówki należy eksploatować zgodnie z dostarczoną przez wytwórcę instrukcją ruchową.
3.
Wirówka wykazująca nadmierne drgania lub inne zakłócenia w pracy powinna być niezwłocznie wyłączona z ruchu i skierowana do remontu.
4.
Elementy wirówki należy zdejmować i transportować przy pomocy wciągarki umieszczonej nad wirówkami.
§  46.
Wirówki powinny być obsługiwane przez przeszkolonych w tym zakresie pracowników.
§  47.
Do oddzielania drożdży z brzeczki alkoholowej należy stosować wirówki hermetyczne.
§  48.
1.
Prasy filtracyjne posiadające ramy o wymiarach ponad 800 mm x 800 mm powinny być dociskane hydraulicznie.
2.
Prasy powinny posiadać urządzenia zabezpieczające przed możliwością przekroczenia dopuszczalnego ciśnienia mleczka drożdżowego.
§  49.
Filtr obrotowy powinien posiadać boczne osłony.
§  50.
Młynek do mielenia drożdży paszowych powinien znajdować się w oddzielnym pomieszczeniu i być zabezpieczony przed przenikaniem płynu drożdżowego na zewnątrz.
§  51.
W czasie ruchu mieszadła w plazmolizerze drożdży jego pokrywa powinna być zamknięta.