Rozdział 5 - Produkcja płatków i suszu ziemniaczanego oraz innych przetworów. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu ziemniaczanego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1967.33.163

Akt utracił moc
Wersja od: 14 sierpnia 1967 r.

Rozdział  5.

Produkcja płatków i suszu ziemniaczanego oraz innych przetworów.

§  68.
Para ulatniająca się z parnika nad zbiornikiem parowanych ziemniaków i w płatkarni powinna być odprowadzana na zewnątrz bezpośrednio z miejsca powstawania.
§  69.
Wirujące tarcze ocieraczek ziemniaków powinny być osłonięte.
§  70.
1.
Usuwanie skaz i oczek z ziemniaków powinno odbywać się za pomocą specjalnych noży przeznaczonych do tego celu.
2.
Przy ostatnim stanowisku oczkownicy, przy zsypie ziemniaków oczyszczonych, powinien być umieszczony przycisk dla zwolnienia lub zatrzymania biegu taśmy przenośnika.
3.
Pracownicy zatrudnieni przy oczkownicy powinni być zaopatrzeni w krzesła z regulowaną wysokością siedziska oraz ułożenia rąk i nóg, z oparciem lędźwiowym.
§  71.
1.
Pojemnik zsypowy ziemniaków do krajalnicy powinien być osłonięty.
2.
Wyjmowanie ram nożowych z tarczy krajalnicy i zakładanie ich powinno odbywać się za pomocą uchwytów.
3.
Noże krajalnicy powinny być myte w koszach zanurzonych w zbiorniku z wodą bieżącą.
§  72.
Do suszarki taśmowej powinny być przymocowane drabiny przesuwane, służące do jej obsługi.
§  73.
Wejścia na poszczególnych kondygnacjach prowadzące do wnętrza suszarki karuzelowo-ramkowej powinny posiadać zabezpieczenie chroniące pracownika przed wpadnięciem do suszarki.
§  74.
Mieszarki stałe do ciasta ziemniaczanego powinny być w czasie ruchu przykryte.
§  75.
1.
Przewody doprowadzające parę do podstawionych parników powinny być zaopatrzone w urządzenia do samoczynnego zamknięcia dopływu pary w razie odłączenia parnika.
2.
Zawory, do których podłącza się parniki, powinny być zaopatrzone w pokrętła umieszczone na wysokości 0,8 m nad poziomem podłogi.
§  76.
1.
Komory fermentacyjne glutenu powinny być zaopatrzone w urządzenia wentylacyjne, odprowadzające szkodliwe gazy.
2.
Zabrania się wchodzenia do komór fermentacyjnych glutenu przed usunięciem z nich szkodliwych gazów.
§  77.
1.
Opróżnianie suszarki komorowej z glutenu powinno być dokonane po ochłodzeniu jej wnętrza do temperatury niższej niż 350C.
2.
Drzwi suszarki powinny posiadać zamknięcia od wewnątrz i z zewnątrz suszarki.