Rozdział 4 - Ciastownie. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu piekarniczego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1963.45.252

Akt utracił moc
Wersja od: 23 października 1963 r.

Rozdział  4.

Ciastownie.

§  14.
Tablice sterownicze automatycznych wag dozujących oraz dźwignie wag półautomatycznych powinny być umieszczone na wysokości od 1,2 do 1,5 m od podłogi.
§  15.
1.
Przed maszynami do mieszenia ciasta z przetaczanymi dzieżami powinna być wolna przestrzeń dla przetaczania dzież; szerokość tej przestrzeni powinna wynosić co najmniej 3,5 m.
2.
Odstęp pomiędzy skrajnymi brzegami maszyn do mieszenia ciasta powinien wynosić co najmniej 1,5 m. Odstęp mieszarki od ściany powinien wynosić co najmniej 1 m.
§  16.
Zabrania się pracownikom przebywania pod podniesionymi oraz przechylonymi dzieżami.
§  17.
Górne otwory lejów spustowych do ciasta umieszczone na poziomie podłogi powinny być zabezpieczone w sposób uniemożliwiający wpadnięcie do tych otworów.
§  18.
Przy czyszczeniu wnętrza lejów do ciasta należy stosować skrobaczki na długich trzonkach i pasy zabezpieczające.
§  19.
Zbiorniki do dozowania wody należy zabezpieczyć przed przepełnieniem się.
§  20.
Przewody rurowe doprowadzające płyny gorące i parę oraz zbiorniki do płynów gorących powinny być izolowane cieplnie oraz oznaczone odróżniającymi je barwami.
§  21.
1.
Naczynia przenośne z gorącymi tłuszczami powinny posiadać zabezpieczenie zapobiegające pryskaniu cieczy na zewnątrz oraz odpowiednie uchwyty umożliwiające bezpośrednie bezpieczne trzymanie naczyń lub konstrukcję umożliwiającą włożenie ich w uchwyty odpowiednich nosideł. Powierzchnia gorącego tłuszczu powinna znajdować się nie wyżej niż na 4/5 wysokości naczynia.
2.
Niedozwolone jest używanie naczyń przenośnych z obluzowanymi uchwytami oraz uszkodzoną emalią.
3.
Przenoszenie naczyń napełnionych gorącym tłuszczem o ciężarze powyżej 15 kg wraz z naczyniem nie może być dokonywane przez jedną osobę.