Rozdział 2 - Bezpieczeństwo i higiena pracy przy urządzeniach produkcyjnych i w procesie technologicznym. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach produkujących ocet i musztardę.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1974.12.75
Akt utracił moc Wersja od: 3 kwietnia 1974 r.
Rozdział 2
Bezpieczeństwo i higiena pracy przy urządzeniach produkcyjnych i w procesie technologicznym.
Bezpieczeństwo i higiena pracy przy urządzeniach produkcyjnych i w procesie technologicznym.
§ 12.
Pojemniki, urządzenia i przewody zawierające spirytus lub jego pary powinny być uziemione.§ 13.
Przewody technologiczne, wodne, ogrzewcze i gazowe powinny być oznaczone barwami w sposób wskazujący kierunek przepływu znajdującej się w nich substancji, zgodnie z Polską Normą.§ 14.
Elektryczne lampy wziernikowe oświetlające wnętrza aparatów i urządzeń oraz lampy przenośne powinny być hermetycznie szczelne i zasilane prądem o napięciu nie przekraczającym 24 V. Lampy te powinny posiadać zabezpieczenie przed stłuczeniem klosza ochronnego.§ 15.
1.
W pomieszczeniach, w których znajdują się urządzenia ciśnieniowe wymagające stałej obsługi, powinny znajdować się zapasowe źródła oświetlenia np. bateryjne lampy elektryczne.2.
Urządzenia ciśnieniowe powinny być zaopatrzone w sprawnie działającą aparaturę kontrolno-pomiarową, urządzenia zabezpieczające przed wzrostem ciśnienia oraz tabliczki znamionowe.§ 16.
1.
Zbiorniki wolno stojące, wyższe niż 2 m, powinny posiadać pomosty robocze lub umieszczone na obwodzie poręcze ochronne i krawężniki oraz na zewnątrz drabiny stałe lub schody z poręczami.2.
Kadzie fermentacyjne i do produkcji musztardy oraz zbiorniki z octem powinny posiadać pomosty z poręczami i krawężnikami.§ 17.
W razie stwierdzenia usterek w stanie technicznym urządzeń (drabin, schodów, pomostów łączących, barier lub krawężników) do momentu usunięcia usterek zabronione jest wykonanie wszelkich czynności z wyjątkiem związanych z naprawą i usunięciem stwierdzonych usterek.§ 18.
1.
Prace wykonywane wewnątrz zbiorników, aparatów, w studniach i studzienkach kanalizacyjnych oraz w innych urządzeniach, w których znajdować się mogą szkodliwe dla zdrowia gazy lub pary, powinny być przeprowadzane wyłącznie na pisemne polecenie kierownika zakładu lub osoby przez niego upoważnionej.2.
Prace, o których mowa w ust. 1, powinny być wykonywane przy zachowaniu następujących zasad:1)
wykonanie prac powinno się odbywać zespołowo, w składzie co najmniej trzech osób, tj. osoby bezpośrednio wykonującej pracę, osoby ubezpieczającej i osoby nadzorującej,2)
osoba bezpośrednio wykonująca pracę wewnątrz zbiornika, aparatu, w studni lub w studzience powinna być wyposażona w sprzęt do ochrony dróg oddechowych, linkę bezpieczeństwa i linkę sygnalizacyjną,3)
zbiornik, aparat, studnia, studzienka powinny być odpowiednio przygotowane do przeprowadzenia prac, a przede wszystkim odłączone od innych instalacji i urządzeń technicznych, oraz mieć otwarte i zabezpieczone włazy.§ 19.
1.
Transport wewnątrzzakładowy powinien być zorganizowany ze szczególnym uwzględnieniem zabezpieczenia cieczy łatwo zapalnych i materiałów łatwo tłukących się.2.
Transport opakowań od procesu mycia do etykietowania powinien odbywać się przy użyciu odpowiednich przenośników.§ 20.
Przy wejściu do pomieszczeń fermentacji octu powinny się znajdować szafki ze sprzętem ochrony osobistej niezbędnym do pracy wewnątrz kadzi fermentacyjnych.§ 21.
Jeżeli do wykonania obsługi kadzi i zbiorników niezbędne jest wchodzenie do ich wnętrza - to powinny one posiadać co najmniej jeden właz, a gdy pojemność kadzi lub zbiornika wynosi powyżej 40 m3 - co najmniej dwa włazy.§ 22.
Zbiorniki i kadzie powinny być zaopatrzone w przyrządy wskazujące poziom znajdującej się w nich cieczy. Kadzie fermentacyjne powinny ponadto posiadać otwory wzierne i oświetleniowe.§ 23.
1.
Włączanie i wyłączanie pomp manipulacyjnych powinno być dokonywane tylko przez upoważnionego pracownika.2.
Przed włączeniem pomp manipulacyjnych należy sprawdzić szczelność połączeń i przewodów.§ 24.
1.
Ważenie i opróżnianie beczek ze spirytusem powinno być wykonywane co najmniej przez dwie osoby.2.
Beczki ze spirytusem należy otwierać tylko narzędziami z nie iskrzącego materiału.3.
Opróżnianie beczek ze spirytusu powinno odbywać się na przeznaczonym do tego celu stanowisku, zapewniającym bezpieczne wykonanie tej czynności.§ 25.
1.
Napełnianie zbiorników i kadzi, jeżeli nie mogą one znajdować się pod bezpośrednią kontrolą osób wykonujących tę czynność, powinno odbywać się za pomocą przyrządów określających stopień ich napełnienia.2.
Wymagania, o którym mowa w ust. 1, nie stosuje się, jeżeli zbiorniki i kadzie wyposażone są w krańcowe wyłączniki powodujące samoczynne wyłączenie urządzenia ssącego lub tłoczącego.§ 26.
Sprawdzanie stopnia napełnienia zbiorników i kadzi z góry powinno odbywać się jedynie przez szkła kontrolne zamontowane w przykrywie zbiornika i kadzi i przy użyciu lampy, o której mowa w § 14.§ 27.
Grawitacyjne zasilanie urządzeń rozlewniczych octem powinno się odbywać za pomocą zbiornika pośredniego.§ 28.
Dla pracowników zatrudnionych w dziale przemiału gorczycy należy wydzielić osobne pomieszczenia do chwilowej rekreacji, wyposażone w niezbędne urządzenia wentylacyjne.