Rozdział 5 - Transport wewnątrzzakładowy. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach gastronomicznych i przemysłu garmażeryjnego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1966.22.142

Akt utracił moc
Wersja od: 21 czerwca 1966 r.

Rozdział  5.

Transport wewnątrzzakładowy.

§  27.
1.
Wózki do transportu powinny mieć uchwyty zaopatrzone w osłony zabezpieczające ręce pracowników przed urazami.
2.
Koła wózków powinny być ogumione.
3.
Trakty komunikacyjne dla ruchu wózków powinny mieć szerokość nie mniejszą niż 1,2 m.
§  28.
Końcowa prędkość ładunku na ześlizgu nie powinna przekraczać 0,75 m/sek. Wysokość stołu odbioru przy ześlizgu powinna wynosić 70-90 cm. Zabrania się umieszczania nie zabezpieczonych ześlizgów nad przejściami lub drogami komunikacyjnymi.
§  29.
1.
Obsługa dźwigów towarowych może być powierzona tylko osobom odpowiednio przeszkolonym.
2.
Sprawność działania dźwigu towarowego powinna być kontrolowana co najmniej raz na 10 dni.
3.
Dźwig przeznaczony wyłącznie do transportu towarowego nie może być używany do przewozu osób.
4.
Przy dźwigu należy umieścić na widocznym miejscu oznaczenie dopuszczalnego obciążenia oraz odpowiednie napisy ostrzegawcze.