Rozdział 4 - Magazynowanie towarów. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach gastronomicznych i przemysłu garmażeryjnego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1966.22.142

Akt utracił moc
Wersja od: 21 czerwca 1966 r.

Rozdział  4.

Magazynowanie towarów.

§  24.
W czasie przyjmowania lub ekspedycji towarów powinien być ograniczony ruch pracowników przez pomieszczenia, w których odbywa się wyładowanie lub ładowanie towarów. W pomieszczeniu tym należy zapewnić bezpieczne przejścia podczas wyładowywania lub ładowania towarów.
§  25.
1.
Szerokość przejść w magazynach o powierzchni od 15 do 30 m2 powinna wynosić nie mniej niż 0,9 m, a w magazynach o powierzchni powyżej 30 m2 - nie mniej niż 1,20 m. W magazynach o powierzchni do 15 m2 może nie być przejść albo przejścia mogą być mniejsze niż 0,90 m, w zależności od potrzeb funkcjonalnych magazynu.
2.
Niedozwolone jest ustawianie w przejściach i na traktach komunikacyjnych magazynów paczek, worków, skrzyń lub innych przedmiotów.
§  26.
Górne półki regałów nie powinny znajdować się wyżej niż 180 cm od poziomu podłogi.