§ 6. - Bezpieczeństwo i higiena pracy przy uboju zwierząt i przetwórstwie mięsa.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.25.226

Akt obowiązujący
Wersja od: 26 marca 1999 r.
§  6.
1.
Rurociągi, z zastrzeżeniem ust. 2, powinny być:
1)
oznakowane zgodnie z Polskimi Normami,
2)
usytuowane na wysokości co najmniej 2,50 m od podłoża stanowiska pracy lub drogi komunikacyjnej; jeżeli warunki techniczne nie pozwalają na usytuowanie rurociągów na wysokości 2,50 m, dopuszcza się ich instalowanie na wysokości nie mniejszej niż 2,0 m pod warunkiem ich widocznego oznakowania.
2.
Rurociągi przewodzące gorące lub żrące czynniki technologiczne, prowadzone nad stanowiskami pracy lub drogami komunikacyjnymi, powinny mieć zainstalowane miejscowe rynny odpływowe i izolację termiczną.