§ 4. - Bezpieczeństwo i higiena pracy przy stosowaniu i magazynowaniu środków ochrony roślin oraz nawozów mineralnych i sztucznych w rolnictwie.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1991.14.64

Akt utracił moc
Wersja od: 19 lutego 1991 r.
§  4.
1.
Do pracy związanej ze stosowaniem środków ochrony roślin należy przystąpić po uprzednim spożyciu posiłku. W dniu poprzedzającym pracę, w dniu jej wykonywania i dniu następnym po jej zakończeniu nie należy spożywać napojów alkoholowych.
2.
Spożywanie posiłków i napojów oraz palenie tytoniu przez pracowników stosujących środki ochrony roślin dopuszczalne jest wyłącznie w czasie przerw w pracy po uprzednim zdjęciu wierzchnich środków ochrony indywidualnej oraz umyciu rąk, twarzy i przepłukaniu jamy ustnej wodą spełniającą warunki określone w § 3 pkt 5.
3.
Miejsce na posiłek powinno być oddalone co najmniej o 50 metrów od terenu stosowania środków ochrony roślin i znajdować od strony nawietrznej.