§ 37. - Bezpieczeństwo i higiena pracy przy obsłudze ciągników, maszyn, narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w rolnictwie.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2024.228

Akt obowiązujący
Wersja od: 21 lutego 2024 r.
§  37. 
1. 
Zaprawiarkę obsługują pracownicy, którzy zostali:
1)
zapoznani przez pracodawcę lub osobę kierującą pracownikami z przepisami w sprawie najwyższych dopuszczalnych stężeń i natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy;
2)
wyposażeni w środki ochrony indywidualnej odpowiednie do rodzaju i poziomu zagrożeń oraz w odzież i obuwie robocze.
2. 
Nie dopuszcza się przebywania osób postronnych przy pracującej zaprawiarce.
3. 
Przed wykonaniem prac konserwacyjnych lub napraw zaprawiarkę odłącza się od źródła zasilania elektrycznego.
4. 
Podczas pracy zaprawiarki nie:
1)
pozostawia się jej bez nadzoru;
2)
spożywa się posiłków i napojów.
5. 
Po zakończonej pracy zaprawiarkę czyści się.