Rozdział 3 - Przetwórstwo ryb - Bezpieczeństwo i higiena pracy na morskich statkach handlowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1979.14.96

Akt obowiązujący
Wersja od: 30 czerwca 1979 r.

Rozdział  3

Przetwórstwo ryb

§  90.
1.
W czasie pracy przy przetwórstwie ryb należy na bieżąco zmywać pokład i podłogi.
2.
Stanowiska pracy, na których czynności mogą być wykonywane w pozycji siedzącej, powinny być odpowiednio przygotowane i wyposażone.
3.
Przed przystąpieniem do pracy należy natrzeć ręce kremem ochronnym.
§  91.
1.
Noże nieskładane powinny mieć osłony zapobiegające obsuwaniu się ręki na ostrze noża.
2.
Na stanowiskach pracy, na których używa się noży nieskładanych, powinny znajdować się pochwy do noży.
3.
Zabrania się noszenia w kieszeniach noży nie zamkniętych lub nie zabezpieczonych.
§  92.
Zabrania się używania opakowań lub pojemników, będących w stanie zagrażającym bezpieczeństwu pracy.
§  93.
1.
Zmechanizowane urządzenia przetwórcze mogą być obsługiwane wyłącznie przez osoby wyznaczone i specjalnie przeszkolone.
2.
Wózki zamrażalnicze należy zabezpieczyć za pomocą urządzeń mechanicznych przed zmianą położenia.