§ 8. - Barwienie artykułów żywności.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1960.26.152
Akt utracił moc Wersja od: 8 czerwca 1960 r.
§ 8.
1.
Wytwórca bądź importer ubiegający się o wpisanie do rejestru syntetycznego barwnika organicznego wymienionego w § 1 pkt 2 powinien wnieść do Państwowego Zakładu Higieny podanie, dołączając do niego: 1)
2 próby barwnika w ilości po 25 g, 2)
25 egzemplarzy wzorów etykiet i opakowań, w których barwnik ma być wprowadzony do obrotu, 3)
deklarację o składzie barwnika z podaniem chemicznych i botanicznych nazw składników oraz 4)
opłatę za badanie.2.
Etykieta barwnika (ust. 1 pkt 2) powinna zawierać: 1)
nazwisko (firmę) i adres wytwórcy, 2)
nazwę barwnika naukową (chemiczną, botaniczną) i handlową, jeżeli ta ostatnia ma być używana, 3)
oznaczenie, że barwnik jest przeznaczony do barwienia artykułów żywności, 4)
numer i datę rejestru.