§ 6. - Barwienie artykułów żywności.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1960.26.152
Akt utracił moc Wersja od: 8 czerwca 1960 r.
§ 6.
1.
Zabrania się barwienia: 1)
mięsa i przetworów mięsnych, 2)
ryb i przetworów rybnych, z wyjątkiem przetworów z ryb dorszowatych sporządzanych w postaci plastrów lub filetów; na widocznym miejscu zewnętrznego opakowania barwionych przetworów z tych ryb powinien być umieszczony wyraźny napis "przetwór z ryb dorszowatych barwiony" oraz nazwisko (firma) i adres wytwórcy, 3)
jelit naturalnych używanych na powłoki do wyrobów mięsnych, 4)
herbaty, kawy i przypraw korzennych, 5)
mleka, śmietany, śmietanki i twarogu, 6)
olejów jadalnych, 7)
miodu pszczelego, 8)
skórek owoców cytrusowych, 9)
czekolady i masy czekoladowej służącej do pokrywania innych wyrobów cukierniczych.2.
Zabrania się barwienia barwnikami syntetycznymi organicznymi (§ 1 pkt 2): 1)
przetworów owocowych i warzywnych, 2)
bezalkoholowych napojów i syropów owocowych przyrządzanych na naturalnych sokach i ekstraktach, 3)
lodów, 4)
makaronów, pieczywa i ciast cukierniczych.