Badania lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Dz.U.2002.234.1975
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 18 grudnia 2002 r.
w sprawie badań lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych.
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).
2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 30 marca 1971 r. w sprawie stanów chorobowych stanowiących przeciwwskazanie do wykonywania niektórych czynności z zakresu produkcji środków spożywczych oraz obrotu nimi (Dz. U. Nr 9, poz. 96), które traci moc z dniem 31 grudnia 2002 r. na podstawie art. 59 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362).
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WYKAZ STANÓW CHOROBOWYCH UNIEMOŻLIWIAJĄCYCH WYKONYWANIE CZYNNOŚCI Z ZAKRESU PRODUKCJI I OBROTU ŻYWNOŚCIĄ
WYKAZ STANÓW CHOROBOWYCH UNIEMOŻLIWIAJĄCYCH WYKONYWANIE CZYNNOŚCI Z ZAKRESU PRODUKCJI I OBROTU ŻYWNOŚCIĄ
Lp. | Nazwa stanu chorobowego |
1. | 1) ostre i przewlekłe ropne zapalenie oskrzeli lub jamy nosowej i gardła, rozstrzenie oskrzeli, przewlekła obturacyjna choroba płuc, |
2) przewlekły alergiczny nieżyt błony śluzowej nosa, | |
2. | 1) ropne zakażenia skóry, niezależnie od ich lokalizacji, wywołane przez gronkowca złocistego /czyrak, czyrak gromadny, czyraczność, figówka gronkowcowa/ oraz pałeczkę ropy błękitnej, |
2) zmiany zapalne skóry wywołane przez czynniki alergogenne /ostry wyprysk kontaktowy rąk, twarzy/ powikłany wtórną infekcją bakteryjną, zwłaszcza gronkowcową, | |
3) infekcje grzybicze skóry gładkiej, zwłaszcza dłoni, grzybica paznokci, skóry owłosionej i dróg oddechowych, | |
4) zmiany chorobowe w obrębie płytek paznokciowych i wałków paznokciowych wywołane przez infekcję drożdżaków oraz łuszczyca paznokci, | |
5) krostkowica dłoni oraz zmiany chorobowe o charakterze ciągłego krostkowego zapalenia opuszek palców rąk /acrodermatitis continua Hallopeau/, | |
6) zmiany w skórze, szczególnie na rękach, występujące w przebiegu kiły wczesnej objawowej, | |
3. | przetoki kałowe i przetoki układu moczowego oraz tracheostomia, |
4. | stany chorobowe przebiegające z przewlekłymi biegunkami oraz przebiegające z nietrzymaniem moczu lub stolca, |
5. | stany naruszenia ciągłości powłok w okresie gojenia, |
6. | uczulenie na środki spożywcze, |
7. | stałe lub okresowe nosicielstwo pałeczek jelitowych. |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
RODZAJE CZYNNOŚCI Z ZAKRESU PRODUKCJI I OBROTU ŻYWNOŚCIĄ, KTÓRYCH NIE WOLNO WYKONYWAĆ OSOBOM DOTKNIĘTYM CHOROBAMI WYMIENIONYMI W ZAŁĄCZNIKU NR 1 DO ROZPORZĄDZENIA
RODZAJE CZYNNOŚCI Z ZAKRESU PRODUKCJI I OBROTU ŻYWNOŚCIĄ, KTÓRYCH NIE WOLNO WYKONYWAĆ OSOBOM DOTKNIĘTYM CHOROBAMI WYMIENIONYMI W ZAŁĄCZNIKU NR 1 DO ROZPORZĄDZENIA
Lp. | Rodzaje czynności |
1. | Czynności z zakresu produkcji: |
1) związane z obróbką surowców pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz dodatków do żywności; | |
2) związane z procesami technologicznymi żywności; | |
3) wymagające stykania się z wyrobami gotowymi przed ich umieszczeniem w opakowaniach bezpośrednich lub opakowaniach transportowych; | |
4) wymagające stykania się z opakowaniami bezpośrednimi środków spożywczych; | |
5) obejmujące mycie, czyszczenie i dezynfekowanie urządzeń oraz innych przedmiotów wyposażenia lub opakowań trwałych środków spożywczych, a także związane z utrzymaniem czystości pomieszczeń zakładu; | |
6) związane z uzyskaniem mleka w gospodarstwach rolnych i hodowlanych; | |
7) w punktach skupu mleka i innych środków spożywczych niepodlegających obróbce termicznej. | |
2. | Czynności w obrocie: |
1) związane ze sprzedażą detaliczną nieopakowanych środków spożywczych, a także opakowanych, jeżeli rodzaj stosowanych opakowań jednostkowych nie zapobiega przenikaniu zanieczyszczeń do środków spożywczych lub jeżeli z powierzchni tych opakowań nie można usunąć zanieczyszczeń w taki sposób, aby nie przenikały one do środków spożywczych; | |
2) w magazynach hurtowych środków spożywczych; | |
3) w zakresie sprzedaży okrężnej /obnośnej, obwoźnej/ środków spożywczych. | |
3. | Czynności z zakresu produkcji i obrotu związane z: |
1) transportem środków spożywczych w odkrytych pojemnikach; | |
2) kontrolą jakości środków spożywczych; | |
3) urzędowym badaniem mięsa; | |
4) przygotowaniem i wydawaniem potraw oraz innych środków do spożycia w zakładach żywienia zbiorowego, a także w innych niż wymienione w lp. 2 pkt 3 miejscach sprzedaży. |
ZAŁĄCZNIK Nr 3
................................
Pieczęć jednostki organizacyjnej
służby medycyny pracy
(statystyczny numer
identyfikacyjny REGON)
Zaświadczenie lekarskie
z badania przeprowadzonego do celów sanitarno-epidemiologicznych
W wyniku przeprowadzonego badania lekarskiego, stosownie do
rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 18 grudnia 2002 r. w
sprawie badań lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych
(Dz. U. Nr 234, poz. 1975), stwierdzono, że:
Pan(i).........................................................
(imię i nazwisko)
Nr PESEL...................
zamieszkały(a) w ..............................................
zatrudniony(a)/ubiegający(a) się* o zatrudnienie
w .............................................................
(nazwa, siedziba i adres albo adres zamieszkania
przedsiębiorcy)
...............................................................
na stanowisku .................................................
1) wobec braku przeciwwskazań zdrowotnych - zdolny(a) do
podjęcia/wykonywania* prac w procesie produkcji i w obrocie
żywnością
Data następnego badania ..............
2) wobec przeciwwskazań zdrowotnych niezdolny(a) do
podjęcia/wykonywania* prac w procesie produkcji i w obrocie
żywnością
a) trwale
b) czasowo na okres Data następnego badania ..............
..............................
(podpis i pieczęć lekarza
przeprowadzającego badanie)
....................., dnia ........... r.
POUCZENIE:
Osoba zainteresowana/przedsiębiorca otrzymujący zaświadczenie
lekarskie - w przypadku zastrzeżeń co do treści tego
zaświadczenia - może wystąpić z wnioskiem o ponowne badanie
lekarskie i wydanie zaświadczenia do wojewódzkiego ośrodka
medycyny pracy, a w przypadku gdy zaświadczenie zostało wydane
po raz pierwszy w tym ośrodku - do jednostki badawczo-
rozwojowej w dziedzinie medycyny pracy. Wniosek składa się za
pośrednictwem lekarza, który wydał zaświadczenie.*
Zaświadczenie zostało wydane w wyniku ponownego badania.*
* Niepotrzebne skreślić.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »