Badania kontrolne pozostałości chemicznych, biologicznych, leków i skażeń promieniotwórczych u zwierząt żywych, w tkankach lub narządach zwierząt po uboju i w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego.
Dz.U.2003.55.487
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 20 marca 2003 r.
w sprawie badań kontrolnych pozostałości chemicznych, biologicznych, leków i skażeń promieniotwórczych u zwierząt żywych, w tkankach lub narządach zwierząt po uboju i w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438 oraz z 2002 r. Nr 112, poz. 976.
3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 12 października 1999 r. w sprawie określenia rodzaju prób, zakresu badań i sposobu prowadzenia dokumentacji przy badaniach kontrolnych występowania zakażeń zwierząt oraz pozostałości chemicznych, biologicznych, leków i skażeń promieniotwórczych w tkankach zwierząt, mięsie, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niejadalnych surowcach zwierzęcych (Dz. U. Nr 93, poz. 1080, z 2001 r. Nr 43, poz. 487 i Nr 115, poz. 1231 oraz z 2002 r. Nr 10, poz. 103), które na podstawie art. 5 ustawy z dnia 25 lipca 2001 r. o zmianie ustawy o zawodzie lekarza weterynarii i izbach lekarsko-weterynaryjnych, ustawy o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej oraz ustawy o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich (Dz. U. Nr 129, poz. 1438 i Nr 154, poz. 1790 oraz z 2002 r. Nr 112, poz. 976) utraciło moc z dniem 1 stycznia 2003 r.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WYKAZ SUBSTANCJI OBJĘTYCH BADANIAMI KONTROLNYMI POZOSTAŁOŚCI CHEMICZNYCH, BIOLOGICZNYCH I LEKÓW
WYKAZ SUBSTANCJI OBJĘTYCH BADANIAMI KONTROLNYMI POZOSTAŁOŚCI CHEMICZNYCH, BIOLOGICZNYCH I LEKÓW
1) Stilbeny, pochodne stilbenów oraz ich sole i estry;
2) Substancje tyreostatyczne;
3) Sterydy;
4) Laktony kwasu rezorcynowego, w tym zeranol;
5) Beta-agoniści;
6) Środki farmaceutyczne wykreślone z Rejestru Środków Farmaceutycznych i Materiałów Medycznych Stosowanych Wyłącznie u Zwierząt.
Grupa B - Leki weterynaryjne (włączając substancje zakazane, które mogły być użyte do celów weterynaryjnych) oraz zanieczyszczenia chemiczne
1) Substancje przeciwbakteryjne (antybiotyki, sulfonamidy, chinolony);
2) Inne leki weterynaryjne:
a) leki przeciwrobacze,
b) kokcydiostatyki i nitroimidazole,
c) karbaminiany i pyretroidy,
d) neuroleptyki,
e) niesterydowe leki przeciwzapalne,
f) inne substancje farmakologicznie czynne;
3) Zanieczyszczenia chemiczne:
a) pestycydy chloroorganiczne i polichlorowane bifenyle (PCB),
b) pestycydy fosforoorganiczne,
c) pierwiastki toksyczne,
d) mikotoksyny,
e) barwniki,
f) inne.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
ZAKRES BADAŃ, GATUNKI ZWIERZĄT, MINIMALNE LICZBY POBIERANYCH PRÓBEK PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ORAZ MINIMALNE LICZBY ZWIERZĄT, OD KTÓRYCH POBIERA SIĘ PRÓBKI KAŻDEGO ROKU
ZAKRES BADAŃ, GATUNKI ZWIERZĄT, MINIMALNE LICZBY POBIERANYCH PRÓBEK PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ORAZ MINIMALNE LICZBY ZWIERZĄT, OD KTÓRYCH POBIERA SIĘ PRÓBKI KAŻDEGO ROKU
Badaniami w celu wykrycia obecności wszystkich grup substancji obejmuje się nie mniej niż 0,4% wszystkich zwierząt poddanych ubojowi w poprzednim roku kalendarzowym, według następującego podziału:
1) Grupa A: 0,25%
a) 50% próbek pobiera się od żywych zwierząt w gospodarstwie, przy czym 25% próbek badanych na obecność substancji należących do grupy A5 pobiera się, jako próbki środków żywienia zwierząt, wody przeznaczonej do spożycia,
b) 50% próbek pobiera się po uboju w rzeźni.
Nie mniej niż 5% ogólnej liczby próbek pobranych do badań na obecność substancji z grupy A bada się w celu stwierdzenia obecności substancji z każdej podgrupy: A1, A2, A3, A4, A5, A6.
2) Grupa B: 0,15%
a) 30% próbek bada się na obecność substancji z grupy B1,
b) 30% próbek bada się na obecność substancji z grupy B2,
c) 10% próbek bada się na obecność substancji z grupy B3,
d) pozostałe 30% próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
2. Świnie
Badaniami w celu wykrycia obecności wszystkich grup substancji obejmuje się nie mniej niż 0,05% wszystkich świń poddanych ubojowi w poprzednim roku kalendarzowym, według następującego podziału:
1) Grupa A: 0,02%
Próbki pobiera się w rzeźniach i dodatkowo próbki wody przeznaczonej do spożycia, środków żywienia zwierząt, kału lub innych próbek w gospodarstwach, z tym że na 100.000 świń poddanych ubojowi w poprzednim roku kontroluje się co najmniej jedno gospodarstwo.
Nie mniej niż 5% ogólnej liczby próbek pobranych do badań na obecność substancji z grupy A bada się celem stwierdzenia obecności substancji z każdej podgrupy: A1, A2, A3, A4, A5, A6.
Pozostałe próbki kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
2) Grupa B: 0,03%
a) 30% próbek bada się na obecność substancji z grupy B1,
b) 30% próbek bada się na obecność substancji z grupy B2,
c) 10% próbek bada się na obecność substancji z grupy B3,
d) pozostałe 30% próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
3. Owce i kozy
Badaniami w celu wykrycia obecności wszystkich grup substancji obejmuje się nie mniej niż 0,05% wszystkich starszych niż trzy miesiące owiec i kóz poddanych ubojowi w poprzednim roku kalendarzowym, według następującego podziału:
1) Grupa A: 0,01%
Nie mniej niż 5% ogólnej liczby próbek pobranych do badań na obecność substancji z grupy A bada się celem stwierdzenia obecności substancji z każdej podgrupy: A1, A2, A3, A4, A5, A6.
Pozostałe próbki kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
2) Grupa B: 0,04%
a) 30% próbek bada się na obecność substancji z grupy B1,
b) 30% próbek bada się na obecność substancji z grupy B2,
c) 10% próbek bada się na obecność substancji z grupy B3,
d) pozostałe 30% próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
4. Zwierzęta jednokopytne (konie)
Badaniami kontrolnymi obejmuje się co najmniej 100 zwierząt. Próbki kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
5. Drób
Badaniami w celu wykrycia obecności wszystkich grup substancji obejmuje się kurczęta brojlery, kury, indyki, kaczki, gęsi, pobierając co najmniej jedną próbkę na 200 ton rocznej produkcji, przy minimum 100 próbkach dla substancji z grupy A i minimum 100 próbkach dla substancji z grupy B każdego gatunku drobiu, jeżeli roczna produkcja danego gatunku drobiu wynosi więcej niż 5.000 ton, według następującego podziału:
1) Grupa A: 50%
Jedną piątą tych próbek pobiera się na fermie.
Nie mniej niż 5% ogólnej liczby próbek pobranych do badań na obecność substancji z grupy A bada się celem stwierdzenia obecności substancji z każdej podgrupy: A1, A2, A3, A4, A5, A6.
2) Grupa B: 50%
a) 30% próbek bada się na obecność substancji z grupy B1,
b) 30% próbek bada się na obecność substancji z grupy B2,
c) 10% próbek bada się na obecność substancji z grupy B3,
d) pozostałe 30% próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
6. Ryby
Badaniami obejmuje się ryby z chowu i hodowli stawowej, pobierając nie mniej niż jedną próbkę na 100 ton rocznej krajowej produkcji, według następującego podziału:
1) Grupa A: jedna trzecia próbek
Wszystkie próbki pobiera się w gospodarstwie rybackim, od ryb we wszystkich stadiach ich produkcji, w tym od ryb wprowadzanych na rynek.
2) Grupa B: dwie trzecie próbek
Próbki pobiera się w gospodarstwie, od ryb wprowadzanych na rynek, lub w zakładzie przetwórczym, w hurtowniach, pod warunkiem że możliwe jest ustalenie gospodarstw, z których one pochodzą.
We wszystkich przypadkach próbki pobrane w gospodarstwach pochodzą z nie mniejszej ilości niż 10% miejsc chowu i hodowli ryb.
7. Mleko od krów
Badaniami obejmuje się mleko surowe pochodzące od krów, pobierając co najmniej jedną próbkę na 15.000 ton rocznej produkcji mleka, nie mniej niż 300 próbek, według następującego podziału:
1) 70% próbek bada się na obecność pozostałości leków weterynaryjnych, przy czym każdą próbkę bada się na obecność nie mniej niż czterech różnych substancji należących do co najmniej trzech grup wśród grup: A6, B1, B2a oraz B2e;
2) 15% próbek bada się na obecność substancji z grupy B3;
3) pozostałe 15% próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
8. Jaja kurze
Próbki jaj kurzych pobiera się na fermie lub w punkcie zbierania i pakowania jaj. Badaniami obejmuje się jaja kurze, pobierając co najmniej jedną próbkę na 1.000 ton rocznej produkcji jaj, nie mniej niż 200 próbek, według następującego podziału:
1) 70% próbek bada się na obecność co najmniej jednej substancji z następujących grup: A6, B1 oraz B2b;
2) 30% próbek kwalifikuje się do badań, w zależności od aktualnych zagrożeń, ale bada się na obecność substancji z grupy B3a.
9. Króliki
Badaniami obejmuje się mięso królików, pobierając co najmniej 10 próbek na 300 ton rocznej krajowej produkcji tego mięsa w poprzednim roku przy pierwszych 3.000 ton produkcji oraz dodatkowo jedną próbkę na każde 300 ton wyprodukowanego ponad 3.000 ton, według następującego podziału:
1) Grupa A: 30% próbek
a) 70% próbek bada się na obecność substancji z grupy A6,
b) 30% próbek bada się na obecność substancji z pozostałych podgrup grupy A;
2) Grupa B: 70% próbek
a) 30% próbek bada się na obecność substancji z grupy B1,
b) 30% próbek bada się na obecność substancji z grupy B2,
c) 10% próbek bada się na obecność substancji z grupy B3,
d) pozostałe 30% próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
10. Zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka
Badaniami obejmuje się nie mniej niż 100 zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka, według następującego podziału:
1) Grupa A: 20%
Nie mniej niż 50% próbek bada się na obecność substancji z grupy A5 i A6. Pozostałe próbki kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
2) Grupa B: 70%
a) 30% próbek bada się na obecność substancji z grupy B1,
b) 30% próbek bada się na obecność substancji z grupy B2a i B2b,
c) 10% próbek bada się na obecność substancji z grupy B2c i B2e,
d) 30% próbek bada się na obecność substancji z grupy B3.
Pozostałe 10% próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
11. Zwierzęta łowne
Badaniami obejmuje się nie mniej niż 100 zwierząt łownych (dziki, sarny, jelenie) odstrzelonych w kraju w danym roku kalendarzowym. Próbki te bada się na obecność substancji z grupy B3a i B3c.
12. Miód
Próbki pobiera się na każdym etapie produkcji miodu. Badaniami obejmuje się miód pszczeli, pobierając co najmniej 10 próbek na 300 ton rocznej krajowej produkcji przy pierwszych 3.000 ton produkcji oraz dodatkowo jedną próbkę na każde 300 ton wyprodukowanego ponad 3.000 ton, według następującego podziału:
1) 50% próbek bada się na obecność substancji z grupy B1 i grupy B2c;
2) 40% próbek bada się na obecność substancji z grupy B3a, B3b i B3c;
3) pozostałe 10% próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
13. Importowane środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego.
Zakres badań, liczbę i rodzaj pobieranych próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń i wielkości importu.
ZAŁĄCZNIK Nr 3
RODZAJ I WIELKOŚĆ POBIERANYCH PRÓBEK
RODZAJ I WIELKOŚĆ POBIERANYCH PRÓBEK
Rodzaj próbki | Wielkość próbki | Gatunki zwierząt | Uwagi |
Mocz | 150 ml | bydło, świnie, owce, kozy, konie | |
Krew (surowica) | 30 (15) ml | bydło, świnie, drób | |
Mięśnie | 300 g | bydło, świnie, owce, kozy, konie, drób, zwierzęta łowne, króliki | |
Wątroba | 200 g | bydło, świnie, owce, kozy, konie, drób, zwierzęta łowne, króliki | drób - próbka łączna fermowa |
Nerki | 200 g | bydło, świnie, owce, kozy, konie, króliki | |
Tkanka tłuszczowa | 200 g | bydło, świnie, owce, kozy, konie, drób, zwierzęta łowne, króliki | |
Woda przeznaczona do spożycia | 200 ml | bydło, świnie, drób | |
Środki żywienia zwierząt | 200 g | bydło, świnie, drób | |
Mleko surowe od krów | 500 ml | mleko od jednego producenta na antybiotyki - 50 ml | |
Jaja | 12 szt. | na antybiotyki - 5 szt. | |
Ryby | 1 ryba (1 kg) | ||
Miód | 200 g | ||
Importowane środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego | 300 g |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »