Zm.: zarządzenie w sprawie powołania Zespołu do spraw opracowania projektu krajowej listy oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.MZ.2007.15.82

Akt jednorazowy
Wersja od: 10 października 2007 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 9 października 2007 r.
zmieniające zarządzenie w sprawie powołania Zespołu do spraw opracowania projektu krajowej listy oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności

Na podstawie art. 7 ust. 4 pkt 5 ustawy z dnia 8 sierpnia 1996 r. o Radzie Ministrów (Dz. U. z 2003 r. Nr 24, poz. 199, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§  1.
W zarządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 13 lutego 2007 r. w sprawie powołania Zespołu do spraw opracowania projektu krajowej listy oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności (Dz. Urz. Min. Zdrow. Nr 3, poz. 8) wprowadza się następujące zmiany:
1)
§ 1 otrzymuje brzmienie:

"§ 1. Powołuje się Zespół do spraw opracowania projektu krajowej listy oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, o których mowa w art. 13 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 9 oraz Dz. Urz. UE L 12 z 18.1.2007, str. 3), jako organ pomocniczy Ministra Zdrowia, zwany dalej "Zespołem".";

2)
w § 5:
a)
w ust. 1:

– wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:

"Zespół przyjmuje wnioski o wpisanie oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności na projekt listy:",

– pkt 1 otrzymuje brzmienie:

"1) w terminie do dnia 15 listopada 2007 r.;",

b)
ust. 2 otrzymuje brzmienie:

"2. Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, należy dołączyć dowody naukowe, potwierdzające zasadność stosowania oświadczenia zdrowotnego, o którym mowa w § 4 ust. 1, w oznakowaniu, prezentacji lub reklamie określonego środka spożywczego. Do wniosku można dołączyć opinię krajowej jednostki naukowej właściwej, zgodnie z jej statutem w sprawach żywności i żywienia.",

c)
ust. 3 otrzymuje brzmienie:

"3. W przypadku złożenia wniosku zawierającego oświadczenie zdrowotne identyczne z oświadczeniem zdrowotnym złożonym wcześniej przez inny podmiot działający na rynku spożywczym, Zespół umieszcza w projekcie listy jedno oświadczenie uwzględniając dowody naukowe podane we wszystkich wnioskach dotyczących danego oświadczenia zdrowotnego.",

d)
po ust. 3 dodaje się ust. 3a w brzmieniu:

"3a. Zespół informuje pisemnie wnioskodawców podając jednocześnie propozycję ujednolicenia odwołań do dowodów naukowych dla oświadczeń zdrowotnych, o których mowa w ust. 3.";

3)
w § 6 ust. 2 i 3 otrzymują brzmienie:

"2. W przypadku gdy złożony wniosek nie zawiera wszystkich wymaganych informacji, Zespół wyznacza wnioskodawcy dodatkowo 10 dni roboczych do uzupełnienia braków, o czym pisemnie informuje wnioskodawcę.

3. Nieuzupełnienie wniosku w terminie, o którym mowa w ust. 2, skutkuje jego odrzuceniem. Ponowne rozpatrzenie przez Zespół tego samego wniosku jest możliwe jedynie w przypadku, gdy kompletny wniosek zostanie złożony w terminie, o którym mowa w § 5 ust. 1 pkt 1. Przepisu ust. 2 nie stosuje się.";

4)
§ 8 otrzymuje brzmienie:

"§ 8. Zespół umieszcza na stronie internetowej Ministerstwa Zdrowia oraz Głównego Inspektoratu Sanitarnego:

1) wzór formularza, o którym mowa w § 5 ust. 1 pkt 3;

2) wykaz oświadczeń zdrowotnych będących przedmiotem wniosków złożonych do Głównego Inspektora Sanitarnego wraz z odniesieniami do produktów żywnościowych lub składników żywności, warunkami ich stosowania oraz przedstawionymi odniesieniami do dowodów naukowych.";

5)
załącznik do zarządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego zarządzenia.
§  2.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 131, poz. 924).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 80, poz. 717, z 2004 r. Nr 238, poz. 2390 i Nr 273, poz. 2703, z 2005 r. Nr 169, poz. 1414 i Nr 249, poz. 2104 oraz z 2006 r. Nr 45, poz. 319, Nr 170, poz. 1217 i Nr 220, poz. 1600.

ZAŁĄCZNIK 

WZÓR

WNIOSEK O WPISANIE OŚWIADCZENIA ZDROWOTNEGO NA PROJEKT KRAJOWEJ LISTY OŚWIADCZEŃ ZDROWOTNYCH

1. Dane wnioskodawcy

1) imię i nazwisko lub nazwa firmy bądź organizacji

zrzeszającej producentów żywności1) ....................

........................................................

........................................................

........................................................

2) adres

...........................................................

...........................................................

...........................................................

tel.: .............. e-mail ..............

3) adres do korespondencji, jeśli różni się od adresu

wskazanego w pkt 2

...........................................................

...........................................................

...........................................................

2. Formularz w arkuszu kalkulacyjnym należy wypełnić w języku polskim. Formularz dodatkowo może zostać wypełniony w innym języku urzędowym Unii Europejskiej.

Liczba porządkowaKategoria żywności, środek spożywczy lub składnik żywności2)Treść oświadczenia3)Warunki dla stosowania oświadczenia4)Rodzaj dowodów naukowych5)Dowody naukowe6)Związek ze zdrowiem7)
11
22

........................ ......................

Miejscowość, data podpis wnioskodawcy

Objaśnienia do tabeli

1) Przez organizacje zrzeszające producentów żywności rozumie się także federacje, związki oraz inne stowarzyszenia zrzeszające producentów żywności.

2) Niniejszą kolumnę uzupełnia się wpisując przykładowo:

- dla kategorii żywności - owoce, warzywa, ryby morskie, produkty mleczne, opisując przy tym cechy charakterystyczne dla danej kategorii żywności,

- dla środka spożywczego - suplement diety z podaniem jego składu, pomidor, orzechy włoskie, sok z jeżyny,

- dla składnika żywności - białko, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, likopen, sterole/stanole roślinne. W przypadku składników roślinnych typu owoc głogu należy podać nazwę łacińską (botaniczną).

3) Należy podać propozycję oświadczeń zdrowotnych dla danej kategorii żywności, środka spożywczego lub składnika żywności. W przypadku oświadczenia w formie graficznej lub innej formie prezentacji lub reklamy przedstawia się w postaci odpowiednio oznaczonego załącznika do formularza.

4) Przy określaniu warunków dla stosowania proponowanego oświadczenia zdrowotnego powinny zostać podane następujące informacje:

- dotyczące ilości danej kategorii żywności, środka spożywczego lub składnika żywności, która wywołuje efekt zdrowotny, o którym mówi propozycja oświadczenia zdrowotnego,

- dotyczące dobowej dawki składnika żywności/składników żywności zawartych w środku spożywczym lub kategorii produktów, wywołującej efekt żywieniowy lub fizjologiczny,

- dotyczące efektu zdrowotnego, o którym mówi oświadczenie: czy występuje bezpośrednio po spożyciu czy po dłuższym czasie regularnego stosowania (należy określić ten czas),

- tam gdzie ma zastosowanie, określające ograniczenia stosowania składnika żywności w środku spożywczym ze względów bezpieczeństwa, jak np. możliwe działania niepożądane, grupy populacyjne szczególnie narażone oraz informacje dotyczące maksymalnego bezpiecznego spożycia dla środka spożywczego (z danym składnikiem żywności),

- tam gdzie ma zastosowanie, odnoszące się do budowy chemicznej składnika żywności lub jego pochodzenia (np. naturalnie występująca witamina, witamina dodana do środka spożywczego),

- tam gdzie ma zastosowanie, dotyczące modyfikującego wpływu innych składników zawartych w środku spożywczym lub środków spożywczych stosowanych w ramach określonego sposobu żywienia na dostępność składnika żywności, którego dotyczy proponowane oświadczenie zdrowotne,

- tam gdzie ma zastosowanie, dotyczące wpływu zabiegów technologicznych na środek spożywczy czy składnik żywności.

5) Przy określaniu rodzaju dowodów naukowych należy podać jedną lub więcej kategorii:

- krajowa jednostka naukowa (która pozytywnie zaopiniowała dane oświadczenie zdrowotne),

- zagraniczna organizacja lub instytucja,

- podręcznik,

- monografia,

- przeglądy krytyczne danych,

- badania u ludzi,

- badania na zwierzętach,

- inne - należy je określić.

6) Dowody naukowe powinny być podane w kolejności od najistotniejszych do najmniej ważnych. W zależności od rodzaju dowodów należy je szczegółowo opisać. W przypadku podawania opinii naukowych lub innych dokumentów potwierdzających pozytywną ocenę proponowanego oświadczenia zdrowotnego należy w kolumnie podać pełną nazwę krajowej jednostki naukowej, zagranicznej organizacji lub instytucji ze wskazaniem nazwy kraju ich pochodzenia, a także opisać skrótowo ww. opinię lub inny dokument oraz nadać im numer. Ponumerowaną opinię naukową lub inny dokument potwierdzający pozytywną ocenę proponowanego oświadczenia zdrowotnego należy załączyć do wniosku.

W przypadku podawania podręczników lub monografii należy stosować następującą kolejność cytowania:

- tytuł podręcznika/monografii,

- autor/autorzy,

- miejsce i rok wydania,

- strony.

W przypadku podawania piśmiennictwa należy stosować następującą kolejność cytowania:

- tytuł publikacji,

- autor/autorzy,

- tytuł czasopisma,

- cel badania,

- typ badania (metodologia),

- rok publikacji,

- nr publikacji,

- strony.

7) Związek ze zdrowiem, o którym mówi treść oświadczenia danej kategorii żywności, środka spożywczego lub składnika żywności należy opisać szczegółowo, zgodnie z potwierdzającymi dowodami naukowymi. Należy podać również grupę docelową oraz wskazać istniejące grupy, których oświadczenie nie dotyczy, przykładowo wyłączenie dzieci, kobiet w ciąży.