Zm.: decyzja w sprawie organizacji żywienia.
Dz.Urz.MON.2010.12.144
Akt jednorazowyDECYZJA Nr 215/MON
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 17 czerwca 2010 r.
zmieniająca decyzję w sprawie organizacji żywienia
Na podstawie § 1 pkt 8 lit. a i c oraz § 2 pkt 14 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 9 lipca 1996 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Obrony Narodowej (Dz. U. Nr 94, poz. 426) ustala się, co następuje:
"18) wskaźnik kosztów osobowych - wyrażony w pełnych procentach stosunek kosztów osobowych jednego pracownika zatrudnionego w stołówce wojskowej do wartości środków spożywczych wchodzących w skład zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020;
19) wskaźnik kosztów utrzymania infrastruktury - wyrażony w pełnych procentach stosunek kosztów eksploatacji infrastruktury czynnych stacjonarnych stołówek wojskowych do wartości środków spożywczych wchodzących w skład zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020.";
"15) ustala, w uzgodnieniu z dowódcami rodzajów Sił Zbrojnych, Dowódcą Garnizonu Warszawa, Szefem Inspektoratu Wojskowej Służby Zdrowia oraz Komendantem Głównym Żandarmerii Wojskowej, metodykę utrzymania czasowo wyłączonych technologicznie stołówek wojskowych oraz zasady ich uruchamiania;
16) prowadzi coroczny monitoring wskaźników kosztów osobowych i utrzymania infrastruktury wykorzystywanych na cele odpłatnego żywienia; waloryzacji obowiązujących wskaźników dokonuje się, gdy koszty osobowe lub wskaźnik utrzymania 1 m2 powierzchni wzrosną o ponad 10%.";
"3) zezwolić na czasowe wyłączenie lub uruchomienie technologiczne obiektów stołówkowo-kuchennych.";
"10) wystąpieniu do dowódcy (komendanta, szefa, dyrektora), określonego w pkt 11, z wnioskiem o czasowe wyłączenie lub uruchomienie technologiczne obiektu stołówkowo-kuchennego.";
"17. Za wyżywienie, o którym mowa w pkt 16 i 18, osoby uprawnione wnoszą opłaty w wysokości:
1) obowiązującej wartości pieniężnej normy wyżywienia, bądź przypadającej na dany posiłek jej części, o której mowa w pkt 15;
2) kosztów surowców zużytych do przygotowania posiłków według odrębnych jadłospisów;
3) kosztów surowcowych wynikających z kartotek potraw w przypadku stosowania wartościowego rozliczania produkcji kuchennej
- powiększone o wskaźniki kosztów osobowych oraz kosztów utrzymania infrastruktury.";
"19. Wskaźniki kosztów związanych z przygotowywaniem posiłków, o których mowa w pkt 16 i 18, wynoszą dla:
1) kosztów osobowych - w przypadku określonym w pkt 17 ppkt 1 i 2 - 36% wartości pieniężnej zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 za całodzienne wyżywienie jednej osoby, z zastosowaniem podziału według procentowych wskaźników określonych w pkt 15, a w przypadku określonym w pkt 17 ppkt 3 - 36% wartości środków spożywczych zużytych do przygotowania potraw;
2) kosztów utrzymania infrastruktury - w przypadku określonym w pkt 17 ppkt 1 i 2 - 5% wartości pieniężnej zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 za całodzienne wyżywienie jednej osoby, z zastosowaniem podziału według procentowych wskaźników określonych w pkt 15, a w przypadku określonym w pkt 17 ppkt 3 - 5% wartości środków spożywczych zużytych do przygotowania potraw.";
"19a. Metodykę obliczania wskaźników kosztów osobowych i utrzymania infrastruktury określa załącznik Nr 1 do decyzji.
19b. Metodologię obliczania wskaźników kosztów osobowych i utrzymania infrastruktury określa załącznik Nr 2 do decyzji.";
"21. W przypadku wnoszenia opłat, o których mowa w pkt 17 i 20, stosuje się odpowiednio przepisy o podatku od towarów i usług.".
ZAŁĄCZNIK Nr 1 3
Metodyka
Metodyka
ZAŁĄCZNIK Nr 2 4
Metodologia
Metodologia
Podstawa prawna:
- koszt osobowy przygotowania 1 całodziennego posiłku,
Podstawa prawna:
Wskaźnik kosztów utrzymania infrastruktury = | |||
powierzchnia użytkowa | x | wskaźnik infrastruktury | (118,92 - średni wskaźnik z 10 RZI) |
zdolność produkcyjna |
Przykład obliczenia:
173.625 m2 x 118,92 | = | 20.647.485 | = | 0,68 zł dziennie |
30.360.720 posiłków | 30.360.720 |