Zm.: decyzja w sprawie organizacji żywienia.
Dz.Urz.MON.2009.1.13
Akt jednorazowyDECYZJA Nr 7/MON
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 15 stycznia 2009 r.
zmieniająca decyzję w sprawie organizacji żywienia
Na podstawie § 1 pkt 8 lit. a i c oraz § 2 pkt 14 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 9 lipca 1996 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Obrony Narodowej (Dz. U. Nr 94, poz. 426) ustala się, co następuje:
"2) wartość pieniężna normy wyżywienia - wartość środków spożywczych, w średnich cenach zakupu, wchodzących w skład zasadniczej lub dodatkowej normy wyżywienia;",
"5) gospodarka rozliczeniowa - system planowania i rozliczania kosztów żywienia oparty o wartości pieniężne norm wyżywienia lub faktyczne wartości zużytych środków spożywczych;",
"7) cena rozliczeniowa (ewidencyjna) - cena ustalona dla środków spożywczych wycofywanych z zapasów wojska i przeznaczonych do spożycia, odpowiadająca cenie produktów świeżych, niezbędnych do przygotowania porównywalnego produktu lub potrawy;
8) dodatek wyrównawczy - różnica pomiędzy faktyczną wartością normatywnych środków spożywczych a wartością pieniężną danej normy wyżywienia;",
"11) równoważnik pieniężny - kwota wypłacana żołnierzowi w wysokości równej wartości pieniężnej przysługującej mu normy wyżywienia lub jej części;",
"13) stołówka wojskowa dla kadry - miejsce żywienia, w którym realizuje się żywienie osób uprawnionych w systemie gospodarki rozliczeniowej, według normy wyżywienia ustalonej przez dowódcę jednostki wojskowej prowadzącej gospodarkę żywnościową, w oparciu o jadłospis lub wartościowe, indywidualne rozliczenie uprawnionych;",
"15) jednostka wojskowa prowadząca gospodarkę żywnościową - jednostka wojskowa realizująca żywienie i ewidencjonująca koszty tego żywienia;
16) stołówka okrętowa - miejsce żywienia będące integralną częścią okrętu, przygotowane pod względem technologicznym i dystrybucyjnym, w którym realizuje się żywienie zaokrętowanych osób uprawnionych oraz podjętych rozbitków, w systemie gospodarki rozliczeniowej, według normy wyżywienia ustalonej przez dowódcę jednostki wojskowej prowadzącej gospodarkę żywnościową;
17) osoby uprawnione - żołnierze Wojska Polskiego, osoby zajmujące kierownicze stanowiska w Ministerstwie Obrony Narodowej, pracownicy wojska, członkowie korpusu służby cywilnej oraz inne osoby zatrudnione w Ministerstwie Obrony Narodowej i jednostkach organizacyjnych podległych Ministrowi Obrony Narodowej, a także żołnierze i przedstawiciele państw obcych korzystający z wyżywienia na podstawie odrębnych przepisów i porozumień.";
"4. Żywienie wojsk w czasie pokoju, z zastrzeżeniem pkt 7, odbywa się w systemie gospodarki rozliczeniowej według norm i uprawnień. Podstawową formą stosowania norm wyżywienia jest wyżywienie w naturze.";
"6) udziela zezwoleń na nieodpłatne żywienie osób uczestniczących okolicznościowo w ćwiczeniach i organizowanych przez wojsko przedsięwzięciach o szczególnym znaczeniu państwowym bądź wojskowym, szczególnie z udziałem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, przedstawicieli Kancelarii Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, Rady Ministrów, Sejmu i Senatu;",
"6a) może upoważnić Szefa Służb Materiałowych Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych do udzielania zezwoleń, o których mowa w pkt 6;",
"11) określa, w uzgodnieniu z Dowódcą Sił Powietrznych oraz Dowódcą Marynarki Wojennej, zgodnie ze standardami międzynarodowymi, awaryjne normy wyżywienia i napojów przeznaczone na wyekwipowanie niektórych samolotów i tratw ratunkowych; wartości pieniężne tych norm ustala się w odpowiednim procencie wartości pieniężnej dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110;";
"11. Dowódcy rodzajów Sił Zbrojnych, Dowódca Garnizonu Warszawa, Komendant Główny Żandarmerii Wojskowej, Szef Inspektoratu Wojskowej Służby Zdrowia oraz Dyrektor Departamentu Nauki i Szkolnictwa Wojskowego w ramach przydzielonych środków budżetowych mogą:",
"2) zezwolić, na okresowe stosowanie norm wyżywienia w sposób odmienny niż określają stosowne przepisy, co najmniej ekwiwalentny - w celu realizacji doraźnych zadań wymagających zmian w organizacji żywienia.";
"12. Dowódca Wojsk Specjalnych, Dowódca Garnizonu Warszawa, Komendant Główny Żandarmerii Wojskowej oraz Szef Inspektoratu Wojskowej Służby Zdrowia, w celu zapewnienia skutecznej kontroli nad realnością wartości pieniężnych norm wyżywienia i terminowej ich waloryzacji, wyznaczą minimum 50% jednostek wojskowych prowadzących gospodarkę żywnościową do objęcia monitorowaniem cen zakupu żywności wchodzącej w skład norm wyżywienia. Dowódcy wyznaczonych jednostek wojskowych przedstawiają Szefowi Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych, do dnia siódmego każdego miesiąca, informacje o kształtowaniu się cen produktów spożywczych i realności wartości pieniężnych norm wyżywienia.";
"8) wypłacie "z góry" równoważników pieniężnych przysługujących żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych w zamian za wyżywienie, wykonującym zadania stałe w warunkach uniemożliwiających korzystanie z posiłków w stołówce wojskowej;
9) zastosowaniu dodatku wyrównawczego, o którym mowa w pkt 2 ppkt 8, dodatek ten ustala się na koniec miesiąca, gdy rzeczywisty koszt zakupu środków spożywczych, objętych szczegółowym wymiarem rzeczowym normy wyżywienia, jest wyższy o ponad 3% od obowiązującej wartości pieniężnej i po ogłoszeniu w rozkazie dziennym jednostki wojskowej prowadzącej gospodarkę żywnościową stanowi podstawę do zwiększenia za ten miesiąc przysługującego limitu finansowego; dodatek dotyczy jednostek wojskowych prowadzących gospodarkę żywnościową w ramach rejonowego systemu zaopatrywania w środki spożywcze.";
"15. W warunkach wymagających odrębnego planowania niektórych posiłków, w ramach zasadniczych norm wyżywienia, wartości pieniężne tych norm przeznacza się w części wynoszącej: 25% - na śniadanie, 10% - na drugie śniadanie, 40% - na obiad i 25% - na kolację. W żywieniu żołnierzy zawodowych dopuszcza się stosowanie innego podziału wynikającego z toku służby w jednostce wojskowej.";
"16. Osoby uprawnione mogą korzystać dodatkowo (ponad przysługujące im uprawnienia do bezpłatnego wyżywienia) z wyżywienia odpłatnego. Wyżywienie to może być organizowane w:
1) stołówce wojskowej dla kadry;
2) punkcie żywienia kadry.
W powyższych obiektach w zależności od przyjętych rozwiązań organizacyjnych dopuszcza się wartościowe rozliczenie kuchni w oparciu o receptury potraw.
17. Za wyżywienie, o którym mowa w pkt 16, osoby uprawnione wnoszą opłaty w wysokości faktycznie wykorzystanych norm wyżywienia, bądź ich części, wg wartości surowców zużytych do ich przygotowania.
18. W sytuacjach uzasadnionych potrzebą przygotowania posiłków o standardzie odbiegającym od wynikającego z norm wyżywienia, mogą być one przyrządzane, w obiektach wymienionych w pkt 16, w oparciu o receptury potraw bez konieczności opracowywania jadłospisu.
"20. W uzasadnionych przypadkach, za zgodą dowódcy jednostki wojskowej prowadzącej gospodarkę żywnościową, z posiłków o których mowa w pkt 18, mogą korzystać osoby nie będące osobami uprawnionymi. Osoby te wnoszą opłaty w wysokości określonej w pkt 17 i 19, powiększonej o 50%.";
"22. Ceny rozliczeniowe stosuje się do środków spożywczych przeznaczonych do spożycia w ramach rotacji zapasów żywności. Ceny te przyjmuje się do określania wartości wydanych do spożycia środków spożywczych dla rozliczania należnego limitu finansowego na wyżywienie wojska.";
"26 Zasady wypłaty równoważników pieniężnych przysługujących żołnierzom w zamian za wyżywienie regulują odrębne przepisy.
27. Podstawę do otrzymania wyżywienia albo równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie stanowi rozkaz dzienny dowódcy macierzystej jednostki wojskowej lub jednostki, w której żołnierz czasowo wykonuje zadania, określający:
1) wykaz imienny przyjętych lub skreślonych z wykazu żywionych;
2) rodzaj przysługujących norm wyżywienia;
3) formę stosowania norm wyżywienia;
4) datę przyjęcia lub skreślenia z wykazu żywionych.".