Zasady korzystania z odpłatnego wyżywienia w jednostkach organizacyjnych Straży Granicznej.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.KGSG.2002.2.26

Akt utracił moc
Wersja od: 30 kwietnia 2002 r.

ZARZĄDZENIE Nr 16
KOMENDANTA GŁÓWNEGO STRAŻY GRANICZNEJ
z dnia 22 kwietnia 2002 r.
w sprawie zasad korzystania z odpłatnego wyżywienia w jednostkach organizacyjnych Straży Granicznej

Na podstawie art. 9 ust. 7 pkt 6 ustawy z dnia 12 października 1990 r. o Straży Granicznej (Dz. U. Nr 78, poz. 462, z 1991 r. Nr 94, poz. 422, z 1992 r. Nr 54, poz. 254, z 1993 r. Nr 12, poz. 52, z 1994 r. Nr 53, poz. 214, z 1995 r. Nr 4, poz. 17, Nr 34, poz. 163 i Nr 104, poz. 515, z 1996 r. Nr 106, poz. 496 i Nr 124, poz. 583, z 1997 r. Nr 28, poz. 153, Nr 88, poz. 554 i Nr 121, poz. 770, z 1999 r. Nr 110, poz. 1255, z 2001 r. Nr 45, poz. 498, Nr 106, poz. 1149 i Nr 110, poz. 1189) zarządza się, co następuje:
§  1.
Zarządzenie określa zasady korzystania w jednostkach organizacyjnych Straży Granicznej z odpłatnego wyżywienia przez funkcjonariuszy i pracowników Straży Granicznej, członków ich rodzin oraz osoby nie zatrudnione w Straży Granicznej.
§  2.
Użyte w zarządzeniu określenia oznaczają:
1)
funkcjonariusz - funkcjonariusza Straży Granicznej,
2)
pracownik - pracownika Straży Granicznej,
3)
członek rodziny - małżonka, rodziców (teściów) pozostających na wyłącznym utrzymaniu funkcjonariusza (pracownika), oraz dzieci własne, dzieci małżonka, dzieci przysposobione i przyjęte na wychowanie, które nie przekroczyły 18 roku życia, a w razie uczęszczania do szkoły 24 lat lub 25 lat, jeśli odbywają studia w szkole wyższej, a ukończenie 24 lat przypada na ostatni lub przedostatni rok studiów, a także dzieci, które stały się inwalidami I lub II grupy przed ukończeniem wyżej określonego wieku,
4)
norma wyżywienia - ilość produktów i napojów przysługująca jednej osobie w ciągu doby według normy SZ określonej w przepisach o otrzymywaniu przez funkcjonariuszy Straży Granicznej wyżywienia oraz norm tego wyżywienia,
5)
wartość pieniężna normy wyżywienia - wartość produktów spożywczych wchodzących w skład normy wyżywienia w cenach zakupu,
6)
"jednostka organizacyjna SG" - Biuro Techniki i Zaopatrzenia Komendy Głównej Straży Granicznej, Oddział Straży Granicznej, Centralny Ośrodek Szkolenia Straży Granicznej w Koszalinie,
7)
punkt żywienia - zespół odpowiednio wyposażonych pomieszczeń do przygotowania i spożywania posiłków, pomieszczenia magazynowe, pomieszczenia socjalne pracowników.
§  3.
W uzasadnionych przypadkach, za pisemną zgodą kierownika jednostki organizacyjnej SG lub upoważnionej przez niego osoby, o ile nie pogorszy to warunków żywienia osób uprawnionych do otrzymania bezpłatnego wyżywienia, z odpłatnego wyżywienia w punktach żywienia jednostki organizacyjnej SG mogą korzystać:
1)
funkcjonariusze i pracownicy,
2)
członkowie rodzin,
3)
osoby nie zatrudnione w Straży Granicznej.
§  4.
1.
Przy naliczaniu odpłatności za poszczególne posiłki przyjmuje się następujący podział:
a)
śniadanie - 25% wartości pieniężnej normy wyżywienia,
b)
obiad - 50% wartości pieniężnej normy wyżywienia,
c)
kolacja - 25% wartości pieniężnej normy wyżywienia.
2.
Funkcjonariusze, pracownicy, członkowie rodziny oraz osoby nie zatrudnione w Straży Granicznej wnoszą opłaty za wyżywienie w wysokości wartości pieniężnej normy, z której korzystają.
3.
W przypadku zmiany wartości pieniężnej norm wyżywienia, należność za wydane posiłki zmienia się od dnia, kiedy rozpoczęto ich wydawanie według nowych wartości pieniężnych norm wyżywienia.
4.
Osoby korzystające z wypoczynku w ośrodkach wczasów, na koloniach (półkoloniach), obozach młodzieżowych wnoszą opłaty za wyżywienie w kwotach określonych przez kierowników ośrodków wczasowych lub organizatorów wypoczynku dla dzieci i młodzieży.
§  5.
Zarządzenie wchodzi w życie wciągu 7 dni od dnia podpisania.