Zasady badania środków spożywczych na obecność gliadyny (glutenu) i oceny na podstawie wyników tych badań jakości zdrowotnej dietetycznych środków spożywczych bezglutenowych.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.MZiOS.1990.4.17

Akt utracił moc
Wersja od: 20 września 1990 r.

WYTYCZNE
GŁÓWNEGO INSPEKTORA SANITARNEGO
z dnia 13 lipca 1990 r.
w sprawie zasady badania środków spożywczych na obecność gliadyny (glutenu) i oceny na podstawie wyników tych badań jakości zdrowotnej dietetycznych środków spożywczych bezglutenowych.

Na podstawie § 6 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 13 kwietnia 1973 r. w sprawie zasad postępowania ze środkami spożywczymi i używkami o niewłaściwej jakości zdrowotnej (Dz. U. Nr 19, poz. 110) ustala się, co następuje:
§  1.
Badanie obecności gliadyny (glutenu) w dietetycznych środkach spożywczych deklarowanych jako bezglutenowe przeprowadza się według następujących zasad:
1)
gliadynę zawartą w surowcach i środkach spożywczych ekstrahuje się 70% etanolem,
2)
w uzyskanych w sposób określony w pkt 1 ekstraktach oznacza się stężenie gliadyny techniką immunoenzymatyczną w ten sposób, że rozcieńczone odpowiednio wyciągi inkubuje się w otworach mikropłytki polistyrenowej, opłaszczonych przeciwciałami przeciwgliadynowymi (otrzymanymi od zwierząt doświadczalnych),
3)
do każdej serii oznaczeń dołącza się próbę standardową o znanej zawartości gliadyny oraz próbę odczynnikową,
4)
po inkubacji i dokładnym wypłukaniu, płytki inkubuje się ponownie z przeciwciałami przeciwgliadynowymi znakowanymi enzymem - peroksydazą,
5)
aktywność związanego enzymu oznacza się poprzez spektrofotometryczny pomiar uwalnianego barwnego produktu z rozłożonego substratu; z krzywej standardowej odczytuje się zawartość glutenu w badanym produkcie spożywczym.
§  2.
Po wykonaniu badania, o którym mowa w § 1, dokonuje się oceny jakości zdrowotnej badanych dietetycznych środków spożywczych deklarowanych jako bezglutenowe w ten sposób, że jeśli zawartość glutenu w 100 g produktu bezglutenowego przekracza 1 mg, produkt ten kwalifikuje się jako środek spożywczy niewłaściwej jakości zdrowotnej.
§  3.
Wytyczne wchodzą w życie z dniem ogłoszenia.