Wykaz przepisów Unii Europejskiej odnoszących się do jakości handlowej mięsa drobiowego, jaj, tusz wieprzowych, tusz wołowych i tusz innych zwierząt.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.MRiRW.2004.14.19

Akt utracił moc
Wersja od: 3 listopada 2004 r.

OBWIESZCZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 26 października 2004 r.
w sprawie wykazu przepisów Unii Europejskiej odnoszących się do jakości handlowej mięsa drobiowego, jaj, tusz wieprzowych, tusz wołowych i tusz innych zwierząt

Na podstawie art. 17a ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.2)) ogłasza się wykaz przepisów Unii Europejskiej odnoszących się do jakości handlowej mięsa drobiowego, jaj, tusz wieprzowych, tusz wołowych i tusz innych zwierząt oraz odnoszących się do mięsa drobiowego, dla którego laboratorium referencyjnym jest Centralne Laboratorium Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, stanowiący załącznik do obwieszczenia.
________

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 14 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 154, poz. 1802, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360, z 2003 r. Nr 208, poz. 2020 i Nr 223, poz. 2220 i 2221 oraz z 2004 r. Nr 42, poz. 386 i Nr 96, poz. 959.

ZAŁĄCZNIK

I. WYKAZ PRZEPISÓW UNII EUROPEJSKIEJ ODNOSZĄCYCH SIĘ DO JAKOŚCI HANDLOWEJ MIĘSA DROBIOWEGO, JAJ, TUSZ WIEPRZOWYCH, TUSZ WOŁOWYCH, TUSZ INNYCH ZWIERZĄT

Nazwa artykułu rolno-spożywczegoPrzepisy Unii Europejskiej
12
1) mięso drobiowe1. rozporządzenie 1906/90/EWG z dnia 26 czerwca 1990 r. w

sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do drobiu

(Dz.Urz. WE L 173, z 6.07.1990 r., s. 1) zmienione

rozporządzeniem 317/93/EWG z dnia 9 lutego 1993 r. (Dz.Urz.

WE L 037, z 13.02.1993 r., s. 8), rozporządzeniem 3204/93/WE

z dnia 16 listopada 1993 r. (Dz.Urz. WE L 289, z 24.11.1993

r., s. 3), rozporządzeniem 1101/98/WE z dnia 25 maja 1998

r. (Dz.Urz. WE L 157, z 30.05.1998 r., s. 12),

2. rozporządzenie 1538/91/EWG z dnia 5 czerwca 1991 r.

wprowadzające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia

1906/90/EWG w sprawie niektórych norm handlowych w

odniesieniu do drobiu (Dz.Urz. WE L 143, z 07.06.1991 r., s.

11) zmienione rozporządzeniem 2988/91/EWG z dnia 11

października 1991 r. (Dz.Urz. WE L 284, z 12.10.1991 r., s.

26), rozporządzeniem 315/92/EWG z dnia 10 lutego 1992 r.

(Dz.Urz. WE L 034, z 11.02.1992 r., s. 23), rozporządzeniem

1980/92/EWG z dnia 16 lipca 1992 r. (Dz.Urz. WE L 198, z

17.07.1992 r., s. 31), rozporządzeniem 2891/93/EWG z dnia 21

października 1993 r. (Dz.Urz. WE L 263, z 22.10.1993 r., s.

12), rozporządzeniem 1026/94/WE z dnia 2 maja 1994 r.

(Dz.Urz. WE L 112, z 03.05.1994 r., s. 32), rozporządzaniem

3239/94/WE z dnia 21 grudnia 1994 r. (Dz.Urz. WE L 338, z

28.12.1994 r., s. 48), rozporządzeniem 2390/95/WE z dnia 11

października 1995 r. (Dz.Urz. WE L 244, z 12.10.1995 r., s.

60), rozporządzeniem 205/96/WE z dnia 2 lutego 1996 r.

(Dz.Urz. WE L 027, z 03.02.1996 r., s. 6), rozporządzeniem

1000/96/WE z dnia 4 czerwca 1996 r. (Dz.Urz. WE L 134, z

05.06.1996 r., s. 9), rozporządzeniem 1072/2000/WE z dnia 19

maja 2000 r. (Dz.Urz. WE L 119, z 20.05.2000 r., s. 21),

rozporządzeniem 1321/2002/WE z dnia 22 lipca 2002 r.

(Dz.Urz. WE L 194, z 23.07.2002 r., s. 17), rozporządzeniem

814/2004/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.Urz. UE L 153, z

30.04.2004 r., s. 1),

3. rozporządzenie 3239/94/WE z dnia 21 grudnia 1994 r.

zmieniające niektóre rozporządzenia w sektorze jaj i mięsa

drobiowego w następstwie przystąpienia Austrii, Finlandii i

Szwecji (Dz.Urz. WE L 338, z 28.12.1994 r., s. 48),

4. rozporządzenie 814/2004/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r.

dostosowujące rozporządzenie 1538/91/EWG z dnia 5 czerwca

1991 r. wprowadzające szczegółowe zasady wykonywania

rozporządzenia 1906/90/EWG w sprawie niektórych norm

handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego, w związku z

przystąpieniem Czech, Estonii, Cypru, Łotwy, Litwy, Węgier,

Malty, Polski, Słowenii i Słowacji do Unii Europejskiej

(Dz.Urz. UE L 153, z 30.04.2004 r., s. 1),

2) jaja1. rozporządzenie 1907/90/EWG z dnia 26 czerwca 1990 r. w

sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do jaj

(Dz.Urz. WE L 173, z 06.07.1990 r., s. 5) zmienione

rozporządzeniem 2617/93/EWG z dnia 21 września 1993 r.

(Dz.Urz. WE L 240, z 25.09.1993 r., s. 1), rozporządzeniem

3117/94/WE z dnia 12 grudnia 1994 r. (Dz.Urz. WE L 330, z

21.12.1994 r., s. 4), rozporządzeniem 818/96/WE z dnia 29

kwietnia 1996 r. (Dz.Urz. WE L 111, z 04.05.1996 r., s. 1),

rozporządzeniem 5/2001/WE z dnia 19 grudnia 2000 r.

(Dz.Urz. WE L 002, z 05.01.2001 r., s. 1), rozporządzeniem

2052/2003/WE z dnia 17 listopada 2003 r. (Dz.Urz. UE L 305,

z 22.11.2003 r., s. 1),

2. rozporządzenie 2295/2003/WE z dnia 23 grudnia 2003 r.

wprowadzające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia

1907/90/EWG w sprawie niektórych norm handlowych w

odniesieniu do jaj (Dz.Urz. UE L 340, z 24.12.2003 r., s.

16), zmienione rozporządzeniem nr 818/2004/WE z dnia 29

kwietnia 2004 r. (Dz.Urz. UE L 153, z 30.04.2004 r., s. 84),

rozporządzeniem 1515/2004 z dnia 26 sierpnia 2004 r.

(Dz.Urz. UE L 278, z 27.08.2004 r., s. 7),

3. rozporządzenie 818/2004/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r.

dostosowujące rozporządzenie 2295/2003/WE z dnia 23 grudnia

2003 r. wprowadzające szczegółowe zasady wykonywania

rozporządzenia nr 1907/90/EWG w sprawie niektórych norm

handlowych w odniesieniu do jaj, w związku z przystąpieniem

Czech, Estonii, Cypru, Łotwy, Litwy, Węgier, Malty, Polski,

Słowenii i Słowacji do Unii Europejskiej (Dz.Urz. UE L 153,

z 30.04.2004 r., s. 84),

3) tusze

wieprzowe

1. rozporządzenie 3220/84/EWG z dnia 13 listopada 1984 r,

ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz

wieprzowych (Dz.Urz. WE L 301, z 20.11.1984 r., s. 1)

zmienione rozporządzeniem 3530/86/EWG z dnia 17 listopada

1986 r. (Dz.Urz. WE L 326, z 21.11.1986 r., s. 8) oraz

rozporządzeniem 3513/93/WE z dnia 14 grudnia 1993 r.

(Dz.Urz. WE L 320, z 22.12.1993 r., s. 5),

2. rozporządzenie 2967/85/EWG z dnia 24 października 1985 r.

ustanawiające szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej

skali klasyfikacji tusz wieprzowych (Dz.Urz. WE L 285, z

25.10.1985 r., s. 39) zmienione rozporządzeniem 3127/94/WE z

dnia 20 grudnia 1994 r. (Dz.Urz. WE L 330, z 21.12.1994 r.,

s. 43),

4) tusze wołowe1. rozporządzenie 1208/81/EWG z dnia 28 kwietnia 1981 r.

ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz dorosłego

bydła (Dz.Urz. WE L 123, z 07.05.1981 r., s. 3), zmienione

rozporządzeniem 1026/91/EWG z dnia 22 kwietnia 1991 r.

(Dz.Urz. WE L 106, z 26.04.1991 r., s. 2),

2. rozporządzenie 2930/81/EWG z dnia 12 października 1981 r.

przyjmujące dodatkowe przepisy w celu zastosowania

wspólnotowej skali klasyfikacji tusz dorosłego bydła

(Dz.Urz. WE L 293, z 13.10.1981 r., s. 6), zmienione

rozporządzeniem 2237/91/EWG z dnia 26 lipca 1991 r. (Dz.Urz.

WE L 204, z 27.07.1991 r., s. 11),

3. rozporządzenie 563/82/EWG z dnia 10 marca 1982 r.

ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia

1208/81/EWG ustanawiającego rynkowe ceny dorosłego bydła na

podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz (Dz.Urz. WE L

067, z 11.03.1982 r., s. 23) zmienione rozporządzeniem

3402/85/EWG z dnia 2 grudnia 1985 r. (Dz.Urz. WE L 322, z

03.12.1985 r., s. 14) oraz rozporządzeniem 2090/93/EWG z

dnia 27 lipca 1993 r. (Dz.Urz. WE L 190, z 30.07.1993 r., s.

9), rozporządzeniem 2181/2001/WE z dnia 9 listopada 2001

r. zmieniającym rozporządzenie 563/82/EWG w odniesieniu do

kryterium identyfikacji młodych byków niepoddanych kastracji

(Dz.Urz. WE L 293, z 10.11.2001 r., s. 8),

4. rozporządzenie 1186/90/EWG z dnia 7 maja 1990 r.

rozszerzające zakres wspólnotowej skali klasyfikacji tusz

dorosłego bydła (Dz.Urz. WE L 119, z 11.05.1990 r., s. 32),

5. rozporządzenie 344/91/EWG z dnia 13 lutego 1991 r.

ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia

1186/90/EWG rozszerzającego zakres wspólnotowej skali

klasyfikacji tusz dorosłego bydła (Dz.Urz. WE L 041, z

14.02.1991 r., s. 15) zmienione rozporządzeniem 2191/93/EWG

z dnia 27 lipca 1993 r. (Dz.Urz. WE L 196, z 05.08.1993 r.,

s. 17), rozporządzeniem 1993/95/WE z dnia 16 sierpnia 1995

r. (Dz.Urz. WE L 194, z 17.08.1995 r., s. 7) oraz

rozporządzeniem 1215/2003/WE z dnia 7 lipca 2003 r. (Dz.Urz.

WE L 169, z 08.07.2003 r., s. 32),

5) tusze innych

zwierząt

1. rozporządzenie 2137/92/EWG z dnia 23 lipca 1992 r. dotyczące

wspólnotowej skali stosowanej przy klasyfikacji tusz owczych

i określaniu wspólnotowych norm jakości świeżych lub

schłodzonych tusz owczych oraz przedłużające stosowanie

rozporządzenia 338/91/EWG (Dz.Urz. WE L 214, z 30.07. 1992

r., s. 1) zmienione rozporządzeniem 1278/94/WE z dnia 30

maja 1994 r. (Dz.Urz. WE L 140, z 03.06.1994 r., s. 5),

rozporządzeniem 2536/97/WE z dnia 16 grudnia 1997 r.

(Dz.Urz. WE L 347, z 18.12.1997 r., s. 6),

2. rozporządzenie 461/93/EWG z dnia 26 lutego 1993 r.

ustanawiające szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej

skali stosowanej przy klasyfikacji tusz owczych (Dz.Urz. WE

L 049, z 27.02.1993 r., s. 70) zmienione rozporządzeniem

823/98/WE z dnia 20 kwietnia 1998 r. (Dz.Urz. WE L 117, z

21.04.1998 r., s. 2),

II. WYKAZ PRZEPISÓW UNII EUROPEJSKIEJ ODNOSZĄCYCH SIĘ DO MIĘSA DROBIOWEGO, DLA KTÓREGO LABORATORIUM REFERENCYJNYM JEST CENTRALNE LABORATORIUM GŁÓWNEGO INSPEKTORATU JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH

1. rozporządzenie 1906/90/EWG z dnia 26 czerwca 1990 r. w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do drobiu (Dz.Urz. WE L 173, z 06.07.1990 r., s. 1) zmienione rozporządzeniem 317/93/EWG z dnia 9 lutego 1993 r. (Dz.Urz. WE L 037, z 13.02.1993 r., s. 8), rozporządzeniem 3204/93/WE z dnia 16 listopada 1993 r. (Dz.Urz. WE L 289, z 24.11.1993 r., s. 3), rozporządzeniem 1101/98/WE z dnia 25 maja 1998 r. (Dz.Urz. WE L 157, z 30.05.1998 r., s. 12),

2. rozporządzenie 1538/91/EWG z dnia 5 czerwca 1991 r. wprowadzające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia 1906/90/EWG w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do drobiu (Dz.Urz. WE L 143, z 07.06.1991 r., s. 11) zmienione rozporządzeniem 2988/91/EWG z dnia 11 października 1991 r. (Dz.Urz. WE L 284, z 12.10.1991 r., s. 26), rozporządzeniem 315/92/EWG z dnia 10 lutego 1992 r. (Dz.U. L 034, z 11.02.1992 r., s. 23), rozporządzeniem 1980/92/EWG z dnia 16 lipca 1992 r. (Dz.Urz. WE L 198, z 17.07.1992 r., s. 31), rozporządzeniem 2891/93/EWG z dnia 21 października 1993 r. (Dz.Urz. WE L 263, z 22.10.1993 r., s. 12), rozporządzeniem 1026/94/WE z dnia 2 maja 1994 r. (Dz.Urz. WE L 112, z 03.05.1994 r., s. 32), rozporządzeniem 3239/94/WE z dnia 21 grudnia 1994 r. (Dz.Urz. WE L 338, z 28.12.1994 r., s. 48), rozporządzeniem 2390/95/WE z dnia 11 października 1995 r. (Dz.Urz WE L 244, z 12.10.1995 r., s. 60), rozporządzeniem 205/96/WE z dnia 2 lutego 1996 r. (Dz.Urz. WE L 027 z 03.02.1996 r., s. 6), rozporządzeniem 1000/96/WE z dnia 4 czerwca 1996 r. (Dz.Urz. WE L 134, z 05.06.1996 r., s. 9), rozporządzeniem 1072/2000/WE z dnia 19 maja 2000 r. (Dz.Urz. WE L 119 z 20.05.2000 r., s. 21), rozporządzeniem nr 1321/2002/WE z dnia 22 lipca 2002 r. (Dz.Urz. WE L 194, z 23.07.2002 r., s. 17), rozporządzeniem 814/2004/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.Urz. UE L 153, z 30.04.2004 r., s. 1),

3. rozporządzenie 3239/94/WE z dnia 21 grudnia 1994 r. zmieniające niektóre rozporządzenia w sektorze jaj i mięsa drobiowego w następstwie przystąpienia Austrii, Finlandii i Szwecji (Dz.Urz. WE L 338, z 28.12.1994 r., s. 48),

4. rozporządzenie 814/2004/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r. dostosowujące rozporządzenie 1538/91/EWG z dnia 5 czerwca 1991 r. wprowadzające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia 1906/90/EWG w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego, w związku z przystąpieniem Czech, Estonii, Cypru, Łotwy, Litwy, Węgier, Malty, Polski, Słowenii i Słowacji do Unii Europejskiej (Dz.Urz. UE L 153, z 30.04.2004 r., s. 1).