Wykaz przepisów Unii Europejskiej odnoszących się do jakości handlowej mięsa drobiowego, jaj, tusz wieprzowych, tusz wołowych i tusz innych zwierząt.
Dz.Urz.MRiRW.2004.14.19
Akt utracił mocOBWIESZCZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 26 października 2004 r.
w sprawie wykazu przepisów Unii Europejskiej odnoszących się do jakości handlowej mięsa drobiowego, jaj, tusz wieprzowych, tusz wołowych i tusz innych zwierząt
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 14 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 154, poz. 1802, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360, z 2003 r. Nr 208, poz. 2020 i Nr 223, poz. 2220 i 2221 oraz z 2004 r. Nr 42, poz. 386 i Nr 96, poz. 959.
ZAŁĄCZNIK
I. WYKAZ PRZEPISÓW UNII EUROPEJSKIEJ ODNOSZĄCYCH SIĘ DO JAKOŚCI HANDLOWEJ MIĘSA DROBIOWEGO, JAJ, TUSZ WIEPRZOWYCH, TUSZ WOŁOWYCH, TUSZ INNYCH ZWIERZĄT
I. WYKAZ PRZEPISÓW UNII EUROPEJSKIEJ ODNOSZĄCYCH SIĘ DO JAKOŚCI HANDLOWEJ MIĘSA DROBIOWEGO, JAJ, TUSZ WIEPRZOWYCH, TUSZ WOŁOWYCH, TUSZ INNYCH ZWIERZĄT
Nazwa artykułu rolno-spożywczego | Przepisy Unii Europejskiej |
1 | 2 |
1) mięso drobiowe | 1. rozporządzenie 1906/90/EWG z dnia 26 czerwca 1990 r. w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do drobiu (Dz.Urz. WE L 173, z 6.07.1990 r., s. 1) zmienione rozporządzeniem 317/93/EWG z dnia 9 lutego 1993 r. (Dz.Urz. WE L 037, z 13.02.1993 r., s. 8), rozporządzeniem 3204/93/WE z dnia 16 listopada 1993 r. (Dz.Urz. WE L 289, z 24.11.1993 r., s. 3), rozporządzeniem 1101/98/WE z dnia 25 maja 1998 r. (Dz.Urz. WE L 157, z 30.05.1998 r., s. 12), |
2. rozporządzenie 1538/91/EWG z dnia 5 czerwca 1991 r. wprowadzające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia 1906/90/EWG w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do drobiu (Dz.Urz. WE L 143, z 07.06.1991 r., s. 11) zmienione rozporządzeniem 2988/91/EWG z dnia 11 października 1991 r. (Dz.Urz. WE L 284, z 12.10.1991 r., s. 26), rozporządzeniem 315/92/EWG z dnia 10 lutego 1992 r. (Dz.Urz. WE L 034, z 11.02.1992 r., s. 23), rozporządzeniem 1980/92/EWG z dnia 16 lipca 1992 r. (Dz.Urz. WE L 198, z 17.07.1992 r., s. 31), rozporządzeniem 2891/93/EWG z dnia 21 października 1993 r. (Dz.Urz. WE L 263, z 22.10.1993 r., s. 12), rozporządzeniem 1026/94/WE z dnia 2 maja 1994 r. (Dz.Urz. WE L 112, z 03.05.1994 r., s. 32), rozporządzaniem 3239/94/WE z dnia 21 grudnia 1994 r. (Dz.Urz. WE L 338, z 28.12.1994 r., s. 48), rozporządzeniem 2390/95/WE z dnia 11 października 1995 r. (Dz.Urz. WE L 244, z 12.10.1995 r., s. 60), rozporządzeniem 205/96/WE z dnia 2 lutego 1996 r. (Dz.Urz. WE L 027, z 03.02.1996 r., s. 6), rozporządzeniem 1000/96/WE z dnia 4 czerwca 1996 r. (Dz.Urz. WE L 134, z 05.06.1996 r., s. 9), rozporządzeniem 1072/2000/WE z dnia 19 maja 2000 r. (Dz.Urz. WE L 119, z 20.05.2000 r., s. 21), rozporządzeniem 1321/2002/WE z dnia 22 lipca 2002 r. (Dz.Urz. WE L 194, z 23.07.2002 r., s. 17), rozporządzeniem 814/2004/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.Urz. UE L 153, z 30.04.2004 r., s. 1), | |
3. rozporządzenie 3239/94/WE z dnia 21 grudnia 1994 r. zmieniające niektóre rozporządzenia w sektorze jaj i mięsa drobiowego w następstwie przystąpienia Austrii, Finlandii i Szwecji (Dz.Urz. WE L 338, z 28.12.1994 r., s. 48), | |
4. rozporządzenie 814/2004/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r. dostosowujące rozporządzenie 1538/91/EWG z dnia 5 czerwca 1991 r. wprowadzające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia 1906/90/EWG w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego, w związku z przystąpieniem Czech, Estonii, Cypru, Łotwy, Litwy, Węgier, Malty, Polski, Słowenii i Słowacji do Unii Europejskiej (Dz.Urz. UE L 153, z 30.04.2004 r., s. 1), | |
2) jaja | 1. rozporządzenie 1907/90/EWG z dnia 26 czerwca 1990 r. w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do jaj (Dz.Urz. WE L 173, z 06.07.1990 r., s. 5) zmienione rozporządzeniem 2617/93/EWG z dnia 21 września 1993 r. (Dz.Urz. WE L 240, z 25.09.1993 r., s. 1), rozporządzeniem 3117/94/WE z dnia 12 grudnia 1994 r. (Dz.Urz. WE L 330, z 21.12.1994 r., s. 4), rozporządzeniem 818/96/WE z dnia 29 kwietnia 1996 r. (Dz.Urz. WE L 111, z 04.05.1996 r., s. 1), rozporządzeniem 5/2001/WE z dnia 19 grudnia 2000 r. (Dz.Urz. WE L 002, z 05.01.2001 r., s. 1), rozporządzeniem 2052/2003/WE z dnia 17 listopada 2003 r. (Dz.Urz. UE L 305, z 22.11.2003 r., s. 1), |
2. rozporządzenie 2295/2003/WE z dnia 23 grudnia 2003 r. wprowadzające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia 1907/90/EWG w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do jaj (Dz.Urz. UE L 340, z 24.12.2003 r., s. 16), zmienione rozporządzeniem nr 818/2004/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.Urz. UE L 153, z 30.04.2004 r., s. 84), rozporządzeniem 1515/2004 z dnia 26 sierpnia 2004 r. (Dz.Urz. UE L 278, z 27.08.2004 r., s. 7), | |
3. rozporządzenie 818/2004/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r. dostosowujące rozporządzenie 2295/2003/WE z dnia 23 grudnia 2003 r. wprowadzające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia nr 1907/90/EWG w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do jaj, w związku z przystąpieniem Czech, Estonii, Cypru, Łotwy, Litwy, Węgier, Malty, Polski, Słowenii i Słowacji do Unii Europejskiej (Dz.Urz. UE L 153, z 30.04.2004 r., s. 84), | |
3) tusze wieprzowe | 1. rozporządzenie 3220/84/EWG z dnia 13 listopada 1984 r, ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych (Dz.Urz. WE L 301, z 20.11.1984 r., s. 1) zmienione rozporządzeniem 3530/86/EWG z dnia 17 listopada 1986 r. (Dz.Urz. WE L 326, z 21.11.1986 r., s. 8) oraz rozporządzeniem 3513/93/WE z dnia 14 grudnia 1993 r. (Dz.Urz. WE L 320, z 22.12.1993 r., s. 5), |
2. rozporządzenie 2967/85/EWG z dnia 24 października 1985 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych (Dz.Urz. WE L 285, z 25.10.1985 r., s. 39) zmienione rozporządzeniem 3127/94/WE z dnia 20 grudnia 1994 r. (Dz.Urz. WE L 330, z 21.12.1994 r., s. 43), | |
4) tusze wołowe | 1. rozporządzenie 1208/81/EWG z dnia 28 kwietnia 1981 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz dorosłego bydła (Dz.Urz. WE L 123, z 07.05.1981 r., s. 3), zmienione rozporządzeniem 1026/91/EWG z dnia 22 kwietnia 1991 r. (Dz.Urz. WE L 106, z 26.04.1991 r., s. 2), |
2. rozporządzenie 2930/81/EWG z dnia 12 października 1981 r. przyjmujące dodatkowe przepisy w celu zastosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz dorosłego bydła (Dz.Urz. WE L 293, z 13.10.1981 r., s. 6), zmienione rozporządzeniem 2237/91/EWG z dnia 26 lipca 1991 r. (Dz.Urz. WE L 204, z 27.07.1991 r., s. 11), | |
3. rozporządzenie 563/82/EWG z dnia 10 marca 1982 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia 1208/81/EWG ustanawiającego rynkowe ceny dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz (Dz.Urz. WE L 067, z 11.03.1982 r., s. 23) zmienione rozporządzeniem 3402/85/EWG z dnia 2 grudnia 1985 r. (Dz.Urz. WE L 322, z 03.12.1985 r., s. 14) oraz rozporządzeniem 2090/93/EWG z dnia 27 lipca 1993 r. (Dz.Urz. WE L 190, z 30.07.1993 r., s. 9), rozporządzeniem 2181/2001/WE z dnia 9 listopada 2001 r. zmieniającym rozporządzenie 563/82/EWG w odniesieniu do kryterium identyfikacji młodych byków niepoddanych kastracji (Dz.Urz. WE L 293, z 10.11.2001 r., s. 8), | |
4. rozporządzenie 1186/90/EWG z dnia 7 maja 1990 r. rozszerzające zakres wspólnotowej skali klasyfikacji tusz dorosłego bydła (Dz.Urz. WE L 119, z 11.05.1990 r., s. 32), | |
5. rozporządzenie 344/91/EWG z dnia 13 lutego 1991 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia 1186/90/EWG rozszerzającego zakres wspólnotowej skali klasyfikacji tusz dorosłego bydła (Dz.Urz. WE L 041, z 14.02.1991 r., s. 15) zmienione rozporządzeniem 2191/93/EWG z dnia 27 lipca 1993 r. (Dz.Urz. WE L 196, z 05.08.1993 r., s. 17), rozporządzeniem 1993/95/WE z dnia 16 sierpnia 1995 r. (Dz.Urz. WE L 194, z 17.08.1995 r., s. 7) oraz rozporządzeniem 1215/2003/WE z dnia 7 lipca 2003 r. (Dz.Urz. WE L 169, z 08.07.2003 r., s. 32), | |
5) tusze innych zwierząt | 1. rozporządzenie 2137/92/EWG z dnia 23 lipca 1992 r. dotyczące wspólnotowej skali stosowanej przy klasyfikacji tusz owczych i określaniu wspólnotowych norm jakości świeżych lub schłodzonych tusz owczych oraz przedłużające stosowanie rozporządzenia 338/91/EWG (Dz.Urz. WE L 214, z 30.07. 1992 r., s. 1) zmienione rozporządzeniem 1278/94/WE z dnia 30 maja 1994 r. (Dz.Urz. WE L 140, z 03.06.1994 r., s. 5), rozporządzeniem 2536/97/WE z dnia 16 grudnia 1997 r. (Dz.Urz. WE L 347, z 18.12.1997 r., s. 6), |
2. rozporządzenie 461/93/EWG z dnia 26 lutego 1993 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali stosowanej przy klasyfikacji tusz owczych (Dz.Urz. WE L 049, z 27.02.1993 r., s. 70) zmienione rozporządzeniem 823/98/WE z dnia 20 kwietnia 1998 r. (Dz.Urz. WE L 117, z 21.04.1998 r., s. 2), |
1. rozporządzenie 1906/90/EWG z dnia 26 czerwca 1990 r. w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do drobiu (Dz.Urz. WE L 173, z 06.07.1990 r., s. 1) zmienione rozporządzeniem 317/93/EWG z dnia 9 lutego 1993 r. (Dz.Urz. WE L 037, z 13.02.1993 r., s. 8), rozporządzeniem 3204/93/WE z dnia 16 listopada 1993 r. (Dz.Urz. WE L 289, z 24.11.1993 r., s. 3), rozporządzeniem 1101/98/WE z dnia 25 maja 1998 r. (Dz.Urz. WE L 157, z 30.05.1998 r., s. 12),
2. rozporządzenie 1538/91/EWG z dnia 5 czerwca 1991 r. wprowadzające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia 1906/90/EWG w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do drobiu (Dz.Urz. WE L 143, z 07.06.1991 r., s. 11) zmienione rozporządzeniem 2988/91/EWG z dnia 11 października 1991 r. (Dz.Urz. WE L 284, z 12.10.1991 r., s. 26), rozporządzeniem 315/92/EWG z dnia 10 lutego 1992 r. (Dz.U. L 034, z 11.02.1992 r., s. 23), rozporządzeniem 1980/92/EWG z dnia 16 lipca 1992 r. (Dz.Urz. WE L 198, z 17.07.1992 r., s. 31), rozporządzeniem 2891/93/EWG z dnia 21 października 1993 r. (Dz.Urz. WE L 263, z 22.10.1993 r., s. 12), rozporządzeniem 1026/94/WE z dnia 2 maja 1994 r. (Dz.Urz. WE L 112, z 03.05.1994 r., s. 32), rozporządzeniem 3239/94/WE z dnia 21 grudnia 1994 r. (Dz.Urz. WE L 338, z 28.12.1994 r., s. 48), rozporządzeniem 2390/95/WE z dnia 11 października 1995 r. (Dz.Urz WE L 244, z 12.10.1995 r., s. 60), rozporządzeniem 205/96/WE z dnia 2 lutego 1996 r. (Dz.Urz. WE L 027 z 03.02.1996 r., s. 6), rozporządzeniem 1000/96/WE z dnia 4 czerwca 1996 r. (Dz.Urz. WE L 134, z 05.06.1996 r., s. 9), rozporządzeniem 1072/2000/WE z dnia 19 maja 2000 r. (Dz.Urz. WE L 119 z 20.05.2000 r., s. 21), rozporządzeniem nr 1321/2002/WE z dnia 22 lipca 2002 r. (Dz.Urz. WE L 194, z 23.07.2002 r., s. 17), rozporządzeniem 814/2004/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.Urz. UE L 153, z 30.04.2004 r., s. 1),
3. rozporządzenie 3239/94/WE z dnia 21 grudnia 1994 r. zmieniające niektóre rozporządzenia w sektorze jaj i mięsa drobiowego w następstwie przystąpienia Austrii, Finlandii i Szwecji (Dz.Urz. WE L 338, z 28.12.1994 r., s. 48),
4. rozporządzenie 814/2004/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r. dostosowujące rozporządzenie 1538/91/EWG z dnia 5 czerwca 1991 r. wprowadzające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia 1906/90/EWG w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego, w związku z przystąpieniem Czech, Estonii, Cypru, Łotwy, Litwy, Węgier, Malty, Polski, Słowenii i Słowacji do Unii Europejskiej (Dz.Urz. UE L 153, z 30.04.2004 r., s. 1).