Wykaz przepisów Unii Europejskiej dotyczących organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.MRiRW.2005.11.12

Akt utracił moc
Wersja od: 29 grudnia 2005 r.

OBWIESZCZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 27 grudnia 2005 r.
w sprawie wykazu przepisów Unii Europejskiej dotyczących organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego

Na podstawie art. 1 ust. 3 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz. U. Nr 223, poz. 22212)) ogłasza się wykaz przepisów Unii Europejskiej o organizacji rynków:
1)
owoców i warzyw;
2)
chmielu;
3)
tytoniu oraz
4)
suszu paszowego

- który jest określony w załączniku do obwieszczenia.

______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 października 2005 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 220, poz. 1892).

2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 42, poz. 386 i Nr 96, poz. 959 oraz z 2005 r. Nr 10, poz. 64, Nr 14, poz. 115, Nr 141, poz. 1182 oraz Nr 175, poz. 1462.

ZAŁĄCZNIK 

WYKAZ PRZEPISÓW UNII EUROPEJSKIEJ DOTYCZĄCYCH ORGANIZACJI RYNKÓW OWOCÓW I WARZYW, RYNKU CHMIELU, RYNKU TYTONIU ORAZ RYNKU SUSZU PASZOWEGO RYNKI OWOCÓW I WARZYW

Rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw (Dz. Urz. WE L 297 z 21.11.1996, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 20, str. 55, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1432/2003 z dnia 11 sierpnia 2003 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2200/96 odnośnie do warunków uznawania organizacji producentów i wstępnego uznawania grup producentów (Dz. Urz. UE L 203 z 12.08.2003, str. 18; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 39, str. 424),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1433/2003 z dnia 11 sierpnia 2003 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2200/96 w odniesieniu do funduszy operacyjnych, programów operacyjnych i pomocy finansowej (Dz. Urz. UE L 203 z 12.08.2003 r., str. 25; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 39, str. 431, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1943/2003 z dnia 3 listopada 2003 r. ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2200/96 w odniesieniu do pomocy dla organizacji producentów, którym udzielono wstępnie uznania (Dz. Urz. UE L 286 z 4.11.2003, str. 5; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 40, str. 467, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 103/2004 z dnia 21 stycznia 2004 r. ustanawiające szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 2200/96 w odniesieniu do ustaleń interwencyjnych i wycofywania z rynku niektórych produktów w sektorze owoców i warzyw (Dz. Urz. WE L 016 z 23.01.2004, str. 3),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 686/2004 z dnia 14 kwietnia 2004 r. ustanawiające środki przejściowe mające zastosowanie do organizacji producentów świeżych owoców i warzyw ze względu na przystąpienie Republiki Czeskiej, Estonii, Cypru, Łotwy, Litwy, Węgier, Malty, Polski, Słowenii i Słowacji do Unii Europejskiej (Dz. Urz. UE L 106 z 15.04.2004, str. 10, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1148/2001 z dnia 12 czerwca 2001 r. w sprawie kontroli zgodności norm handlowych mających zastosowanie do świeżych owoców i warzyw (Dz. Urz. WE L 156 z 13.06.2001, str. 9; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 376, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1292/81 z dnia 12 maja 1981 r. ustanawiające normy jakości porów, oberżyn i cukinii (Dz. Urz. WE L 129 z 15.05.1981, str. 38; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 5, str. 25, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2213/83 z dnia 28 lipca 1983 r. ustanawiające normy jakości cebuli i cykorii liściowej (Dz. Urz. WE L 213 z 4.08.1983, str. 13; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 5, str. 227, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1591 /87 z dnia 5 czerwca 1987 r. ustanawiające normy jakości kapusty, kapusty brukselskiej, selera naciowego, szpinaku i śliwek (Dz. Urz. WE L 146 z 6.06.1987, str. 36; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 7, str. 221, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1677/88 z dnia 15 czerwca 1988 r. ustanawiające normy jakości ogórków (Dz. Urz. WE L 150 z 16.06.1988, str. 21; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 8, str. 63, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 831/97 z dnia 7 maja 1997 r. ustanawiające normy handlowe mające zastosowanie do awokado (Dz. Urz. WE L 119 z 8.05.1997, str. 13; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 21, str. 67),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1615/2001 z dnia 7 sierpnia 2001 r. ustanawiające normy handlowe dla melonów i zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1093/97 (Dz. Urz. WE L 214 z 8.08.2001, str. 21; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 33, str. 265, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2288/97 z dnia 18 listopada 1997 r. ustanawiające normy handlowe dla czosnku (Dz. Urz. WE L 315 z 19.11.1997, str. 3; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne rozdz. 3, t. 22, str. 85, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 963/98 z dnia 7 maja 1998 r. ustanawiające normy handlowe dla kalafiorów i karczochów (Dz. Urz. WE L 135 z 8.05.1998, str. 18; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 23, str. 84, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 730/1999 z dnia 7 kwietnia 1999 r. ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do marchwi (Dz. Urz. WE L 093 z 8.04.1999, str. 14; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 25, str. 106, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1168/1999 z dnia 3 czerwca 1999 r. ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do śliwek (Dz. Urz. WE L 141 z 4.06.1999, str. 5; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 25, str. 288, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1455/1999 z dnia 1 lipca 1999 r. ustanawiające normę handlową dla słodkiej papryki (Dz. Urz. WE L 167 z 2.07.1999, str. 22; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 25, str. 459, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2377/99 z dnia 9 listopada 1999 r. ustanawiające normę handlową dla szparagów (Dz. Urz. WE L 287 z 10.11.1999, str. 6; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 26, str. 462, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2561/1999 z dnia 3 grudnia 1999 r. ustanawiające normę handlową dla grochu (Dz. Urz. WE L 310 z 04.12.1999, str. 7; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 27, str. 135, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2789/1999 z dnia 22 grudnia 1999 r. ustanawiające normę handlową w odniesieniu do winogron deserowych (Dz. Urz. WE L 336 z 29.12.1999, str. 13; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 28, str. 100, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 790/2000 z dnia 14 kwietnia 2000 r. ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do pomidorów (Dz. Urz. WE L 095 z 15.04.2000, str. 24; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 29, str. 12, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 851/2000 z dnia 27 kwietnia 2000 r. ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do moreli (Dz. Urz. WE L 103 z 28.04.2000, str. 22; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 29, str. 55, z późn. zm.).

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 175/2001 z dnia 26 stycznia 2001 r. ustanawiające normę handlową w odniesieniu do orzechów włoskich w łupinach (Dz. Urz. WE L 026 z 27.01.2001, str. 24; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 31, str. 215, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 912/2001 z dnia 10 maja 2001 r. ustanawiające normę handlową w odniesieniu do fasoli (Dz. Urz. WE L 129 z 11.05.2001, str. 4; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 227, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1508/2001 z dnia 24 lipca 2001 r. ustanawiające normę handlową dla cebuli i zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2213/83 (Dz. Urz. WE L 200 z 25.07.2001, str. 14; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 33, str. 184, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1543/2001 z dnia 27 lipca 2001 r. ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do sałaty i endywii o karbowanych liściach i endywii szerokolistnej (Batavian) (Dz. Urz. WE L 203 z 28.07.2001, str. 9; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 33, str. 205, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1799/2001 z dnia 12 września 2001 r. ustanawiające normę handlową dla owoców cytrusowych (Dz. Urz. WE L 244 z 14.09.2001, str. 12; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 33, str. 352, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2396/2001 z dnia 7 grudnia 2001 r. ustanawiające normę handlową w odniesieniu do porów (Dz. Urz. WE 325 z 8.12.2001, str. 11; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 34, str. 285, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 843/2002 z dnia 21 maja 2002 r. ustanawiające normę handlową w odniesieniu do truskawek i zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 899/87 (Dz. Urz. WE L 134 z 22.05.2002, str. 24; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 35, str. 542, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1284/2002 z dnia 15 lipca 2002 r. ustanawiające normę handlową w odniesieniu do orzechów laskowych w łupinach (Dz. Urz. WE L 187 z 16.07.2002, str. 14; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 36, str. 219, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1466/2003 z dnia 19 sierpnia 2003 r. ustanawiające normę handlową dla karczochów oraz zmieniające rozporządzenie (WE) nr 963/98 (Dz. Urz. UE L 210 z 20.08.2003, str. 6; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 39, str. 464, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 85/2004 z dnia 15 stycznia 2004 r. ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do jabłek (Dz. Urz. UE L 013 z 20.01.2004, str. 3; z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 86/2004 z dnia 15 stycznia 2004 r. ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do gruszek (Dz. Urz. UE L013 z 20.01.2004, str. 19, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 214/2004 z dnia 6 lutego 2004 r. ustanawiające normę jakości dla wiśni i czereśni (Dz. Urz. UE L 036 z 07.02.2004, str. 6, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1673/2004 z dnia 24 września 2004 r. ustalające normę handlową stosowaną do kiwi (Dz. Urz. UE L 300 z 25.09.2004, str. 5, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1861/2004 z dnia 26 października 2004 r. ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do brzoskwiń i nektaryn (Dz. Urz. UE L 325 z 28.10.2004, str. 10),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1862/2004 z dnia 26 października 2004 r. ustanawiające normę handlową mającą zastosowanie do arbuzów (Dz. Urz. UE L 325 z 28.10.2004, str. 17),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1863/2004 z dnia 26 października 2004 r. ustanawiające normę handlową dla pieczarek hodowlanych (Dz. Urz. UE L 325 z 28.10.2004, str. 23).

RYNEK CHMIELU

Rozporządzenie Rady (EWG) nr 1696/71 z dnia 26 lipca 1971 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku chmielu (Dz. Urz. WE L 175 z 4.08.1971, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 1, str. 264, z późn. zm.),

Rozporządzenie Rady (EWG) nr 1784/77 z dnia 19 lipca 1977 r. dotyczące certyfikacji chmielu (Dz. Urz. WE L 200 z 8.08.1977, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 3, str. 150, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 890/78 z dnia 28 kwietnia 1978 r. ustanawiające szczegółowe zasady certyfikacji chmielu (Dz. Urz. WE L 117 z 29.04.1978, str. 43; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 3, str. 223),

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 3076/78 z dnia 21 grudnia 1978 r. w sprawie przywozu chmielu z państw trzecich (Dz. Urz. WE L 367 z 28.12.1978, str. 17; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 4, str. 19, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 776/73 z dnia 20 marca 1973 r. w sprawie rejestracji umów i przekazywania danych odnoszących się do chmielu (Dz. Urz. WE L 74 z 22.03.1973, str. 14; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 2, str. 10, z późn. zm.),

Rozporządzenie (EWG) nr 1351/72 Komisji z dnia 28 czerwca 1972 r. w sprawie uznawania grup producentów chmielu (Dz. Urz. WE L 148 z 30.06.1972, str. 13; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 1, str. 335, z późn. zm.).

RYNEK TYTONIU

Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2075/92 z dnia 30 czerwca 1992 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku surowca tytoniowego (Dz. Urz. WE L 215 z 30.07.1992, str. 70; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 13, str. 29, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2848/98 z dnia 22 grudnia 1998 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2075/92 w zakresie systemu premii, określania kwot produkcyjnych i przyznawania specjalnej pomocy grupom producentów w sektorze surowca tytoniowego (Dz. Urz. WE L 358 z 31.12.1998, str. 17; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 24, str. 250, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 604/2004 z dnia 29 marca 2004 r. w sprawie przekazywania informacji dotyczących tytoniu począwszy od zbiorów w 2000 r. (Dz. Urz. WE L 331 z 1.04.2004, str. 34; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 43, str. 369),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2182/2002 z dnia 6 grudnia 2002 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2075/92 w odniesieniu do Wspólnotowego Funduszu Tytoniowego (Dz. Urz. WE L 331 z 7.12.2002, str. 16; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 37, str. 455, z późn. zm.).

RYNEK SUSZU PASZOWEGO

Rozporządzenie Rady (WE) nr 1786/2003 z dnia 29 września 2003 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku suszu paszowego (Dz. Urz. UE L 270 z 21.10.2003, str. 114; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 40, str. 382, z późn. zm.),

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 382/2005 z dnia 7 marca 2005 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1786/2003 w sprawie wspólnej organizacji rynku suszu paszowego (Dz. Urz. UE L 61 z 8.03.2005, str. 4).