Wykaz produktów tradycyjnych znajdujących się na liście produktów tradycyjnych.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.MRiRW.2008.7.9

Akt utracił moc
Wersja od: 14 maja 2008 r.

OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 13 maja 2008 r.
w sprawie wykazu produktów tradycyjnych znajdujących się na liście produktów tradycyjnych

Na podstawie art. 55 ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. z 2005 r. Nr 10, poz. 68) ogłasza się wykaz produktów tradycyjnych znajdujących się na liście produktów tradycyjnych, stanowiący załącznik do ogłoszenia.

______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

ZAŁĄCZNIK 

Wykaz produktów tradycyjnych znajdujących się na liście produktów tradycyjnych*.

WOJEWÓDZTWO DOLNOŚLĄSKIE

Gotowe dania i potrawy

Czarne gołąbki krużewnickie

Keselica / kysielnica / kysyłycia

Śląskie niebo

Miody

Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich

Sudecki miód gryczany

Sudecki miód wielokwiatowy

Wielokwiatowy miód z Doliny Baryczy

Napoje (alkoholowe t bezalkoholowe)

Juha - kompot z suszonych owoców

Wino śląskie

Orzechy nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Ogórki konserwowe ścinawskie

Produkty rybołówstwa, w tym ryby

Karp milicki

Sery i inne produkty mleczne

Ser zgorzelecki

WOJEWÓDZTWO KUJAWSKO-POMORSKIE

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Biała kiełbasa w słoiku

Półgęsek, znany tez jako półgąsek albo pierśnik

Miody

Miody z rejonu Dolnej Wisły

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Dzięgielówka

Ksieżycówka z Kujaw

Nalewka dereniowa

Nalewka orzechowa

Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z kwiatów głogu (bulimączka)

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły

Sok z kapusty kwaszonej

Sery i inne produkty mleczne

Kajmak

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Chleb z makiem ze Stolna

Mace borowiackie

WOJEWÓDZTWO LUBELSKIE

Gotowe dania i potrawy

Parowańce z kaszą jaglaną

Parowańce z serem

Pierogi nowodworskie

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Baleron nadwieprzański

Boczek nadwieprzański

Kaczka czarna nadziewana

Kaszanka nadwieprzanka

Kiełbasa nadwieprzańska

Polędwica nadwieprzańska

Szynka nadwieprzańska

Miody

Miód fasolowy

Miód gryczany godziszowski

Miód gryczany z Lubelszczyzny

Miód malinowy

Miód rzepakowy z Roztocza

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Grzaniec Marcina z Urzędowa

Malinóweczka

Miód pitny półtorak

Miód pitny dwójniak

Miód pitny trójniak

Miód pitny czwórniak

Naleweczka gruszkówka z Kraśnika

Nalewka poziomkowa leśna z Kraśnika

Nektar św. Eugeniusza - miód ziołowy

Witaminy Eremity - syrop z czarnego bzu

Oleje i tłuszcze

Olej lniany

Olej rzepakowy

Olej świąteczny roztoczański

Orzechy, nasiona zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Kapusta kwaszona kraśnicka

Ogórki kiszone kraśnickie

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Cebularz lubelski

Gryczak janowski

Gryczok godziszowski

Kodeński chleb razowy żytni

Marchwiaki z makiem

Pieróg gryczany

Pieróg (piróg) biłgorajski

Racuchy z makiem

Sekacz podlaski

WOJEWÓDZTWO LUBUSKIE

Miody

Miód wielokwiatowy łąkowy z Doliny Noteci

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Wino gronowe

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Kapusta kwaszona nadnotecka

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Bochen chleba starowiejskiego

Paska bukowińska (pascha, chleb bukowiński)

Strudel (strucla)

WOJEWÓDZTWO ŁÓDZKIE

Gotowe dania i potrawy

Kapusta z grochem

Obrowska zupa chrzanowa

Zalewajka z zasmażką

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Gęś owsiana z Bogusławic

Jagnięcina ze świniarki

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Chrzan nadwarciański po staropolsku

Chrzan znad Środkowej Warty, w laskach

Ćwikła z chrzanem po łowicku

Ogórek kwaszony spod Wielunia

Ogórki konserwowe po łowicku

Ogórki kwaszone po łowicku

Powidła śliwkowe łowickie

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Chleb łęczycki żytni razowy pełnoziarnisty

Chleb wiejski łęczycki

Chleb wiejski na zakwasie z pieca ceglanego z Białej

Chleb żytni razowy pełnoziarnisty z Białej

Piernik z marchwi

WOJEWÓDZTWO MAŁOPOLSKIE

Gotowe dania i potrawy

Barszcz czerwony krakowski

Żurek po krakowsku

Inne produkty

Balsam kapucyński

Sól wielicka

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Kiełbasa lisiecka

Tuszka gęsi zatorskiej

Miody

Małopolski miód spadziowy

Sądecki miód spadziowy

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Śliwowica łącka

Śliwowica wyborna

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Charsznicka kapusta kwaszona

Jabłka łąckie

Jabłko z Raciechowic

Łukowicka śliwka suszona

Nasiona fasoli "Piękny Jaś" z Doliny Dunajca

Suska sechlońska

Produkty rybołówstwa, w tym ryby

Karp zatorski

Sery i inne produkty mleczne

Bryndza podhalańska

Bundz / bunc

Oscypek / oszczypek

Redykołka

Żentyca

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Chleb prądnicki

Jodłownicki kołacz z serem

Obwarzanek krakowski

Precelek krakowski

WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Kiełbasa nadbużańska jałowcowa sucha

Kiełbasa ojcowa z Sobień Jezior

Pasztet z Sobień Jezior

Polędwiczki wędzone podsuszane

Miody

Miód kurpiowski

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Miodowe piwo mazowieckie

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Baba z chleba żytniego

Pańska skórka

WOJEWÓDZTWO OPOLSKIE

Gotowe dania i potrawy

Germuszka (zwana też warmuszka, biermuszką)

Gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków

Kartoffelsalat (też szałot śląski, szałot kartoflany z boczkiem wędzonym)

Kluski śląskie (tzw. biołe kluski)

Mołcka - potrawa wigilijna

Pieróg postny ze Starych Kolni

Placki kartoflane z blachy

Siemieniotka

Ścierka opolska

Śląski żur na maślance

Śląskie niebo

Wodzionka

Inne produkty

Kroszonka opolska

Tej ziołowy

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Krupnioki z Górek

Leberwurst drobno mielony z Górek / wątrobianka z Górek

Leberwurst grubo mielony z Górek / pasztetowa z Górek

Opolska rolada wołowa

Salceson biały z Górek / presswurst biały z Górek

Salceson ozorkowy z Górek / presswurst ozorkowy z Górek

Zymloki z Górek / bułczanka z Górek

Żymlok opolski biały

Miody

Miody popielowskie z Borów Stobrawskich

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Nalewka orzechowa

Piwo miodowe

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Jabłka odmiany Berlepsch, znane też pod nazwą niemiecką Goldrenette Freiherr von Berlepsch, Roter

Berlepsch

Jabłka odmiany Grafsztynek prawdziwy, zwany też Grafsztynkiem z Grafsztynu (nazwy niemieckie Gravensteiner, Haferapfel)

Jabłka odmiany Wealthy

Kapusta kiszona z Bobrowy

Modro kapusta (tj. kapusta czerwona)

Stara odmiana jabłoni Königin

Stara odmiana jabłoni Książę Albrecht Pruski (nazwa niemiecka Prinz Albrecht von PreuBen, Albrechtsapfel)

Produkty rybołówstwa, w tym ryby

Harynki w cebulowej zołzie

Sery i inne produkty mleczne

Domowy ser parzony z kminkiem

Ser domowy smażony z kminkiem, z czosnkiem, bez przypraw

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Buchty śląskie, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze

Chałwy sezamowe (waniliowa, fantazyjna, mleczna i z orzechami oraz waniliowa w czekoladzie)

Chleb gogoliński

Jeż - ciasto tortowe z masą kremową z czarnej porzeczki

Kołocz śląski

Kretowina, czyli ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym

Opolskie ciasteczka ze skwarek / szpyrek

Śliszki - potrawa wigilijna

WOJEWÓDZTWO PODKARPACKIE

Gotowe dania i potrawy

Gołąbki pilzneńskie

Kacapoły lub klęgle

Kapusta z kaszą jęczmienną po lasowiacku

Kapusta ziemniaczana

Panepuchy

Pierogi ruskie pilzneńskie

Pierogi z borówkami pilzneńskie

Pierogi z kapustą i grzybami pilzneńskie

Pierogi z mięsem pilzneńskie

Żur rzeszowski

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Boczek pieczony z Górna

Golonka podkarpacka z Pilzna

Golonka w słoju z Górna

Kaszanka wiejska pilzneńska

Kiełbasa głogowska

Kiełbasa markowska

Kiełbasa sucha pieczona z Górna

Kiełbasa swojska krajana

Kiełbasa swojska pilzneńska

Kiełbasianka z Górna

Kiszka kaszana regionalna dukielska

Kiszka pasztetowa dukielska

Pasztet zapiekany

Przysmak zapiekany markowski

Salceson dukielski

Salceson wiejski pilzneński

Studzienina z Górna

Szynka biesiadna pilzneńska

Szynka swojska pilzneńska

Szynka tradycyjna z Górna

Szynka wiejska markowska

Udziec wieprzowy pieczony z kością

Wiejska pieczona z Górna

Miody

Miód lubaczowski

Miód z Korzenicy wielokwiatowy i nektarowo-spadziowy

Podkarpacki miód spadziowy

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Górecki kompot z suszu

Kruszon

Lasowiacka nalewka z pigwy

Lasowiacka nalewka żurawinowa

Orzechówka krzeszowska

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Dereń kiszony podkarpacki

Powidła krzeszowskie

Róża ucierana podkarpacka

Sery i inne produkty mleczne

Bryndza kozia

Gomółki

Ser kozi wołoski biały i wędzony

Ser kozi podkarpacki biały i wędzony

Ser żółty smażony podkarpacki

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Amoniaczki korniaktowskie

Chleb chwałowski

Chleb flisacki dawniej zwany chrupackim

Chleb razowy łańcucki na liściu kapusty

Chleb sędziszowski żytni

Chrupaczki

Futomski bulwiok

Krupiak

Kruszonka lasowiacka

Makowiec sędziszowski

Proziaki

Rzeszowski kołacz weselny

Serowiec sędziszowski

Sędziszowskie ciasto z jagodami

Staropolski chleb sanacyjny, pieczony na drewnie i liściach kapusty

Tort chlebowy z Korniaktowa

WOJEWÓDZTWO PODLASKIE

Gotowe dania i potrawy

Babka ziemniaczana

Bliny po lietewsku

Chołodziec litewski (chłodnik)

Kartacze

Kartacze sejneńskie (cepeliny)

Kiszka ziemniaczana

Kołduny litewskie

Pierekaczewnik

Soczewiaki sejneńskie

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Kindziuk z Puńska

Kumpia wieprzowa z komina

Miody

Lipiec białowieski

Miód kwarciany (dębniak)

Miód wielokwiat z Sejneńszczyzny

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Śliwowica (mirabelka)

Oleje i tłuszcze

Masło tradycyjne z Filipowa

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Kruszewska kapusta kiszona

Kraszewski ogórek herbowy

Ogórki kwaszone narwiańskie

Produkty rybołówstwa, w tym ryby

Sejneński szczupak faszerowany

Sery i inne produkty mleczne

Ser gouda

Ser koryciński swojski

Ser narwiański

Ser podlaski

Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny

Ser suszony podlaski

Ser typu szwajcarskiego z Wiżajn

Sery białe deserowe litewskie

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Chleb domowy na kalmusie z Puńska

Chleb pytlowy wolski na zakwasie

Chleb staropolski - żytni

Chleb żytni wolski

Mrowisko

Pieczywo obrzędowe weselne - korowaj lipski i gąski weselne

Sekacz sejneński / bankuchen

WOJEWÓDZTWO POMORSKIE

Gotowe dania i potrawy

Buraczki pruskie "Preussische Rote Beete"

Czernina kaszubska / czôrnina

Kaszubska jajecznica na węgorzu / prażnica

Kaszubska polewka z kminkiem

Kaszubska zupa brzadowa

Kaszubskie kluski ziemniaczane

Kiszka kaszubska / cziszka kaszebska

Kociewska polewka owocowo-grzybowa

Kociewska zapiekanka z grzybów

Kociewskie kluski ziemniaczane

Mermecka galatetka z żurawiny

Mus truskawkowy "kremowe malene"

Pierogi z kaszą gryczaną

Pieróg z gomółką z Kociewia

Plince kaszubskie

Polewka grzybowa po kaszubsku

Polewka kaszubska

Polewka z ryb po kaszubsku

Pulki kaszubskie

Pyzy borowiackie

Rosół pomorski

Szadolce i kulanki kaszubskie

Szandar kociewski

Zupa kaszubska

Zupa z żółtej brukwi / zupa z żôłtich wrēków

Zylc - galareta z nóżek

Inne produkty

Kociewski borowik szlachetny w zalewie octowej

Syrop z mniszka lekarskiego

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Kaczka po pomorsku

Kurczak wędzony po kociewsku

Okrasa z gęsiny / òbòna

Potrawka z kury po kociewsku

Udziec barani z owcy pomorskiej z czosnkiem

Miody

Miód kaszubski

Miód pszczółkowski

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Jagodzica po kociewsku

Kociewska herbata z lipy i bzu czarnego z miodem lipowym

Lecznicza nalewka jarzębinowa / jarzębiak

Nalewka onisiówka

Sok leczniczy z żurawiny po mermecku

Sok z kwiatu czarnego bzu

Syrop leczniczy z żurawiny po mermecku

Żurawinówka po mermecku

Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)

Masło kociewskie

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Kociewska bania (dynia po królewsku)

Konfitura lecznicza z żurawiny po mermecku

Mermecka przystawka z żurawiny do mięs

Pikle kociewskie

Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły

Truskawka kaszubska lub kaszëbskô malëna

Produkty rybołówstwa, w tym ryby

Hylyng opiekany z cebulą - śledź po kaszubsku

Ikra smażona z Kaszub

Śledź pomorski solony z beczki w zalewie słodko-kwaśnej,

Wątroba miętusa lub dorsza po kaszubsku

Węgorz wędzony po kaszubsku

Sery i inne produkty mleczne

Miód z maślanki

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Chleb słowiński

Fefernuski kociewskie

Grochowinki kociewskie (chruściki, faworki)

Kaszubski chleb żytni na ziemniakach

Kaszubski sernik z ziemniakami

Kociewski chleb wiejski na serwatce

Marcepanowe serduszka z Piekła

Młodzowy kuch z kruszonką

Piernik z kamionki

Rogalik z wiśniami

Wianek debrzneński

Wiejska kociewska drożdżówka kiszona

WOJEWÓDZTWO ŚLĄSKIE

Gotowe dania i potrawy

Babraczka cieszyńska

Bachor

Cieszyńska kiszona kapusta z zaprażką

Ciulim lelowski

Czernina / czarnina / szwarc

Garus / garusek / kwaśne

Hekele / hekerle górnośląskie

Kapusta z grochem po częstochowsku

Karminadle / karbinadle / kardinadle

Kluski białe śląskie

Kubuś / kubusz

Kwaśnica

Makówki / makiełki

Moczka / bryja

Modro kapusta - sałatka z czerwonej kapusty

Placki z blachy ze szpyrkami lub z wyrzoskami

Poleśniki (poliźniki)

Polewka na maślance z ziemniakami

Porębskie prażonki

Prażuchy

Rolada wołowa śląska

Schab sztygarski

Siemieniatka / siemieniotka / konopiotka

Szałot śląski (sałatka śledziowa)

Śląska parzybroda / parzy-broda

Wajecznica / smażylnica, czyli jajecznica po cieszyńsku

Wątróbki gęsie po siewiersku

Wodzionka / wodzianka

Zacierka zagłębiowska

Żebroczka

Żur śląski

Żur śląski z tłuczonymi kartoflami (ziemniakami)

Żurek siewierski

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Krupniok śląski

Nec / necówka - polędwica w otrzewnej

Siewierska gęś pieczona

Siewierska kaczka pieczona

Żołądki z gęsi po siewiersku

Żymlok śląski / zemlok / zemlouk / bułczanka

Miody

Miód z nektaru kwiatów jurajskich

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Cieszyńska herbata z zielin

Miodula / miodunka / miodonka

Tatarczówka

Warzonka

Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)

Smalec gęsi z Siewierza

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Borówka / brusznica siewierska

Bób/bober

Śląskie pieczki

Produkty rybołówstwa, w tym ryby

Złotopotocki karp smażony

Złotopotocki pstrąg z rusztu

Sery i inne produkty mleczne

Bryndza wołoska wędzona

Bryndza żywiecka

Bundz / grudka

Oscypek (oszczypek)

Ser domowy - zależok

Ser klagany

Ser wołoski wędzony

Żętyca

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Brutfaniok / krupiczniok

Buchciki / buchciczki

Chleb cebulowy z Tarnowskich Gór

Chleb herbski

Chleb zwykły sławkowski

Ciastka ze szpyrek

Dołki - racuchy drożdżowe

Drobne ciasteczka cieszyńskie

Kołocz weselny cieszyński

Kołocz weselny śląski

Koszyki / koszyczki

Kropliki / kreple

Murzin wielkanocny

Szpajza cytrynowa (krem cytrynowy)

Śląski piernik tradycyjny

Zozworki / imbirki

Żareckie obwarzanki odpustowe

WOJEWÓDZTWO ŚWIĘTOKRZYSKIE

Gotowe dania i potrawy

Kugiel z Czermna

Prazoki

Zalewajka świętokrzyska

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Dzionie rakowskie

Miody

Fałkowski miód wielokwiatowy

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Fasola korczyńska

Kasza jaglana gierczycka

Konfitura z jarzębiny

Ser jabłeczny

Truskawka buska faworytka

Wiśnia sokowa nadwiślanka

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Chleb bodzedyński

Chleb wiejski konecki

Piernik z żytniej mąki

Placek spod kamienia

WOJEWÓDZTWO WARMIŃSKO-MAZURSKIE

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Mazurska karkówka wędzona

Mazurska kiełbasa wędzona

Mazurska polędwica wędzona

Mazurska słonina wędzona

Mazurska szynka wędzona

Mazurski boczek wędzony

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Niedźwiedziówka mazurska nalewka

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Syrop buraczany

Sery i inne produkty mleczne

Ser salami mazurski

Ser welski

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Sękacz mazurski

WOJEWÓDZTWO WIELKOPOLSKIE

Gotowe dania i potrawy

Pierogi z Wargowa

Szare kluski

Inne produkty

Borowik wielkopolski

Wielkopolskie grzyby solone

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Jagnięcina z owcy rasy wielkopolskiej

Kiełbasa biała parzona wielkopolska

Kiełbasa jałowcowa rokietnicka

Kiełbasa nowotomyska

Kiełbasa polska wędzona

Kiełbasa wiejska kruszewska

Kiełbasa wiejska ostrzeszowska

Kiełbaski rawickie

Ostrzeszowska wędzonka

Półgęski wędzone

Salceson wiejski kruszewski

Szynka tylna gotowana sznurowana

Udziec pieczony ze świni złotnickiej białej

Udziec wieprzowy ostrzeszowski

Wątrobianka wiejska kruszewska

Wędzonka krotoszyńska

Wielkopolska wieprzowina złotnicka

Miody

Miód witosławski

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Domowe soki tłoczone na zimno ze świeżych owoców ziemi kaliskiej

Miodówka witosławska

Napój z hyćki (hyczki) - kwiatu czarnego bzu

Piwo czarne

Piwo noteckie

Wielkopolskie jabłkowe soki tłoczone na zimno z dodatkami innych owoców

Wino z czarnej porzeczki (black currant wine)

Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)

Masło wielkopolskie

Olej rydzowy

Olej rzepakowy wielkopolski

Olej z pestek dyni wielkopolski

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Ogórek kiszony osiecki

Marynata z korbola

Susz wigilijny wielkopolski

Szabel w zalewie

Wielkopolskie kompoty

Sery i inne produkty mleczne

Gzik wielkopolski

Ser smażony

Serek twarogowy kozi witoldziński

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Andruty kaliskie

Chleb z Komorowa

Chleb żytni wielkopolski

Poznański pumpernikel Adama

WOJEWÓDZTWO ZACHODNIOPOMORSKIE

Miody

Miód drahimski

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Nalewka ze śliwek z Dębiny

Wino ze śliwek

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Ogórek kołobrzeski

______

* Wykaz zawiera produkty, w odniesienia do których wnioski o wpis na listę produktów tradycyjnych zostały przesłane przez marszałków województw do ministra właściwego do spraw rynków rolnych do dnia 29 lutego 2008 r.