Wykaz produktów tradycyjnych znajdujących się na liście produktów tradycyjnych.
Dz.Urz.MRiRW.2008.7.9
Akt utracił mocOGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 13 maja 2008 r.
w sprawie wykazu produktów tradycyjnych znajdujących się na liście produktów tradycyjnych
______
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
ZAŁĄCZNIK
Wykaz produktów tradycyjnych znajdujących się na liście produktów tradycyjnych*.
Wykaz produktów tradycyjnych znajdujących się na liście produktów tradycyjnych*.
Gotowe dania i potrawy
Czarne gołąbki krużewnickie
Keselica / kysielnica / kysyłycia
Śląskie niebo
Miody
Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich
Sudecki miód gryczany
Sudecki miód wielokwiatowy
Wielokwiatowy miód z Doliny Baryczy
Napoje (alkoholowe t bezalkoholowe)
Juha - kompot z suszonych owoców
Wino śląskie
Orzechy nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Ogórki konserwowe ścinawskie
Produkty rybołówstwa, w tym ryby
Karp milicki
Sery i inne produkty mleczne
Ser zgorzelecki
WOJEWÓDZTWO KUJAWSKO-POMORSKIE
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Biała kiełbasa w słoiku
Półgęsek, znany tez jako półgąsek albo pierśnik
Miody
Miody z rejonu Dolnej Wisły
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Dzięgielówka
Ksieżycówka z Kujaw
Nalewka dereniowa
Nalewka orzechowa
Nalewka z czarnej porzeczki
Nalewka z kwiatów głogu (bulimączka)
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły
Sok z kapusty kwaszonej
Sery i inne produkty mleczne
Kajmak
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Chleb z makiem ze Stolna
Mace borowiackie
WOJEWÓDZTWO LUBELSKIE
Gotowe dania i potrawy
Parowańce z kaszą jaglaną
Parowańce z serem
Pierogi nowodworskie
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Baleron nadwieprzański
Boczek nadwieprzański
Kaczka czarna nadziewana
Kaszanka nadwieprzanka
Kiełbasa nadwieprzańska
Polędwica nadwieprzańska
Szynka nadwieprzańska
Miody
Miód fasolowy
Miód gryczany godziszowski
Miód gryczany z Lubelszczyzny
Miód malinowy
Miód rzepakowy z Roztocza
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Grzaniec Marcina z Urzędowa
Malinóweczka
Miód pitny półtorak
Miód pitny dwójniak
Miód pitny trójniak
Miód pitny czwórniak
Naleweczka gruszkówka z Kraśnika
Nalewka poziomkowa leśna z Kraśnika
Nektar św. Eugeniusza - miód ziołowy
Witaminy Eremity - syrop z czarnego bzu
Oleje i tłuszcze
Olej lniany
Olej rzepakowy
Olej świąteczny roztoczański
Orzechy, nasiona zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Kapusta kwaszona kraśnicka
Ogórki kiszone kraśnickie
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Cebularz lubelski
Gryczak janowski
Gryczok godziszowski
Kodeński chleb razowy żytni
Marchwiaki z makiem
Pieróg gryczany
Pieróg (piróg) biłgorajski
Racuchy z makiem
Sekacz podlaski
WOJEWÓDZTWO LUBUSKIE
Miody
Miód wielokwiatowy łąkowy z Doliny Noteci
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Wino gronowe
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Kapusta kwaszona nadnotecka
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Bochen chleba starowiejskiego
Paska bukowińska (pascha, chleb bukowiński)
Strudel (strucla)
WOJEWÓDZTWO ŁÓDZKIE
Gotowe dania i potrawy
Kapusta z grochem
Obrowska zupa chrzanowa
Zalewajka z zasmażką
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Gęś owsiana z Bogusławic
Jagnięcina ze świniarki
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Chrzan nadwarciański po staropolsku
Chrzan znad Środkowej Warty, w laskach
Ćwikła z chrzanem po łowicku
Ogórek kwaszony spod Wielunia
Ogórki konserwowe po łowicku
Ogórki kwaszone po łowicku
Powidła śliwkowe łowickie
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Chleb łęczycki żytni razowy pełnoziarnisty
Chleb wiejski łęczycki
Chleb wiejski na zakwasie z pieca ceglanego z Białej
Chleb żytni razowy pełnoziarnisty z Białej
Piernik z marchwi
WOJEWÓDZTWO MAŁOPOLSKIE
Gotowe dania i potrawy
Barszcz czerwony krakowski
Żurek po krakowsku
Inne produkty
Balsam kapucyński
Sól wielicka
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Kiełbasa lisiecka
Tuszka gęsi zatorskiej
Miody
Małopolski miód spadziowy
Sądecki miód spadziowy
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Śliwowica łącka
Śliwowica wyborna
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Charsznicka kapusta kwaszona
Jabłka łąckie
Jabłko z Raciechowic
Łukowicka śliwka suszona
Nasiona fasoli "Piękny Jaś" z Doliny Dunajca
Suska sechlońska
Produkty rybołówstwa, w tym ryby
Karp zatorski
Sery i inne produkty mleczne
Bryndza podhalańska
Bundz / bunc
Oscypek / oszczypek
Redykołka
Żentyca
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Chleb prądnicki
Jodłownicki kołacz z serem
Obwarzanek krakowski
Precelek krakowski
WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Kiełbasa nadbużańska jałowcowa sucha
Kiełbasa ojcowa z Sobień Jezior
Pasztet z Sobień Jezior
Polędwiczki wędzone podsuszane
Miody
Miód kurpiowski
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Miodowe piwo mazowieckie
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Baba z chleba żytniego
Pańska skórka
WOJEWÓDZTWO OPOLSKIE
Gotowe dania i potrawy
Germuszka (zwana też warmuszka, biermuszką)
Gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków
Kartoffelsalat (też szałot śląski, szałot kartoflany z boczkiem wędzonym)
Kluski śląskie (tzw. biołe kluski)
Mołcka - potrawa wigilijna
Pieróg postny ze Starych Kolni
Placki kartoflane z blachy
Siemieniotka
Ścierka opolska
Śląski żur na maślance
Śląskie niebo
Wodzionka
Inne produkty
Kroszonka opolska
Tej ziołowy
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Krupnioki z Górek
Leberwurst drobno mielony z Górek / wątrobianka z Górek
Leberwurst grubo mielony z Górek / pasztetowa z Górek
Opolska rolada wołowa
Salceson biały z Górek / presswurst biały z Górek
Salceson ozorkowy z Górek / presswurst ozorkowy z Górek
Zymloki z Górek / bułczanka z Górek
Żymlok opolski biały
Miody
Miody popielowskie z Borów Stobrawskich
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Nalewka orzechowa
Piwo miodowe
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Jabłka odmiany Berlepsch, znane też pod nazwą niemiecką Goldrenette Freiherr von Berlepsch, Roter
Berlepsch
Jabłka odmiany Grafsztynek prawdziwy, zwany też Grafsztynkiem z Grafsztynu (nazwy niemieckie Gravensteiner, Haferapfel)
Jabłka odmiany Wealthy
Kapusta kiszona z Bobrowy
Modro kapusta (tj. kapusta czerwona)
Stara odmiana jabłoni Königin
Stara odmiana jabłoni Książę Albrecht Pruski (nazwa niemiecka Prinz Albrecht von PreuBen, Albrechtsapfel)
Produkty rybołówstwa, w tym ryby
Harynki w cebulowej zołzie
Sery i inne produkty mleczne
Domowy ser parzony z kminkiem
Ser domowy smażony z kminkiem, z czosnkiem, bez przypraw
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Buchty śląskie, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze
Chałwy sezamowe (waniliowa, fantazyjna, mleczna i z orzechami oraz waniliowa w czekoladzie)
Chleb gogoliński
Jeż - ciasto tortowe z masą kremową z czarnej porzeczki
Kołocz śląski
Kretowina, czyli ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym
Opolskie ciasteczka ze skwarek / szpyrek
Śliszki - potrawa wigilijna
WOJEWÓDZTWO PODKARPACKIE
Gotowe dania i potrawy
Gołąbki pilzneńskie
Kacapoły lub klęgle
Kapusta z kaszą jęczmienną po lasowiacku
Kapusta ziemniaczana
Panepuchy
Pierogi ruskie pilzneńskie
Pierogi z borówkami pilzneńskie
Pierogi z kapustą i grzybami pilzneńskie
Pierogi z mięsem pilzneńskie
Żur rzeszowski
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Boczek pieczony z Górna
Golonka podkarpacka z Pilzna
Golonka w słoju z Górna
Kaszanka wiejska pilzneńska
Kiełbasa głogowska
Kiełbasa markowska
Kiełbasa sucha pieczona z Górna
Kiełbasa swojska krajana
Kiełbasa swojska pilzneńska
Kiełbasianka z Górna
Kiszka kaszana regionalna dukielska
Kiszka pasztetowa dukielska
Pasztet zapiekany
Przysmak zapiekany markowski
Salceson dukielski
Salceson wiejski pilzneński
Studzienina z Górna
Szynka biesiadna pilzneńska
Szynka swojska pilzneńska
Szynka tradycyjna z Górna
Szynka wiejska markowska
Udziec wieprzowy pieczony z kością
Wiejska pieczona z Górna
Miody
Miód lubaczowski
Miód z Korzenicy wielokwiatowy i nektarowo-spadziowy
Podkarpacki miód spadziowy
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Górecki kompot z suszu
Kruszon
Lasowiacka nalewka z pigwy
Lasowiacka nalewka żurawinowa
Orzechówka krzeszowska
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Dereń kiszony podkarpacki
Powidła krzeszowskie
Róża ucierana podkarpacka
Sery i inne produkty mleczne
Bryndza kozia
Gomółki
Ser kozi wołoski biały i wędzony
Ser kozi podkarpacki biały i wędzony
Ser żółty smażony podkarpacki
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Amoniaczki korniaktowskie
Chleb chwałowski
Chleb flisacki dawniej zwany chrupackim
Chleb razowy łańcucki na liściu kapusty
Chleb sędziszowski żytni
Chrupaczki
Futomski bulwiok
Krupiak
Kruszonka lasowiacka
Makowiec sędziszowski
Proziaki
Rzeszowski kołacz weselny
Serowiec sędziszowski
Sędziszowskie ciasto z jagodami
Staropolski chleb sanacyjny, pieczony na drewnie i liściach kapusty
Tort chlebowy z Korniaktowa
WOJEWÓDZTWO PODLASKIE
Gotowe dania i potrawy
Babka ziemniaczana
Bliny po lietewsku
Chołodziec litewski (chłodnik)
Kartacze
Kartacze sejneńskie (cepeliny)
Kiszka ziemniaczana
Kołduny litewskie
Pierekaczewnik
Soczewiaki sejneńskie
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Kindziuk z Puńska
Kumpia wieprzowa z komina
Miody
Lipiec białowieski
Miód kwarciany (dębniak)
Miód wielokwiat z Sejneńszczyzny
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Śliwowica (mirabelka)
Oleje i tłuszcze
Masło tradycyjne z Filipowa
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Kruszewska kapusta kiszona
Kraszewski ogórek herbowy
Ogórki kwaszone narwiańskie
Produkty rybołówstwa, w tym ryby
Sejneński szczupak faszerowany
Sery i inne produkty mleczne
Ser gouda
Ser koryciński swojski
Ser narwiański
Ser podlaski
Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny
Ser suszony podlaski
Ser typu szwajcarskiego z Wiżajn
Sery białe deserowe litewskie
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Chleb domowy na kalmusie z Puńska
Chleb pytlowy wolski na zakwasie
Chleb staropolski - żytni
Chleb żytni wolski
Mrowisko
Pieczywo obrzędowe weselne - korowaj lipski i gąski weselne
Sekacz sejneński / bankuchen
WOJEWÓDZTWO POMORSKIE
Gotowe dania i potrawy
Buraczki pruskie "Preussische Rote Beete"
Czernina kaszubska / czôrnina
Kaszubska jajecznica na węgorzu / prażnica
Kaszubska polewka z kminkiem
Kaszubska zupa brzadowa
Kaszubskie kluski ziemniaczane
Kiszka kaszubska / cziszka kaszebska
Kociewska polewka owocowo-grzybowa
Kociewska zapiekanka z grzybów
Kociewskie kluski ziemniaczane
Mermecka galatetka z żurawiny
Mus truskawkowy "kremowe malene"
Pierogi z kaszą gryczaną
Pieróg z gomółką z Kociewia
Plince kaszubskie
Polewka grzybowa po kaszubsku
Polewka kaszubska
Polewka z ryb po kaszubsku
Pulki kaszubskie
Pyzy borowiackie
Rosół pomorski
Szadolce i kulanki kaszubskie
Szandar kociewski
Zupa kaszubska
Zupa z żółtej brukwi / zupa z żôłtich wrēków
Zylc - galareta z nóżek
Inne produkty
Kociewski borowik szlachetny w zalewie octowej
Syrop z mniszka lekarskiego
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Kaczka po pomorsku
Kurczak wędzony po kociewsku
Okrasa z gęsiny / òbòna
Potrawka z kury po kociewsku
Udziec barani z owcy pomorskiej z czosnkiem
Miody
Miód kaszubski
Miód pszczółkowski
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Jagodzica po kociewsku
Kociewska herbata z lipy i bzu czarnego z miodem lipowym
Lecznicza nalewka jarzębinowa / jarzębiak
Nalewka onisiówka
Sok leczniczy z żurawiny po mermecku
Sok z kwiatu czarnego bzu
Syrop leczniczy z żurawiny po mermecku
Żurawinówka po mermecku
Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)
Masło kociewskie
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Kociewska bania (dynia po królewsku)
Konfitura lecznicza z żurawiny po mermecku
Mermecka przystawka z żurawiny do mięs
Pikle kociewskie
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły
Truskawka kaszubska lub kaszëbskô malëna
Produkty rybołówstwa, w tym ryby
Hylyng opiekany z cebulą - śledź po kaszubsku
Ikra smażona z Kaszub
Śledź pomorski solony z beczki w zalewie słodko-kwaśnej,
Wątroba miętusa lub dorsza po kaszubsku
Węgorz wędzony po kaszubsku
Sery i inne produkty mleczne
Miód z maślanki
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Chleb słowiński
Fefernuski kociewskie
Grochowinki kociewskie (chruściki, faworki)
Kaszubski chleb żytni na ziemniakach
Kaszubski sernik z ziemniakami
Kociewski chleb wiejski na serwatce
Marcepanowe serduszka z Piekła
Młodzowy kuch z kruszonką
Piernik z kamionki
Rogalik z wiśniami
Wianek debrzneński
Wiejska kociewska drożdżówka kiszona
WOJEWÓDZTWO ŚLĄSKIE
Gotowe dania i potrawy
Babraczka cieszyńska
Bachor
Cieszyńska kiszona kapusta z zaprażką
Ciulim lelowski
Czernina / czarnina / szwarc
Garus / garusek / kwaśne
Hekele / hekerle górnośląskie
Kapusta z grochem po częstochowsku
Karminadle / karbinadle / kardinadle
Kluski białe śląskie
Kubuś / kubusz
Kwaśnica
Makówki / makiełki
Moczka / bryja
Modro kapusta - sałatka z czerwonej kapusty
Placki z blachy ze szpyrkami lub z wyrzoskami
Poleśniki (poliźniki)
Polewka na maślance z ziemniakami
Porębskie prażonki
Prażuchy
Rolada wołowa śląska
Schab sztygarski
Siemieniatka / siemieniotka / konopiotka
Szałot śląski (sałatka śledziowa)
Śląska parzybroda / parzy-broda
Wajecznica / smażylnica, czyli jajecznica po cieszyńsku
Wątróbki gęsie po siewiersku
Wodzionka / wodzianka
Zacierka zagłębiowska
Żebroczka
Żur śląski
Żur śląski z tłuczonymi kartoflami (ziemniakami)
Żurek siewierski
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Krupniok śląski
Nec / necówka - polędwica w otrzewnej
Siewierska gęś pieczona
Siewierska kaczka pieczona
Żołądki z gęsi po siewiersku
Żymlok śląski / zemlok / zemlouk / bułczanka
Miody
Miód z nektaru kwiatów jurajskich
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Cieszyńska herbata z zielin
Miodula / miodunka / miodonka
Tatarczówka
Warzonka
Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)
Smalec gęsi z Siewierza
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Borówka / brusznica siewierska
Bób/bober
Śląskie pieczki
Produkty rybołówstwa, w tym ryby
Złotopotocki karp smażony
Złotopotocki pstrąg z rusztu
Sery i inne produkty mleczne
Bryndza wołoska wędzona
Bryndza żywiecka
Bundz / grudka
Oscypek (oszczypek)
Ser domowy - zależok
Ser klagany
Ser wołoski wędzony
Żętyca
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Brutfaniok / krupiczniok
Buchciki / buchciczki
Chleb cebulowy z Tarnowskich Gór
Chleb herbski
Chleb zwykły sławkowski
Ciastka ze szpyrek
Dołki - racuchy drożdżowe
Drobne ciasteczka cieszyńskie
Kołocz weselny cieszyński
Kołocz weselny śląski
Koszyki / koszyczki
Kropliki / kreple
Murzin wielkanocny
Szpajza cytrynowa (krem cytrynowy)
Śląski piernik tradycyjny
Zozworki / imbirki
Żareckie obwarzanki odpustowe
WOJEWÓDZTWO ŚWIĘTOKRZYSKIE
Gotowe dania i potrawy
Kugiel z Czermna
Prazoki
Zalewajka świętokrzyska
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Dzionie rakowskie
Miody
Fałkowski miód wielokwiatowy
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Fasola korczyńska
Kasza jaglana gierczycka
Konfitura z jarzębiny
Ser jabłeczny
Truskawka buska faworytka
Wiśnia sokowa nadwiślanka
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Chleb bodzedyński
Chleb wiejski konecki
Piernik z żytniej mąki
Placek spod kamienia
WOJEWÓDZTWO WARMIŃSKO-MAZURSKIE
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Mazurska karkówka wędzona
Mazurska kiełbasa wędzona
Mazurska polędwica wędzona
Mazurska słonina wędzona
Mazurska szynka wędzona
Mazurski boczek wędzony
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Niedźwiedziówka mazurska nalewka
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Syrop buraczany
Sery i inne produkty mleczne
Ser salami mazurski
Ser welski
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Sękacz mazurski
WOJEWÓDZTWO WIELKOPOLSKIE
Gotowe dania i potrawy
Pierogi z Wargowa
Szare kluski
Inne produkty
Borowik wielkopolski
Wielkopolskie grzyby solone
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Jagnięcina z owcy rasy wielkopolskiej
Kiełbasa biała parzona wielkopolska
Kiełbasa jałowcowa rokietnicka
Kiełbasa nowotomyska
Kiełbasa polska wędzona
Kiełbasa wiejska kruszewska
Kiełbasa wiejska ostrzeszowska
Kiełbaski rawickie
Ostrzeszowska wędzonka
Półgęski wędzone
Salceson wiejski kruszewski
Szynka tylna gotowana sznurowana
Udziec pieczony ze świni złotnickiej białej
Udziec wieprzowy ostrzeszowski
Wątrobianka wiejska kruszewska
Wędzonka krotoszyńska
Wielkopolska wieprzowina złotnicka
Miody
Miód witosławski
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Domowe soki tłoczone na zimno ze świeżych owoców ziemi kaliskiej
Miodówka witosławska
Napój z hyćki (hyczki) - kwiatu czarnego bzu
Piwo czarne
Piwo noteckie
Wielkopolskie jabłkowe soki tłoczone na zimno z dodatkami innych owoców
Wino z czarnej porzeczki (black currant wine)
Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)
Masło wielkopolskie
Olej rydzowy
Olej rzepakowy wielkopolski
Olej z pestek dyni wielkopolski
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Ogórek kiszony osiecki
Marynata z korbola
Susz wigilijny wielkopolski
Szabel w zalewie
Wielkopolskie kompoty
Sery i inne produkty mleczne
Gzik wielkopolski
Ser smażony
Serek twarogowy kozi witoldziński
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Andruty kaliskie
Chleb z Komorowa
Chleb żytni wielkopolski
Poznański pumpernikel Adama
WOJEWÓDZTWO ZACHODNIOPOMORSKIE
Miody
Miód drahimski
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Nalewka ze śliwek z Dębiny
Wino ze śliwek
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Ogórek kołobrzeski
______
* Wykaz zawiera produkty, w odniesienia do których wnioski o wpis na listę produktów tradycyjnych zostały przesłane przez marszałków województw do ministra właściwego do spraw rynków rolnych do dnia 29 lutego 2008 r.