Wykaz obszarów badawczych i wykazu badań na rzecz rolnictwa ekologicznego.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.MRiRW.2015.79

Akt obowiązujący
Wersja od: 13 listopada 2015 r.

OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 12 listopada 2015 r.
w sprawie wykazu obszarów badawczych i wykazu badań na rzecz rolnictwa ekologicznego

Na podstawie § 8 ust. 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. poz. 1170) ogłasza się wykaz:
1)
obszarów badawczych, o którym mowa w § 8 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla rożnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiący załącznik nr 1 do ogłoszenia;
2)
badań, o którym mowa w § 8 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla rożnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiący załącznik nr 2 do ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

Wykaz obszarów badawczych, o którym mowa w § 8 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla rożnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa

1. Warzywnictwo, w tym uprawa ziół, metodami ekologicznymi:

1) praktyczne aspekty ekologicznej uprawy warzyw i ziół pod osłonami lub w szklarniach;

2) badania w zakresie innowacyjnych rozwiązań dla towarowej uprawy ekologicznej warzyw i ziół;

3) badania w zakresie innowacyjnych metod ochrony przed szkodnikami, chorobami i chwastami w ekologicznej produkcji ziół i warzyw, w tym poprzez określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od występowania roślin sąsiadujących oraz dziko rosnących oraz ochrony naturalnych wrogów szkodników.

2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:

1) badania w zakresie innowacyjnych rozwiązań przy ekologicznej uprawie roślin jagodowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej;

2) określenie optymalnej oraz minimalnej obsady upraw jagodowych, krzewów i drzew owocowych w towarowej produkcji ekologicznej z uwzględnieniem chorób i szkodników występujących w tych uprawach;

3) określenie innowacyjnych rozwiązań oraz dobrych praktyk ochrony przed szkodnikami i chorobami ze szczególnym uwzględnieniem upraw roślin jagodowych, w tym truskawki, maliny i aronii.

3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi:

1) badania w zakresie doboru odmian ze szczególnym uwzględnieniem roślin bobowatych - strączkowych grubonasiennych, soi, rzepaku, zbóż oraz roślin wysokobiałkowych w uprawach polowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej;

2) badania w zakresie innowacyjnych rozwiązań przy ekologicznej uprawie roślin polowych;

3) metody zaprawiania nasion metodami ekologicznymi;

4) określenie wpływu ograniczenia chemicznej ochrony roślin na występowanie mykotoksyn w uprawach polowych oraz opracowanie działań zapobiegawczych powstawania zagrożeń mykotoksynami w ekologicznej produkcji rolniczej.

4. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi:

1) określenie dobrych praktyk utrzymywania dla efektywnego chowu indyków, kaczek, drobiu rzeźnego, kur niosek i odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym;

2) określenie dobrych praktyk dla ekologicznego utrzymywania pszczół, ze szczególnym uwzględnieniem technologii produkcji miodu pszczelego metodami ekologicznymi;

3) wpływ żywienia, w tym dodatków ziołowych i dodatków paszowych, na kształtowanie parametrów jakościowych produktów pochodzenia zwierzęcego;

4) opracowanie praktycznych zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego;

5) praktyczne aspekty ekologicznego chowu ryb, ze szczególnym uwzględnieniem zapobiegania i zwalczania chorób karpi i pstrągów.

5. Ochrona zdrowia zwierząt - badania w zakresie innowacyjnych rozwiązań w zastosowaniu ziół w profilaktyce i leczeniu zwierząt ekologicznych.

6. Marketing, promocja oraz analiza rynku:

1) produkcja ekologiczna jako czynnik budowania przewag gospodarczych w skali lokalnej, rola i funkcjonowanie samorządów lokalnych oraz grup i organizacji produktów - przedstawienie propozycji modelowych rozwiązań oraz zebranie dobrych praktyk;

2) analiza rynku produkcji ekologicznej - określenie szans i barier z uwzględnieniem roli wsparcia dla trwałości ekonomicznej sektora oraz przedstawienie propozycji rozwiązań.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

Wykaz badań, o którym mowa w § 8 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla rożnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa

1. Warzywnictwo, w tym uprawa ziół, metodami ekologicznymi - badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn niezamierzonego występowania w produktach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom.

2. Sadownictwo metodami ekologicznymi - badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn niezamierzonego występowania w produktach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom.

3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi - badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn niezamierzonego występowania w produktach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom.

4. Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi:

1) innowacyjne rozwiązania w przetwórstwie owoców i warzyw z uwzględnieniem trwałości przechowalniczej tych produktów;

2) innowacyjne rozwiązania w technologii produkcji marynat warzywnych;

3) innowacyjne rozwiązania w zakresie przetwórstwa mięsa oraz wytwarzania produktów mięsnych, w tym ich wędzenia, z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów;

4) innowacyjne rozwiązania w zakresie wykorzystania warzyw i owoców w produkcji pieczywa, produktów zbożowych i cukierniczych oraz metody wydłużania trwałości, świeżości i parametrów przechowalniczych tych wyrobów;

5) innowacyjne rozwiązania w przetwórstwie mleka i produkcji przetworów mlecznych z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów;

6) opracowanie technologii produkcji drożdży ekologicznych.

1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 września 2014 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1261).