Wykaz obszarów badawczych i wykaz badań na rzecz rolnictwa ekologicznego.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.MRiRW.2013.43

Akt utracił moc
Wersja od: 29 listopada 2013 r.

OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 29 listopada 2013 r.
w sprawie wykazu obszarów badawczych i wykazu badań na rzecz rolnictwa ekologicznego

Na podstawie § 10 ust. 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla rożnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. Nr 91, poz. 595, z późn. zm.) ogłasza się wykaz:
1)
obszarów badawczych, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla rożnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiący załącznik nr 1 do ogłoszenia;
2)
badań, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla rożnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiący załącznik nr 2 do ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

Wykaz obszarów badawczych, o którym mowa w

§ 10 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla rożnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa

1. Warzywnictwo (w tym uprawa ziół) metodami ekologicznymi:

1) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin warzywnych ze szczególnym uwzględnieniem upraw wieloletnich;

2) badania w zakresie doboru odmian warzyw zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej;

3) praktyczne metody i sposoby wykrywania zastosowania w produkcji warzyw niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym środków do produkcji;

4) praktyczne aspekty ekologicznej uprawy i wprowadzania do uprawy ziół metodami ekologicznymi;

5) praktyczne aspekty ekologicznej uprawy warzyw i ziół pod osłonami lub w szklarniach.

2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:

1) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin sadowniczych;

2) badania w zakresie doboru odmian roślin sadowniczych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej;

3) praktyczne metody i sposoby wykrywania zastosowania w produkcji sadowniczej niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym środków do produkcji;

4) praktyczne aspekty ekologicznej uprawy roślin sadowniczych pod osłonami lub w szklarniach.

3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi:

1) określenie dobrych praktyk w uprawach polowych metodami ekologicznymi;

2) praktyczne metody i sposoby wykrywania zastosowania w uprawach polowych niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym środków do produkcji;

3) badania w zakresie doboru odmian w uprawach polowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej;

4) określenie dobrych praktyk przy wyborze metod ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych.

4. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi (w tym produkty akwakultury):

1) dobór ras bydła mięsnego, mlecznego i świń do ekologicznego chowu - praktyczne wytyczne dla efektywnej produkcji i chowu bydła oraz trzody chlewnej;

2) określenie dobrych praktyk dla ekologicznego tuczu trzody chlewnej, w tym knurków, ze szczególnym uwzględnieniem przydatności mięsa do przetwórstwa;

3) wpływ żywienia, w tym dodatków ziołowych i dodatków paszowych, na kształtowanie parametrów jakościowych produktów pochodzenia zwierzęcego;

4) określenie dobrych praktyk dla ekologicznego utrzymywania pszczół, ze szczególnym uwzględnieniem technologii produkcji miodu pszczelego metodami ekologicznymi;

5) opracowanie praktycznych zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego;

6) określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania dla ekologicznego chowu zwierząt jeleniowatych z przeznaczeniem na produkcję mięsa;

7) określenie dobrych praktyk utrzymywania dla efektywnego chowu drobiu rzeźnego, kur niosek i odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym;

8) określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania dla ekologicznego chowu królików z przeznaczeniem na produkcję mięsa.

5. Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi:

1) praktyczne aspekty przetwórstwa produktów akwakultury;

2) praktyczne aspekty przechowywania i przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymywanych produktów;

3) praktyczne metody przetwórstwa mięsa i wyrobu produktów mięsnych z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów;

4) praktyczne aspekty produkcji pieczywa, produktów zbożowych i cukierniczych oraz metody wydłużania trwałości, świeżości i parametrów przechowalniczych tych wyrobów;

5) określenie dobrych praktyk dla przechowywania i przetwórstwa mleka i przetworów mlecznych z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów.

6. Ochrona zdrowia zwierząt:

1) praktyczne aspekty wpływu ekologicznych dodatków ziołowych w żywieniu zwierząt, w tym ryb na ich zdrowotność z uwzględnieniem efektów produkcyjnych.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

Wykaz badań, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla rożnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa

1. Warzywnictwo (w tym uprawa ziół) metodami ekologicznymi:

1) praktyczne rozwiązania w celu zastąpienia miedzi w ochronie warzyw i ziół uprawianych w rolnictwie ekologicznym;

2) określenie dobrych praktyk ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz metod ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczania chwastów poprzez określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w ekologicznej produkcji ziół i warzyw.

2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:

1) określenie dobrych praktyk ochrony przed szkodnikami i chorobami w uprawach sadowniczych;

2) praktyczne rozwiązania w celu zastąpienia miedzi w ochronie upraw sadowniczych w rolnictwie ekologicznym.

3. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi (w tym produkty akwakultury):

1) praktyczne aspekty ekologicznego chowu ryb, ze szczególnym uwzględnieniem zapobiegania i zwalczania chorób karpi i pstrągów.

1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).