Wykaz obszarów badawczych i wykaz badań na rzecz rolnictwa ekologicznego.
Dz.Urz.MRiRW.2013.43
Akt utracił mocOGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 29 listopada 2013 r.
w sprawie wykazu obszarów badawczych i wykazu badań na rzecz rolnictwa ekologicznego
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
Wykaz obszarów badawczych, o którym mowa w
Wykaz obszarów badawczych, o którym mowa w
1. Warzywnictwo (w tym uprawa ziół) metodami ekologicznymi:
1) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin warzywnych ze szczególnym uwzględnieniem upraw wieloletnich;
2) badania w zakresie doboru odmian warzyw zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej;
3) praktyczne metody i sposoby wykrywania zastosowania w produkcji warzyw niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym środków do produkcji;
4) praktyczne aspekty ekologicznej uprawy i wprowadzania do uprawy ziół metodami ekologicznymi;
5) praktyczne aspekty ekologicznej uprawy warzyw i ziół pod osłonami lub w szklarniach.
2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:
1) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin sadowniczych;
2) badania w zakresie doboru odmian roślin sadowniczych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej;
3) praktyczne metody i sposoby wykrywania zastosowania w produkcji sadowniczej niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym środków do produkcji;
4) praktyczne aspekty ekologicznej uprawy roślin sadowniczych pod osłonami lub w szklarniach.
3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi:
1) określenie dobrych praktyk w uprawach polowych metodami ekologicznymi;
2) praktyczne metody i sposoby wykrywania zastosowania w uprawach polowych niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym środków do produkcji;
3) badania w zakresie doboru odmian w uprawach polowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej;
4) określenie dobrych praktyk przy wyborze metod ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych.
4. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi (w tym produkty akwakultury):
1) dobór ras bydła mięsnego, mlecznego i świń do ekologicznego chowu - praktyczne wytyczne dla efektywnej produkcji i chowu bydła oraz trzody chlewnej;
2) określenie dobrych praktyk dla ekologicznego tuczu trzody chlewnej, w tym knurków, ze szczególnym uwzględnieniem przydatności mięsa do przetwórstwa;
3) wpływ żywienia, w tym dodatków ziołowych i dodatków paszowych, na kształtowanie parametrów jakościowych produktów pochodzenia zwierzęcego;
4) określenie dobrych praktyk dla ekologicznego utrzymywania pszczół, ze szczególnym uwzględnieniem technologii produkcji miodu pszczelego metodami ekologicznymi;
5) opracowanie praktycznych zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego;
6) określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania dla ekologicznego chowu zwierząt jeleniowatych z przeznaczeniem na produkcję mięsa;
7) określenie dobrych praktyk utrzymywania dla efektywnego chowu drobiu rzeźnego, kur niosek i odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym;
8) określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania dla ekologicznego chowu królików z przeznaczeniem na produkcję mięsa.
5. Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi:
1) praktyczne aspekty przetwórstwa produktów akwakultury;
2) praktyczne aspekty przechowywania i przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymywanych produktów;
3) praktyczne metody przetwórstwa mięsa i wyrobu produktów mięsnych z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów;
4) praktyczne aspekty produkcji pieczywa, produktów zbożowych i cukierniczych oraz metody wydłużania trwałości, świeżości i parametrów przechowalniczych tych wyrobów;
5) określenie dobrych praktyk dla przechowywania i przetwórstwa mleka i przetworów mlecznych z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów.
6. Ochrona zdrowia zwierząt:
1) praktyczne aspekty wpływu ekologicznych dodatków ziołowych w żywieniu zwierząt, w tym ryb na ich zdrowotność z uwzględnieniem efektów produkcyjnych.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
Wykaz badań, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla rożnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa
Wykaz badań, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla rożnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa
1) praktyczne rozwiązania w celu zastąpienia miedzi w ochronie warzyw i ziół uprawianych w rolnictwie ekologicznym;
2) określenie dobrych praktyk ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz metod ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczania chwastów poprzez określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w ekologicznej produkcji ziół i warzyw.
2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:
1) określenie dobrych praktyk ochrony przed szkodnikami i chorobami w uprawach sadowniczych;
2) praktyczne rozwiązania w celu zastąpienia miedzi w ochronie upraw sadowniczych w rolnictwie ekologicznym.
3. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi (w tym produkty akwakultury):
1) praktyczne aspekty ekologicznego chowu ryb, ze szczególnym uwzględnieniem zapobiegania i zwalczania chorób karpi i pstrągów.