Wykaz obszarów badawczych i wykaz badań na rzecz rolnictwa ekologicznego.
Dz.Urz.MRiRW.2012.1
Akt utracił mocOGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 10 stycznia 2012 r.
w sprawie wykazu obszarów badawczych i wykazu badań na rzecz rolnictwa ekologicznego
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
Wykaz obszarów badawczych, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa
Wykaz obszarów badawczych, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa
1) efektywne nawożenie ekologicznych upraw warzywniczych;
2) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin warzywniczych ze szczególnym uwzględnieniem upraw wieloletnich;
3) badania porównawcze jakości, właściwości i parametrów ekologicznych i konwencjonalnych warzyw i ziół;
4) badania w zakresie doboru odmian warzyw zalecanych do uprawy ekologicznej.
1) efektywne nawożenie upraw sadowniczych;
2) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin sadowniczych;
3) badania porównawcze jakości, właściwości i parametrów ekologicznych i konwencjonalnych produktów z upraw sadowniczych;
4) badania w zakresie doboru odmian roślin sadowniczych zalecanych do uprawy ekologicznej.
1) efektywne nawożenie w uprawach polowych;
2) efektywne ściółkowanie w uprawach polowych;
3) badania porównawcze jakości, właściwości i parametrów ekologicznych i konwencjonalnych produktów z upraw polowych;
4) określenie dobrych praktyk przy uprawie chmielu metodami ekologicznymi;
5) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie i przechowywaniu zbóż i ziemniaków.
1) ekologiczny chów bydła mięsnego;
2) ekologiczny chów bydła mlecznego;
3) dobór ras bydła i świń do ekologicznego chowu - wytyczne dla efektywnej produkcji bydła oraz trzody chlewnej;
4) metody ekologicznego tuczu trzody chlewnej, w tym knurków, ze szczególnym uwzględnieniem przydatności mięsa do przetwórstwa;
5) wpływ żywienia, w tym dodatków ziołowych, na kształtowanie parametrów jakościowych produktów pochodzenia zwierzęcego;
6) opracowanie technologii produkcji miodu pszczelego metodami ekologicznymi.
1) badania porównawcze jakości, właściwości i parametrów ekologicznych i konwencjonalnych produktów przetworzonych;
2) ekologiczne metody przetwórstwa produktów akwakultury.
1) analiza krajowego rynku i rozpoznawalności produktów ekologicznych, struktury popytu, oczekiwań konsumentów i wielkości obrotów produktami ekologicznymi.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
Wykaz badań, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa
Wykaz badań, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa
1) metody i sposoby wykrywania zastosowania w produkcji warzyw niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym środków do produkcji;
2) metody uprawy i wprowadzania do uprawy ziół metodami ekologicznymi oraz metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczania chwastów w ekologicznych uprawach zielarskich;
3) metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w uprawach warzywniczych;
4) metody zastąpienia miedzi w ochronie warzyw i ziół uprawianych w rolnictwie ekologicznym;
5) metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w ekologicznej produkcji ziół i warzyw.
1) metody i sposoby wykrywania zastosowania w produkcji sadowniczej niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym środków do produkcji;
2) metody ochrony przed szkodnikami i chorobami w uprawach sadowniczych;
3) metody zastąpienia miedzi w ochronie upraw sadowniczych w rolnictwie ekologicznym.
1) metody i sposoby wykrywania zastosowania w uprawach polowych niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym środków do produkcji;
2) badania w zakresie doboru odmian zbóż i ziemniaków zalecanych do uprawy ekologicznej;
3) metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych;
4) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin pastewnych ze szczególnym uwzględnieniem roślin wysokobiałkowych.
1) opracowanie zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego;
2) określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania dla ekologicznego chowu królików z przeznaczeniem na produkcję mięsa;
3) określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania przy ekologicznym chowie zwierząt jeleniowatych z przeznaczeniem na produkcję mięsa;
4) określenie dobrych praktyk utrzymywania przy ekologicznym chowie karpi i pstrągów, ze szczególnym uwzględnieniem zapobiegania i zwalczania chorób ryb;
5) określenie dobrych praktyk utrzymywania dla efektywnego chowu drobiu rzeźnego, kur niosek i odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym.
1) ekologiczne metody przetwórstwa mięsa i wyrobu produktów mięsnych bez stosowania dodatków azotanów i azotynów z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów;
2) ekologiczne metody produkcji pieczywa i produktów zbożowych oraz metody wydłużania trwałości, świeżości i parametrów przechowalniczych tych wyrobów;
3) ekologiczne metody przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymywanych produktów.
1) wpływ ekologicznych dodatków ziołowych w żywieniu zwierząt, w tym ryb, na ich zdrowotność z uwzględnieniem efektów produkcyjnych.