Wykaz jednostek certyfikujących i jednostek badawczych, którym udzielono akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB), wraz z zakresami akredytacji.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.MON.2014.333

Akt obowiązujący
Wersja od: 7 października 2014 r.

OBWIESZCZENIE
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 2 października 2014 r.
w sprawie wykazu jednostek certyfikujących i jednostek badawczych, którym udzielono akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB), wraz z zakresami akredytacji

Na podstawie art. 16 ust. 1 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700, z 2010 r. Nr 182, poz. 1228 oraz z 2011 r. Nr 92, poz. 528), w związku z decyzjami Ministra Obrony Narodowej Nr 65/SS, Nr 66/SS z dnia 08 lipca 2014 r. w sprawie udzielenia akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (nie ogł.), ogłaszam:
1)
wykaz jednostek certyfikujących, którym udzielono akredytacji OiB, stanowiący załącznik Nr 1;
2)
zakres akredytacji OiB Pracowni Certyfikacji Wyrobów Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej, stanowiący załącznik Nr 2 1 ;
3)
wykaz jednostek badawczych, którym udzielono akredytacji OiB, stanowiący załącznik Nr 3;
4)
zakres akredytacji OiB Laboratorium Badań Żywności Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej, stanowiący załącznik Nr 4 2 .

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WYKAZ

jednostek certyfikujących, którym udzielono akredytacji OiB

Lp.Nazwa jednostki certyfikującejZakres udzielonej akredytacji OiB
1.Pracownia Certyfikacji Wyrobów Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby ŻywnościowejOkreśla załącznik Nr 2

ZAŁĄCZNIK Nr  2

ZAKRES AKREDYTACJI OiB

Nr 12/MON/2014

Wydanie 1

PRACOWNIA CERTYFIKACJI WYROBÓW

WOJSKOWEGO OŚRODKA BADAWCZO-WDROŻENIOWEGO

SŁUŻBY ŻYWNOŚCIOWEJ

ul. Marsa 112, 04-470 Warszawa

Numer grupy wyrobów*Nazwa wyrobu lub grupy wyrobówSystem** certyfikacjiProgram** certyfikacjiNumer normy lub dokumentu normatywnegoTytuł normy lub dokumentu normatywnego
Grupa 15Indywidualne i grupowe racje żywnościowe5OiBNO-89-A204Grupowa racja żywnościowa "PS-ląd"
5OiBNO-89-A205Grupowa racja żywnościowa "PS-m"
5OiBWDTT-04/Żywn.Grupowa racja żywnościowa "PS"
5OiBNO-89-A206Indywidualna racja żywnościowa "S"
5OiBWDTT-01/Żywn.Indywidualna racja żywnościowa "S-RG"
5OiBWDTT-02/Żywn.Indywidualna racja żywnościowa "S-RS"
5OiBWDTT-03/Żywn.Indywidualna racja żywnościowa "SR"
Konserwy mięsne5OiBNO-89-A201Konserwy mięsne sterylizowane
5OiBWDTT-04/Żywn. Załącznik nr 2Grupowa racja żywnościowa "PS", Wymagania dotyczące konserw mięsnych
Konserwy warzywno-mięsne5OiBNO-89-A202Konserwy warzywno-mięsne sterylizowane
5OiBST-01/2013Konserwy warzywno-mięsne sterylizowane porcjowe
5OiBST-02/2013Konserwy warzywno-mięsne sterylizowane typu makaron lub ziemniaki z dodatkami
Konserwy drobiowe5OiBNO-89-A203Konserwy drobiowe sterylizowane
Konserwy mięsno-tłuszczowe5OiBPN-V-74017Konserwy mięsno-tłuszczowe sterylizowane, specjalne
Zupy zagęszczone5OiBPN-V-74015Zupy zagęszczone, specjalne

Uwaga:

* - grupy wyrobów zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700, z późn. zm.).

** - wg PKN-ISO/IEC Guide 67 Ocena zgodności. Podstawy certyfikacji wyrobu.

ZAŁĄCZNIK Nr  3

WYKAZ

jednostek badawczych, którym udzielono akredytacji OiB

Lp.Nazwa jednostki badawczejZakres udzielonej akredytacji OiB
1.Laboratorium Badań Żywności Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby ŻywnościowejOkreśla załącznik Nr 4

ZAŁĄCZNIK Nr  4

ZAKRES AKREDYTACJI OiB

Nr 13/MON/2014

Wydanie 1

LABORATORIUM BADAŃ ŻYWNOŚCI

WOJSKOWEGO OŚRODKA BADAWCZO-WDROŻENIOWEGO SŁUŻBY ŻYWNOŚCIOWEJ

ul. Marsa 112, 04-470 Warszawa

Grupa wyrobów*Nazwa wyrobu lub grupy wyrobówBadane charakterystyki wyrobu i metody badawczeDokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze
Grupa 15Konserwy mięsneOcena organoleptyczna opakowań.PN-A-82056:1985 p. 2.1
Ocena organoleptyczna zawartości konserwy.PN-A-82056:1985 p. 2.2
Masa netto. Metoda wagowa.

Zakres roboczy: 10g - 3000g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.5
Części stałe, płynne i wytopiony tłuszcz.

Metoda wagowa.

Zakres roboczy: 10g - 2000g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.7
Zawartość tłuszczu wolnego.

Metoda ekstrakcyjno-wagowa.

Zakres roboczy: 2% - 50%

PN-ISO 1444:2000
Zawartość soli kuchennej.

Metoda Mohra.

Zakres roboczy: 1% - 3%

PN-A-82112:1973

PN-A-82112:1973/Az1:2002

Szczelność. Metoda jakościowa

(suszarkowo-próżniowa).

PN-A-82055-4:1997 p. 2.4.1

PN-A-82055-4:1997/Az1:2002

Zawartość wody.

Metoda suszarkowo-wagowa.

Zakres roboczy: 30% - 75%

PN-ISO 1442:2000
Zawartość azotu i przeliczanie na białko.

Metoda Kjeldahla.

Zakres roboczy: 1% - 3%

PN-A-04018:1975

PN-A-04018:1975/Az3:2002

Zawartość chlorków.

Metoda potencjometryczna.

Zakres roboczy: 1% - 3%

PN-ISO 1841-2:2002
Zawartość galarety i wytopionego

tłuszczu. Metoda wagowa.

Zakres roboczy: 10g - 500g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.8
Konserwy warzywno-mięsneOcena organoleptyczna opakowań.PN-A-82056:1985 p. 2.1
Ocena organoleptyczna zawartości konserwy.PN-A-82056:1985 p. 2.2
Konserwy warzywno-mięsneMasa netto. Metoda wagowa.

Zakres roboczy: 10g - 3000g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.5
Części stałe, płynne i wytopiony tłuszcz.

Metoda wagowa.

Zakres roboczy: 10g - 2000g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.7
Zawartość tłuszczu wolnego.

Metoda ekstrakcyjno-wagowa.

Zakres roboczy: 2% - 50%

PN-ISO 1444:2000
Zawartość soli kuchennej.

Metoda Mohra.

Zakres roboczy: 1% - 3%

PN-A-82112:1973

PN-A-82112:1973/Az1:2002

Szczelność. Metoda jakościowa

(suszarkowo-próżniowa).

PN-A-75052-02:1990 p. 2.2.2
Konserwy drobioweOcena organoleptyczna opakowań.PN-A-82056:1985 p. 2.1
Ocena organoleptyczna zawartości konserwy.PN-A-82056:1985 p. 2.2
Masa netto. Metoda wagowa.

Zakres roboczy: 10g - 3000g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.5
Części stałe, płynne i wytopiony tłuszcz.

Metoda wagowa.

Zakres roboczy: 10g - 2000g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.7
Zawartość tłuszczu wolnego.

Metoda ekstrakcyjno-wagowa.

Zakres roboczy: 2% - 50%

PN-ISO 1444:2000
Zawartość soli kuchennej.

Metoda Mohra.

Zakres roboczy: 1% - 3%

PN-A-82112:1973

PN-A-82112:1973/Az1:2002

Szczelność. Metoda jakościowa

(suszarkowo-próżniowa).

PN-A-82055-4:1997 p. 2.4.1

PN-A-82055-4:1997/Az1:2002

Zawartość galarety i wytopiony tłuszcz.

Metoda wagowa.

Zakres roboczy: 10g - 500g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.8
Zawartość wody.

Metoda suszarkowo-wagowa.

Zakres roboczy: 30% - 75%

PN-ISO 1442:2000
Zawartość azotu i przeliczanie na białko.

Metoda Kjeldahla.

Zakres roboczy: 1% - 3%

PN-A-04018:1975

PN-A-04018:1975/Az3:2002

Zawartość chlorków.

Metoda potencjometryczna.

Zakres roboczy: 1% - 3%

PN-ISO 1841-2:2002
Indywidualne i grupowe racje żywnościoweOcena organoleptyczna racji żywnościowych i produktów wchodzących w skład racji.Procedura Badawcza PB-01

Uwaga:

* - grupy wyrobów zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700, z późn. zm.).

1 Niniejszy zakres akredytacji był poprzedzony zakresem akredytacji OiB ogłoszonym obwieszczeniem Ministra Obrony Narodowej z dnia 07 listopada 2011 r. w sprawie wykazu jednostek badawczych i jednostek certyfikujących, którym udzielono akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB) wraz z zakresami udzielonej akredytacji oraz wykazu jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji OiB wraz ze zmienionymi zakresami akredytacji (Dz. Urz. Min. Obr. Nar. Nr 22, poz. 331).
2 Niniejszy zakres akredytacji był poprzedzony zakresem akredytacji OiB ogłoszonym obwieszczeniem Ministra Obrony Narodowej z dnia 07 listopada 2011 r. w sprawie wykazu jednostek badawczych i jednostek certyfikujących, którym udzielono akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB) wraz z zakresami udzielonej akredytacji oraz wykazu jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji OiB wraz ze zmienionymi zakresami akredytacji (Dz. Urz. Min. Obr. Nar. Nr 22, poz. 331).