Wykaz jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB) wraz z zakresami akredytacji.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.MON.2014.329

Akt obowiązujący
Wersja od: 7 października 2014 r.

OBWIESZCZENIE
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 2 października 2014 r.
w sprawie wykazu jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB) wraz z zakresami akredytacji

Na podstawie art. 16 ust. 1 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700, z 2010 r. Nr 182, poz. 1228 oraz z 2011 r. Nr 92, poz. 528), w związku z decyzjami Ministra Obrony Narodowej Nr 45/SS z dnia 9 maja 2014 r. w sprawie zmiany decyzji oraz Nr 47/SS z dnia 22 maja 2014 r. w sprawie zmiany decyzji (nie ogł.), ogłaszam:
1)
wykaz jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji OiB, stanowiący załącznik Nr 1;
2)
zmieniony zakres akredytacji OiB Laboratorium Badawczego JARS Sp. z o.o., stanowiący załącznik Nr 2 1 ;
3)
zmieniony zakres akredytacji OiB Laboratorium Podstaw Techniki Wydziału Mechaniczno-Elektrycznego Akademii Marynarki Wojennej, stanowiący załącznik Nr 3 2 .

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WYKAZ

jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji OiB

Lp.Nazwa jednostki badawczejZakres udzielonej akredytacji OiB
1.Laboratorium Badawcze JARS Sp. z o.o.Określa załącznik Nr 2
2Laboratorium Podstaw Techniki Wydziału Mechaniczno- Elektrycznego Akademii Marynarki WojennejOkreśla załącznik Nr 3

ZAŁĄCZNIK Nr  2

ZAKRES AKREDYTACJI OiB

Nr 4/MON/2012

Wydanie 2

LABORATORIUM BADAWCZE

JARS Sp. z o.o.

Łajski, ul. Kościelna 2a, 05-119 Legionowo

Grupa wyrobów*Nazwa wyrobu lub grupy wyrobówBadane charakterystyki wyrobu i metody badawczeDokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze
Grupa 15Indywidualne i grupowe racje żywnościoweLiczba bakterii tlenowych mezofilnych

Metoda płytkowa

PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005
Liczba bakterii tlenowych mezofilnych przetrwalnikujących

Metoda płytkowa

PB-77/LM, wyd. 2 z dn. 08.04.2013
Obecność bakterii tlenowych mezofilnych w określonej masie/objętości próbkiPB-96/LM, wyd. 3 z dn. 15.04.2013
Obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczany (IV) w określonej masie/objętości próbkiPB-13/LM, wyd. 3 z dn. 31.05.2010
Obecność bakterii z grupy coli w określonej masie/objętości próbkiPN-ISO 4831:2007
Liczba bakterii z grupy coli

Metoda płytkowa

PN-ISO 4832:2007
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) w określonej masie/objętości próbkiPN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005
Liczba drożdży i pleśni

Metoda płytkowa

PN-ISO 21527-1:2009

PN-ISO 21527-2:2009

PB-33/LM wyd. 2 z dn. 31.05.2010

Obecność drożdży i pleśni w określonej masie/objętości próbkiPB-98/LM, wyd. 1 z dn. 15.11.2010
Obecność Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbkiPB-12/LM, wyd. 3 z dn. 25.02.2013
Obecność specyficznego DNA Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbkiPB-93/LM, wyd. 3 z dn. 14.05.2012
Badania organoleptyczne racji żywnościowych i produktów wchodzących w skład racjiPB-21/LF, wyd. 4 z dn. 05.04.2013
Wartość odżywcza

-białko

- tłuszcz

- kwasy tłuszczowe

- błonnik

- cukry ogółem

- sód / sól

- węglowodany ogółem

- węglowodany przyswajalne

- wartość kaloryczna

- wartość energetyczna

Z obliczeń

PB-64/LF, wyd. 2 z dn. 12.04.2013
Konserwy mięsneLiczba bakterii tlenowych mezofilnych

Metoda płytkowa

PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005
Liczba bakterii tlenowych mezofilnych przetrwalnikujących

Metoda płytkowa

PB-77/LM, wyd. 2 z dn.08.04.2013
Obecność bakterii tlenowych mezofilnych w określonej masie/objętości próbkiPB-96/LM, wyd. 3 z dn. 15.04.2013
Obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczany (IV) w określonej masie/objętości próbkiPB-13/LM, wyd. 3 z dn. 31.05.2010
Liczba bakterii termofilnych oraz bakterii termofilnych przetrwalnikujących

Metoda płytkowa

PB-76/LM, wyd. 1 z dn. 31.03.2010
Obecność bakterii z grupy coli w określonej masie/objętości próbkiPN-ISO 4831:2007
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) w określonej masie/objętości próbkiPN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005
Obecność Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbkiPB-12/LM, wyd. 3 z dn. 25.02.2013
Obecność specyficznego DNA Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbkiPB-93/LM, wyd. 3 z dn. 14.05.2012
Próba termostatowaPB-178/LM, wyd. 1 z dn. 09.01.2012
Badania organoleptyczne opakowańPB-196/LF, wyd. 1 z dn. 02.02.2012
Badania organoleptyczne zawartości konserwyPB-196/LF, wyd. 1 z dn. 02.02.2012
Wygląd, barwa, zapach, smak, tekstura. Ocena sensoryczna - ilościowa analiza opisowa i testy profilowania sensorycznego.PB-21/LF, wyd. 4 z dn. 05.04.2013

PN-ISO 6658:1998

PN-ISO 6564:1999

PN-ISO 11036:1999

Ocena sensoryczna - metoda punktowaPB-21/LF, wyd. 4 z dn. 05.04.2013
Ocena sensoryczna - metoda skalowaniaPB-48/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013
Ocena sensoryczna - metoda parzystaPB-106/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013
Ocena sensoryczna - metoda trójkątowaPB-107/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013
Masa netto

Metoda wagowa

PB-78/LF, wyd. 1 z dn. 20.07.2010
Zanieczyszczenia mechaniczne

Metoda wagowa

PB-70/LF, wyd. 2 z dn. 22.02.2012
Zawartość galarety i wytopionego tłuszczu

Metoda wagowa

PB-74/LF, wyd. 1 z dn. 08.08.2010
Zawartość tłuszczu wolnego

Metoda wagowa

Zakres: (0,30 ÷ 70) %

PN-ISO 1444:2000
Zawartość soli kuchennej

Metoda miareczkowa Mohra

Zakres: (0,10 ÷ 10)%

PB-17/LF, wyd. 3 z dn. 10.04.2013
Zawartość soli kuchennej

Metoda miareczkowania potencjometrycznego

Zakres: (0,10 ÷ 10)%

PB-24/LF, wyd. 2 z dn. 12.04.2013
Zawartość wody

Metoda wagowa

Zakres: (0,10 ÷ 80)%

PN-ISO 1442:2000
Zawartość azotu metodą Kjeldahla/białka

Metoda miareczkowa

Zakres elastyczny

PB-14/LF, wyd. 5 z dn. 10.04.2013
Zawartość skrobi

Metoda miareczkowa Luffa-Schoorla

Zakres: (0,50 ÷ 20) %

PB- 54/LF, wyd. 2 z dn. 12.04.2013
Badanie szczelności

Metoda suszarkowo-próżniowa

PB-55/LF, wyd. 3 z dn. 14.04.2013
Konserwy warzywno-mięsneLiczba bakterii tlenowych mezofilnych

Metoda płytkowa

PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005
Liczba bakterii tlenowych mezofilnych przetrwalnikujących

Metoda płytkowa

PB-77/LM, wyd. 2 z dn. 08.04.2013
Obecność bakterii tlenowych mezofilnych w określonej masie/objętości próbkiPB-96/LM, wyd. 3 z dn. 15.04.2013
Obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczany (IV) w określonej masie/objętości próbkiPB-13/LM, wyd. 3 z dn. 31.05.2010
Liczba bakterii termofilnych oraz bakterii termofilnych przetrwalnikujących

Metoda płytkowa

PB-76/LM, wyd. 2 z dn. 08.04.2013
Obecność bakterii z grupy coli w określonej masie/objętości próbkiPN-ISO 4831:2007
Obecność gronkowców koagulazododatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) w określonej masie/objętości próbkiPN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005
Obecność Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbkiPB-12/LM, wyd. 3 z dn. 25.02.2013
Obecność specyficznego DNA Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbkiPB-93/LM, wyd. 3 z dn. 14.05.2012
Próba termostatowaPB-178/LM, wyd. 1 z dn. 09.01.2012
Badania organoleptyczne opakowańPB-196/LF, wyd. 1 z dn. 02.02.2012
Badania organoleptyczne zawartości konserwyPB-196/LF, wyd. 1 z dn. 02.02.2012
Wygląd, barwa, zapach, smak, tekstura. Ocena sensoryczna - ilościowa analiza opisowa i testy profilowania sensorycznego.PB-21/LF, wyd. 4 z dn. 05.04.2013

PN-ISO 6658:1998

PN-ISO 6564:1999

PN-ISO 11036:1999

Ocena sensoryczna - metoda punktowaPB-21/LF, wyd. 4 z dn. 05.04.2013
Ocena sensoryczna - metoda skalowaniaPB-48/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013
Ocena sensoryczna - metoda parzystaPB-106/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013
Ocena sensoryczna - metoda trójkątowaPB-107/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013
Masa netto

Metoda wagowa

PB-78/LF, wyd. 1 z dn. 20.07.2010
Zanieczyszczenia mechaniczne

Metoda wagowa

PB-70/LF, wyd. 2 z dn. 22.02.2012
Zawartość galarety i wytopionego tłuszczu

Metoda wagowa

PB-74/LF, wyd. 1 z dn. 08.08.2010
Zawartość składników mięsnych w stosunku do deklarowanej masy netto konserwy

Metoda wagowa

PB-74/LF, wyd. 1 z dn. 08.08.2010
Zawartość tłuszczu wolnego

Metoda wagowa

Zakres: (0,30 ÷ 70) %

PN-ISO 1444:2000
Zawartość soli kuchennej

Metoda miareczkowa Mohra

Zakres: (0,10 ÷ 10)%

PB-17/LF, wyd. 3 z dn. 10.04.2013
Zawartość soli kuchennej

Metoda miareczkowania potencjometrycznego

Zakres: (0,10 ÷ 10)%

PB-24/LF, wyd. 2 z dn. 12.04.2013
Zawartość wody

Metoda wagowa

Zakres: (0,10 ÷ 80)%

PN-ISO 1442:2000
Zawartość azotu metodą Kjeldahla/białka

Metoda miareczkowa

Zakres elastyczny

PB-14/LF, wyd. 5 z dn. 10.04.2013
Zawartość skrobi

Metoda miareczkowa Luffa-Schoorla

Zakres: (0,50 ÷ 20) %

PB-54/LF, wyd. 2 z dn. 12.04.2013
Badanie szczelności

Metoda suszarkowo-próżniowa

PB-55/LF, wyd. 3 z dn. 12.04.2013
Konserwy drobioweLiczba bakterii tlenowych mezofilnych

Metoda płytkowa

PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005
Liczba bakterii tlenowych mezofilnych przetrwalnikujących

Metoda płytkowa

PB-77/LM, wyd. 2 z dn. 08.04.2013
Obecność bakterii tlenowych mezofilnych w określonej masie/objętości próbkiPB-96/LM, wyd. 3 z dn. 15.04.2013
Obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczany (IV) w określonej masie/objętości próbkiPB-13/LM, wyd. 3 z dn. 31.05.2010
Liczba bakterii termofilnych oraz bakterii termofilnych przetrwalnikujących

Metoda płytkowa

PB-76/LM, wyd. 2 z dn. 08.04.2013
Obecność bakterii z grupy coli w określonej masie/objętości próbkiPN-ISO 4831:2007
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) w określonej masie/objętości próbkiPN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005
Obecność Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbkiPB-12/LM, wyd. 3 z dn. 25.02.2013
Obecność specyficznego DNA Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbkiPB-93/LM, wyd. 3 z dn. 14.05.2012
Próba termostatowaPB-178/LM, wyd. 1 z dn. 09.01.2012
Badania organoleptyczne opakowańPB-196/LF, wyd. 1 z dn. 02.02.2012
Badania organoleptyczne zawartości konserwyPB-196/LF, wyd. 1 z dn. 02.02.2012
Wygląd, barwa, zapach, smak, tekstura. Ocena sensoryczna - ilościowa analiza opisowa i testy profilowania sensorycznego.PB-21/LF, wyd. 4 z dn. 05.04.2013

PN-ISO 6658:1998

PN-ISO 6564:1999

PN-ISO 11036:1999

Ocena sensoryczna - metoda punktowaPB-21/LF, wyd. 4 z dn. 05.04.2013
Ocena sensoryczna - metoda skalowaniaPB-48/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013
Ocena sensoryczna - metoda parzystaPB-106/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013
Ocena sensoryczna - metoda trójkątowaPB-107/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013
Masa netto

Metoda wagowa

PB-78/LF, wyd. 1 z dn. 20.07.2010
Zanieczyszczenia mechaniczne

Metoda wagowa

PB-70/LF, wyd. 2 z dn. 22.02.2012
Zawartość galarety i wytopionego tłuszczu

Metoda wagowa

PB-74/LF, wyd. 1 z dn. 08.08.2010
Zawartość tłuszczu wolnego

Metoda wagowa

Zakres: (0,30 ÷ 70) %

PN-ISO 1444:2000
Zawartość soli kuchennej

Metoda miareczkowa Mohra

Zakres: (0,10 ÷ 10)%

PB-17/LF, wyd. 3 z dn. 10.04.2013
Zawartość soli kuchennej

Metoda miareczkowania potencjometrycznego

Zakres: (0,10 ÷ 10)%

PB-24/LF, wyd. 2 z dn. 10.04.2013
Zawartość wody

Metoda wagowa

Zakres: (0,10 ÷ 80)%

PN-ISO 1442:2000
Zawartość azotu metodą Kjeldahla/białka

Metoda miareczkowa

Zakres elastyczny

PB-14/LF, wyd. 5 z dn. 10.04.2013
Zawartość skrobi

Metoda miareczkowa Luffa-Schoorla

Zakres: (0,50 ÷ 20) %

PB-54/LF, wyd. 2 z dn. 12.04.2013
Badanie szczelności

Metoda suszarkowo-próżniowa

PB-55/LF, wyd. 3 z dn. 12.04.2013
Konserwy mięsno-tłuszczoweLiczba bakterii tlenowych mezofilnych

Metoda płytkowa

PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005
Liczba bakterii tlenowych mezofilnych przetrwalnikujących

Metoda płytkowa

PB-77/LM, wyd. 2 z dn. 08.04.2013
Obecność bakterii tlenowych mezofilnych w określonej masie/objętości próbkiPB-96/LM, wyd. 3 z dn. 15.04.2013
Obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczany (IV) w określonej masie/objętości próbkiPB-13/LM, wyd. 3 z dn. 31.05.2010
Liczba bakterii termofilnych oraz bakterii termofilnych przetrwalnikujących

Metoda płytkowa

PB-76/LM, wyd. 2 z dn. 08.04.2013
Obecność bakterii z grupy coli w określonej masie/objętości próbkiPN-ISO 4831:2007
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) w określonej masie/objętości próbkiPN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005
Obecność Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbkiPB-12/LM, wyd. 3 z dn. 25.02.2013
Obecność specyficznego DNA Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbkiPB-93/LM, wyd. 3 z dn. 14.05.2012
Próba termostatowaPB-178/LM, wyd. 1 z dn. 09.01.2012
Badania organoleptyczne opakowańPB-196/LF, wyd. 1 z dn. 02.02.2012
Badania organoleptyczne zawartości konserwyPB-196/LF, wyd. 1 z dn. 02.02.2012
Wygląd, barwa, zapach, smak, tekstura. Ocena sensoryczna - ilościowa analiza opisowa i testy profilowania sensorycznego.PB-21/LF, wyd. 4 z dn. 05.04.2013

PN-ISO 6658:1998

PN-ISO 6564:1999

PN-ISO 11036:1999

Ocena sensoryczna - metoda punktowaPB-21/LF, wyd. 4 z dn. 05.04.2013
Ocena sensoryczna - metoda skalowaniaPB-48/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013
Ocena sensoryczna - metoda parzystaPB-106/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013
Ocena sensoryczna - metoda trójkątowaPB-107/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013
Zawartość soli kuchennej

Metoda miareczkowa Mohra

Zakres: (0,10 ÷ 10)%

PB-17/LF, wyd. 3 z dn. 10.04.2013
Zawartość soli kuchennej

Metoda miareczkowania potencjometrycznego

Zakres: (0,10 ÷ 10)%

PB-24/LF, wyd. 2 z dn. 12.04.2013
Kwasowość tłuszczu

Metoda miareczkowa

Zakres: (0,10 ÷ 40)%

PB-20/LF, wyd. 4 z dn. 10.04.2013
Liczba kwasowa

Metoda miareczkowa

Zakres: (0,10 ÷ 90) mg KOH/g

PB-20/LF, wyd. 4 z dn. 10.04.2013
Liczba nadtlenkowa

Metoda miareczkowa

Zakres: (0,10 ÷ 30) mg/kg

PB-72/LF, wyd. 3 z dn. 05.04.2013
Zawartość tłuszczu wolnego

Metoda wagowa

Zakres: (0,30 ÷ 70) %

PN-ISO 1444:2000
Badanie szczelności

Metoda suszarkowo-próżniowa

PB-55/LF, wyd. 3 z dn. 12.04.2013
Zupy zagęszczoneLiczba bakterii tlenowych mezofilnych

Metoda płytkowa

PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005
Liczba bakterii tlenowych mezofilnych przetrwalnikujących

Metoda płytkowa

PB-77/LM, wyd. 2 z dn. 08.04.2013
Obecność bakterii tlenowych mezofilnych w określonej masie/objętości próbkiPB-96/LM, wyd. 3 z dn. 15.04.2013
Obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczany (IV) w określonej masie/objętości próbkiPB-13/LM, wyd. 3 z dn. 31.05.2010
Obecność bakterii z grupy coli w określonej masie/objętości próbkiPN-ISO 4831:2007
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) w określonej masie/objętości próbkiPN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005
Obecność Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbkiPB-12/LM, wyd. 3 z dn. 25.02.2013
Obecność specyficznego DNA Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbkiPB-93/LM, wyd. 3 z dn. 14.05.2012
Liczba drożdży i pleśni

Metoda płytkowa

PN-ISO 21527-1:2009

PN-ISO 21527-2:2009

PB-33/LM, wyd. 2 z dn. 31.05.2010

Obecność drożdży i pleśni w określonej masie/objętości próbkiPB-98/LM, wyd. 1 z dn. 15.11.2010
Próba termostatowaPB-178/LM, wyd. 1 z dn. 09.01.2012
Ocena organoleptycznaPB-21/LF, wyd. 4 z dn. 05.04.2013
Wygląd, barwa, zapach, smak, tekstura. Ocena sensoryczna - ilościowa analiza opisowa i testy profilowania sensorycznego.PB-21/LF, wyd. 4 z dn. 05.04.2013

PN-ISO 6658:1998

PN-ISO 6564:1999

PN-ISO 11036:1999

Ocena sensoryczna - metoda punktowaPB-21/LF, wyd. 4 z dn. 05.04.2013
Ocena sensoryczna - metoda skalowaniaPB-48/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013
Ocena sensoryczna - metoda parzystaPB-106/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013
Ocena sensoryczna - metoda trójkątowaPB-107/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013
Masa netto

Metoda wagowa

PB-78/LF, wyd.l z dn. 20.07.2010
Zawartość tłuszczu całkowitego

Metoda wagowa

Zakres: (0,30 ÷ 30) %

PB-69/LF, wyd. 3 z dn. 12.04.2013
Zawartość suchej masy

Metoda wagowa

Zakres: (0,10 ÷ 95)%

PB-16/LF, wyd. 3 z dn. 10.04.2013
Kwasowość ogólna w przeliczeniu na kwas mlekowy

Metoda miareczkowa

Zakres: (0,2 ÷ 10) %

PN-90/A-75101/04+Az1:2002
Zawartość azotu metodą Kjeldahla/białka

Metoda miareczkowa

Zakres elastyczny

PB-14/LF, wyd. 5 z dn. 10.04.2013
Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w 4 mol/l HCl (zanieczyszczeń mineralnych)

Metoda wagowa

Zakres: (0,02 ÷ 10) %

PB-67/LF, wyd. 2 z dn. 12.04.2013
Badanie szczelności

Metoda suszarkowo-próżniowa

PB-55/LF, wyd. 3 z dn. 12.04.2013

Uwaga:

* - grupy wyrobów zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700, z późn. zm.).

ZAŁĄCZNIK Nr  3

ZAKRES AKREDYTACJI OiB

Nr 1/MON/2013

Wydanie 2

LABORATORIUM PODSTAW TECHNIKI

WYDZIAŁU MECHANICZNO-ELEKTRYCZNEGO

AKADEMII MARYNARKI WOJENNEJ

80-103 Gdynia, ul. Śmidowicza 69

Grupa wyrobów*Nazwa wyrobu lub grupy wyrobówBadane charakterystyki wyrobu i metody badawczeDokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze
Grupa 2Broń artyleryjska.

Armaty, w tym morskie

- badania endoskopowe luf armat morskich kaliber 20 mm - 76,2 mmNO-10-A216:2012

"Działa artyleryjskie -Moździerze - Wymagania i badania";

PB-06 wydanie 15.12.2013 "Badanie endoskopowe luf armat morskich kaliber 20 mm - 76,2 mm".

Grupa 9Przylgnia ratunkowa okrętów podwodnych- oględziny stanu konstrukcji przylgni ratowniczej;

- oględziny stanu spoin konstrukcji (wżery korozyjne);

- pomiar grubości ściśle określonych punktów konstrukcji;

- pomiar chropowatości ściśle określonych punktów konstrukcji;

- pomiar grubości podstawy przylgni w ściśle określonych punktach;

- pomiar średnicy przylgni;

- pomiar tzw. wolnej przestrzeni wokół przylgni;

- pomiar płaskości powierzchni przylgni przy zastosowaniu specjalnego wzorca (pierścienia pomiarowego) lub przyrządu do pomiaru płaskości;

- sporządzenie dokumentacji fotograficznej i video z pomiarów.

NO-42-A206:2012

"Urządzenia i środki lokalizacji zanurzonego okrętu podwodnego w czasie akcji ratowniczej - Wymagania";

NO-42-A207:2001

"Okręty podwodne - Przylgnie ratownicze - Wymagania";

STANAG 1297 "Requirements for NATO Common Rescue Seat";

PB-01 wyd. 1 z 20.10.2009 "Przylgnia ratownicza okrętów podwodnych".

Grupa 12Pancerze i osłony zabezpieczające- badania poligonowe z wykorzystaniem wahadła balistycznego;

- pomiary prędkości pocisku;

- pomiar absorbowanej energii;

- ocena przebijalności.

PN-EN 1523:2000

"Okna, drzwi, żaluzje i zasłony - Kuloodporność - metody badań";

PN-EN 1063:2002

"Szkło w budownictwie,

Szyby ochronne- pomiary poligonowe;

- pomiary prędkości pocisku;

- ocena przebijalności.

bezpieczne oszklenia, badanie i klasyfikacja odporności na uderzenie pocisku";

PB-02 wyd. 1 z 20.10.2009

"Badanie kuloodporności".

Kamizelki kuloodporne i ochronne- badanie poligonowe wkładów do kamizelek kuloodpornych i ochronnych;

- ocena przebijalności.

Grupa 16Systemy, układy, zespoły i elementy wyrobów wymienionych w pkt. 1-15- badanie odporności całkowitej na korozję materiałów i powłok, stosowanych przy wykonywaniu urządzeń przeznaczonych do eksploatacji w atmosferze nasyconej solami;

- badania zdatności urządzenia podczas i/lub po oddziaływaniu deszczu oraz sprawdzenia stopnia ochrony przed przedostawaniem się wody do wnętrza obudowy.

max wielkość badanego wyrobu 0,45x0,8x0,4 (m)

max masa badanego wyrobu do 100 kg

NO-06-A107:2005 pkt 4.13, 4.18

"Uzbrojenie i sprzęt wojskowy. Ogólne wymagania techniczne, metody kontroli i badań. Metody badań odporności całkowitej na działanie czynników środowiskowych";

PB-03 wyd. 1 z 30.10.2013

"Badanie odporności całkowitej na mgłę solną (morską)";

PB-04 wydanie 30.10.2013

"Badanie odporności całkowitej oraz wytrzymałości i odporności na opady atmosferyczne (deszcz)".

Uwaga:

* - grupy wyrobów zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700, z późn. zm.).

1 Niniejszy zakres akredytacji był poprzedzony zakresem akredytacji OiB ogłoszonym obwieszczeniem Ministra Obrony Narodowej z dnia 7 grudnia 2012 r. w sprawie wykazu jednostek badawczych, którym udzielono akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB) wraz z zakresami udzielonej akredytacji (Dz. Urz. Min. Obr. Nar. Poz. 445).
2 Niniejszy zakres akredytacji był poprzedzony zakresem akredytacji OiB ogłoszonym obwieszczeniem Ministra Obrony Narodowej z dnia 24 października 2013 r. w sprawie wykazu jednostek badawczych, którym udzielono akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB) wraz z zakresami udzielonej akredytacji (Dz. Urz. Min. Obr. Nar. poz. 275).