Wykaz jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB) wraz z zakresami akredytacji.
Dz.Urz.MON.2014.329
Akt obowiązującyOBWIESZCZENIE
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 2 października 2014 r.
w sprawie wykazu jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB) wraz z zakresami akredytacji
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WYKAZ
jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji OiB
WYKAZ
jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji OiB
Lp. | Nazwa jednostki badawczej | Zakres udzielonej akredytacji OiB |
1. | Laboratorium Badawcze JARS Sp. z o.o. | Określa załącznik Nr 2 |
2 | Laboratorium Podstaw Techniki Wydziału Mechaniczno- Elektrycznego Akademii Marynarki Wojennej | Określa załącznik Nr 3 |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
ZAKRES AKREDYTACJI OiB
Nr 4/MON/2012
ZAKRES AKREDYTACJI OiB
Nr 4/MON/2012
LABORATORIUM BADAWCZE
JARS Sp. z o.o.
Łajski, ul. Kościelna 2a, 05-119 Legionowo
Grupa wyrobów* | Nazwa wyrobu lub grupy wyrobów | Badane charakterystyki wyrobu i metody badawcze | Dokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze | ||
Grupa 15 | Indywidualne i grupowe racje żywnościowe | Liczba bakterii tlenowych mezofilnych Metoda płytkowa | PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005 | ||
Liczba bakterii tlenowych mezofilnych przetrwalnikujących Metoda płytkowa | PB-77/LM, wyd. 2 z dn. 08.04.2013 | ||||
Obecność bakterii tlenowych mezofilnych w określonej masie/objętości próbki | PB-96/LM, wyd. 3 z dn. 15.04.2013 | ||||
Obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczany (IV) w określonej masie/objętości próbki | PB-13/LM, wyd. 3 z dn. 31.05.2010 | ||||
Obecność bakterii z grupy coli w określonej masie/objętości próbki | PN-ISO 4831:2007 | ||||
Liczba bakterii z grupy coli Metoda płytkowa | PN-ISO 4832:2007 | ||||
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) w określonej masie/objętości próbki | PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005 | ||||
Liczba drożdży i pleśni Metoda płytkowa | PN-ISO 21527-1:2009 PN-ISO 21527-2:2009 PB-33/LM wyd. 2 z dn. 31.05.2010 | ||||
Obecność drożdży i pleśni w określonej masie/objętości próbki | PB-98/LM, wyd. 1 z dn. 15.11.2010 | ||||
Obecność Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbki | PB-12/LM, wyd. 3 z dn. 25.02.2013 | ||||
Obecność specyficznego DNA Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbki | PB-93/LM, wyd. 3 z dn. 14.05.2012 | ||||
Badania organoleptyczne racji żywnościowych i produktów wchodzących w skład racji | PB-21/LF, wyd. 4 z dn. 05.04.2013 | ||||
Wartość odżywcza -białko - tłuszcz - kwasy tłuszczowe - błonnik - cukry ogółem - sód / sól - węglowodany ogółem - węglowodany przyswajalne - wartość kaloryczna - wartość energetyczna Z obliczeń | PB-64/LF, wyd. 2 z dn. 12.04.2013 | ||||
Konserwy mięsne | Liczba bakterii tlenowych mezofilnych Metoda płytkowa | PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005 | |||
Liczba bakterii tlenowych mezofilnych przetrwalnikujących Metoda płytkowa | PB-77/LM, wyd. 2 z dn.08.04.2013 | ||||
Obecność bakterii tlenowych mezofilnych w określonej masie/objętości próbki | PB-96/LM, wyd. 3 z dn. 15.04.2013 | ||||
Obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczany (IV) w określonej masie/objętości próbki | PB-13/LM, wyd. 3 z dn. 31.05.2010 | ||||
Liczba bakterii termofilnych oraz bakterii termofilnych przetrwalnikujących Metoda płytkowa | PB-76/LM, wyd. 1 z dn. 31.03.2010 | ||||
Obecność bakterii z grupy coli w określonej masie/objętości próbki | PN-ISO 4831:2007 | ||||
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) w określonej masie/objętości próbki | PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005 | ||||
Obecność Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbki | PB-12/LM, wyd. 3 z dn. 25.02.2013 | ||||
Obecność specyficznego DNA Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbki | PB-93/LM, wyd. 3 z dn. 14.05.2012 | ||||
Próba termostatowa | PB-178/LM, wyd. 1 z dn. 09.01.2012 | ||||
Badania organoleptyczne opakowań | PB-196/LF, wyd. 1 z dn. 02.02.2012 | ||||
Badania organoleptyczne zawartości konserwy | PB-196/LF, wyd. 1 z dn. 02.02.2012 | ||||
Wygląd, barwa, zapach, smak, tekstura. Ocena sensoryczna - ilościowa analiza opisowa i testy profilowania sensorycznego. | PB-21/LF, wyd. 4 z dn. 05.04.2013 PN-ISO 6658:1998 PN-ISO 6564:1999 PN-ISO 11036:1999 | ||||
Ocena sensoryczna - metoda punktowa | PB-21/LF, wyd. 4 z dn. 05.04.2013 | ||||
Ocena sensoryczna - metoda skalowania | PB-48/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013 | ||||
Ocena sensoryczna - metoda parzysta | PB-106/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013 | ||||
Ocena sensoryczna - metoda trójkątowa | PB-107/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013 | ||||
Masa netto Metoda wagowa | PB-78/LF, wyd. 1 z dn. 20.07.2010 | ||||
Zanieczyszczenia mechaniczne Metoda wagowa | PB-70/LF, wyd. 2 z dn. 22.02.2012 | ||||
Zawartość galarety i wytopionego tłuszczu Metoda wagowa | PB-74/LF, wyd. 1 z dn. 08.08.2010 | ||||
Zawartość tłuszczu wolnego Metoda wagowa Zakres: (0,30 ÷ 70) % | PN-ISO 1444:2000 | ||||
Zawartość soli kuchennej Metoda miareczkowa Mohra Zakres: (0,10 ÷ 10)% | PB-17/LF, wyd. 3 z dn. 10.04.2013 | ||||
Zawartość soli kuchennej Metoda miareczkowania potencjometrycznego Zakres: (0,10 ÷ 10)% | PB-24/LF, wyd. 2 z dn. 12.04.2013 | ||||
Zawartość wody Metoda wagowa Zakres: (0,10 ÷ 80)% | PN-ISO 1442:2000 | ||||
Zawartość azotu metodą Kjeldahla/białka Metoda miareczkowa Zakres elastyczny | PB-14/LF, wyd. 5 z dn. 10.04.2013 | ||||
Zawartość skrobi Metoda miareczkowa Luffa-Schoorla Zakres: (0,50 ÷ 20) % | PB- 54/LF, wyd. 2 z dn. 12.04.2013 | ||||
Badanie szczelności Metoda suszarkowo-próżniowa | PB-55/LF, wyd. 3 z dn. 14.04.2013 | ||||
Konserwy warzywno-mięsne | Liczba bakterii tlenowych mezofilnych Metoda płytkowa | PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005 | |||
Liczba bakterii tlenowych mezofilnych przetrwalnikujących Metoda płytkowa | PB-77/LM, wyd. 2 z dn. 08.04.2013 | ||||
Obecność bakterii tlenowych mezofilnych w określonej masie/objętości próbki | PB-96/LM, wyd. 3 z dn. 15.04.2013 | ||||
Obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczany (IV) w określonej masie/objętości próbki | PB-13/LM, wyd. 3 z dn. 31.05.2010 | ||||
Liczba bakterii termofilnych oraz bakterii termofilnych przetrwalnikujących Metoda płytkowa | PB-76/LM, wyd. 2 z dn. 08.04.2013 | ||||
Obecność bakterii z grupy coli w określonej masie/objętości próbki | PN-ISO 4831:2007 | ||||
Obecność gronkowców koagulazododatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) w określonej masie/objętości próbki | PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005 | ||||
Obecność Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbki | PB-12/LM, wyd. 3 z dn. 25.02.2013 | ||||
Obecność specyficznego DNA Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbki | PB-93/LM, wyd. 3 z dn. 14.05.2012 | ||||
Próba termostatowa | PB-178/LM, wyd. 1 z dn. 09.01.2012 | ||||
Badania organoleptyczne opakowań | PB-196/LF, wyd. 1 z dn. 02.02.2012 | ||||
Badania organoleptyczne zawartości konserwy | PB-196/LF, wyd. 1 z dn. 02.02.2012 | ||||
Wygląd, barwa, zapach, smak, tekstura. Ocena sensoryczna - ilościowa analiza opisowa i testy profilowania sensorycznego. | PB-21/LF, wyd. 4 z dn. 05.04.2013 PN-ISO 6658:1998 PN-ISO 6564:1999 PN-ISO 11036:1999 | ||||
Ocena sensoryczna - metoda punktowa | PB-21/LF, wyd. 4 z dn. 05.04.2013 | ||||
Ocena sensoryczna - metoda skalowania | PB-48/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013 | ||||
Ocena sensoryczna - metoda parzysta | PB-106/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013 | ||||
Ocena sensoryczna - metoda trójkątowa | PB-107/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013 | ||||
Masa netto Metoda wagowa | PB-78/LF, wyd. 1 z dn. 20.07.2010 | ||||
Zanieczyszczenia mechaniczne Metoda wagowa | PB-70/LF, wyd. 2 z dn. 22.02.2012 | ||||
Zawartość galarety i wytopionego tłuszczu Metoda wagowa | PB-74/LF, wyd. 1 z dn. 08.08.2010 | ||||
Zawartość składników mięsnych w stosunku do deklarowanej masy netto konserwy Metoda wagowa | PB-74/LF, wyd. 1 z dn. 08.08.2010 | ||||
Zawartość tłuszczu wolnego Metoda wagowa Zakres: (0,30 ÷ 70) % | PN-ISO 1444:2000 | ||||
Zawartość soli kuchennej Metoda miareczkowa Mohra Zakres: (0,10 ÷ 10)% | PB-17/LF, wyd. 3 z dn. 10.04.2013 | ||||
Zawartość soli kuchennej Metoda miareczkowania potencjometrycznego Zakres: (0,10 ÷ 10)% | PB-24/LF, wyd. 2 z dn. 12.04.2013 | ||||
Zawartość wody Metoda wagowa Zakres: (0,10 ÷ 80)% | PN-ISO 1442:2000 | ||||
Zawartość azotu metodą Kjeldahla/białka Metoda miareczkowa Zakres elastyczny | PB-14/LF, wyd. 5 z dn. 10.04.2013 | ||||
Zawartość skrobi Metoda miareczkowa Luffa-Schoorla Zakres: (0,50 ÷ 20) % | PB-54/LF, wyd. 2 z dn. 12.04.2013 | ||||
Badanie szczelności Metoda suszarkowo-próżniowa | PB-55/LF, wyd. 3 z dn. 12.04.2013 | ||||
Konserwy drobiowe | Liczba bakterii tlenowych mezofilnych Metoda płytkowa | PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005 | |||
Liczba bakterii tlenowych mezofilnych przetrwalnikujących Metoda płytkowa | PB-77/LM, wyd. 2 z dn. 08.04.2013 | ||||
Obecność bakterii tlenowych mezofilnych w określonej masie/objętości próbki | PB-96/LM, wyd. 3 z dn. 15.04.2013 | ||||
Obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczany (IV) w określonej masie/objętości próbki | PB-13/LM, wyd. 3 z dn. 31.05.2010 | ||||
Liczba bakterii termofilnych oraz bakterii termofilnych przetrwalnikujących Metoda płytkowa | PB-76/LM, wyd. 2 z dn. 08.04.2013 | ||||
Obecność bakterii z grupy coli w określonej masie/objętości próbki | PN-ISO 4831:2007 | ||||
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) w określonej masie/objętości próbki | PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005 | ||||
Obecność Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbki | PB-12/LM, wyd. 3 z dn. 25.02.2013 | ||||
Obecność specyficznego DNA Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbki | PB-93/LM, wyd. 3 z dn. 14.05.2012 | ||||
Próba termostatowa | PB-178/LM, wyd. 1 z dn. 09.01.2012 | ||||
Badania organoleptyczne opakowań | PB-196/LF, wyd. 1 z dn. 02.02.2012 | ||||
Badania organoleptyczne zawartości konserwy | PB-196/LF, wyd. 1 z dn. 02.02.2012 | ||||
Wygląd, barwa, zapach, smak, tekstura. Ocena sensoryczna - ilościowa analiza opisowa i testy profilowania sensorycznego. | PB-21/LF, wyd. 4 z dn. 05.04.2013 PN-ISO 6658:1998 PN-ISO 6564:1999 PN-ISO 11036:1999 | ||||
Ocena sensoryczna - metoda punktowa | PB-21/LF, wyd. 4 z dn. 05.04.2013 | ||||
Ocena sensoryczna - metoda skalowania | PB-48/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013 | ||||
Ocena sensoryczna - metoda parzysta | PB-106/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013 | ||||
Ocena sensoryczna - metoda trójkątowa | PB-107/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013 | ||||
Masa netto Metoda wagowa | PB-78/LF, wyd. 1 z dn. 20.07.2010 | ||||
Zanieczyszczenia mechaniczne Metoda wagowa | PB-70/LF, wyd. 2 z dn. 22.02.2012 | ||||
Zawartość galarety i wytopionego tłuszczu Metoda wagowa | PB-74/LF, wyd. 1 z dn. 08.08.2010 | ||||
Zawartość tłuszczu wolnego Metoda wagowa Zakres: (0,30 ÷ 70) % | PN-ISO 1444:2000 | ||||
Zawartość soli kuchennej Metoda miareczkowa Mohra Zakres: (0,10 ÷ 10)% | PB-17/LF, wyd. 3 z dn. 10.04.2013 | ||||
Zawartość soli kuchennej Metoda miareczkowania potencjometrycznego Zakres: (0,10 ÷ 10)% | PB-24/LF, wyd. 2 z dn. 10.04.2013 | ||||
Zawartość wody Metoda wagowa Zakres: (0,10 ÷ 80)% | PN-ISO 1442:2000 | ||||
Zawartość azotu metodą Kjeldahla/białka Metoda miareczkowa Zakres elastyczny | PB-14/LF, wyd. 5 z dn. 10.04.2013 | ||||
Zawartość skrobi Metoda miareczkowa Luffa-Schoorla Zakres: (0,50 ÷ 20) % | PB-54/LF, wyd. 2 z dn. 12.04.2013 | ||||
Badanie szczelności Metoda suszarkowo-próżniowa | PB-55/LF, wyd. 3 z dn. 12.04.2013 | ||||
Konserwy mięsno-tłuszczowe | Liczba bakterii tlenowych mezofilnych Metoda płytkowa | PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005 | |||
Liczba bakterii tlenowych mezofilnych przetrwalnikujących Metoda płytkowa | PB-77/LM, wyd. 2 z dn. 08.04.2013 | ||||
Obecność bakterii tlenowych mezofilnych w określonej masie/objętości próbki | PB-96/LM, wyd. 3 z dn. 15.04.2013 | ||||
Obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczany (IV) w określonej masie/objętości próbki | PB-13/LM, wyd. 3 z dn. 31.05.2010 | ||||
Liczba bakterii termofilnych oraz bakterii termofilnych przetrwalnikujących Metoda płytkowa | PB-76/LM, wyd. 2 z dn. 08.04.2013 | ||||
Obecność bakterii z grupy coli w określonej masie/objętości próbki | PN-ISO 4831:2007 | ||||
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) w określonej masie/objętości próbki | PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005 | ||||
Obecność Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbki | PB-12/LM, wyd. 3 z dn. 25.02.2013 | ||||
Obecność specyficznego DNA Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbki | PB-93/LM, wyd. 3 z dn. 14.05.2012 | ||||
Próba termostatowa | PB-178/LM, wyd. 1 z dn. 09.01.2012 | ||||
Badania organoleptyczne opakowań | PB-196/LF, wyd. 1 z dn. 02.02.2012 | ||||
Badania organoleptyczne zawartości konserwy | PB-196/LF, wyd. 1 z dn. 02.02.2012 | ||||
Wygląd, barwa, zapach, smak, tekstura. Ocena sensoryczna - ilościowa analiza opisowa i testy profilowania sensorycznego. | PB-21/LF, wyd. 4 z dn. 05.04.2013 PN-ISO 6658:1998 PN-ISO 6564:1999 PN-ISO 11036:1999 | ||||
Ocena sensoryczna - metoda punktowa | PB-21/LF, wyd. 4 z dn. 05.04.2013 | ||||
Ocena sensoryczna - metoda skalowania | PB-48/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013 | ||||
Ocena sensoryczna - metoda parzysta | PB-106/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013 | ||||
Ocena sensoryczna - metoda trójkątowa | PB-107/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013 | ||||
Zawartość soli kuchennej Metoda miareczkowa Mohra Zakres: (0,10 ÷ 10)% | PB-17/LF, wyd. 3 z dn. 10.04.2013 | ||||
Zawartość soli kuchennej Metoda miareczkowania potencjometrycznego Zakres: (0,10 ÷ 10)% | PB-24/LF, wyd. 2 z dn. 12.04.2013 | ||||
Kwasowość tłuszczu Metoda miareczkowa Zakres: (0,10 ÷ 40)% | PB-20/LF, wyd. 4 z dn. 10.04.2013 | ||||
Liczba kwasowa Metoda miareczkowa Zakres: (0,10 ÷ 90) mg KOH/g | PB-20/LF, wyd. 4 z dn. 10.04.2013 | ||||
Liczba nadtlenkowa Metoda miareczkowa Zakres: (0,10 ÷ 30) mg/kg | PB-72/LF, wyd. 3 z dn. 05.04.2013 | ||||
Zawartość tłuszczu wolnego Metoda wagowa Zakres: (0,30 ÷ 70) % | PN-ISO 1444:2000 | ||||
Badanie szczelności Metoda suszarkowo-próżniowa | PB-55/LF, wyd. 3 z dn. 12.04.2013 | ||||
Zupy zagęszczone | Liczba bakterii tlenowych mezofilnych Metoda płytkowa | PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005 | |||
Liczba bakterii tlenowych mezofilnych przetrwalnikujących Metoda płytkowa | PB-77/LM, wyd. 2 z dn. 08.04.2013 | ||||
Obecność bakterii tlenowych mezofilnych w określonej masie/objętości próbki | PB-96/LM, wyd. 3 z dn. 15.04.2013 | ||||
Obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczany (IV) w określonej masie/objętości próbki | PB-13/LM, wyd. 3 z dn. 31.05.2010 | ||||
Obecność bakterii z grupy coli w określonej masie/objętości próbki | PN-ISO 4831:2007 | ||||
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) w określonej masie/objętości próbki | PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005 | ||||
Obecność Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbki | PB-12/LM, wyd. 3 z dn. 25.02.2013 | ||||
Obecność specyficznego DNA Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbki | PB-93/LM, wyd. 3 z dn. 14.05.2012 | ||||
Liczba drożdży i pleśni Metoda płytkowa | PN-ISO 21527-1:2009 PN-ISO 21527-2:2009 PB-33/LM, wyd. 2 z dn. 31.05.2010 | ||||
Obecność drożdży i pleśni w określonej masie/objętości próbki | PB-98/LM, wyd. 1 z dn. 15.11.2010 | ||||
Próba termostatowa | PB-178/LM, wyd. 1 z dn. 09.01.2012 | ||||
Ocena organoleptyczna | PB-21/LF, wyd. 4 z dn. 05.04.2013 | ||||
Wygląd, barwa, zapach, smak, tekstura. Ocena sensoryczna - ilościowa analiza opisowa i testy profilowania sensorycznego. | PB-21/LF, wyd. 4 z dn. 05.04.2013 PN-ISO 6658:1998 PN-ISO 6564:1999 PN-ISO 11036:1999 | ||||
Ocena sensoryczna - metoda punktowa | PB-21/LF, wyd. 4 z dn. 05.04.2013 | ||||
Ocena sensoryczna - metoda skalowania | PB-48/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013 | ||||
Ocena sensoryczna - metoda parzysta | PB-106/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013 | ||||
Ocena sensoryczna - metoda trójkątowa | PB-107/LF, wyd. 2 z dn. 05.04.2013 | ||||
Masa netto Metoda wagowa | PB-78/LF, wyd.l z dn. 20.07.2010 | ||||
Zawartość tłuszczu całkowitego Metoda wagowa Zakres: (0,30 ÷ 30) % | PB-69/LF, wyd. 3 z dn. 12.04.2013 | ||||
Zawartość suchej masy Metoda wagowa Zakres: (0,10 ÷ 95)% | PB-16/LF, wyd. 3 z dn. 10.04.2013 | ||||
Kwasowość ogólna w przeliczeniu na kwas mlekowy Metoda miareczkowa Zakres: (0,2 ÷ 10) % | PN-90/A-75101/04+Az1:2002 | ||||
Zawartość azotu metodą Kjeldahla/białka Metoda miareczkowa Zakres elastyczny | PB-14/LF, wyd. 5 z dn. 10.04.2013 | ||||
Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w 4 mol/l HCl (zanieczyszczeń mineralnych) Metoda wagowa Zakres: (0,02 ÷ 10) % | PB-67/LF, wyd. 2 z dn. 12.04.2013 | ||||
Badanie szczelności Metoda suszarkowo-próżniowa | PB-55/LF, wyd. 3 z dn. 12.04.2013 |
Uwaga:
* - grupy wyrobów zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700, z późn. zm.).
ZAŁĄCZNIK Nr 3
ZAKRES AKREDYTACJI OiB
Nr 1/MON/2013
ZAKRES AKREDYTACJI OiB
Nr 1/MON/2013
LABORATORIUM PODSTAW TECHNIKI
WYDZIAŁU MECHANICZNO-ELEKTRYCZNEGO
AKADEMII MARYNARKI WOJENNEJ
80-103 Gdynia, ul. Śmidowicza 69
Grupa wyrobów* | Nazwa wyrobu lub grupy wyrobów | Badane charakterystyki wyrobu i metody badawcze | Dokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze |
Grupa 2 | Broń artyleryjska. Armaty, w tym morskie | - badania endoskopowe luf armat morskich kaliber 20 mm - 76,2 mm | NO-10-A216:2012 "Działa artyleryjskie -Moździerze - Wymagania i badania"; PB-06 wydanie 15.12.2013 "Badanie endoskopowe luf armat morskich kaliber 20 mm - 76,2 mm". |
Grupa 9 | Przylgnia ratunkowa okrętów podwodnych | - oględziny stanu konstrukcji przylgni ratowniczej; - oględziny stanu spoin konstrukcji (wżery korozyjne); - pomiar grubości ściśle określonych punktów konstrukcji; - pomiar chropowatości ściśle określonych punktów konstrukcji; - pomiar grubości podstawy przylgni w ściśle określonych punktach; - pomiar średnicy przylgni; - pomiar tzw. wolnej przestrzeni wokół przylgni; - pomiar płaskości powierzchni przylgni przy zastosowaniu specjalnego wzorca (pierścienia pomiarowego) lub przyrządu do pomiaru płaskości; - sporządzenie dokumentacji fotograficznej i video z pomiarów. | NO-42-A206:2012 "Urządzenia i środki lokalizacji zanurzonego okrętu podwodnego w czasie akcji ratowniczej - Wymagania"; NO-42-A207:2001 "Okręty podwodne - Przylgnie ratownicze - Wymagania"; STANAG 1297 "Requirements for NATO Common Rescue Seat"; PB-01 wyd. 1 z 20.10.2009 "Przylgnia ratownicza okrętów podwodnych". |
Grupa 12 | Pancerze i osłony zabezpieczające | - badania poligonowe z wykorzystaniem wahadła balistycznego; - pomiary prędkości pocisku; - pomiar absorbowanej energii; - ocena przebijalności. | PN-EN 1523:2000 "Okna, drzwi, żaluzje i zasłony - Kuloodporność - metody badań"; PN-EN 1063:2002 "Szkło w budownictwie, |
Szyby ochronne | - pomiary poligonowe; - pomiary prędkości pocisku; - ocena przebijalności. | bezpieczne oszklenia, badanie i klasyfikacja odporności na uderzenie pocisku"; PB-02 wyd. 1 z 20.10.2009 "Badanie kuloodporności". | |
Kamizelki kuloodporne i ochronne | - badanie poligonowe wkładów do kamizelek kuloodpornych i ochronnych; - ocena przebijalności. | ||
Grupa 16 | Systemy, układy, zespoły i elementy wyrobów wymienionych w pkt. 1-15 | - badanie odporności całkowitej na korozję materiałów i powłok, stosowanych przy wykonywaniu urządzeń przeznaczonych do eksploatacji w atmosferze nasyconej solami; - badania zdatności urządzenia podczas i/lub po oddziaływaniu deszczu oraz sprawdzenia stopnia ochrony przed przedostawaniem się wody do wnętrza obudowy. max wielkość badanego wyrobu 0,45x0,8x0,4 (m) max masa badanego wyrobu do 100 kg | NO-06-A107:2005 pkt 4.13, 4.18 "Uzbrojenie i sprzęt wojskowy. Ogólne wymagania techniczne, metody kontroli i badań. Metody badań odporności całkowitej na działanie czynników środowiskowych"; PB-03 wyd. 1 z 30.10.2013 "Badanie odporności całkowitej na mgłę solną (morską)"; PB-04 wydanie 30.10.2013 "Badanie odporności całkowitej oraz wytrzymałości i odporności na opady atmosferyczne (deszcz)". |
Uwaga:
* - grupy wyrobów zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700, z późn. zm.).