Wykaz jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB) wraz ze zmienionymi zakresami akredytacji.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.MON.2009.21.239

Akt obowiązujący
Wersja od: 15 grudnia 2009 r.

OBWIESZCZENIE
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 10 listopada 2009 r.
w sprawie wykazu jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB) wraz ze zmienionymi zakresami akredytacji

Na podstawie art. 16 ust. 1 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700), w związku z decyzją Nr 74/MON Ministra Obrony Narodowej z dnia 16 września 2009 r. w sprawie zmiany decyzji o akredytacji (nieogł), ogłaszam:
1)
wykaz jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB), stanowiący załącznik Nr 1;
2)
zmieniony zakres akredytacji OiB Laboratorium Badań Żywności Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej, stanowiący załącznik Nr 21).
______

1) Poprzedni zakres akredytacji OiB Laboratorium Badań Żywności Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej, został ogłoszony obwieszczeniem Ministra Obrony Narodowej z dnia 15 maja 2008 r. w sprawie wykazu jednostek badawczych i wykazu jednostek certyfikujących, którym udzielono akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB) oraz zakresów akredytacji (Dz. Urz. MON Nr 10, poz. 125).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  Nr 1

WYKAZ

Jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB)
Lp.Nazwa jednostki badawczejZakres udzielonej akredytacji OiB
1Laboratorium Badań Żywności Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby ŻywnościowejOkreśla załącznik Nr 2

ZAŁĄCZNIK  Nr 2

ZAKRES AKREDYTACJI OiB

Nr 6/MON/2009

Wydanie 2

WOJSKOWY OŚRODEK BADAWCZO-WDROŻENIOWY SŁUŻBY ŻYWNOŚCIOWEJ

LABORATORIUM BADAŃ ŻYWNOŚCI

ul. Marsa 112, 04-470 Warszawa

Grupa wyrobów*Nazwa wyrobu lub grupy wyrobówBadane charakterystyki wyrobu i metody badawczeDokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze
Grupa 15Konserwy specjalne mięsneBadania organoleptyczne opakowańPN-A-82056:1985 p. 2.1
Badania organoleptyczne

zawartości konserwy

PN-A-82056:1985 p. 2.2
Sprawdzanie masy netto. Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10g - 3.000gPN-A-82056:1985 p. 2.3.5
Oznaczanie części stałych, płynnych i wytopionego tłuszczu. Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10g - 2.000gPN-A-82056:1985 p. 2.3.7
Oznaczanie zawartości tłuszczu wolnego.

Metoda ekstrakcyjno-

wagowa przy użyciu zestawu SOXIEX SYSTEM.

Zakres roboczy: 2% - 50%

PN-ISO 1444:2000
Oznaczanie zawartości soli kuchennej.

Metoda Mohra. Zakres roboczy: 1% - 3%

PN-A-82112:1973

PN-A-82112:1973/Az1:2002

Badanie szczelności. Metoda suszarkowo-próżniowaPN-A-82055-4: 1997 p 2.4.1

PN-A-82055-4:1997/ Az1:2002

Oznaczanie zawartości wody. Metoda suszarkowo-wagowa. Zakres roboczy: 30% - 75%PN-ISO 1442:2000
Oznaczanie zawartości azotu i przeliczanie na białko. Metoda Kjeldahla przy użyciu zestawu KJELTEC SYSTEM.

Zakres roboczy: 1% - 3%.

PN-A-04018:1975

PN-A-04018:1975/Az3:2002

Oznaczanie zawartości chlorków. Metoda potencjometryczna. Zakres roboczy: 1% - 3%.PN-ISO 1841-2:2002
Oznaczanie zawartości galarety i wytopionego tłuszczu.

Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10g - 500g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.8
Konserwy specjalne warzywno-mięsneBadania organoleptyczne

opakowań

PN-A-82056:1985 p. 2.1
Badania organoleptyczne

zawartości konserwy

PN-A-82056:1985 p. 2.2
Sprawdzanie masy netto. Metoda wagowa Zakres roboczy: 10g - 3.000gPN-A-82056:1985 p. 2.3.5
Oznaczanie części stałych, płynnych i wytopionego tłuszczu.

Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10g - 2.000g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.7
Oznaczanie zawartości tłuszczu wolnego. Metoda ekstrakcyjno-wagowa przy użyciu zestawu SOXTEX SYSTEM.

Zakres roboczy: 2% - 50%

PN-ISO 1444:2000
Oznaczanie zawartości soli kuchennej.

Metoda Mohra. Zakres roboczy: 1% - 3%

PN-A-82112:1973

PN-A-82112:1973/Az1:2002

Badanie szczelności. Metoda suszarkowo-próżniowaPN-A-75052-02:1990 p. 2.2.2
Konserwy specjalne drobioweBadania organoleptyczne opakowańPN-A-82056:1985 p. 2.1
Badania organoleptyczne

zawartości konserwy

PN-A-82056:1985 p. 2.2
Sprawdzanie masy netto. Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10g - 3.000gPN-A-82056:1985 p. 2.3.5
Oznaczanie części stałych, płynnych i wytopionego tłuszczu.

Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10g - 2.000g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.7
Oznaczanie zawartości tłuszczu wolnego.

Metoda ekstrakcyjno-wagowa przy użyciu zestawu SOXTEX SYSTEM.

Zakres roboczy: 2% - 50%

PN-ISO 1444:2000
Oznaczanie zawartości soli kuchennej.

Metoda Mohra. Zakres roboczy: 1% - 3%

PN-A-82112:1973

PN-A-82112:1973/Az1:2002

Badanie szczelności. Metoda suszarkowo-próżniowaPN-A-82055-4: 1997 p 2.4.1

PN-A-82055-4/Az1:2002

Oznaczanie zawartości galarety i wytopionego tłuszczu.

Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10g - 500g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.8
Oznaczanie zawartości wody. Metoda suszarkowo-wagowa. Zakres roboczy: 30% - 75%PN-ISO 1442:2000
Oznaczanie zawartości azotu i przeliczanie na białko. Metoda Kjeldahla przy użyciu zestawu KJELTEC SYSTEM.

Zakres roboczy: 1% - 3%.

PN-A-04018:1975

PN-A-04018:1975/Az3:2002

Oznaczanie zawartości chlorków. Metoda potencjometryczna. Zakres roboczy: 1% - 3%.PN-ISO 1841-2:2002
Konserwy specjalne warzywneBadanie szczelności. Metoda suszarkowo-próżniowaPN-A-75052-02:1990 p. 2.2.2
Badania organoleptyczne opakowań.PN-V-74016:2001 p. 4.1
Badania organoleptyczne

zawartości konserwy.

PN-V-74016:2001 p. 4.2
Indywidualne i grupowe racje

żywnościowe

Badania organoleptyczne racji żywnościowych i produktów wchodzących w skład racjiProcedura Badawcza

PB-2-1 wersja 3

z dnia 3.11.2008 r.

Uwaga:

* - grupy wyrobów zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700).